Travelogue : Trip To Cameron Highland

by - January 18, 2016


I went here with my friend right after our trip to Bandung. We were supposed to go to CH on October 26th, 2015 at 530PM. I bought the bus tickets online and it was the very last bus for the day. I thought it was going to go well but unfortunately, our flight from Bandung to KL was delayed. It supposed to be a morning flight but AA rescheduled it to afternoon. Sobs. We missed our bus. Sampai KLIA around 4PM something rasanya. But yeah, tunggu luggage dah sekian, then masa sibuk cari luggage within the crowded, aku dengan kawan aku terpisah pulak. Aku nak call dia but sadly dia tak ada simcard sebab simcard dia hilang. Then nak kejar transport lagi nak cari terminal bas lagi phew. Lastnya ticket burned bebeh. Huhuhu. 

Aku memang dah nak cancel plan masa tu. But my friend insisted to go. So the next day we bought new tickets and gerak ke CH. Around pukul 2PM sampai. Sampai je terus cari hotel yang aku dah booked through agoda website. Masuk bilik terus landing hahaa. After few minutes keluar cari makan. Dah cari makan kami jalan jalan. Actually we had no idea where to go. Both first time datang sana. Tanya orang kat sana kalau kalau ada attraction places yang buka but sadly semua dah tutup. Sebab dah lewat kot. So we decided jalan kaki ke sana sini lols. 

trip ke cameron highland
Kami jalan lurus je hahaks. Entah apa ada sana kami pun taktau masa tu.
trip ke cameron highland
Then terjumpalah Robinson Falls ni. Jujur aku seram sebab rasanya kami dua je kat sini masa tu. Krik krik.

trip ke cameron highland
Selesai lawat Robinson Falls, kami jalan lurus je lagi. And end up ke rumah mayat hahaks. Seram hokay lols.

Masa jalan jalan kat sana, we met two guy travelers yang muncul entah dari mana yang pasti dari arah yang kami nak tuju. Lepas hiking katanya. So we greeted them and tanya, apa yang ada kat hujung jalan sana. Hahah nampak tak kelakarnya? Padahal orang malaysia tapi pi tanya foreign tourists pasal tempat tu. Dorang siap bukak map dalam phone lagi!! Mesti dalam hati dorang dah menyumpah kan huhuhuhu.

The next day kami follow short trip ke certain tempat kat sana. Lawat kebun teh, mossy forest and pergi ke puncak gunung brinchang! 

trip ke cameron highland

trip ke cameron highland

trip ke cameron highland
I refused to panjat the tower ok. But for the sake of amazing view, I dare myself to climb the steep stairs of the tower. Bukan apa, my fear of height is not a joke! Memang gayat gila vavun lahh. It worth it!! Memang view cantik. It was so cold kat sana and angin pun kuat. Nasib baik tak terbang hengpong aku. Huhuhu. After the trips baru aku sedar yang aku adalah nature lover sebenarnya hahaks. I have this special connection between nature. Chewahh. But yes, I do love nature! 

The night before yang kami jalan jalan tu, we stopped by this one shop that sells handmade leather stuffs. Aku suka leather. Suka sangat. So aku pun stop sana nak tengok dia buat pouch. Uncle tu friendly. Nak jugak layan kami dua yang bertenggek kat kedai dia for few minutes. Hiks. 

trip ke cameron highland
Ni stall Uncle Gil tu. Hmm aku tak pasti tu nama dia atau tak huhuhu. 
trip ke cameron highland
Feel lucky sebab kami dapat gift dari uncle tu. Dia bagi keychain siap buat nama lagi x'D
It was a short and nice trip jugaklah walaupun tak sempat cover tempat lain. 27/10 datang sana, 28/10 dah balik sebab tiket balik memang aku dah beli awal kat internet. Huhuhu. Btw, aku stay kat CH Traveler Inn. Sakai sebab bilik sana tak ada aircond tak ada kipas hahaha. Tapi kat sana memang sejuk lah. Syukur yang malam tu hujan so tak terasa panas huhuhu. 

Bajet tak banyak keluar pun. No worries sebab affordable jugak hiks. Cuma aku agak kecut dengan perjalanan dari KL ke Cameron ni. Jalan kecik je. Tempat tinggi pulak tu. Huhuhu. 

Till here then! Toddles~

You May Also Like

5 comments

  1. Saya pergi rumah rehat tempat kerja ayah saya masa saya pergi Cameron Highland dulu pun takde kipas mahupun air cond. Agaknya memang kebanyakan tempat dekat sana memang macam tu kot.

    ReplyDelete
  2. amboi that uncle is sho cute hiks.
    pandai ye borak dgn pacek2 ni hihihi.

    hmm i never been to cameron hahahahaha i will go there later :p
    tunggu la ye kakcha hahahahaha

    ReplyDelete
  3. Best ke sana. Cx honeymoon dulu pon plh cameron. Hehehe .. tp laratnya u jln kaki. Kental sungguh. Huhu

    ReplyDelete
  4. wahhh bestnya pergi cameron highland :D
    baitnya uncle ya. teringin mok pergi cameron highland juak T^T

    ReplyDelete
  5. I am a strong believer of 'unplanned trips are always the best and memorable. Hehe.

    ReplyDelete