Travelogue : Family Trip To Bangkok

by - January 10, 2016


I went to Bangkok with my family on last July. I don't remember for how many days we were there but I think its around 6 to 7 days. Yeah, almost one week. It was my first time, our first time went to non-muslim country. We didn't really prepared anything for the trip especially foods. (I wish I joined BBM group earlier so we don't have a mess trip heheh!) Guess what, its freaking hard to find halal foods in Bangkok. Ada memang ada. But since it was our first time and we didn't make careful research for the places, so our trip tunggang langgang. 

We stayed at Berkeley Hotel dekat area Pratunam. The hotel is great and kalau malam memang kat situ ada night market. So boleh shopping pakai baju tido hehehe! Makanan? Well, halal foods area situ memang tak ada. You need to ride tuk-tuk to take you to places yang ada halal foods. Around few minutes macam tu. Tapi kalau jalan kaki memang jauh. Sobs. We did bring a box of food. Tapi tak cukup ler pulak. Bawak maggi 2 bungkus 2 hari dah habis. Sebab kami ada 7 orang. Semua pun dobon piranha king kong kuat makan hahaha! 

trip ke bangkok
Welcome to Bangkok! :D
trip ke bangkok
Kabel dorang memang acani agaknya :P
trip ke bangkok
Half of Bangkok city <3
trip ke bangkok
Erawan Shrine. Tempat yang kena bom haritu. Im super glad we went here before kes bom tu berlaku. 
trip ke bangkok
Khlong Saen Saeb river.
trip ke bangkok
Tuk tuk thailand. Dorang bawak ni mcm nak racing je. Sabo jelah. 
Kami sekadar berjalan sekitar bandar aje. Keluar masuk shopping mall. Kalau travel dengan ayah, he loves to go to shopping malls and window shopping je. Aku pun tak faham hahaks. Ikut jelahh. Kalau nampak yang murah and bagus, shopping lahh. Hiks. Currency masa pegi sini haritu boleh dikatakan okay jugak lah. But kalau makanan, since halal foods is rare, ada agak sedikit mahal. Mostly makanan halal is indian foods. Price tak payah cakap lah. Nasi je pun dah berbelas ringgit. Phew. Untuk beberapa hari kat sana kami cuma makan bread and sardin tin je. Even maggi pun tak ada yang halal. Aku rekomen Yana Restaurant kat dalam MBK Mall. Worth jugak lah. But yang aku tak suka, all their foods semua ada daun ketumbar. Uweks tak sedap kalau tergigit daun tu huhuhu. 

Kami duduk kat Berkeley hotel 3 hari rasanya. Then we moved to Golden Tulip Madison Suites. Ni aku memang tak rekomen unless korang nak chill dalam hotel je. Jauh lah!! Adik dengan ayah aku yang pilih hotel ni. Baik stay kat Berkeley terus. Huhuhu. Less research macam ni lah jadinyaaaa. Tapi hotel dia memang cantik jugak. Cuma jauh ke dalam dari jalan besar huhuhu.

trip ke bangkok
Swimming pool Golden Tulip. Sempat jugak jadi ikan duyung kat sini. Hahaks. 
trip ke bangkok
Hmm gtfo? Get The F*ck Off? Lols #mudahterhibur
Aku tak banyak ambil gambar sebab dulu tak terfikir nak buat travelogue. Ada pun gambar senget sana sini, terpotong lah, entah apa lah hahaha. Memang hare betol lahh. Menyesal tak snap gambar cantik cantik >.<

Area sini pun susah nak cari kedai makan. Sobs. Ada satu malam tu aku dengan kakak aku went out to find foods. Cari punya cari cuma ada kedai makanan india je. Dahlah mahal gila vavi. (Sebab masa tu tak ada bawa cash banyak sobs). Lastnya collect duit between us (parent tak tau yang kami keluar carik makan huhuuhu sebab taknak bagitau dorang yang kami laparrrr hahaha). Oh we stayed in different rooms sebab kalau satu bilik memang tak muat lahh.

trip ke bangkok
Ni je kami mampu beli hahah. Mee goreng dengan mee singapore ke apa aku pun tak tau. Tak sedap ok x'D
Tu beli kat kedai india. Hmm tasteless tak sedap tapi gagahkan diri juga makan. Kalau cerewet memang kelaparan lah huhuhu.

Other than jalan sekitar bandar, kami ada pergi floating market jugak. Dalam 1 hour 30 mins away from Bangkok rasanya. Kalau kat city tu kami jalan jalan ke Siam Paragon, MBK Mall, Platinum, Central World, Siam Square dan bergambar dengan patung lilin kat Madame Tussauds. 

trip ke bangkok
Floating Market Bangkok
trip ke bangkok
trip ke bangkok
trip ke bangkok
trip ke bangkok
A must try. Ada kacang lagi sedap. Tapi pulut tu aku kasi ikan dalam sungai makan huhuhu.
Aku kecewa sangat sebab aku tak sempat tengok makanan eksotik kat sana. Benda tu yang aku paling teringin nak tengok. Cengkerik goreng, kala jengking panggang and so on lah. Sadly aku tak jumpa satu pun wuuuu. But so far, syukur sebab dibagi peluang jejakkan kaki ke negara orang. Thank to my dad yang dah bawak kami ke sini. Insyaallah aku lagi yang akan bawak dorang jalan jalan.

Those yang nak ke sini dan nak jimat duit, better bawak bekal banyak banyak!! Hehehe!

Happy reading and toddles! ~

“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

You May Also Like

9 comments

  1. hye echa. thanks for following my blog. Do put my blog on ur blog boleh sik? as a return kmk engkah blog ktk dlm bloglist kmk :D btw. dah follow ur blog tek. Salam perkenalan. perbanyakkan blogger sarawakian active. best gi bangkok ehh nangga negera thailand. kmk gi krabi bulan 4. tp prefer mok pergi bangkok :_

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure boleh :) maybe blh via road dari krabi ke bangkok. try cek routes nya hehehe!

      Delete
    2. oi bena sik tok? rasa cam jauh jak. mun sejam tek maok kmk. ya juak kmk 3 hari jak rah krabi ya haha. mun sik next trip jak lah ke bangkok. kmk tok antu cerita thailand. ya lah teringin nak ke bangkok yag famous itu

      Delete
    3. hahaha jauh lah. lebih dari sejam huhuhu. mun 3 ari memang sik cukup ya hihihi. next time lah ktk pegi. :D

      Delete
  2. pakei camera apa ? kacak gambar ya.
    btw. sikda button follow :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kmk pake kamera iphone jak tok :D ada follow button kmk rah sidebar ya hihihi

      Delete
    2. owhhh.. iphone nang kacak juak camera nya ooo. ya lah mun ada duit lebih sikit nak upgrade ke iphone 5s .. dah ok ya haha.. sebab kawan mek banyak juak makei iphone 5s.. gambar nang mantap

      Delete
    3. aok camera iphone tiptop juak lah. mun ada skill photographer sik payah dah beli kamera xD

      Delete
  3. KYAAAAAAAAAAAAA THAT LAST PICTURE IS SO DAMN TEMPTING.
    Saje je ye???????
    Hihihi <3
    kak chaaaaaa oi hoi <3
    qila doa kak cha murah rezeki gi lah travel lagi hihihi <3
    suka tengok awk berccerita :p
    hugs!!

    ReplyDelete