Recipe : Mushroom Fettucine Carbonara

by - December 20, 2015



Im not really an expert in cooking even though I was a culinary student back then. But yeah, with little skill that I have, I still can cook an edible foods ikut selera tekak aku. Simple but boleh dikatakan sedap :P (of course lah puji makanan sendiri kan huhu). Now I want to share quite simple recipe for Mushroom Fettucine Carbonara. Easy peasy as lemon squeezy! 

fettucine carbonara recipe
Nampak sedap ke tak? Hiks. Lets start! 

Bahan - Bahan :
✿ 1 Bungkus Pasta Fettucine (direbus)
✿ 1 Kotak Full Cream Milk
✿ 1 Tin Sos Prego Carbonara Mushroom
✿ Chesdale (ikut suka banyak mana / nak guna cheese lain pun boleh)
✿ 1 Tin Button Mushroom (dihiris)
✿ Bawang Besar (ikut suka banyak mana / dicincang)
✿ Bawang Putih (2 ulas / dicincang)
✿ Isi Ayam (ikut suka banyak mana / dicincang boleh, nak hiris pun boleh)
✿ Salt & Pepper 

Cara - Cara :
1. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau.
2. Masukkan isi ayam yang dah dicincang. Kacau sehingga masak.
3. Masukkan button mushroom yang dah dihiris dan kacau sekejap.
4. Kemudian tuang sos prego kesemuanya dan gaul rata.
5. Masukkan susu full cream. Agak agak je. Setengah kotak pun cukup.
6. Masukkan beberapa keping chesdale ikut suka. Letak banyak nanti kuah pasta akan pekat.
7. Letak garam dan lada sulah secukup rasa.
8. Kacau rata dan pastikan semua chesdale dah cair.
9. Kalau rasa dah sedap, dah boleh makan terus. :P

Kuah dah siap bolehlah makan dengan pasta yang dah direbus. For decoration boleh letak oregano. Saya guna oregano dan daun sup untuk hiasan semata-mata. For ingredients I think you can put anything you want kot ikut sedap tekak sendiri. Hihihi.

x


You May Also Like

5 comments

  1. Sedapnyer...
    Salam dari BUNDA...

    ReplyDelete
  2. looks yummy! saya lagi suka carbonara daripada bolognese :D

    ReplyDelete
  3. kalau letak beef strip lg sedap nmpk..hihihi..atau salmon ke kan! :D

    ReplyDelete
  4. menyesal pulak blogwalking masa lapar.. current mood : pasta and pizza.. hahaha

    ReplyDelete
  5. Baru-baru ni Reen masak Spaghetti Carbonara. Tak menjadi. Hihihihi Entah kenapa air tangan tak sedap pula masak minggu lepas. ;p

    ReplyDelete