July 2018 Throwback


Let's do this. July ain't really being good to me this time. Biasalah kehidupan kan. But I still appreciate every single thing that happened throughout my life cause gratitude is important, of course. I've been keeping the memories in my journal and I want it to be kept on my blog as well. Tapi sayang tak ada gambar. Sedih.

July 01, 2018
I had steamboat with Nonong at 883 Buffet Steamboat in the evening and went on date with N watching Ocean 8 by night. Had too much lamb masa steamboat and I'm down with a migraine that night. Padan muka.  

July 07, 2018
My friend was craving butter chicken so she asked me to teach her how to make it. First time masak di rumah orang and tido rumah kawan. Masa belajar dulu pernah la tido rumah kawan sebab ikut dorang balik kampung. Rumah Jay dengan rumah Mira di Sandakan.

July 10, 2018
Sushi King with N! Ni semua salah dia sebab buat aku craving. Bila scroll FB scroll IG nampak orang post sushi makin bertambahlah nyawa nak makan benda alah tu. Hihu. Cun masa tengah craving tu ada sushi bonanza. We were lucky enough by that time sebab tak payah berbaris panjang. Lepas men-sushi-kan diri, kami tengok wayang cerita Inuyashiki pulak. Cerita Jepun tentang seorang bapa tua yang diabaikan keluarganya dan tetiba alien datang dan tukar badan dia jadi robot maka jadilah beliau seorang hero. It's a science fiction, gais.

July 15, 2018
Movie date again with N watching Skyscraper. Tangan aku berpeluh tengok movie ni sebab aku gayat. Terkejut banyak kali pun ada. After movie kami pizza-ing di Santinos Pizza. Bila dah sampai tempat makan kami hairan sebab parking full. Siap ada parking yang kena booked lagi. Bila masuk dalam kedai tak ramai pula orang. Masa nak balik ada pelik sikit tengok ada orang jaga parking yang dah kena booked tu. Rupanya ada hidden gem kat sana. Luls.

July 16, 2018
Mekdi with the girls! Walaupun tengah demam aku gagahkan diri keluar jugak sebab nak celebrate birthday Aida. Bukan senang nak jumpa dorang ni even tinggal sama tempat. Bila masing-masing order makan, kami tuang semua fries dalam talam. Bebukit okay. Siap ada nugget 18 ketul and burger lagi. Ada sorang lelaki chinese ni limpas meja kami, dia senyum je tengok kami 4 punya makanan. Hahaha. Tamak haloba sungguh.

July 28, 2018
Karaoke with Nonong sempena birthday celebration dia. Kami dua karoks sampai 4 jam. Gila namati lelah ku bekaol dalam ya. Haha. Actually birthday dia on 26th. Memandangkan dia down with chickenpox sejak minggu sebelumnya so aku pun datang bawa satu slice kek ke rumah dia. Kesian orang sakit. Kekeke.

So yeah, that was my July. 14hb sampai 21hb aku migraine dan demam. Memang sakit teruklah sampai aku rasa mungkin aku ada penyakit lain kot. Sebab aku jarang kena demam macam tu. So bila dah kena sekali aku pun tertanya-tanya memang demam macam tu keee.

Dalam bulan July ni jugak aku ada 2 kali emotional breakdown. In the next post aku akan tunjuk mood tracker aku okay. Till here then! x 

How To Design Your Flower Shop


Designing your flower shop will play an important role in your florist business. The way you design your flower shop will create the image of you, yourself, as the owner and what type of flower shop you have. A florist in Singapore makes sure that their shops do not look cluttered or tight because of the number of flowers they put on display. You should make sure to avoid the same.

How To Design Your Flower Shop 

Before you start decorating your flower shop, make sure to keep these small and important tips in mind:

1. Always make sure you have a space for the counter, the display shelf or window and a place where your customers can take a seat when they want to wait for their order or they are just simply waiting in line to pay. Always keep in mind your customers' comfort and convenience, this way they would not find it a hassle to wait for their orders and or to wait in line at the cashier.

2. Have separate rooms for your flower displays and where your florists will make the flower arrangement. This ensures that the space would not be messy and or crowded because designing a hand bouquet for example may take time and may look like a little mess especially if it is placed in the same room as your display area. This not only makes it a hassle to move around but your customers and or the ones that arrange the flowers may get distracted by the movements around them.
3. If you have a big space, add a little lobby area where you can sit and talk with your customers as they browse through your catalogues and where they can have the leisure of picking out what they want, and you may even add a little fruit basket for them. You can also encourage impulse buying by centering your display somewhere your customers can easily see them. Make sure it will attract customers attention with good lighting and colorful displays. This is a good idea for those who do not yet have a florist delivery service.

4. Change your decorations along with the seasons or regularly. This would give your customers ideas on what flowers you have available and that you have a new set of various flower arrangements to choose from. This helps you set yourself apart from other flower shops.

