Recipe : Cauliflower Goreng Kampung

by - January 23, 2016



Have you ever tried cooking cauliflower goreng kampung? Heheh! Its actually an atkins diet menu that they substitute the rice to veggies. Texture that almost similar to rice. Warna pun putih. It was my first time trying to cook it. I took the recipe from google! Easy peasy je :D

cara buat nasi atkins
Nampak sedap or tak?


Kurang warna warni pulak dalam makanan ni kan. Sebenanrnya aku lupa letak sayur hijau. Nak letak bayam tapi bayam dah habis. Hews. Abaikan ikan bilis yang agak rentung tu hahaha. Walaupun tak berapa nak rentung, but hakikatnya ikan bilis tu pahit. But still it tastes better bila makan dengan cauliflower goreng kampung tu. Soooo, lets cekidaut the recipe! 

Bahan - Bahan :
✿ cauliflower depend berapa banyak (blend kasar/sagat)
✿ bawang merah
✿ bawang putih
✿ cili padi
✿ belacan (sikit je)
✿ telur
✿ isi ayam (potong dadu ke bulat ke segitiga ke pun bole)

Cara - Cara : 
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan.
2. Panas minyak dan tumis bahan yang ditumbuk.
3. Masukkan isi ayam dan tumis sampai masak.
4. Pecah telur dan kacau bagi rata.
5. Masukkan kesemua cauliflower yang dah kena blend.
6. Bagi perasa dan gaul sebati. Then dah siap boleh makan terus!
7. Nak rasa sedap sikit boleh makan dengan ikan bilis :D

Haa senang je kan? Tutup mata pun boleh buat :D Minggu ni sebenarnya aku cuba nak buat atkins diet. Tiap pagi aku makan telur. Telur putih je. Kuning aku buang. But sadly bila dah tengahhari aku kecundang juaaaa. Huaa. Atkins diet ni tak boleh ambik carbs lebih dari 20g sehari. Aku minum susu anlene tiap hari. Satu kotak anlene dah 10g carbs tskkk. Lagi 10g tinggal so aku kena hati hati supaya tak overdose. Insyaallah hari isnin start lagi. Mudahan aku cekal dan tabah untuk katakan tidak pada makanan hiks. :D

x

You May Also Like

4 comments

  1. sebijik mcm nasik goreng kott! pandainya akak olah resipi, hehe. bolehla try masak since saya pun mmng suka makan kobis bunga tu :D

    ReplyDelete
  2. Boleh boleh u can do this baby!!!!
    Gogogooooo <3
    Qila pun cuba diet hehehhehee slow down cut on rice and then nk try atkins dkt uia tapi mcm susah TT_TT

    ReplyDelete
  3. macam nyaman jak. serius. paling2 bila makan dengan ikan pusuk ya. :D

    ReplyDelete
  4. Sedap ni! Reen pernah makan sekali masa kakak office tapau untuk diet makan kat office. Nyum nyum

    ReplyDelete