Day Trip And Guide To Pocheon Art Valley

Minggu lepas aku dan kawan rapat aku berpeluang ke Pocheon Art Valley. Plan awal sebenarnya nak ke Nami Island. Tapi tukar plan memandangkan kawan aku teringin betul nak photoshoot disana. Nak selfie katanya. Hiks. Pocheon Art Valley ini salah satu filming location dalam cerita Korean Odyssey. Kalau yang kaki tengok drama korea memang tahu lah tempat ni. Tempat dimana Sam Jang kena bunuh dan tempat Son Oh Gong berlawan dengan naga jahat. Tak sangka sebenarnya boleh sampai sebab research yang kami buat untuk ke sana pun hampeh. 

Part paling sedih bila aku lupa ambil banyak gambar untuk blog. Aku lupa aku seorang blogger. Sepatutnya aku ambil gambar dari awal sampai habis. Kalau ada gambar boleh tunjuk lebih detail lagi tentang perjalanan kami. Silap betul. 


Cantik kan view tempat ni? Tempat ini asalnya adalah tempat mereka menggali batu. Projek ditutup, tempat ini dibiarkan menjadi hutan dan dilupakan. Pada tahun 2005, mereka memulakan projek untuk jadikan tempat ini sebagai art & culture space dan lama kelamaan menjadi salah satu daya tarikan daerah Pocheon dan Korea sekaligus. Anda boleh baca What Is Art Valley kalau nak tahu tentang sejarah tempat ni dengan lebih detail. 

Psst! Aku ada tips best kalau nak ke sini. Tapi mesti baca sampai habis. *wink*

Cara ke Pocheon Art Valley

Yang aku share adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri. Kalau rajin buat research banyak mungkin akan jumpa cara lain pulak. 

Bermula dari Seoul, naik subway untuk pergi ke stesen Gangbyeon (Line 2 - Green). Keluar ke Exit 4 dan cari Dong Seoul Bus Terminal. Kalau tak jumpa ikut je orang yang bawak luggage atau bawak beg besar memang confirm mereka ke terminal bas. Bila dah jumpa terus ke kaunter dan beli tiket ke Pocheon. Harga tiket adalah 6400won seorang untuk one way. Tak dibenarkan beli return tiket sebab kena beli dari Pocheon. Dekat tiket ada dicetak platform bas nombor berapa. Check your ticket!

Perjalanan dari Seoul ke Pocheon mengambil masa satu jam. So sementara tunggu nak sampai bolehlah korang lelap sekejap. Bila dah sampai tu jangan terpinga-pinga. Cari tempat tunggu bas dan guna bas nombor 67 atau 67-1 (info dari Visit Korea) untuk ke PAV. Aku dengan kawan aku haritu naik salah bas. Tak tahu bas apa sebab aku dah mention awal yang research kami hampeh. Bas tu cuma stop diluar simpang saja. Maka berjalanlah kami dengan hati yang kental sejauh 2km untuk sampai ke destinasi. Basah ketiak weh. Penat yang amat sebab jalan berbukit. Phew. Sila skodeng instagram stories highlight aku (@eecashyaa) untuk tengok video perjalanan kami. 


Admission fee adalah 5000won seorang. Sebelum masuk korang boleh pilih samada nak naik monorail atau berjalan kaki sahaja. Kalau stamina tak kuat macam aku memang semput jugalah sebab tempat tu memang kawasan berbukit. Biar slow and steady and enjoy the moment jelah. Harga untuk monorail adalah 4500won untuk round trip dan 3500won untuk single trip. Monorail ni slow and kecik je. 

korean odyssey

korean odyssey filming location

pocheon art valley korea

pocheon art valley

Maaf sebab tak banyak gambar nak share. Lupa yang aku seorang blogger. Pocheon Art Valley ni bukan sekadar tempat yang aku ada gambar je. Ada macam-macam lagi dekat sini. Selain Cheonjuho Lake, antara yang ada dalam kawasan PAV ni adalah Sculpture Park, Sky Garden of Hope & Doleum Stairway (observation deck), Astronomical Science Museum dan Educational Exhibition Center. Outdoor performance pun ada. Masa aku datang sini mereka ada buat opera rasanya. Sebab bunyi lagu macam genre begitu. 

