Travelogue : Trip To Bandung Part 6 : The Last Day

Date: October 25th 2015

This is the very last part untuk post trip to Bandung. Untuk tarikh ni kami pergi ke tiga tempat. Jauh jugak perjalanan untuk hari tu. Dalam sejam macam tu untuk sampai ke destinasi. And our first destination is Taman Hutan Raya. Kat sini macam macam ada tau. More to forest and gua. Memang penat jugak lah sebab kena turun naik tangga. Hiks. 

trip ke bandung, bajet trip
trip ke bandung, bajet trip
Jauh jugak kena jalan kaki. Dahlah panas gila. Sabo jelah. Kami tak pergi semua tempat. Ada masuk certain gua je. Ingatkan nak pergi atas sikit dekat puncak bukit keraton aka keraton cliff tapi tempat tu kena tutup for a while. Rugi tak sempat ke sana sebab tengok dalam google view macam cantik je. Masa kat sini kami ditemani uncle iwan je. Aunty maria tak sanggup nak naik tangga time balik so dia tunggu luar aje hihihi. 

Next destination kami is floating market. Sebenarnya tak ada dalam iti pun nak kesana. Tapi uncle iwan dah bawak so kami ikut je. Tempat memang cantik tapi panas gila. Disebabkan panas gila dan silau, mata aku yang kecik ni pun makin sepet dah macam tak mampu nak terbuka luas je. Mood terus kelaut. Nak snap gambar pun takde mood. End up jalan jalan macam tu je dengan muka masam. Tapi tetap tersempat jugak snap gambar lah :D

trip ke bandung, bajet trip
trip ke bandung, bajet trip
trip ke bandung, bajet trip
trip ke bandung, bajet trip
Maafkan gambar kaki beta hahaks. Masa tu dah penat berjalan dah bosan takde kerja haa macam tu lah jadinya. Hiks. Macam macam makanan ada kat sana. Pau mereka comel comel belaka sebab bentuk kartun. Kreatif! Kalau ke sini mohon pakai sunblock dengan bawak payung. Panas okay huhuhu.

Next destination kami adalah Dusun Bambu. That day ada page yang post tempat tu so kami pun eksaited la nak ke sana walaupun banyak kali direject oleh uncle iwan hihihi. Dalam gambar memang cantik. Pergi sana pun memang cantik jugak but sadly its too crowded :( Susah nak ambik gambar lahhhh.

trip ke bandung, bajet trip, dusun bambu
trip ke bandung, bajet trip, dusun bambu
trip ke bandung, dusun bambu
trip ke bandung, dusun bambu
trip ke bandung, dusun bambu
trip ke bandung, dusun bambu
Dusun bambu ni pondok dia tu macam sarang burung. Yang bulat bulat tu sebenarnya tempat makan. Ada their own shop. Taklah tinggi sangat pun. Tapi sepanjang aku kat atas tu tapak kaki dengan tapak aku memang berpeluh habis. Gayat yang teramat. Pehh. Sini memang crowded gila. Nak ambil gambar pun ada je makhluk tuhan photobomb kat belakang hahaha. Ada sawah padi jugakk. Aku berjalan atas benda alah tu pun keluar peluh jantan gak. Alahai penakut betul x'D Aku takut jalan tu tak mampu nak menahan makhluk terlebih muatan ini hahahaa. 

Last but not least before went back to hotel, kami sempat singgah ke Rumah Miring. Kedai ni terletak kat area bukit macam tu. Boleh dapat view macam kat bukit moko. Tapi sini lagi kerennnn dong. Recommended! Especially untuk orang yang nak berdeting hahahaa. Romantik gila tempat. Tak ada gambar sebab gelap sikit suasana kat sana. Guna dim light. Yang nampak time ambik gambar cuma cahaya lampu je. Tsk nanti next time aku cari kamera yang boleh snap dalam gelap x'D Makanan kat rumah miring ni pun quite good jugak. Dap dap :D 

Selesai makan we went back to hotel. Sedih nak tinggalkan bandung sebab we were surrounded by kind and funny people kat sana hiks. Sporting walaupun tak sama umur ngiahaha. The next day aunty maria sent us to airport. Awal pagi dah gerak dalam pukul 7. Sekali tengok flight kami delay til 12PM. Disebabkan flight delay, tiket bas ke cameron petang tu pun burn sebab tak sempat catch up. 

