Travelogue : Trip To Bandung Part 2

by - November 20, 2015

Date: October 21st & 22nd 2015

In previous entry, I mentioned that I have problem with my passport. I thought the trip is going to go well but unfortunately, something went wrong. As soon as I arrived in Bandung, they asked me to go back to Kuala Lumpur the next day. Ya Allah masa tu gelabah gila terus menangis terus mati akal. Kawan aku ok, cuma aku yang bermasalah. But luckily, alhamdulillah, they let me go. Benda ni tak disengajakan pun! Terlepas pandang benda penting. Hmm. Traumatized terus ok. First trip dah huru hara macam ni. But still, itu tak mematahkan semangat aku untuk travel alone pun. I will definitely go again and make sure tak terlepas pandang benda penting :D  Pengajaran pang sebijik kat muka tu huhuhu. Nasib baik tak kena suruh tido kat airport! Take not for those yang nak traveling luar Malaysia, passport kurang dari 6 bulan memang tak valid lagi dah. 

Keluar je dari airport, the only one yang masih menunggu kat luar is aunty aku! Lama dia tunggu. Dia ingatkan kami salah naik flight. Hahahaaa. Ni kali kedua aku jejakkan kaki ke Bandung. Last two years pergi dengan family and Aunty Maria jugak yang jadi tour guide. Not really a tour guide lah. Its much more like family to us. Before ke rumah mereka, kami sempat pusing dekat area Asia Afrika Bandung. Kira macam historical place sana. Sumpah weather sana kalau malam memang sejuk gila. Gila pun tak sejuk macam tu. 

trip ke bandung, bajet trip

Ni gambar yang aku sempat ambil masa tu. Masjid Raya Bandung. Exactly tempat aku berdiri tu adalah kawasan lapang yang diletak fake grass tempat untuk santai rilek lepak tengah malam dan mem-frozen-kan diri hahaaha. Tak boleh pakai selipar kasut dan seangkatan dengannya. Mesti buka sebab kat sana nak baring nak guling sana sini pun boleh. Kalau aku tinggal sana mesti aku hari hari lepak sana. Kalau boleh tidur sana memang tidur sana sebab sejuk. Jimat gak elektrik kan. Huhuu. 

Cukup time sana, kami terus ke rumah Uncle Iwan. He is abang ipar ke adik ipar ke sepupu kepada Aunty Maria. Sampai je sana terus Aunty Erna (bini Uncle Iwan) siapkan makanan!! Dahlah memang kelaparan, rasa nak menangis makan makanan sedap gila. Hiks. Makanan simple tapi memang pergh okay!! 

trip ke bandung, bajet trip
Ada ikan goreng tempura, sambal ikan bilis, nasi impit, nasi perang, bakso and dia ada beli shaomai yang macam dumpling tu. Sambal ikan bilis tu sumpah sedap okay!! It was irresistible. Aku tambah dua tiga kali hahaa. Kalau lah muka aku memang muka tak malu, aku memang nak habiskan je ikan tu hahaha. 

Okay done sambungan part one. Now we get to part two. :D 

The next day around pukul 8 pagi kami dah berangkat ke destinasi pertama. Aku dengan kawan aku memang dah prepare bajet untuk kereta sewa. Senang gerak sana sini. So the first day kami dapat save expenses untuk makanan sebab para aunty sekalian dah siap bungkus semua makanan as bekal kami. And of course the sambal ikan bilis pun ada! Aunty Maria and Aunty Erna pun join sekali the trip that day. Eksaited! 

First destinasi is Kawah Putih. It takes few hours to reach the place. Sampai sana memang mata aku yang kecik ni jadi makin kecik sebab silau. Terang sangat kat sana. Kami sampai around pukul 12 tengahari. Cuaca agak panas tapi kat atas sana angin sejuk. Kalau tak silap limit boleh jelajah kawasan tu dalam 15 minit je. Kalau dah rasa pening lalat tu better get out from the place sebab bau. Tapi kami lama jugak selfie, photoshoot kat sana without mask. Stidii tak pening lalat hahaha. 

trip ke bandung, kawah putih

trip ke bandung, kawah putih

Dulu masa ke Bandung aku tak ada pergi sini. Cuma ke Tangkuban Perahu. Entrance fee masuk sini Aunty Maria yang bayarkan. Tak mahal pun. Affordable. :P View memang cantik! Gambar kedua aku ambil dari aras atas. Tapi memandangkan aku tak ada skill photographer, tak dapat la nak provide gambar seindah keadaan sebenar. Hiks. :D 

Next destination kami adalah Situ Patengan. Tak jauh pun. Sehaluan dengan Kawah Putih. Around 30 mins macam tu rasanya or less. Aku tak pay attention dengan masa sebab aku selalu tertidur dalam kereta hahahaa. Situ Patengan ni adalah danau sebenarnya. Ada kisah tersendiri. Google je kalau curious :P