Cara Semak Baki Tunggakan PTPTN Secara Online



Semalam lepas kemaskini maklumat pendapatan pinjaman PTPTN aku rasa macam ragu-ragu nak bayar. Haritu dah settle bayar tunggakan then aku start bayar macam biasa. Langsung tak miss sebulan pun. Tapi tahun ni aku ada skip few months atas sebab tertentu. Dah call pihak PTPTN and dorang cakap aku tak ada tunggakan dan boleh bayar macam biasa even lambat bayar. Tapi still macam tak puas hati aku pun try lah cek online. Baru ku tahu boleh rupanya semak semua details baki pinjaman baki tunggakan semua tu. Ingatkan mesti kena call atau face-to-face je. Hoho. Sebab sebelum ni pun aku main call takpun pergi ofis.

Untuk yang first timer mungkin boleh rujuk ofis supaya dorang boleh explain more details yang tak dapat aku nak tolong bahaskan. Ni aku share untuk yang tak tahu. Kalau dah tahu alhamdulillah. Jangan kecams ai. Sila buka website http://www.ptptn.gov.my/ dan follow je cursor dalam gambar.

Cara Semak Baki Tunggakan PTPTN Secara Online







Dapat ka sik? Semakan baki tunggakan ni ada lain sikit tau. Yang semak penyata pinjaman ni lain lagi. Yang aku share ni aku punya details. Dari 24k tinggal 16k lagi. Tiap bulan aku bayar RM160 walaupun amount sebetulnya adalah RM153 kalau tak silap. Jumlah penyelesaian baki hutang pinjaman selepas diskaun tu aku tak pasti pulak apa. Kalau 13k lagi tinggal alhamdulillah. XD Since tunggakan aku kosong means tak ada tunggakan lah kan? Butiran menunjukkan clean and clear semuanya. Jangan pulak PTPTN tetiba cakap aku ada tunggakan. Moha ku kelak. Yang kos insurans/takaful ni aku ada blur sikit. Kalau ada yang tahu, sila-silalah explain.

Based on apa yang faham lah, sebelum start bayar bulanan, kena make sure tak ada tunggakan atau settlekan tunggakan kalau ada. Kalau tak nanti sia-sia je bayar tapi amount pinjaman tak ditolak langsung. Rasanya dulu ada orang penah share pasal ni dalam Facebook. Pandai-pandai la search. Tapi kalau information aku salah, do let me know gaiss. Okay jom bayar hutang! x

Of Journey To Haneul Park


Datang sini cuma ada satu hajat je. Semata nak photoshoot between the lalang. Kawan aku lah yang over eksaited. Dah buat research bagai then tibalah masa ke destinasi yang diidamkan sangat. Aku tak sangka macam mana kami boleh miss info tentang Haneul Park ni. Research yang dibuat baca dari website Visit Korea dengan blog orang. Tapi ya ampun, bila dah sampai aku pun terkezut.






Kau tengok. Masa aku baca pasal Haneul Park ni aku tak ada baca pulak tentang stairway to heaven ni. Masyallah syukur aku mampu naik sampai atas. Ada 291 steps semuanya. Gigih sangat naik walaupun semput dan slow. Dahya sikkan mok balit sebab simok tekik tanggak tek kan? Haruslah naik dengan yakin. Penat lelah memang berbaloi sangat sebab bila sampai atas wow gitu loh. View cantik sangat dan terasa kepuasan hati sebab berjaya challenge diri sendiri naik tangga tu. Walaupun ada rasa nak give up tapi aku redah je sebab aku tahu bukan selalu aku dapat datang ke sini. Bena sik? Kacak lalu bah.

Actually Haneul Park ni salah satu park yang ada dalam kawasan World Cup Park. Ada lima kesemuanya dan park yang lain adalah Pyeonghwa Park, Nanji Hangang Park, Noeul Park dan Nanjicheon Park. Rasanya aku sempat ke Haneul Park je kot. Tak tahulah kalau ada sesat ke park lain. Cara nak ke Haneul Park ni pulak kena naik subway menuju ke World Cup Stadium Station (Subway Line 6) dan guna Exit 1. Bila dah keluar Exit 1 confirm ada pening sikit. So you gais kenalah rajin tengok signboard. Yang penting bila on the way ke park semua ni korang mesti lintas jalan besar. Bukan keluar subway terus sampai ok. Kena exercise sikit. :P





Banyak-banyak park, yang ni je paling femes. Tak ingat kdrama apa pernah filming kat sini. Nama lain bagi Haneul Park pula adalah Sky Park. Sebab haneul tu maksudnya sky. Asalnya dulu tempat ni adalah tempat pembuangan sampah. Tak sangka boleh up jadi tempat orang berebut nak photoshoot. See, even non-human yang sebelumnya hodoh pun boleh jadi cantik, apatah lagi human macam aku kan. Alhamdullillah ada dapat input pengajaran bila sampai sini. Bukan semata datang nak ambik gambar je k!

