The Drunk Guy

by - June 02, 2016

the drunk guy


There is actually a thing to learn if you have time to observe something. That is what I realised after being in a short scene with a drunk man this morning. So I came to work as usual today but a little late cause my dad was overslept. It was at 6AM. Sampai je kedai aku tengok dah ada customer duduk dekat meja D6. Dalam hati cakap, awalnya orang ni sampai. Masuk je kedai I went straight to kitchen untuk masak kari ayam. Dah settle semua I went back to the front. It wasn't me only, but the other staffs also sat by the table outside (awal pagi tak banyak kerja so we just chilling outside lol). I noticed that there's something wrong with that guy. So aku tanya dengan mereka yang datang awal, what's wrong with him? Mereka cakap dia mabuk. I was, oh okay then. 

First memang aku tak kisah pun as long as dia tak kacau. Tapi aku perati je dia dari tempat cashier. He was sobbing hard. I don't know if he's crying or flu ke apa entah. Sekejap je aku alihkan pandangan aku dan tengok dia balik, dia dah pegang botol cili and almost drink it! Pedas tu woi. I tried to stop him by saying that jangan minum tu! Tapi kalau dah mabuk mana nak dengar kan. Oh god dia pegi minum jugak! Hentam kau lah dik. Padahal kopi ais dia ada atas meja tu jugak. Hmm. Then dia mintak tisu. Kawan aku bagi. Rupanya tisu tu untuk dia lap penutup botol cili tu. Then dia panggil kawan aku, dia suruh pulak kawan aku yang lap. He asked for cili api but we didn't give him hahahah. Sebenarnya before aku datang tu mereka cakap dia cuba nak lukakan diri sendiri dengan cutter. Tapi nasib baik lah dorang sempat ambik balik cutter tu dari dia. Kalau tak memang dah jadi crime scene lah kedai kami!

After a while, he stood up and went to the cashier. Dia cakap dia nak withdraw duit. So kami cakap okay. Boleh pulak dia mintak atm card dengan kami. I was standing beside him so I told him that the card is in his pocket tapi dia cakap tak ada. Then he walked away to the bank, Tak jauh pun. Belakang kedai kami je. Tak sampai beberapa minit tu dia datang balik. He wanted to pay for his drink. When we told him the price, dia teraba-raba poket dia. Nothing. He didn't bring any money with him. We told him it's okay, you can just go home. And guess what? He started to cry! Duhh menangis pulak dah. Aku tak boleh lah tengok orang menangis ni. I wish I could persuade him or said something to motivate him or just cheer him up. But end up aku suruh staff lain cakap kat dia suruh dia balik je. If you see his face memang rasa serba salah. Sebab kita nampak dia sedih tapi kita tak tolong pun apa-apa. We laughed instead. Ish jahatnya aku huhuhu. 

Sebenarnya aku curious nak tahu kenapa dia sedih. Hmm tak kisah lah apa pun kan. Tapi the main point kat sini is, kalau kita rasa kita susah, ada lagi yang susah dari kita. I admit that I always tend to think that I am the unluckiest person in the world. Rasa macam aku yang paling malang. Padahal ada je lagi yang malang dari aku. In term of everything lah. Terus tersedar dengan diri sendiri bila tengok orang lain kan. Hope we will always keep that in mind! And another nota kaki, if nampak orang sedih, do cheer them up. At least they won't get carried away by the sad feelings and emotions kan! This is not applicable for drunk people only, even orang sedih yang teramat pun boleh lost control.

Toddles! x 

You May Also Like

3 comments

  1. he might been under pressure kali tu yang sampai kan hurting himself

    ReplyDelete
  2. nasib baik dia tak apa2 kan u sis, sesetengah org kalau dah mabuk, di luar kawalan terus dorang ni...huhu...nauzubillah...

    ReplyDelete
  3. omo omo a drunk guy??? huhu.
    yuppppp agreeeeeeeeeeeee!
    try your best to cheer them up hehe good job kak echa!
    take care tau :*

    ReplyDelete