The Way I Am

Sunday, 28 August 2016

Zaman sekarang manusia berlumba-lumba nak jadi cantik dan kacak. Produk di pasaran macam-macam ada. Berlambak. Cakap je apa kau nak semua boleh dapat. Nak kurus? Fat Burner ada. Nak putih? Qu Puteh ada. Nak tinggi? Height Up ada. Nak bulu mata lebat? Hmm serum bulu mata arab mungkin boleh bantu. Aku tak kisah pun sebab itu memang fitrah manusia. Aku sendiri pun kadang teringin jugak nak jadi cantik. But sadly I am not really into it and I am simply a potato. I don't know why did they choose potato as a synonym for dull and uninteresting. Mungkin sebab kentang tu bulat dan nampak hodoh? Cis kalau dibuat french fries memang jadi kegilaan ramai jugak kan! Lagi lagi kalau kentang McD! Well, to be honest, I am completely a monotous aka a boring person. But it's not a crime to be simple, right? As long as it makes me comfortable, then I am all okay with whatever it is.

As  for the type of hijab I am using, I always use tudung bawal. And yeah, aku cuma ada 4 helai tudung bawal yang boleh bekerjasama dengan kaca mata aku. I mean, do you know how difficult it is to shape your tudung when you use the glasses?!! It's ain't that easy bruhh. Lastnya aku pasrah ajelah kalau senget pun senget lah. I'm still ready to go. Nak guna shawl memang taklah. I will only put myself in agony and having a mental breakdown trying to fix them on my head. And for your information, I use cekak rambut instead of anak tudung sebab aku tak pandai nak guna benda alah tu. Sobs. What a bummer. Even my 14 years old cousin asked me if I had another tudung or not sebab selalu guna yang sama je. Lulz. I'm 23 and she's 14 and she knows better than me!!

Image result for facepalm  tumblr

Cakap pasal baju, aku selalu guna tshirt. Well, tengok keadaan lah kan. I don't work in office so I don't need cool outfits to use every day. I run here and there, being in the kitchen and sweating sebab tak ada aircond. Bila pergi hang out aku memang akan guna se-simple yang boleh. Kalau boleh pergi jenjalan dekat shopping mall guna pijama atau baju kelawar tanpa dipandang serong oleh masyarakat memang aku akan keluar macam tu je hahaha. Im just...too lazy to find something to wear. And my fashion skill is totally zero. I'm not into shopping stuff so I will just wear apa yang ada saja. I don't have any wedges or heels or flat shoes. Yang ada cumalah selipar jepun. Sometimes I will just borrow my sister's sandal to at least looks proper and decent lulz. I know I'm a bit messy but that is how I am. Ha ha ha *ketawa terpaksa*

Image result for pijama gif  tumblr

Here comes the cosmetics part! Kalau sebelum ni aku tengok orang contour bahagian dada dan abs, beberapa hari lepas aku tertengok video orang contour kaki pulak. I am so speechless!! Kamonlah, I don't even know how to do my face yet you guys already sampai kaki?!! I aboslutely feel like a loser. Jauhnya ketinggalan. But hey, Im so not gonna contouring my legs okay. My everyday looks cuma guna eyeliner, lipstick and putting a bit dark shade for my eyebrows. Itu je yang aku tau buat. Kalau rajin aku akan guna mascara. Tapi benda tu leceh lah. Dan disebabkan tu aku paling malas nak bermekap. I don't like putting too much on my face. I don't really like to use the compact powder too. And not even the foundation. Orang sekarang tengah kumpul bermacam jenis barang mekap. Aku cuma ada berapa ketul je barang untuk hias diri sendiri. :3

Image result for bad makeup gif

I don't know if I would ever be beautiful as you. Tapi aku harap sangat orang sekeliling aku boleh terima aku apa adanya. Sumpah memang tak terkejar aku dengan trend sekarang. Cantik memang cantik. Tapi kalau nak ikutkan semua, agaknya macam manalah keadaan kita kan? Disebabkan ramai yang cantik cantik belaka, ramai jugak yang rasa insecure dengan diri sendiri. Tha'ts actually pretty dangerous sebenarnya sebab boleh menggangu mental seseorang. Maksudnya sini, someone will have low self esteem when they know they are less pretty than other girls. They will start changing themselves and get disappointed if they can't do the same things. Some girls are like that. We need to be told that being ourself is okay! Everyone is born beautiful! Kita kena belajar untuk terima kekurangan diri. Paling penting kena sayang diri sendiri dan terima diri kita seadanya! Jangan over sudah. I'm not willing to change myself just to please others and the society. Even if I did, I would do it for the sake of myself. Aku selesa dengan keadaan aku. As long as tak nampak macam orang gila atau orang yang tak mandi sebulan, then it should be fine!! I don't like to complicate things. I would rather simplify it!

Toddles!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Eeca Shyaa // Theme Designed by Eeca Shyaa