Things To Do in Miri : Exploring Gua Niah

by - February 21, 2016



Ever heard about Gua Niah? So I went there last year. Baru sekarang nak update sebenarnya :D I am not really an outdoor person and it was my first time doing this kind of activity. Jom baca serba sedikit tentang Gua Niah. 

➤ Gua Niah merupakan sebuah gua yang terbesar di Malaysia dan penuh dengan sejarah. 
➤ Ia juga merupakan antara gua batu kapur yang terbesar di dunia. 
➤ Terletak kira-kira 90 kilometer atau 1 1/2 jam dari Miri, Sarawak. 
➤ Gua Niah juga merupakan salah satu gua tertua di dunia.
➤ Gua Niah seluas 12 hektar dan kawasan dlm gua dianggarkan 3 kali padang bola sepak. 
➤ Gua Niah menunjukkan bukti kehidupan awal manusia di daerah ini. 

Nak tahu lagi tentang Gua Niah? Boleh baca sini https://ms.wikipedia.org/wiki/Gua_Niah.

Dah lama tinggal di Miri baru hari tu berpeluang jejakkan kaki ke Gua Niah. Memang gembira tak terkata! Perjalanan tak terlampau jauh dan kawan aku yang drive. Tiket masuk rasanya RM10 untuk local people. Bila dah sampai memang perasaan gembira makin menjadi. Tak sabar nak explore Gua Niah katanya. Ingatkan bila dah sampai, lepas naik bot, jalan sikit terus masuk gua. Rupanya tak. After menyeberang sungai yang tak sampai lima minit, perjalanan ke gua around 30 minit. Jalan kaki dan nikmatilah suasana hutan okay! 

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah
Jalan dan terus jalan. Belum sampai gua aku dah semput. Heheh! Dah sampai gua tak payah cakap lah. Perasaan gembira tadi terus hilang serta merta hahaha! Penat beb. Benda yang paling buat mood aku down adalah sebab kasut aku licin. Dan jalan kat sana pun memang licin. Jalan curam sikit pun aku rasa memang dah boleh slide je. Its really a major turn off untuk orang yang ada panic attack dan anxiety macam aku. Too worried that my butt will kiss the ground. So aku tak boleh nak enjoy suasana sangat cause I need to be careful and watch my steps. Spoil!

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah
Almost there! Ini adalah tangga permulaan. Bakal ada lagi tangga tangga yang lain yang membuatkan orang yang kurang stamina macam aku ni semput. Serious talk! Make sure you have enough stamina to explore all the cave hokay. Aku ingatkan bila dah patah balik untuk balik tu aku dah berjaya explore semua tempat. Rupanya tak. Ada lagi bahagian lain kami tak masuk. Tapi tak apalah. Lagipun kami datang lewat. Karang gelap tak sempat nak keluar pulak. 

miri sarawak, gua niah

Ini adalah trail map dalam Gua Niah. Sebenarnya kami dah almost sampai ke Painted Cave. Cuma kami tersesat dan ingatkan tak ada jalan lagi so kami pun patah balik ke tempat yang kami masuk sebelumnya. Memang masuk Gua Niah ni kena turun naik tangga. So bersabarlah. Kaki aku memang dah bergetar masa tu. Kepenatan full blast! 

miri sarawak, gua niah


miri sarawak, gua niah


miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

Bila tak ada skill photographer memang gambar entah apa je kan hihiks. But still, at least I have my own photos of Gua Niah! :D Itu je gambar aku ambil. Menyesal pulak tak ambil banyak gambar. Sebab dulu tak terfikir pun nak buat travelogue. But now I am so into travelogue. :D 

Pengalaman ke sini memang boleh tahan best jugaklah sebab first time buat aktiviti macam ni. Bukan sebab tak suka, sebab tak ada kawan nak jadi partner in crime. Datang untuk kali kedua? Mungkin ya mungkin tak. Kalau aku ke sini untuk kali kedua pun rasanya adalah untuk explore lagi cave lain yang ada around Gua Niah ni. Tunggu stamina dah improve baru aku akan ke sini lagi :D Biar naik turun tangga tak terkapai-kapai kepenatan hehehe!

miri sarawak, gua niah
Tadaaa. Disebabkan kasut aku licin, aku decide untuk buka kasut keluar dari gua. Dari gua sampailah nak naik bot untuk menyeberang sungai baru aku guna kasut balik. Sakit jugak tapak kaki bila pijak titian kayu tu. But its much better rather than expecting my butt to kiss the ground hahahaa! Ada sorang tourist ni dia tegur aku. Dia cakap cantiknya kasut aku hahahaa. Cis aku tahulah aku guna stokin je. Then another tourist lagi tegur, dia cakap I'm a strong girl. Yeah strong la sangat. Dia taktau ke tapak kaki aku sakit sebab terpaksa jalan kat jalan berkayu tu. Huhuhu. 

So the conclusion, go with kawan yang sama kepala inshaallah akan lagi meriah. Tapi kena beringat dengan adab masuk hutan. Al-maklumlah kawasan hutan ni kan tempat jin bertendang hehehe! Kalau datang Miri, make sure to visit the cave! Dan checklist untuk ke sini pulak, make sure bawak tuala kecik untuk lap peluh, bawa air suam mencukupi, guna kasut yang tak licin, bawa ponco kalau takut kena berak kelawar hahaa, bawa lampu suluh paling penting untuk menerangi jalanmu dalam gua dan of course bawa kawan supaya tak rasa bosan dan seram bila jalan dalam gua. :P Gelap gulita okay! 

Toddles! 

You May Also Like

6 comments

  1. bestnyaaa. what an experience! teringin nak teroka gua tapi tak berkesempatan lagi huhuhu

    ReplyDelete
  2. kmk belum pernah jejak kaki rah miri even org srwk T^T
    teringin mok pergi gua niah tk :)

    ReplyDelete
  3. berak kelawar hahhaah!
    ALAAAA will u go there for the 2nd time with me? :p hihi

    ReplyDelete
  4. amazing!! part nukak stokin tuh ada bauuu x.hehe

    ReplyDelete
  5. kmk planning mk g miri dis june..nice sharing!..

    ReplyDelete