Not all those who wander are lost. I will definitely go for solo trip again next time! :D It makes us to be independent okay hiks. Till here then! 

x

Travelogue : Trip To Bandung Part 5 : Gedung Sate & Garcia Spa

Date: October 24th 2015

Jom sambung cerita di Bandung. Tak pandai habis pulak kan hiks. Tapi untuk hari keempat ni kami cuma berjalan sekitar bandar je. Shopping lagi. Sebab on previous day tak sempat shopping sangat. My friends yang memang berabis shopping hahaks. Kami shopping area Cihampelas Walk je. Senang dan mudah sebab sepanjang jalan ada outlet. Tak singgah pasar baru sebab tak sempat. 

Dah puas shopping beli ole-ole apa semua, aunty maria actually dari hari sebelumnya dah mention pasal gedung sate. So petang tu kami berkesempatan pergi ke gedung sate. Yang kelakarnya aku ingat gedung sate ni tempat orang jual sate dan makan sate hahahaa. Rupanya fikiran aku meleset jauh sekali. Its actually a governor's office. Hiks. 
trip ke bandung, gedung sate
Kat sini tak ambil gambar sangat sebab ramai orang. Tapi bangunan ni cantik sebab banyak lampu. Nampak tak sate atas bumbung tu? Disebabkan benda tu macam sate lah tempat ni dipanggil gedung sate. Kalau nak makan silakannnn tapi beware takut kena kejar orang sana sebab kau dah curik sate besar mereka :D 

Settle berjalan cuci mata kat sini, kami pergi borong kerepek kat satu tempat ni aku dah lupa nama dia. Sekotak besar kawan aku beli kerepek tau. Aku tak beli banyak sebab kalau aku beli pun memang tak banyak yang makan. Tsk. Dah selesai beli kerepek, kami terus balik direct ke hotel around pukul 8 macam tu.

Next plan Rio bawak pergi mandi hotspring. To be honest aku tak pernah mandi dalam kolam air panas especially awal pagi! Around pukul 10 macam tu aku dengan Mea macam biasa tunggu punya tunggu mamat dua orang ni sampailah pukul 11 malam. Dorang ni memang time keluar tengah malam agaknya hahaha. Macam the previous day, Rio dengan Mia, and aku dengan Avin. Garcia Spa ni located bawah sikit dari area tangkuban perahu. Means atas bukit macam tu lah tempatnya hahaha. Area Lembang which is around one hour away from Bandung. Memang kerja gila. Perjalanan ke Lembang ni berjuta kali ganda sejuk gila daripada perjalanan ke Bukit Moko. Serious sejuk yang teramat! It was my first time experience macam tu okay. Kalau pakai kereta maybe boleh dimaafkan. Tapi ni redah pakai scooter je memang angin kaw kaw gila. 
trip ke bandung, garcia spa
Haa gambar kat atas ni adalah Garcia Spa. Kami sampai dalam pukul 12 pagi macam tu. Ingatkan tak ada orang. Rupanya ramai betul manusia walaupun pukul 12 pagi!! Ada maybe tiga empat buah kolam depend on temperature agaknya. Kami berendam dalam kolam yang sedang panasnya. Tapi seriously aku rasa macam tak guna je berendam dalam hotspring tu. Kami berendam sampai pukul 1 pagi. For your info kat sini memang ramai orang ok. Yang gambar kat atas ni nampak macam tak ramai orang sebab tu bukan kolam untuk manusia. Tu kolam ikan!! x'D 

Dah puas bersiram, mandi manda hahahaa, kami TAK berbikini okay hahaha. Kami pakai tshirt. Dah settle berendam, keluar je dari kolam tu ya tuhannnn, sejuk gila!!!!! Aku memang off terus. Langsung tak boleh bercakap sebab gigi aku dah terketaq ketaq dah nak cakap macam manaaaaa. Huwa dalam tu kemain je panas. Sekali keluar waduh sejuk sekali yaach. But memang best kot sebab once in a life time kan buat kerja gila macam ni hahaha. Memang enjoy jugak lah. Hiks.