Selain shooting location untuk drama Korean Odyssey, antara drama lain yang ada guna lokasi ni masa shooting juga adalah Legend of The Blue Sea dan Scarlet Heart Ryeo. Kalau nak tengok banyak lagi gambar dan info bolehlah visit website Pocheon Art Valley

Tips Best Ke Pocheon Art Valley

Haa last but not least, tips best yang aku nak share ni memang disukai ramai. Kalau nak ambil gambar yang cantik mesti tak nak ada orang photobomb kan. Kalau ramai manusia memang susahlah nak ambil gambar. Kalau nak datang ke sini pastikan anda datang awal. Aku dengan kawan aku datang dalam pukul 11 pagi. Masih belum ramai orang. Masuk tengahari phew nak bergambar pun susah. Petang lagilah ramai. 

Yang aku perhatikanlah, orang-orang tua paling banyak datang. Salute aku dengan mereka ni sebab rajin sangat hiking dan buat aktiviti sihat. Mereka tak naik monorail hokay. Masing-masing dengan attire sukan dan kasut hiking. So yeah, kalau tak nak berebut spot best untuk bergambar, sila-silalah datang awal

Till here then.

Lets Check Out Mahkota Hotel Melaka On Traveloka



Rindu Melaka. Tengah kemas folder dalam laptop ada terjumpa pulak gambar masa day trip ke Melaka dulu. Tapi sayang sebab datang sana tak sempat nak buat apa pun. Hanya empat lawat beberapa tempat bersejarah yang terkenal. Trip yang kurang seronok sebab tak sempat nak merasa makanan best disana. Hehe. Ahems. Aku dengan makanan memang berpisah tiada okay. Kalau boleh tiap kali melancong memang aku nak try makanan yang ada di sesetengah tempat. Memandangkan aku orang Sarawak, mestilah makanan di Semenanjung lain dari yang lain kan. Macam tu juga sebaliknya.

Ada orang Melaka ke antara pembaca blog ni? Kalau ada silalah roger tempat makan best di Melaka. Kot kot nak jejak kaki ke sana lagi kan. Kalau dah kaki gatal nak melancong, cepat atau lambat memang sampai jugalah. Ada banyak lagi tempat yang aku tak sempat lawat.

Maka dengan sengaja aku pun gatal tangan cek tiket penerbangan dan sekaligus survey tempat best untuk stay kalau melancong disana. Macam biasa aku memang akan guna website Traveloka sebab memudahkan aku buat homework travel ni. Haa jangan ingat sekolah je ada kerja rumah okay. Nak travel pun mesti buat research. Kena survey hotel apa best, tempat apa yang dekat dengan hotel, jauh ke tak semua kena ambil tahu. Kalau dah tahu serba sikit taklah kalut bila travel kan. So bolehlah korang travel like a pro. Hiks. Kalau tak memang melepaslah tempat best ke apa ke kan.

Cek punya cek, aku ada jumpa satu tempat stay best di Melaka ni. Ada banyak pilihan tapi tempat ni jugak yang tersangkut di hati. Nak tahu apa? Jom check out Mahkota Hotel Melaka on Traveloka. Nampak menarik. Bila dah baca sikit pasal hotel ni memang best jugaklah. Meh aku share apa je yang ada dengan Mahkota Hotel Melaka ni.


Lokasi Yang Strategik

Lokasi Mahkota Hotel Melaka terletak di tempat yang sangat strategik iaitu di tengah bandar Melaka. Tengah okay. Bukan tepi ataupun nun jauh ke dalam. Kalau dah cakap tengah bandar memang easy access la kalau nak kemana-mana kan. Hotel ni dikelilingi dengan tempat-tempat menarik yang senang dilawat seperti A Famosa dan Melaka Heritage Centre. Kalau Melaka Heritage Centre ni setahu aku memang macam-macam ada. Kalau yang suka tentang sejarah memang patut la kesini. Kalau untuk kaki shopping ada je Dataran Pahlawan Melaka Megamall which is dekat dengan hotel. Jalan kaki confirm sampai. Kat situ boleh dah jimat duit untuk transportation kan. Tak perlu nak cari teksi atau call grab bagai. Sambil jalan kaki boleh cuci mata tengok bandar Melaka. Haa dua dalam satu tu.