Dan yang sebenarnya kami agak kecewa sikitlah. Rupanya ada lagi info yang kami ter-miss. Konon nak photoshoot di sebalik lalang tapi lalangnya tak ada! Maka berhuhulah kami. Rupanya masa sesuai untuk datang sini adalah musim autumn. Kami datang waktu spring dan ada agak kurang wow sikitlah. Frust amek sebab sekda lalang. Patutlah tak banyak orang. Salah timing rupanya.

Musim autumn sekitar bulan 10 adalah waktu yang sesuai untuk datang ke sini. Dorang akan buat Silver Grass Festival sebab masa tu lalang aka eulalia grass ni akan berkembang cantik. Do mark your calendar or jot it down! Nanti ter-miss info macam aku pulak. Aku yakin tempat ni tengah cantik masa tu sebab aku pergi search hashtag tempat ni dekat instagram. Rupanya latest post yang di post hamba allah tu cuma sekadar throwback. Ahh rasa macam kenak scam jak. Guwe tertipu dech. 






Walaupun tak ada lalang kami tetap meng-enjoykan diri sebab tempat still cantik kan. Cuaca panas pun kami redah je. Aku paling suka dengan dandelion. First time aku jumpa dandelion gemok gebu macam dalam gambar tu. Kalau di malaysia punya kecil je kan. Macam kurang puas hati je bila tiup. Hihi. And no worries. Kalau rasa nak terberak ke nak terkencing ke jangan buat dalam semak ok. Ada tandas disediakan dan tandas mereka sangatlah bersih. Cuma macam biasalah kena bawak botol kosong untuk cebok. Aku tak boleh kalau cebok guna tisu kering tanpa ada air. Macam mana tu?



Tak sangka boleh pijak kaki kat sini jugak. Another dream come true sangat. Abaikan kalau aku nampak gengsta. Kamek bukan jenis ayu pun orang. Depan orang tua jak kamek macam perempuan melayu terakhir. Fake gilak. Hahaha. So yeah, Haneul Park adalah salah satu tempat yang aku dah agak masa di Korea. Just like how I want to visit Namsan Tower during winter, I also want to visit Haneul Park during autumn. Ya maksudnya aku nak repeat Korea duak tiga kali lagik. Insyallah mun ada rezeki. x

Of The Love Locks At Namsan Seoul Tower


Padlock ni kalau sebiji tak cantik pulak. Ramai-ramai punyalah wow gitu. Selain dari kegunaan untuk lock bagasi, lock pagar, lock pintu dan sebagainya, boleh juak polah jadi perhiasan. Asal jangan guna padlock nok sik kacak ya ajak memang sik kacak lah juak jadinya. Tapi sik salah mun nak coba. Asal berani. Mungkin akan nampak agak brutal dan gengsta sikit lah.

Sebelum ni selalu tengok dalam drama je. Dah tu tak habis-habis berangan nak datang sini. Siap buat scene sendiri jumpa oppa konon. Ahh pengaruh drama sangat. Tak sangka mimpi boleh jadi kenyataan. Tapi cuma part dapat pijakkan kaki ke Namsan Tower ni lah. Oppa nya tak jumpa. Ada pun semua dah berpunya kat atas tu. Kalau scene mula dari sebelum naik bas mungkin peluang cerah sikit. 






Aku ke sini guna bas dari Itaewon. Bas 03 kalau tak silap. Tambang bas 1200won. Perjalanan kurang dari sejam rasanya. Lupak kamek. Dan tak sure masa aku naik hari tu bas ni ada stop atau direct. Alahai short term memory betul lah. Tapi kalau tengok kat N Seoul Tower ni, ada tunjuk bus route. So mungkin ada stop sana sini kot. Aku je yang lupa. Tak pun mungkin aku sedang enak dibuai mimpi masa tu. Spesies pantang duduk dalam benda bergerak yang ada aircond.

Bagi aku yang menariknya disini of course lah view nya nak. Breathtaking gilak. Bulak sik sakai. Bukan selalu dapat tengok padlock warna warni banyak macam ni kan. Tak ingat pulak aku berapa won harga benda alah ni. 


Bukan setakat ada padlock, kat Namsan Tower ni juga ada architectural dan scultural highlight. Aku tak ada snap gambar sebab aku kan photographer noob. Kalau nak cuba hanbok pun ada. Tapi tak pasti pulak berapa rate dia. Kalau rasa nak hiking pun boleh juak. Asal sanggup. Most of orang tua di Korea aku tengok memang rajin hiking. Aku turun dari tempat ni pun penat okay. 