Kalau you guys ke bandung, do come to this place dalam pukul 12 pagi macam tu. You will be surprised with so many people dari tua ke muda semua ada x'D Affordable ok masuk sini. I paid for four of us tapi tak ingat berapa. But memang affordable :D Till here then! 

x

Travelogue : Trip To Bandung Part 4 : Bukit Moko

Date: October 23rd, 2015

Ini adalah sambungan perjalanan hari kedua. After balik hotel, rehat kejap, then my friends and I went to Bukit Moko dengan Rio and Avin. Boleh refer previous post kalau nak tahu who were this two guys! Bukan strangers ok. Dalam pukul 10 malam aku dengan Mea tunggu kat lobi hotel. Tunggu punya tunggu, around pukul 11 macam tu mereka sampai to fetch us. For your information, Rio and Avin memang busy with kelas mereka but sudi jugak luangkan masa untuk guests mereka hahaks. Kebetulan pulak masa tu memang weekend so mereka proceed aje hiks.

Before tu aku memang ada letak Bukit Moko dalam itinerary aku. Thought that I cannot make my way there. But alhamdulillah tercapai jugak hajat nak jejakkan kaki kat sana! Bukit Moko ni area Cimenyan. Around one hour away from kota bandung. Jauhkan? Since kami pergi pada sebelah malam memang tak ada ojek pun. But nasib jugaklah ada personal ojek hahaha. Dengan assistant ojek sekali ada :P We went there by scooter sebab tak ada kereta. Aunty Maria memang dah tahu kami ke sana. So nothing to worry. 

Dalam perjalanan tu aku dengan Avin whilst Mea dengan Rio. And guess what, kami terpecah!! Masa tu Rio yang guide but then we lost track. Avin pun tak berapa ingat jalan ke sana. Sepanjang perjalanan tu memang aku hold cellphone Avin. So by the time dia tengah bawak scooter, terpaksa la aku yang jadi assistant dia untuk typing and calling Rio. Berjuta kali call tak dapat (saja hiperbola sikit), so Avin suruh aku text Rio bagitahu yang kami kat Surabi Enhaii. Yeah, masa tu we stop kat trefik light. Korang tahu kan yang pronunciation huruf kita itu beda amat sama indonesia jadi aku terkial kial taip perkataan "enhaii" tu ok hahahaha. Lain yang disebut Avin, lain yang aku eja. Tak silap aku eja "aenhai" instead of "enhaii". Memang lawak ok aku nonstop gelak. Masa tu Avin dah give up dah and dia suruh aku send je text tu hahaha.

indonesian friend
The reminisce. Hiks maafkan beta ya hahah. 

By the time we stop kat Surabi tu Rio memang dah ada kat belakang kami. So we continue journey to Bukit Moko. Sumpah memang sejuk gila vavi ok! Meredah angin malam demi nak ke destinasi tu terpaksa la sabar je. Limpas hutan limpas gunung bukit apa semua, but mostly perumahan kampung sebab area tu dalam kawasan kampung. Nasib ternaik jugak ye sebab al maklumlah aku kan berat. Avin cakap aku terlebih beban hahaha kuajaqqqq. 

Once dah sampai tu memang aku sakai gila ok. Aku ingatkan sekadar untuk menikmati view sambil berdiri atas tanah. Rupanya ada kedai makan kat atas tu haa. Aku tak ada snap gambar wuuuuu. Kami lepak sana sampai pukul 2 pagi. Sejuk gila I tell youuuuu. Bergegar sampai ke tulang sum sum! Gigi aku dah terketaq ketaq tahan sejuk x'D 

It was really an unforgettable moment for me. Sangat sangat sebab malam tu aku sambut harijadi ke dua puluh dua sambil minum bandrek (teh halia panas) dengan menikmati view kota bandung dari atas bukit! Cantik ok. Disebabkan kamera aku burokkkk, aku tak dapat nak ambik view lampu tu semua. Sedih :( Besday aku on 24th hihihi. Terharu sangat sebab dapat sambut besday dengan crush. Eh eh hahahaha. Sorry sebab aku tersuka Avin since first time we met kat Transtudio tu hahaha. Comel lorhh. xD

trip ke bandung, bukit moko

Ni je aku dapat snap. Tsk. Nak snap gambar lighting tapi tak nampak apa pun dalam kamera. Geram tau geram. Kat atas ni memang ramai orang lepak gak. So tak bahaya ok. But need to be careful jugak coz we never know what will happen kan. 