Bilik Yang Ditawarkan

Mahkota Hotel Melaka ni ada menawarkan banyak jenis bilik. Bilik-bilik ni pulak boleh dipilih ikut kesesuaian anda. Bukan setakat untuk orang yang datang melancong je, kalau ada meeting ke urusan kerja ke apa, Mahkota Hotel ni pun sesuai juga untuk apa-apa urusan ada. So jom tengok bilik yang ada. Antaranya bilik yang mereka ada adalah ...

Deluxe Double Or Twin Room 



Bagi pendapat aku lah kan, aku rasa bilik ni sesuai untuk orang yang selalu travel dengan kawan-kawan. Boleh pilih nak share katil ke atau single bed terpulang pada anda. Kalau deluxe double mungkin juga boleh jadi pilihan untuk keluarga kecil. Satu katil untuk parents, satu katil untuk anak-anak.

Premier Room



Bilik ini sesuai untuk dua orang dewasa. Ia lebih sesuai dan biasa menjadi pilihan tetamu korporat. Design bilik simple dan comfy!

Apartment Room




Bilik ni pulak lebih sesuai untuk orang yang suka melancong dengan keluarga. Ianya lebih besar dari bilik lain dan ada kemudahan seperti basic kitchen. Bilik ni juga sesuai untuk orang yang bercadang nak stay lama.

Junior Suite



Bilik ni ada satu single bed dimana ia sesuai untuk dua orang dewasa ataupun keluarga kecil yang datang melancong.

Lain-lain Kemudahan

Selain bilik yang super comfy, Mahkota Hotel Melaka ni juga ada lain-lain kemudahan seperti kolam renang, garden landscape, outdoor and indoor children playground/playroom dan juga gym. Complete semuanya okay! Kolam renang pun ada dua which is Hibiscus dan Dolphin swimming pool. Dolphin swimming pool ni sesuai untuk kanak-kanak beriadah sebab ada slide. Toddler pool pun ada. Dengan kemudahan macam ni taklah bosan sangat duduk di bilik kalau malas nak keluar berjalan kan.




Dengan semua yang aku dah share, korang rasa cemana? Haa best tak hotel ni? Kan aku dah cakap kalau rajin buat homework travel memang akan jumpa tempat stay yang best. Tak rugi pun luang sikit masa buat research untuk hotel yang korang nak stay. Hotel ni bukan setakat sesuai untuk bersantai je, kalau ada meeting atau event dan sebagainya, hotel ni pun ada kemuadahan untuk semua tu.

Melaka ada banyak tempat-tempat menarik. Insyallah kalau aku jejak kaki ke sana memang aku cari tempat ni. Antara sebab utama hotel ni akan jadi pilihan aku adalah sebab lokasi dia yang strategik which is di tengah bandar. Kalau dah tengah bandar memang senang je la nak jalan kaki. Aku boleh save duit untuk transport dan belanja banyak untuk makan. Heee. Tunggu apa lagi? Jom terjah mahkota hotel ni!

Fastest Delivery and Freshest Flowers from A Better Florist

A Quick Way To Get Fresh Flowers!



Great news! Malaysia flower delivery gets an upgrade with A Better Florist. This Singapore-based online florist became successful for their fast and free same day flowers shipping. Despite the remarkable delivery speed, their talented florists still manage to create beautifully handcrafted flower arrangements that can impress anyone. It’s definitely a cost-effective and hassle-free way of buying bouquets and Hampers KL. Malaysians looking for quick and timely delivery that won’t ruin your surprise, A Better Florist is the best flowers delivery in Malaysia.



Array Collection Of Flowers Crafted By Talented Florists

Thankfully, their signature products and services from florist Singapore are also available here in Malaysia. Their cute and charming baby hamper Singapore and premium flowers Singapore can be purchased from A Better Florist—Malaysia’s online shop. Their bestselling hand bouquets have been carefully selected and crafted by talented and experienced florists. This thoughtful curation of their flower collection actually makes the online shopping experience less time-consuming and stressful. The Grand Opening flowers are appropriately grand without being overly expensive, the funeral flowers are subdued yet soothing and their fruit basket is filled with orchard-fresh produce ideal for loved ones in recovery.

A Better Florist has been named as the best florist Klang Valley for several reasons. One of these reasons is their willingness to go above and beyond in order to craft one-of-a-kind flower arrangements. Their bespoke services for customised bouquets, flower stands and table arrangements give you the freedom to select your blooms and choose a colour palette for your bouquet. This is perfect if you want a memorable gift for your wife on your wedding anniversary or to give to a daughter celebrating her debut. These special moments are made even more unforgettable with A Better Florist’s enchanting creations. You can even get yourself a floral subscription so you can get regular deliveries of fresh and in-season flowers to decorate your home.