Namsan Tower ni adalah iconic symbol of Seoul. Apa yang aku boleh cakap, this place is so full of romance! Bila tengok beribu padlock ni, terus kau rasa macam eh wujud rupanya cinta sejati kan. Kalau kau single mungkin kau akan rasa sedih kot. Dah tu fefeeling kenapa kenapa kenapa aku single gitu. Bila snap gambar dan post ke Instagram mesti kau akan tulis caption berunsur melancholic. Hahaha. Sebab tu aku awal dah berangan buat scene sendiri sebelum ke sini. Tapi sayangnya tak jumpa oppa. Banyak tourist dari China, Taiwan dan lain-lain je. 


Aku suka tempat ni. Gabungan view padlocks dan view yang ada disekitar tempat ni buat tempat ni jadi makin menarik. Ada bukit bukau, nampak bandar Seoul lagi alahai. Sayangnya aku tak reti sangat nak snap gambar cantik ni. Next time kalau ada rezeki aku nak datang time winter pulak. Mejin jak mun ada salji kan perfect gilak dah ya. 

So yeah, aku dah boleh cross Namsan Tower dalam bucketlist aku. Hihi. Tok baruklah namanya dreams do come true kan. 


Hehe terjumpa pulak yang ni. Kbai. x

Under The Weather


Hari ni masuk hari keenam aku sakit. Hebat. Tak pernah aku sakit lama sangat macam ni. Mula dari petang sabtu aku kena serang migraine. Reason sebab aku terlampau berpanas siang hari tu. Drive dari kedai ke sekolah adik aku then terpaksa hadap jem lagi dah tu terpaksa parking jauh lagi. Aircond kereta pulak buat hal. Memang asdjnaskfnef lah. 

Hari ahad dah tak migraine sebab aku makan painkiller. Tapi ada migraine's silent sister aka postdrome aka sisa-sisa sakit yang tertinggal. Pukul 9 pagi aku keluar ambil makanan di kedai dan hantar adik aku ke sekolah sebab ada ramah tamah then balik rumah. Pukul 11 aku keluar lagi ambil adik aku di airport. Perjalanan balik ke rumah yang sepatutnya kurang jauh jadi banyak jauh sebab aku ter-miss simpang yang sepatutnya. Dan u-turn pulak nun dihujung sana. Kan aku dah cakap aircond rosak. Bukak tingkap pun masih rasa bahang panas yang menggila kat luar. Aku ni pulak bebal sebab tak reti nak ingat jalan even dah banyak kali guna jalan yang sama. Padahal jalan lurus je pun. 

Hari isnin bila nak bangun aku rasa kepala aku berat. Hidung aku sumbat. Aku bagitau mak aku tak kerja. So aku tidur balik, bangun, makan, makan ubat then tidur balik. Malam pulak aku keluar lepak dengan kawan. Walaupun rasa tak larat tapi aku gagahkan diri jugak sebab first, kawan aku birthday and jumpa dorang ni bukan senang. Second sebab aku lapar. So why not kan. 



Hari selasa aku memang rasa under the weather tapi aku tetap turun kerja. Kepala tak sakit tapi masih selsema. Dan batuk pulak sibuk nak join meriahkan hari aku. Okay fine silakan. Semput jangan cakap. Nasib baik asma aku tak datang. 

Hari rabu hidung aku masih lagi sumbat. Suara aku pun dah hilang. Staff di kedai semua penyakat. Aku bercakap dorang suruh diam. Siap suruh aku pergi workshop tukar minyak hitam dekat kerongkong. Ada yang suruh aku minum air limau, bapa aku suruh minum teh cina. Ahh sudah. Teh cina memang aku reject sebab pahit yang amat. Bapak segala ubat kot. Jadi aku pilih untuk minum air asam jawa dengan terpaksa. 

Belum sembuh demam disitu jugaklah aku kena attack dengan askar jepun. Senggugut lagi join the club gaiss. Mood aku memang terus tercampak entah kemana. Rasa nak marah jak. Sebelah malam pulak aku ter-emosi yang amat. Tetiba sedih dan rasa down. Yes I cried. Bukan nangis sikit. Tapi nangis banyak. Rasanya dah boleh bukak kompeni minuman botol.

Hari ni masih lagi belum ada suara dan hingus asyik meleleh je. Semalam tak pulak. Sorry disgusting tapi itulah yang aku kena hadap sehari-hari ni. Senggugut pulak macam makin cari pasal. Alahai. Cuaca dua tiga hari ni panas gila. Aku minum air putih bergelas pun masih kalah dan jatuh sakit. Hopefully esok dah sembuh sikit. Lusa sembuh banyak. Tulat dah sihat boleh berfoya-foya. Okay gurau je. 

Agaknya sekarang memang musim demam kot. So you gais do take care of yourself. x