Photo from Google
View kat Bukit Moko macam kat dalam gambar atas ni. Cantik kan? Aku rasa gambar ni di ambil dari Puncak Bintang. Atas lagi dari Bukit Moko tapi kami tak naik sampai atas sebab scooter Rio tak mampu nak sampai ke puncak hehehee. Nampak tak kedai tu? Kami lepak kat sana. Aku geram sebab mereka cerita pasal hantu pulak dahhhhh. Dahlah aku memang penakut. And as well, Rio memang annoying gila ok sengaja nak takutkan aku. Huh. On the way balik atas jalan raya tu pun sempat nak kacau orang. Exactly bila stop kat trefik light aku pergi tumbuk dia sebab geram. Avin lost control and we both almost jatuh dari scooter ok hahahaha sebab aku berat sangat kot. Momentum tak balance kahkahkah.

To be honest, this is really a precious memory to me. It was really a great moment. We had funny conversation and memang gelak aje. Rindulah kat mereka :(  Kalau mereka dua ni tak ada, memang tak sampailah aku kat sini sebab kereta yang kami sewa tu memang taknak bawak sini and malam pun memang tak ada ojek. 

If you guys pergi Bandung, don't miss out this place! Hiks best pengalaman meredah hutan pagi pagi for the sake of the view :D Now settle dah hari kedua di Bandung ~ To be continued for Part 5. 

x

Travelogue : Trip To Bandung Part 3

Date: October 23rd, 2015 

Lets get into the next day journey! It was the second day in Bandung. Actually hari kedua ni setakat jalan dalam kota bandung aje. Shopping beli baju beli souvenirs beli kerepek macam macam la. Aku tak beli sangat sebab aku memang dah set in mind yang aku pergi bercuti kali ni untuk menikmati nature aje hahaks. But since kawan banyak kirim nak ole-ole and mereka dah bagi duit, so terpaksa la aku beli. Mana yang jumpa depan mata aku grab je. To be honest, aku sebenarnya tak suka bila orang kirim barang kalau kita pergi holiday tau. Its like benda tu KENA buat and dah macam satu kerja bagi aku. Lets say if we can't find benda mereka nak, terpaksa jugak gigih carikan kan? Huwaaa. Next time aku pergi senyap-senyap lah. Nak kirim boleh, tapi jangan la demand sangat huhuhu.

Day two ni jugak kami pergi ke Transtudio Bandung. Spent half day being a kids main indoor games! Dulu masa ke sana aku ada main Jack and The Bean Stalk punya game. Memang aduhhhhhh.. Rasa nak tercabut jantung aku tau. The thing goes up and go down half faster then naik then turun lagi. Perghh memang jantungku tersangkut disana dah. Dahlah gayat gila babs, pergi main benda tu lagi. Memang cari pasal lahh. Tinggi hokayyyy. 

Around 2PM macam tu dah habis main, we went out jumpa aunty maria. Kesian aunty sebab terpaksa tunggu kami habis main dalam transtudio tu. Dia tak masuk and tunggu kat coffee bean luar tapi dalam area transtudio gak. Hiks. 

Now the best part! :D We met new friends whom are aunty maria punya anak buah with his friends. Rio and Avin. Mereka dua ni sumpah lawak gila okay! I can't stop laughing dari first time jumpa mereka ni hahaa. Rio bercakap laju gila. Avin pulak masih malu malu kucing. Aku, Mea dengan Rio sama umur. Avin tua setahun dari kami. :D

gigglebox bandung
We had dinner at Gigglebox together with aunty maria dengan uncle irawan. Uncle irawan tu ayah rio. Hahaks. Konon nak kenengkan mea dengan rio lettew :P Sebelum ni memang dah kenal rio sebab kami ada buat group wasap untuk trip ke bandung ni. Honestly we really had a great time! Riuh dengan gelak ketawa. Rio memang suka cari pasal. Antara ayat ayat annoying yang keluar dari mulut diaaaaa...

1) Emang di Malaysia ga ada Transtudio? Legoland kan ada.
2) Emang di Malaysia ga ada pohon? Jadi kenapa ke sini?

