Posts

Showing posts from November, 2015

Travelogue : Trip To Bandung Part 6 : The Last Day

Image
Date: October 25th 2015

This is the very last part untuk post trip to Bandung. Untuk tarikh ni kami pergi ke tiga tempat. Jauh jugak perjalanan untuk hari tu. Dalam sejam macam tu untuk sampai ke destinasi. And our first destination is Taman Hutan Raya. Kat sini macam macam ada tau. More to forest and gua. Memang penat jugak lah sebab kena turun naik tangga. Hiks. 
Jauh jugak kena jalan kaki. Dahlah panas gila. Sabo jelah. Kami tak pergi semua tempat. Ada masuk certain gua je. Ingatkan nak pergi atas sikit dekat puncak bukit keraton aka keraton cliff tapi tempat tu kena tutup for a while. Rugi tak sempat ke sana sebab tengok dalam google view macam cantik je. Masa kat sini kami ditemani uncle iwan je. Aunty maria tak sanggup nak naik tangga time balik so dia tunggu luar aje hihihi. 
Next destination kami is floating market. Sebenarnya tak ada dalam iti pun nak kesana. Tapi uncle iwan dah bawak so kami ikut je. Tempat memang cantik tapi panas gila. Disebabkan panas gila dan silau, mata…

Travelogue : Trip To Bandung Part 5 : Gedung Sate & Garcia Spa

Image
Date: October 24th 2015

Jom sambung cerita di Bandung. Tak pandai habis pulak kan hiks. Tapi untuk hari keempat ni kami cuma berjalan sekitar bandar je. Shopping lagi. Sebab on previous day tak sempat shopping sangat. My friends yang memang berabis shopping hahaks. Kami shopping area Cihampelas Walk je. Senang dan mudah sebab sepanjang jalan ada outlet. Tak singgah pasar baru sebab tak sempat. 
Dah puas shopping beli ole-ole apa semua, aunty maria actually dari hari sebelumnya dah mention pasal gedung sate. So petang tu kami berkesempatan pergi ke gedung sate. Yang kelakarnya aku ingat gedung sate ni tempat orang jual sate dan makan sate hahahaa. Rupanya fikiran aku meleset jauh sekali. Its actually a governor's office. Hiks.  Kat sini tak ambil gambar sangat sebab ramai orang. Tapi bangunan ni cantik sebab banyak lampu. Nampak tak sate atas bumbung tu? Disebabkan benda tu macam sate lah tempat ni dipanggil gedung sate. Kalau nak makan silakannnn tapi beware takut kena kejar orang…

Travelogue : Trip To Bandung Part 4 : Bukit Moko

Image
Date: October 23rd, 2015

Ini adalah sambungan perjalanan hari kedua. After balik hotel, rehat kejap, then my friends and I went to Bukit Moko dengan Rio and Avin. Boleh refer previous post kalau nak tahu who were this two guys! Bukan strangers ok. Dalam pukul 10 malam aku dengan Mea tunggu kat lobi hotel. Tunggu punya tunggu, around pukul 11 macam tu mereka sampai to fetch us. For your information, Rio and Avin memang busy with kelas mereka but sudi jugak luangkan masa untuk guests mereka hahaks. Kebetulan pulak masa tu memang weekend so mereka proceed aje hiks.
Before tu aku memang ada letak Bukit Moko dalam itinerary aku. Thought that I cannot make my way there. But alhamdulillah tercapai jugak hajat nak jejakkan kaki kat sana! Bukit Moko ni area Cimenyan. Around one hour away from kota bandung. Jauhkan? Since kami pergi pada sebelah malam memang tak ada ojek pun. But nasib jugaklah ada personal ojek hahaha. Dengan assistant ojek sekali ada :P We went there by scooter sebab tak ada…

Travelogue : Trip To Bandung Part 3

Image
Date: October 23rd, 2015 
Lets get into the next day journey! It was the second day in Bandung. Actually hari kedua ni setakat jalan dalam kota bandung aje. Shopping beli baju beli souvenirs beli kerepek macam macam la. Aku tak beli sangat sebab aku memang dah set in mind yang aku pergi bercuti kali ni untuk menikmati nature aje hahaks. But since kawan banyak kirim nak ole-ole and mereka dah bagi duit, so terpaksa la aku beli. Mana yang jumpa depan mata aku grab je. To be honest, aku sebenarnya tak suka bila orang kirim barang kalau kita pergi holiday tau. Its like benda tu KENA buat and dah macam satu kerja bagi aku. Lets say if we can't find benda mereka nak, terpaksa jugak gigih carikan kan? Huwaaa. Next time aku pergi senyap-senyap lah. Nak kirim boleh, tapi jangan la demand sangat huhuhu.
Day two ni jugak kami pergi ke Transtudio Bandung. Spent half day being a kids main indoor games! Dulu masa ke sana aku ada main Jack and The Bean Stalk punya game. Memang aduhhhhhh.. Rasa …

Travelogue : Trip To Bandung Part 2

Image
Date: October 21st & 22nd 2015

In previous entry, I mentioned that I have problem with my passport. I thought the trip is going to go well but unfortunately, something went wrong. As soon as I arrived in Bandung, they asked me to go back to Kuala Lumpur the next day. Ya Allah masa tu gelabah gila terus menangis terus mati akal. Kawan aku ok, cuma aku yang bermasalah. But luckily, alhamdulillah, they let me go. Benda ni tak disengajakan pun! Terlepas pandang benda penting. Hmm. Traumatized terus ok. First trip dah huru hara macam ni. But still, itu tak mematahkan semangat aku untuk travel alone pun. I will definitely go again and make sure tak terlepas pandang benda penting :D  Pengajaran pang sebijik kat muka tu huhuhu. Nasib baik tak kena suruh tido kat airport! Take not for those yang nak traveling luar Malaysia, passport kurang dari 6 bulan memang tak valid lagi dah. 
Keluar je dari airport, the only one yang masih menunggu kat luar is aunty aku! Lama dia tunggu. Dia ingatkan …

Travelogue : Trip To Bandung Part 1

Image
Date: October 20th, 2015

Last few weeks my friend and I went to Bandung, Indonesia. It supposed to be three of us but one of my friend had to cancel her trip due to some personal problems. We took ten days to complete the trip and yes, it was my first time traveling away from Malaysia without parents. 
We bought the tickets on February and terbang on October. That is one of the tips to travel cheap. Beli tiket awal tahun untuk fly pada hujung tahun. So there will be so many months to prepare for another expenses. Kami book hotel one month before travel through agoda website. Even ticket to Cameron Highland pun kami beli online. Semuanya dihujung jari je sekarang! 
Started from October 20th, I flew from Miri to Kuala Lumpur whilst my friend took flight from her hometown which is Kota Kinabalu. We met at KLIA2 after two years tak jumpa each other. Rindu! Terus lidah aku automatik terbelit sebab terpaksa tukar dari bahasa sarawak ke bahasa sabah bah :P Rasa agak kekok jugak sebab the la…