Travelogue : Trip To Bandung Part 4 : Bukit Moko

by - November 24, 2015

trip ke bandung, bukit moko

Date: October 23rd, 2015

Ini adalah sambungan perjalanan hari kedua. After balik hotel, rehat kejap, then my friends and I went to Bukit Moko dengan Rio and Avin. Boleh refer previous post kalau nak tahu who were this two guys! Bukan strangers ok. Dalam pukul 10 malam aku dengan Mea tunggu kat lobi hotel. Tunggu punya tunggu, around pukul 11 macam tu mereka sampai to fetch us. For your information, Rio and Avin memang busy with kelas mereka but sudi jugak luangkan masa untuk guests mereka hahaks. Kebetulan pulak masa tu memang weekend so mereka proceed aje hiks.

Before tu aku memang ada letak Bukit Moko dalam itinerary aku. Thought that I cannot make my way there. But alhamdulillah tercapai jugak hajat nak jejakkan kaki kat sana! Bukit Moko ni area Cimenyan. Around one hour away from kota bandung. Jauhkan? Since kami pergi pada sebelah malam memang tak ada ojek pun. But nasib jugaklah ada personal ojek hahaha. Dengan assistant ojek sekali ada :P We went there by scooter sebab tak ada kereta. Aunty Maria memang dah tahu kami ke sana. So nothing to worry. 

Dalam perjalanan tu aku dengan Avin whilst Mea dengan Rio. And guess what, kami terpecah!! Masa tu Rio yang guide but then we lost track. Avin pun tak berapa ingat jalan ke sana. Sepanjang perjalanan tu memang aku hold cellphone Avin. So by the time dia tengah bawak scooter, terpaksa la aku yang jadi assistant dia untuk typing and calling Rio. Berjuta kali call tak dapat (saja hiperbola sikit), so Avin suruh aku text Rio bagitahu yang kami kat Surabi Enhaii. Yeah, masa tu we stop kat trefik light. Korang tahu kan yang pronunciation huruf kita itu beda amat sama indonesia jadi aku terkial kial taip perkataan "enhaii" tu ok hahahaha. Lain yang disebut Avin, lain yang aku eja. Tak silap aku eja "aenhai" instead of "enhaii". Memang lawak ok aku nonstop gelak. Masa tu Avin dah give up dah and dia suruh aku send je text tu hahaha.

indonesian friend
The reminisce. Hiks maafkan beta ya hahah. 

By the time we stop kat Surabi tu Rio memang dah ada kat belakang kami. So we continue journey to Bukit Moko. Sumpah memang sejuk gila vavi ok! Meredah angin malam demi nak ke destinasi tu terpaksa la sabar je. Limpas hutan limpas gunung bukit apa semua, but mostly perumahan kampung sebab area tu dalam kawasan kampung. Nasib ternaik jugak ye sebab al maklumlah aku kan berat. Avin cakap aku terlebih beban hahaha kuajaqqqq. 

Once dah sampai tu memang aku sakai gila ok. Aku ingatkan sekadar untuk menikmati view sambil berdiri atas tanah. Rupanya ada kedai makan kat atas tu haa. Aku tak ada snap gambar wuuuuu. Kami lepak sana sampai pukul 2 pagi. Sejuk gila I tell youuuuu. Bergegar sampai ke tulang sum sum! Gigi aku dah terketaq ketaq tahan sejuk x'D 

It was really an unforgettable moment for me. Sangat sangat sebab malam tu aku sambut harijadi ke dua puluh dua sambil minum bandrek (teh halia panas) dengan menikmati view kota bandung dari atas bukit! Cantik ok. Disebabkan kamera aku burokkkk, aku tak dapat nak ambik view lampu tu semua. Sedih :( Besday aku on 24th hihihi. Terharu sangat sebab dapat sambut besday dengan crush. Eh eh hahahaha. Sorry sebab aku tersuka Avin since first time we met kat Transtudio tu hahaha. Comel lorhh. xD

Photo from Google
View kat Bukit Moko macam kat dalam gambar atas ni. Cantik kan? Aku rasa gambar ni di ambil dari Puncak Bintang. Atas lagi dari Bukit Moko tapi kami tak naik sampai atas sebab scooter Rio tak mampu nak sampai ke puncak hehehee. Nampak tak kedai tu? Kami lepak kat sana. Aku geram sebab mereka cerita pasal hantu pulak dahhhhh. Dahlah aku memang penakut. And as well, Rio memang annoying gila ok sengaja nak takutkan aku. Huh. On the way balik atas jalan raya tu pun sempat nak kacau orang. Exactly bila stop kat trefik light aku pergi tumbuk dia sebab geram. Avin lost control and we both almost jatuh dari scooter ok hahahaha sebab aku berat sangat kot. Momentum tak balance kahkahkah.

To be honest, this is really a precious memory to me. It was really a great moment. We had funny conversation and memang gelak aje. Rindulah kat mereka :(  Kalau mereka dua ni tak ada, memang tak sampailah aku kat sini sebab kereta yang kami sewa tu memang taknak bawak sini and malam pun memang tak ada ojek. 

If you guys pergi Bandung, don't miss out this place! Hiks best pengalaman meredah hutan pagi pagi for the sake of the view :D Now settle dah hari kedua di Bandung ~ To be continued for Part 5. 

x

You May Also Like

5 comments