Fastest Delivery By A Better Florist!

Another reason for A Better Florist’s recognition is their prompt and dependable flower delivery. We all know how fast flowers can wilt especially with improper handling, so they make it a point to make door-to-door same day flower delivery as quick and as stress-free as possible. This kind of excellent full-package service is what you’ll be getting from A Better Florist.


Available Internationally

Even with their success and accolades in Singapore, A Better Florist did not stop or rest on their laurels. Instead, they decided to make affordable flowers accessible and available internationally. Aside from Malaysia, they also now offer Get Well Soon hamper delivery and flower delivery Hong Kong. Their consistency in delivering great flower arrangements has so far gained them the title of best florist in HK. Further in West Asia, they’ve established UAE flower delivery which includes free delivery to Dubai and Abu Dhabi. They have also been highly praised as best florist in Abu Dhabi.

Praises and credits aside, A Better Florist has remained focused on their philosophy of giving unparalleled service and products at budget-friendly costs. After, flowers bloom to inspire and bring cheer to everyone.

Click below to get your fresh flowers now! 
✿ A Better Florist 

Diari 2018 Yang Wow


Tahun 2017 dah hampir nak tamat. Tinggal berapa minggu saja lagi. Bersediakah anda untuk tahun 2018? Haa sebelum masuknya tahun baru, ada satu benda yang korang mesti ready. Ramai yang aku tengok dah beli diari untuk 2018. Ada jugak yang dapat diari percuma dari company tempat kerja kan. Bagi yang tak pernah ada diari atau jurnal, please know that it is somewhat an important thing to have. A must have I could say.

Kenapa mesti ada diari? Sebab manusia ni kan pelupa (ke aku sorang je yang pelupa eh?). Jadi bila ada diari, bolehlah catat benda penting atau apa-apa nota dalam tu. Ada banyak juga kegunaan diari ni sebenarnya. Itu aku akan share dalam next post okay.

Tak tahu nak guna diary apa? Ada banyak pilihan okay. Meh aku senaraikan antara diari  2018 yang sangat cantik, comel dan wow gitew. Nak yang mahal atau yang murah, yang gorgeous yang simple, semua itu terpulang kepada anda. 


Hobonichi Diary

diari 2018

hobonichi malaysia

Hobonichi ni comel sangat. Harga pun boleh tahan. Kalau yang weekly ada murah sikitlah. Kecik dan senang nak bawa kemana-mana. Anda boleh tengok dan beli jika berkenan di Stickerrific

Typo Journal

diari malaysia

diari 2018 malaysia

Diari dari Typo ni pun boleh tahan comel. Harga pun affordable. Aku kalau dah masuk Typo ni rasa nak rembat je semua yang ada. Kalau tak boleh nak pergi ke Typo, boleh beli online dari CottonOn&Co

The dUck Planner

duck planner malaysia

Yang ni pulak gorgeous sangat k. Selain tudung dan barang kosmetik, anda juga boleh dapatkan planner mereka. Serious nampak cantik! Bolehlah jenguk dekat FashionValet ni haa. 


Kikki-K Planner

kikki-k malaysia

kikki-k 2018

Kikki-K ni pulak kena order dari oversea sebab tak ada jual di Malaysia. Kedai fizikal mereka yang paling dekat adalah Singapura. Kalau ada saudara atau kawan yang tinggal sana bolehlah mintak tolong kan. Dulu aku selalu beli planner dari Kikki-K. Tapi semua aku dah jual. Kalau nak beli boleh singgah website Kikki-K. Nak cari preloved punya boleh cuba di FB group Planner Addict Malaysia Marketplace atau hashtag #planneraddictmalaysia #plannermalaysia di Instagram. 

* * * * * * * * * * 

Untuk tahun 2018, aku guna diari ala Moleskine saja. Sebab misi 2018 aku adalah untuk jadi minimalist. Tapi kalau bab hias diari aku tak boleh nak minimalist sebab aku suka tengok benda tu serabut hehehe. 

moleksine malaysia

Jurnal ni aku beli dari IG @thepaperkisses dengan harga jauh lebih murah dari original Moleskine dan Leucchturm1719. Kalau boleh memang nak beli antara dua tu tapi bajet tak mengizinkan sebab nak kumpul duit untuk travel next year. 