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip

Situ Patengan ni jugak dikenali as Situ Patenggang. Both is same place. Kalau nak main yang swan tu boleh, nak naik sampan lawat kawasan keliling pun boleh. Belakang tasik tu ada batu cinta. Tapi kami tak pergi pun sebab bagi aku wasting time nak kena tunggu semua. So kami cuma buat photoshoot session je kat sana hihihi. Before gerak ke next deestination, kami sempat makan bekal yang dibawa. Hiks jimat tau. Sedap pun sedapppp :D

Next destination is Kawah Rengganis. Pun tak jauh dari Situ Patengan. Turun dari kawasan Situ Patengan tu memang limpas Kawah Rengganis. So kami pun proceed je walaupun tak ada dalam itinerary yang aku buat. Sampai sana memang itinerary aku tak berguna langsung. But tempat yang kami nak pergi memang hajat kesampaian!! Yang femes memang Kawah Putih. Kawah Rengganis ni rasanya tak ramai yang pergi kot. Nak ke kawah tu kereta terpaksa park kat luar. Before masuk kena bayar entrance fee, Then kena berjalan + hiking around 15 minutes. Kalau aku 30 minutes sebab penat lah! Hahahaa. But it worth it!

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, kawah rengganis

trip ke bandung, kawah rengganis

trip ke bandung, kawah rengganis
Kat kawasan ni memang sejuk and agak berbau sikit. Yang macam kabus tu sebenarnya asap dari batu kawah tu. View sini memang cantik. Wajib pergi kalau ke Bandung! Ada orang mandi tau dalam air tu hihihih. Kalau nak mandi just terjun je hahaa. Insyaallah keluar dari tasik tu terus putih berseri. Boleh kalah qu puteh tau :P Aku ni memang penakut and hiking is so not my thingy. Jalan ada curam sikit so disebabkan kaki dah berpeluh sebab neves, aku decide turun dari sini naik ojek je hahahaa. Balik dari sini terus kena asthma attack sebab kepenatan huhuhu.

On the way balik dari kawasan situ, its actually called Ciwidey, luar dari kawasan Bandung, view agak cantik sebab kami balik around pukul 5 macam tu. Jalan memang jem gila lah. Aku pun tertidur tidur dalam kereta, Makan tido je hahaha. Tapi aku sempat snap view cantikkk :D

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip
Kasi filter sikit terus wow macam kat Swiss! Eksaited tengok nature tau! Wajib pergi kawasan sini kalau ke Bandung. Kalau tak memang menyesal :P

Last destination untuk hari tu kami pergi ke Paris Van Java dengan Aunty Maria and Uncle Irawan. Uncle lagi satu. Bukan Uncle Iwan. Yang ni uncle yang lain lagi hahaha. Nak tahu kami buat apa kat PVJ? Kami main ice skating!! Hahahaa wishlist aku nak main ice skating akhirnya tercapai. Tapi hakikatnya aku tak pandai pun main ice skating. I thought its easy rupanya susah nak mampos!!!

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip
Sempat main sejam je. Tak puas hati selagi tak pandai main. Plan nak main kat KL tapi Aunty Maria dah bawak main kat sini. Hiks. Aku dengan kawan aku play safe je main kat tepi siap pegang palang tu hahahaa. Kelakar kalau ingat balik moment ni tau. Even budak kecik pun pandai main. Sobs.

Done spent time kat PVJ, aku dengan kawan aku check in hotel yang kami dah book kat agoda. Kami stay kat Fave Hotel Jalan Braga. Okay juga lah tapi area sana banyak pub. Kena beware. First day kat sana aku dah kena. Orang bergaduh hempas meja sampai tumbang exactly depan aku. Kaget dech!!

Rasanya till here then. Part 2 hari pertama di Bandung dah settle! Tunggu part 3 hari kedua di Bandung lagi. Its much more exciting okay sebab ... :D Nak tahu kenalah baca next entri :D

x

You May Also Like

5 comments

  1. Thnks sudi singgah blog sy..best arr bandung.kita x pernh jejak lgi ke cna..

    ReplyDelete
  2. seram lak baca pasal kat airport tu. dia suruh balik malaysia pulak, huhu. nasib baik tkde pape.
    mcm tak puas je yg kawah putih tu boleh melawat 15 minit. tapi memang cantiklah tempat2 kat bandung ni <3 <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seram. dah nanges2 masa tu sbb taktau nak buat ape. huhhuu tp nasib baik la dpt lepas. yg part kawah putih tu mksd sy bkn tak boleh melawat lama. boleh kalau tahan bau kawah kat sana. sbb kang lama2 kat sana akn mnybbkan pening2 macam tu. hihi kalau hidung kuat blh la photoshoot lama2 xD

      Delete
  3. ikan goreng tempura oh goddd huhuhu

    ReplyDelete
  4. Yang kawah-kawah tu semua pun nampak cantik.

    ReplyDelete