Annoying gila tak? Aunty maria bagitau dia yang kami pergi main iceskating in previous day. Aunty ada snap pictures and send dalam group. Then mamat poyo ni pulak pi tanya "Pandai main iceskating ga?" Jadi kami jawab la dengan jujur yang kami tak pandai main hahahaa. Then he replied "Patutla posisinya di tepi tepi aja ahahaha. Kayak ice dayung gitu ya?" Punyalahhhhhh. Terus aku nonstop ketawa. Cari pasal betul lah hahaha. Then we talked bout many things yang memang happiness betul lah sebab memang gelak jeeeeee. Kalau kita sini comel tu cute, dorang ingat comel tu omel aka mengomel x'D Konfius bahasa ok. But this two guys memang lawak.  

After had dinner, we went back to hotel. Tapi the journey that day belum habis tau. Aku akan sambung to next entry sebab kalau sambung sini memang panjang gila la entri ni kelak. Hiks. :D 

x

Travelogue : Trip To Bandung Part 2

Date: October 21st & 22nd 2015

In previous entry, I mentioned that I have problem with my passport. I thought the trip is going to go well but unfortunately, something went wrong. As soon as I arrived in Bandung, they asked me to go back to Kuala Lumpur the next day. Ya Allah masa tu gelabah gila terus menangis terus mati akal. Kawan aku ok, cuma aku yang bermasalah. But luckily, alhamdulillah, they let me go. Benda ni tak disengajakan pun! Terlepas pandang benda penting. Hmm. Traumatized terus ok. First trip dah huru hara macam ni. But still, itu tak mematahkan semangat aku untuk travel alone pun. I will definitely go again and make sure tak terlepas pandang benda penting :D  Pengajaran pang sebijik kat muka tu huhuhu. Nasib baik tak kena suruh tido kat airport! Take not for those yang nak traveling luar Malaysia, passport kurang dari 6 bulan memang tak valid lagi dah. 

Keluar je dari airport, the only one yang masih menunggu kat luar is aunty aku! Lama dia tunggu. Dia ingatkan kami salah naik flight. Hahahaaa. Ni kali kedua aku jejakkan kaki ke Bandung. Last two years pergi dengan family and Aunty Maria jugak yang jadi tour guide. Not really a tour guide lah. Its much more like family to us. Before ke rumah mereka, kami sempat pusing dekat area Asia Afrika Bandung. Kira macam historical place sana. Sumpah weather sana kalau malam memang sejuk gila. Gila pun tak sejuk macam tu. 

trip ke bandung, bajet trip

Ni gambar yang aku sempat ambil masa tu. Masjid Raya Bandung. Exactly tempat aku berdiri tu adalah kawasan lapang yang diletak fake grass tempat untuk santai rilek lepak tengah malam dan mem-frozen-kan diri hahaaha. Tak boleh pakai selipar kasut dan seangkatan dengannya. Mesti buka sebab kat sana nak baring nak guling sana sini pun boleh. Kalau aku tinggal sana mesti aku hari hari lepak sana. Kalau boleh tidur sana memang tidur sana sebab sejuk. Jimat gak elektrik kan. Huhuu. 

Cukup time sana, kami terus ke rumah Uncle Iwan. He is abang ipar ke adik ipar ke sepupu kepada Aunty Maria. Sampai je sana terus Aunty Erna (bini Uncle Iwan) siapkan makanan!! Dahlah memang kelaparan, rasa nak menangis makan makanan sedap gila. Hiks. Makanan simple tapi memang pergh okay!! 

trip ke bandung, bajet trip
Ada ikan goreng tempura, sambal ikan bilis, nasi impit, nasi perang, bakso and dia ada beli shaomai yang macam dumpling tu. Sambal ikan bilis tu sumpah sedap okay!! It was irresistible. Aku tambah dua tiga kali hahaa. Kalau lah muka aku memang muka tak malu, aku memang nak habiskan je ikan tu hahaha. 

Okay done sambungan part one. Now we get to part two. :D 

The next day around pukul 8 pagi kami dah berangkat ke destinasi pertama. Aku dengan kawan aku memang dah prepare bajet untuk kereta sewa. Senang gerak sana sini. So the first day kami dapat save expenses untuk makanan sebab para aunty sekalian dah siap bungkus semua makanan as bekal kami. And of course the sambal ikan bilis pun ada! Aunty Maria and Aunty Erna pun join sekali the trip that day. Eksaited! 