Jurnal macam ni senang je korang boleh beli di Kinokuniya atau mana-mana kedai buku yang ada. Di Instagram pun banyak yang dah jual diari 2018. Disebabkan dekat tempat aku tak ada banyak choice, maka terpaksalah aku beli online saja. Buku ni kosong tau. Aku pilih jenis kertas grid sebab aku tak suka plain paper, ruled paper dan dot paper tu. Selalunya orang guna buku macam ni lebih kepada buat bullet journal. Kalau tak tahu apa tu bullet journal, boleh baca dekat sini Bullet Journal - The Analog System For The Digital Age

Terpulang korang nak guna yang mana. Yang dah sedia ada dihias ataupun yang kosong, semua ikut citarasa masing-masing. Beli buku biasa paling best sebenarnya sebab korang boleh hias layout sendiri dan of course, lebih murah jugak. Semuanya terserah dengan anda. Hihi.

Well, happy journaling gais! 

ProductNation – The Latest Product Review Site Everyone Should Know


We are now living in a world where you can have everything sent to your home just by a simple click. In this modern digital era, online shopping is the best way to go. I love the concept of being able to shop without moving the feet but still able to browse as many products as we want just through the screen.

Online shopping has become the norm but the con of it is it left a feeling of confusion and doubt as you shop. Why? Because you will need to do the research and do some product comparisons so you won’t regret spending your bucks buying something you can’t touch first.

As for me, I barely go to the physical shop to buy beauty products because I know not everything is available in my town and it hards for me to find certain brands. Hence, I will always go to online stores where I can have a wide range of brands and items. Meaning to say, an important research needs to be done before purchasing. Guess what, I have stumbled upon this amazing ProductNation site recently while searching for the best makeup in Malaysia. I’m surprised that they have everything in one place that makes you say goodbye to many open-tabs!

productnation malaysia

Say Hello To ProductNation Malaysia! 

Here’s the good news. Let me introduce you to ProductNation Malaysia; a destination for all the latest product reviews and roundups that are at the right price, on-trend, consumer favourites and timely in Malaysia. There is no kidding that looking for and getting hold of the best products here in Malaysia can be a pain sometimes. In an effort to minimize your confusion and doubt against the products you want to buy, ProductNation has made it easy for you. Kudos!


What Does ProductNation Malaysia Do? 

ProductNation research, find out and list the best products locals are searching for and also ensure that these products can be found here in Malaysia instead of getting them from overseas. Their dedicated team has put hours in researching the best fit for you as they know one size does not fit all.


What Do They Have? 

When you entered their website, you will find pretty many things about product reviews that manually and genuinely made by their teams. Let’s get through to this helpful site!

productnation

productnation malaysia

productnation

product review sites

They have a very user-friendly website as you can easily browse for any category you want to read and everything just come in handy – from product comparison, review and the price. The best thing is they even include a link where you can grab the items immediately without any hassle! Pretty convenience isn’t it?

best makeup in malaysia


The Conclusion  

Organized category access, easy to be reading reviews, the handy external link for the items, ProductNation is a great website to visit during your online shopping therapy. It has all that you need just in one place and other than saving up your energy to do research on your own on many websites; it also saves you from spending your money on worthless products, well, just in case you chose the wrong one that doesn’t fit you.

Visit https://productnation.co/my/ to read more information and explore more good things on their website! Don’t forget to like their Facebook page https://www.facebook.com/productnationco/ to show your support. Happy shopping!

11.11 Shopee Super Sale - Shop Til You Drop

Have you taken the spin yet? Good news to online shopaholic!

Shopee Malaysia has already start their crazy 11.11 super sale now.  Started from 1 to 11 November,  they are offering RM11 deals, daily giveaways, free shipping, the Spin to Win game and more. More than than 3000 brands are offering discounts up to 90% off and the Shopee Lowest Price Guarantee in effect. Means that if any buyer finds a lower price for the same item on another platform, Shopee will refund them 120% of the price difference.

11.11 shopee super sale

Check out their website for more details!
www.shopee.com.my/1111



Social Media Highlights


shopee super sale



11.11 Shopee Sale Highlight


shopee super sale


Campaign Highlights

shopee super sale


Check out the rest on their website and get ready to shop til you drop!