Simple DIY Facial Toner

Untuk yang tak mampu nak beli facial toner boleh cuba buat this simple do-it-yourself toner. Seumur hidup aku terus terang aku cakap yang aku tak pernah beli facial toner. Aku cuma beli cleanser dengan krim malam je. Krim siang pun tak beli. Hiks. Not so into beauty stuffs so aku pun tak tahu sangat kegunaan lain lain ni. Hahaks. I really need to educate myself on this. Bukan tak jaga muka, but syukur alhamdulillah yang muka bukan jenis berjerawat. Cuma berminyak sikit dan ada acne yang sangat aku menyampah tengok. Asal period je memang akan timbul 1 2 biji jerawat. Dahtu leklek je tinggalkan parut. Huhh. 

So here we go. DIY facial toner ni sangat simple nak buat. Hiks. Dan insyaallah sesuai dengan semua jenis kulit muka. 

diy facial toner
Cool tak? Macam beli yang dah ready made kan? Now take a look at this simple steps! 

Benda Yang Diperlukan : 

> Botol kosong or apa-apa bekas yang bersih
> Cuka epal / apple cider vinegar
> Distilled water (tapi aku guna air suam je hehee)

Cara - Cara: 

> Untuk kulit sensitif  - Mix 1 part of cuka epal with 4 parts of water
> Untuk kulit normal - Mix 1 part of cuka epal with 2 parts of water
> Untuk kulit berminyak - Mix 1 part of cuka epal with 1 part of water 

source :

If tak ada efek apa-apa, then boleh je nak increase sukatan cuka. Sebab aku tak ikut sukatan tu. Aku letak half cuka half air dalam botol tu hiks. And please note that cuka ni baunya memang busuk. But bila dah kering kat muka dah tak ada bau dah. :D Guna lepas cuci muka. Spray sikit kat tapak tangan then tempek dekat muka. Avoid kena mata and biarkan kering. Tak perlu cuci balik. Bila dah kering boleh apply krim muka :) Aku baru guna 2 hari. Tak sabar nak tunggu result guna DIY toner ni hiks :D Aku tak tahu harga toner kat kedai but this one worth jugak la. Sebotol kecik cuka epal tu boleh dapat berbotol toner hahahaa! 

Aku ingatkan cuka epal ni hanya untuk kegunaan dalam makanan. But ada lagi banyak benefit yang lain and here are some of them! 

1. Reduce Acid Reflux and Heartburn
2. Fight Candida (yeast) in the Body
3. Relieve Sunburns and Bug Bites
4. Lower Blood Pressure
5. Kill Foot or Skin Fungus
6. Natural Skin Toner
7. Treat Dandruff

source :

So apa tunggu lagi. Buatlah untuk kegunaan sendiri. :D Kalau result okay aku akan buat review. And insyaallah buat produk sendiri hahahahaha. Ok just kidding! Hopefully benda ni bermanfaat untuk korang :)

Toddles!

Comments

  1. fieyqa dah lama nak buat amcam ni tapi tak jumpa-jumpa acv hahahaha T_T

    ReplyDelete
  2. Nanti nak cuba buatlah! Thanks for sharing :D

    ReplyDelete
  3. This blog was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something which
    helped me. Thanks a lot!

    ReplyDelete
  4. How do you prove church tithing on tax return if the churches doesn't provide receipt?
    I gave here and there about $5 in cash per worship service as a visitor
    at several churches during 2018 that amounts about $100 scattered among several churches for the year, but
    since I was visiting they don't have my mailing address so I don't think the churches have a means to
    provide me tithing... show more Without a receipt, there is no deduction. There
    is no "tithing receipt", a receipt it for a certain amount
    donated.

    ReplyDelete
  5. Girlfriend put nose ring in lip...? I was hanging out with
    my girlfriend and I guess she used to have her lip pierced and she said wanna see
    something and I turned away and she put the same ring in her lip.
    The piercing is below her lip but still it’s on your nose, I found it disgusting she wiped it off but still she didn’t clean it, she got...
    show more she probably doesn’t clean her piercings either

    ReplyDelete

Post a Comment