First destinasi is Kawah Putih. It takes few hours to reach the place. Sampai sana memang mata aku yang kecik ni jadi makin kecik sebab silau. Terang sangat kat sana. Kami sampai around pukul 12 tengahari. Cuaca agak panas tapi kat atas sana angin sejuk. Kalau tak silap limit boleh jelajah kawasan tu dalam 15 minit je. Kalau dah rasa pening lalat tu better get out from the place sebab bau. Tapi kami lama jugak selfie, photoshoot kat sana without mask. Stidii tak pening lalat hahaha. 

trip ke bandung, kawah putih

trip ke bandung, kawah putih

Dulu masa ke Bandung aku tak ada pergi sini. Cuma ke Tangkuban Perahu. Entrance fee masuk sini Aunty Maria yang bayarkan. Tak mahal pun. Affordable. :P View memang cantik! Gambar kedua aku ambil dari aras atas. Tapi memandangkan aku tak ada skill photographer, tak dapat la nak provide gambar seindah keadaan sebenar. Hiks. :D 

Next destination kami adalah Situ Patengan. Tak jauh pun. Sehaluan dengan Kawah Putih. Around 30 mins macam tu rasanya or less. Aku tak pay attention dengan masa sebab aku selalu tertidur dalam kereta hahahaa. Situ Patengan ni adalah danau sebenarnya. Ada kisah tersendiri. Google je kalau curious :P

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip

Situ Patengan ni jugak dikenali as Situ Patenggang. Both is same place. Kalau nak main yang swan tu boleh, nak naik sampan lawat kawasan keliling pun boleh. Belakang tasik tu ada batu cinta. Tapi kami tak pergi pun sebab bagi aku wasting time nak kena tunggu semua. So kami cuma buat photoshoot session je kat sana hihihi. Before gerak ke next deestination, kami sempat makan bekal yang dibawa. Hiks jimat tau. Sedap pun sedapppp :D

Next destination is Kawah Rengganis. Pun tak jauh dari Situ Patengan. Turun dari kawasan Situ Patengan tu memang limpas Kawah Rengganis. So kami pun proceed je walaupun tak ada dalam itinerary yang aku buat. Sampai sana memang itinerary aku tak berguna langsung. But tempat yang kami nak pergi memang hajat kesampaian!! Yang femes memang Kawah Putih. Kawah Rengganis ni rasanya tak ramai yang pergi kot. Nak ke kawah tu kereta terpaksa park kat luar. Before masuk kena bayar entrance fee, Then kena berjalan + hiking around 15 minutes. Kalau aku 30 minutes sebab penat lah! Hahahaa. But it worth it!

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, kawah rengganis

trip ke bandung, kawah rengganis

trip ke bandung, kawah rengganis
Kat kawasan ni memang sejuk and agak berbau sikit. Yang macam kabus tu sebenarnya asap dari batu kawah tu. View sini memang cantik. Wajib pergi kalau ke Bandung! Ada orang mandi tau dalam air tu hihihih. Kalau nak mandi just terjun je hahaa. Insyaallah keluar dari tasik tu terus putih berseri. Boleh kalah qu puteh tau :P Aku ni memang penakut and hiking is so not my thingy. Jalan ada curam sikit so disebabkan kaki dah berpeluh sebab neves, aku decide turun dari sini naik ojek je hahahaa. Balik dari sini terus kena asthma attack sebab kepenatan huhuhu.

On the way balik dari kawasan situ, its actually called Ciwidey, luar dari kawasan Bandung, view agak cantik sebab kami balik around pukul 5 macam tu. Jalan memang jem gila lah. Aku pun tertidur tidur dalam kereta, Makan tido je hahaha. Tapi aku sempat snap view cantikkk :D

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip
Kasi filter sikit terus wow macam kat Swiss! Eksaited tengok nature tau! Wajib pergi kawasan sini kalau ke Bandung. Kalau tak memang menyesal :P

Last destination untuk hari tu kami pergi ke Paris Van Java dengan Aunty Maria and Uncle Irawan. Uncle lagi satu. Bukan Uncle Iwan. Yang ni uncle yang lain lagi hahaha. Nak tahu kami buat apa kat PVJ? Kami main ice skating!! Hahahaa wishlist aku nak main ice skating akhirnya tercapai. Tapi hakikatnya aku tak pandai pun main ice skating. I thought its easy rupanya susah nak mampos!!!

trip ke bandung, bajet trip

trip ke bandung, bajet trip
Sempat main sejam je. Tak puas hati selagi tak pandai main. Plan nak main kat KL tapi Aunty Maria dah bawak main kat sini. Hiks. Aku dengan kawan aku play safe je main kat tepi siap pegang palang tu hahahaa. Kelakar kalau ingat balik moment ni tau. Even budak kecik pun pandai main. Sobs.

