11.20.2016

Things To Do In Miri : Tusan Cliff Beach

miri sarawak travel

Last week I went to Tusan cliff beach for the first time after longing to be there since the amazing phenomenon happened in that place. Located around 40km from the Miri city, it took about 30-40 minutes to reach the place. It's also quite near to Bekenu district. The view there is freaking amazing! Thank to the great weather though!

things to do in miri sarawak

Tusan cliff beach has been famous among the locals after a rare natural phenomenon occurred last October and September 2015. They found out that the waves were glowing in blue and they called them as a Blue Tears. The incredible sight was caused by a bio-luminescent phytoplankton that usually found in Maldives and another islands in another countries. Blue Tears doesn't happen all the time and we have yet to found out when it will happen again.

tusan beach miri sarawak

The cliff at the Tusan beach is somewhat known as a horse's head (Batu Kuda) by the locals. Not sure if you could see the cliff like a horse's head, but if you really take a look at it, you will figure it out that it does look like a horse's head with its curly hair and currently drinking the ocean waters :p When I was here last week, I couldn't reach the horse's head since the tide was on a high level as known as air pasang. You can obviously see it in the photo. There's no way I would walk across that water lol. But if you are lucky enough to be under that cliff, you will be able to see the Miri seahorse lighthouse from that spot!

miri sarawak attraction

miri sarawak attraction

Aside from the beautiful scenery of the beach and the cliff, it is said that ancient fossils are known to be found in this area. The natural rocks layers on the cliffside area also makes it a geologist's playground.

tusan beach miri


miri sarawak tusan beach

sarawak tourism

Beach and sunset lover? I believe Tusan beach is perfect for you! The scenery is very breathtaking. Even though it just looks the same like other beaches, you will still get a different vibes when being in an unusual place. Nothing beats the magnificent power of nature! The beach is harder to reach since it is located a bit far from the town. But the short trip gonna worth it!

sarawak tourism
There's something that people need to know before they come here. Notice the height in the photos? Yes, that means the beach is down there and you have to take a short steep-walk from the top to the bottom. For people that is afraid of height (LIKE ME), it will be a bit bothersome though. Nak turun payah, nak naik pun payah. Panic attack menyerang. But no, its not that dangerous. I'm proud of myself that I challenged my fear just for the sake of beautiful scenery. Mission accomplished!

things to do in miri
things to do in miri
Another fun part of being in the beach, you can spend few bucks for the street foods. And also enjoy the moment with the buskers! Penat-penat dari bawah boleh rilek dan santai minum air kepala dan makan makanan lokal!

tusan beach miri

tusan beach miri

Tusan beach is really a great place to escape from the hectic life in town since it is also a remote area. If you are planning to pay a visit in Miri Sarawak, don't miss a chance to visit Tusan beach!

Toddles!

CONTINUE READING

11.15.2016

Cara Buat DropDown Navigation Bar Untuk Blogger

cara buat navigation bar, dropdown menu bar

Ada tak yang guna fungsi pages untuk blog? Kalau yang guna blogger simple template, mereka takda sediakan dropdown navigation bar. Jadi kalau korang nak letak banyak kategori, pages/navigation bar korang akan jadi banyak dan nampak semak. Selain me-minimize-kan navigation bar, fungsi dropdown ni jugak menampakkan blog korang lebih kemas dan teratur! Meh saya share cara buat dropdown navigation bar untuk blogger. Sangat mudah sebab tak perlu usik main template. Kod ini saya dah banyak kali try and error. Terkial-kial jugak nak buat dropdown navigation bar sebab kebanyakan tutorial yang saya cuba semua tak jadi. Asalnya kod ini cuma single navigation bar (tak ingat tutorial dari website mana) tapi at last berjaya juga buat yang dropdown punya.

NOTA PENTING: Sebelum mula pastikan page gadget pada layout di remove terlebih dahulu. (kalau ada)

1. Dashboard > Layout > Add HTML/Javascript
2. Copy dan paste kod dibawah ke dalam kotak html

<style>
#primrose {
     width:100%;
     background:#EFF5FB;
     position:fixed;
     top:0px;
     left:0px;
     padding: 0px;
     z-index:9999; }
#daisy ul {
     float: none;
     display: inline-block;
     margin: 0;
     padding: 0px;
     list-style-type: none;
     font: normal 12px Karla;
     text-transform: uppercase;
     letter-spacing:1px; }
#daisy li {float: none;display: inline-block;}
#daisy li a, #daisy .dropbtn {
     display: inline-block;
     color: black;
     text-align: center;
     padding: 14px 16px;
     text-decoration: none; }
#daisy li a:hover, #daisy .dropdown:hover .dropbtn {background-color: #EFF5FB; }
#daisy li.dropdown {display: inline-block;}
#daisy .dropdown-content {
     display: none;
     position: absolute;
     background-color: #EFF5FB;
     min-width: 160px; }
#daisy .dropdown-content a {
     color: black;
     padding: 12px 16px;
     text-decoration: none;
     display: block;
     text-align: left; }
#daisy .dropdown-content a:hover {color: #000000;font-style:italic;font-weight:bold;border-bottom:0px solid #000;}
#daisy .dropdown:hover .dropdown-content {display: block;}
</style>
<div align="center">
<div id="primrose">
<ul id='daisy'>
<ul>
        <li><a class="active" href="YOUR BLOG PAGE URL">Home</a></li>
        <li><a href="YOUR BLOG PAGE URL">About</a></li>
<li class="dropdown">
<a href="#" class="dropbtn">Categories ˅ </a>
<div class="dropdown-content">
       <a href="YOUR BLOG PAGE URL">Travelogue</a>
       <a href="YOUR BLOG PAGE URL">Beauty</a>
       <a href="YOUR BLOG PAGE URL">Books</a>
</div></li>
      <li><a href="YOUR BLOG PAGE URL">Disclaimer</a></li>
</ul></div></div>

