Travelogue : Trip To Bandung Part 1

by - November 19, 2015



Date: October 20th, 2015

Last few weeks my friend and I went to Bandung, Indonesia. It supposed to be three of us but one of my friend had to cancel her trip due to some personal problems. We took ten days to complete the trip and yes, it was my first time traveling away from Malaysia without parents. 

We bought the tickets on February and terbang on October. That is one of the tips to travel cheap. Beli tiket awal tahun untuk fly pada hujung tahun. So there will be so many months to prepare for another expenses. Kami book hotel one month before travel through agoda website. Even ticket to Cameron Highland pun kami beli online. Semuanya dihujung jari je sekarang! 

Started from October 20th, I flew from Miri to Kuala Lumpur whilst my friend took flight from her hometown which is Kota Kinabalu. We met at KLIA2 after two years tak jumpa each other. Rindu! Terus lidah aku automatik terbelit sebab terpaksa tukar dari bahasa sarawak ke bahasa sabah bah :P Rasa agak kekok jugak sebab the language is way too different from mine and sebab tak biasa guna. Hihi. Dah sampai KL tak tahu nak buat apa. Clueless sebab flight kami delay. This one nak kena alert juga sebab beli tiket awal memang ada pros and cons. Our tickets were rescheduled thrice! On 21st tu sepatutnya flight pagi. But AA keep reschedule the departure time and lastly kami terpaksa terbang dalam pukul 8 malam. Sedih. Dah waste satu hari yang sepatutnya berada di Bandung.

Masa baru sampai KLIA tu we were actually plan nak pergi Tadom Hills yang dekat Banting. But since masa tu musim jerebu, so terpaksalah cancel plan. Then pusing punya pusing dalm airport tu hampir dua jam! Lastnya decide nak stay kat Bukit Bintang. Walk in hotel murah je. Dah simpan barang apa semua kami gerak ke KLCC. We spent time kat sana sampai malam sebab nak snap gambar petronas twin tower. Hahah sakai.

trip ke bandung, bajet trip
That time memang heavy haze weather. Gambar pun tak berapa nak kacak. Hahaaha. But I am still satisfied with the photo though. Konon nak snap ala ala photographer tapi skill ambil gambar memang hampeh. Hiks.

Dah puas bergambar we went back to Bukit Bintang. Jalan sana sini kat area sana dah tu balik hotel. Traveling alone without parents memang agak mencabar. Apa yang aku dapat belajar, especially bila naik ERL, LRT, monorail apa semua tu, if nak pergi satu tempat, kalau tiket tu mahal means salah beli tiket la tu. Hahah dah banyak kali terkonfius macam ni sepanjang kat KL hari tu. Sabo jelah.

The next day bangun dalam pukul 10. Then terus direct ke KL Sentral. Makan, jalan sana jalan sini, then terus ambil bas ke KLIA. Dalam pukul 3 or 4 macam tu dah sampai airport. Lepak sana sampai pukul 6. Haa, yang part ni kena alert. It was self mistake. Before travel tu I kept reminding my friends about passport. Kena valid 6 months. I thought my passport were still okay. Tapi something went wrong. Seriously unexpected!

Entri ni dah agak panjang. So aku akan continue to next entri. Kalau nak tahu apa jadi, read the next entry :D

You May Also Like

5 comments

  1. tak sabar nak baca next entry! bestnya gi bandung *_*

    ReplyDelete
  2. what is that seriously unexpected thing happened huh/???????
    hehey misschu :<

    and pls do cont hehe suka baca!! like i said, misschu hehe

    ReplyDelete
  3. Jauh menginapnya sampai ke Bukit Bintang. Selalu orang cari hotel yang berdekatan je. hehe.

    By the way, I hate delayed flights too. It usually ruin the whole travel plan.

    ReplyDelete
  4. wahhh, bestnya g bandung. :D
    menantik next entry tk. hehehe

    ReplyDelete
  5. bandung yang sekarang lebih keren lho

    ReplyDelete