Posts

Showing posts from February, 2016

Things To Do in Miri : Exploring Gua Niah

Image
Ever heard about Gua Niah? So I went there last year. Baru sekarang nak update sebenarnya :D I am not really an outdoor person and it was my first time doing this kind of activity. Jom baca serba sedikit tentang Gua Niah. 
➤ Gua Niah merupakan sebuah gua yang terbesar di Malaysia dan penuh dengan sejarah. 
➤ Ia juga merupakan antara gua batu kapur yang terbesar di dunia. 
➤ Terletak kira-kira 90 kilometer atau 1 1/2 jam dari Miri, Sarawak. 
➤ Gua Niah juga merupakan salah satu gua tertua di dunia.
➤ Gua Niah seluas 12 hektar dan kawasan dlm gua dianggarkan 3 kali padang bola sepak. 
➤ Gua Niah menunjukkan bukti kehidupan awal manusia di daerah ini. 

Nak tahu lagi tentang Gua Niah? Boleh baca sini https://ms.wikipedia.org/wiki/Gua_Niah.

Dah lama tinggal di Miri baru hari tu berpeluang jejakkan kaki ke Gua Niah. Memang gembira tak terkata! Perjalanan tak terlampau jauh dan kawan aku yang drive. Tiket masuk rasanya RM10 untuk local people. Bila dah sampai memang perasaan gembira makin menjadi…

Donating Blood for Second Time

Image
Hello! Its me, the storyteller :D 
Hari Ahad lepas untuk kali keduanya aku pergi derma darah. Bukan dekat hospital but blood donation event yang dibuat sempena hari valentine. Eppp jangan nak jadi isu pulak. Niat aku memang dah lama nak derma darah. Bukan semata sebab hari valentine okay. #jangankecamsaya Bulan lepas aku memang nak derma darah dekat hospital. Tapi masa check hemoglobin tu aku fail. So terpaksa la batalkan niat. Bila ada event haritu aku pun try lah kot kot hemoglobin aku banyak hiks. The day before blood donation event tu memang aku makan banyak sayur bayam hahaks! Dan syukur alhamdulillah, diizinkan untuk derma darah kali kedua. 
Lepas isi borang etc apa semua, maka bersedialah aku untuk proses cucuk jarum. Scary betul bila tengok orang sebelah kena cucuk jarum. Walaupun ini kali kedua, but still, seram hokay! Last time aku guna tangan sebelah kiri. Smooth je. This time guna tangan sebelah kanan. And sadly, agak mengecewakan huwaaaa. 
Tak sampai beberapa minit, dora…