Done spent time kat PVJ, aku dengan kawan aku check in hotel yang kami dah book kat agoda. Kami stay kat Fave Hotel Jalan Braga. Okay juga lah tapi area sana banyak pub. Kena beware. First day kat sana aku dah kena. Orang bergaduh hempas meja sampai tumbang exactly depan aku. Kaget dech!!

Rasanya till here then. Part 2 hari pertama di Bandung dah settle! Tunggu part 3 hari kedua di Bandung lagi. Its much more exciting okay sebab ... :D Nak tahu kenalah baca next entri :D

x

Travelogue : Trip To Bandung Part 1

Date: October 20th, 2015

Last few weeks my friend and I went to Bandung, Indonesia. It supposed to be three of us but one of my friend had to cancel her trip due to some personal problems. We took ten days to complete the trip and yes, it was my first time traveling away from Malaysia without parents. 

We bought the tickets on February and terbang on October. That is one of the tips to travel cheap. Beli tiket awal tahun untuk fly pada hujung tahun. So there will be so many months to prepare for another expenses. Kami book hotel one month before travel through agoda website. Even ticket to Cameron Highland pun kami beli online. Semuanya dihujung jari je sekarang! 

Started from October 20th, I flew from Miri to Kuala Lumpur whilst my friend took flight from her hometown which is Kota Kinabalu. We met at KLIA2 after two years tak jumpa each other. Rindu! Terus lidah aku automatik terbelit sebab terpaksa tukar dari bahasa sarawak ke bahasa sabah bah :P Rasa agak kekok jugak sebab the language is way too different from mine and sebab tak biasa guna. Hihi. Dah sampai KL tak tahu nak buat apa. Clueless sebab flight kami delay. This one nak kena alert juga sebab beli tiket awal memang ada pros and cons. Our tickets were rescheduled thrice! On 21st tu sepatutnya flight pagi. But AA keep reschedule the departure time and lastly kami terpaksa terbang dalam pukul 8 malam. Sedih. Dah waste satu hari yang sepatutnya berada di Bandung.

Masa baru sampai KLIA tu we were actually plan nak pergi Tadom Hills yang dekat Banting. But since masa tu musim jerebu, so terpaksalah cancel plan. Then pusing punya pusing dalm airport tu hampir dua jam! Lastnya decide nak stay kat Bukit Bintang. Walk in hotel murah je. Dah simpan barang apa semua kami gerak ke KLCC. We spent time kat sana sampai malam sebab nak snap gambar petronas twin tower. Hahah sakai.

trip ke bandung, bajet trip
That time memang heavy haze weather. Gambar pun tak berapa nak kacak. Hahaaha. But I am still satisfied with the photo though. Konon nak snap ala ala photographer tapi skill ambil gambar memang hampeh. Hiks.

Dah puas bergambar we went back to Bukit Bintang. Jalan sana sini kat area sana dah tu balik hotel. Traveling alone without parents memang agak mencabar. Apa yang aku dapat belajar, especially bila naik ERL, LRT, monorail apa semua tu, if nak pergi satu tempat, kalau tiket tu mahal means salah beli tiket la tu. Hahah dah banyak kali terkonfius macam ni sepanjang kat KL hari tu. Sabo jelah.

The next day bangun dalam pukul 10. Then terus direct ke KL Sentral. Makan, jalan sana jalan sini, then terus ambil bas ke KLIA. Dalam pukul 3 or 4 macam tu dah sampai airport. Lepak sana sampai pukul 6. Haa, yang part ni kena alert. It was self mistake. Before travel tu I kept reminding my friends about passport. Kena valid 6 months. I thought my passport were still okay. Tapi something went wrong. Seriously unexpected!

Entri ni dah agak panjang. So aku akan continue to next entri. Kalau nak tahu apa jadi, read the next entry :D