3. Klik save dan siap!

Untuk sesi penukaran, korang boleh copy dan paste kod tu dekat SINI dan tukar warna dan font mengikut citarasa korang. Aku sarankan korang tukar yang aku tanda dalam kod sahaja dan yang lain semua tak perlu usik. Dan untuk warna, kalau boleh guna satu warna sahaja untuk mengelakkan kecatatan hehehe!

biru : tukar saiz dan jenis font
merah : tukar warna navigation bar
hijau : tukar kepada link blog page korang

Bagi yang tak tahu :

1. Cara untuk copy page link dan paste dalam kod diatas
Dahsboard > Pages > Klik VIEW untuk page yang dah dibuat > Copy URL

2. Kalau nak terus categorize guna label pun boleh. (untuk blog yang ada label post sahaja)
Klik mana-mana label > Copy URL

NOTA KAKI: Dua cara ni berbeza. Boleh tengok contoh pada blog saya sendiri. Kalau klik PERSONAL, webpage yang keluar terus memaparkan semua post dibawah label PERSONAL. Tapi kalau klik TRAVELOGUE, saya letak pages sebab nak asingkan post which is you need to do it manually. Kira macam buat hyperlink ke entri-entri yang korang nak sahaja.

Kalau ada yang tak faham, jangan malu jangan segan silalah bertanya :)

Harap membantu!

CONTINUE READING

11.14.2016

The Gold Ring And The Beaded Bracelet


I have decided that #CaaAndHerStuff gonna be part of this blog from now on. Just like how other people do their every month's haul, I'm gonna do the same but in a different way. And I might thinking of categorize them all. And for this, for #CaaAndHerStuff, it simply means me and my belongings. I just want to share my favorite stuff and keep them as a memory. Well, just in case I lost them someday! At least I have bits of them with me here. :)

So today, I just bought new precious bracelet for myself and I am completely in love with it!

long beaded bracelet


Pretty and cute isn't it? Abaikan jam tangan yang berdebu tu hahaha! All you need to focus is on that pretty colorful tiny beads! It's actually a long beaded bracelet. I bought it for RM40. I don't know if you think its a bit pricey or cheaper but you know what, when something caught your attention, how much the thing costs is not a big deal. Yang penting dapat or tak pun memang akan ada penyesalan. Hiks. Aku memang suka benda-benda unik dan ala-ala vintage macam ni. And I don't care if it's a cheap stuff atau tak. Janji aku suka. And I love beads too! Lagi-lagi kalau yang crystal beads. And until I found something like this bracelet, baru ku tahu manik manik yang lain pun cantik jugak!

The next thing I bought for myself is a gold sempoa ring! I called it self reward.

sempoa ring, gold ring


Well, to be honest, travel fund is gone. Aku guna duit yang aku kumpul untuk pergi Korea untuk beli cincin emas. Memandangkan harga emas makin hari makin melambung tinggi, baik aku simpan secebis daripada tak ada langsung. Ada tu memang ada. Tapi itu pemberian orang tua. At least aku ada something yang betul-betul berharga yang aku beli guna duit sendiri. Aku ada terbaca yang harga emas pada tahun 2020 akan jadi dalam around RM500 segram. Sekarang segram emas belum cecah RM200 lagi. Mungkin dalam RM180+ segram.

Masa beli cincin ni sebenarnya aku kurang dengar apa yang amoi tu cakap. The only thing that I know at that time was I have enough money to buy that gold ring and walau apa pun terjadi, aku tetap nak beli. So here it goes... I am married to myself! Kenapa aku pilih sempoa? Tak ada sebab apa pun. Aku suka tengok benda tu boleh bergerak. Plus design tu pun nampak unik. Kalau nak kira something mungkin boleh praktikkan sempoa di cincin ni kot hihihi. Tapi kena belajar cara macam mana nak kira dululah sebab aku pun tak tahu pakai sempoa ni. Kesian duit untuk travel huhuhu. Tapi tak apa, orang cakap takkan lari gunung yang dikejar... Betul lah kan. Gunung mana ada kaki :p Rajin-rajin simpan duit insyallah boleh tunaikan impian nak jelajah serata dunia. Ultimate goals tu!

Till here then.. Toddles!

CONTINUE READING

11.13.2016

Peta Dunia Mengikut Fikiran Donald Trump

Sejak Donald Trump jadi presiden amerika syarikat, macam huru hara je dunia aku rasa. Padahal ada sesetengah orang kata yang Donald Trump ni cuma cakap kosong dan tabur janji kosong saja semata-mata nak orang undi dia. Biasalah.. Demi nak ambil hati penyokong, kenalah tabur janji manis dulu. Macam tak tau je. Kan kita dah ada contoh. Berdoa sajalah yang Donald Trump ni cuma cakap kosong. Fikir yang positif dan selalu doa yang terbaik. Kot kot manatau tuhan bagi hidayah dekat dia. Tengah best layan facebook baca artikel, aku terjumpa pulak satu benda yang agak menarik nak di kongsi. Ia adalah peta dunia mengikut fikiran Donald Trump! Okay cuba korang cari dimana letaknya negara Malaysia dalam peta ni. Tsk!




Tak tahu nak respon macam mana. Kalau betul lah Donald Trump fikir yang Malaysia ni banyak terrorist, memang berjaga-jaga dan bersiap sedialah kita. Wish we could change his perspective towards our country and even on other countries too! Dan buang jugak perangai tak senonoh dia yang racist dan sexist tu. I wish we could live in peace and harmony. Love and respect each other regardless the color of the skins, races, religions etc. Let's hope for the best!


CONTINUE READING