Messing Up With Watercolor

by - July 25, 2016

I have been falling in love with watercolor lately. Never thought painting would be fun. I am not that pro, of course. But simply an amateur aka beginner. Seronok sebab at least taklah menghadap smartphone dua puloh empat jam kan. Hiks. Paling pun aku bukak youtube untuk cari tutorial macam mana nak lukis something ataupun watercolor technique. Honestly, aku tak rasa pun aku ada talent in anything. Lulz. Macam semua je tak pandai hahaha. 

watercolor


Dari tadi aku cuba buat bunga. Dah follow tutorial step by step dari youtube pun still fail. Ada macam bunga tak? Hmm. Mungkin kalau praktis banyak kali barulah boleh nampak bunga ros tu kan. Macam kurang ciri-ciri kebungaan kan? Dah mcm benda asing je. Tak cantik huhu. Selagi tak cantik selagi tu aku tak puas hati. Kalau buat versi kecik ok sikit lah sebab nampak macam bunga. Kalau versi besar hmm dah tak macam benda yang sepatutnya. Buruk.

watercolor brushes


Untuk berus pulak aku guna yang murah je. Yang murah tapi jenis round shape punya. Baru ku tahu guna berus jenis ni agak senang sikit nak kawal berbanding berus yang aku guna masa kelas pendidikan seni kat sekolah dulu. Yang nombor kat berus tu adalah size berus. Yang no 6 tu aku dah lama beli. Yang lain tu semua baru beli petang tadi. Actually aku nak beli yang INI punya. Tapi aku salah tengok harga rupanya. Yang paling kecik je dah RM15 ringgit. Aku ingat RM1 je hahaa. Aku dah add dalam cart dah few of the brush. Sekali bila nak checkout dunia aku rasa berpinar-pinar lol. Next time kalau aku kaya je lah aku beli. Yang aku guna sekarang jauh lebih murah. Paling besar tu tak sampai pun RM5 hahah. Kira ok jugaklah berus tu hihihi.  

watercolor


Untuk watercolor palette pulak aku DIY sendiri je. Aku korek yang watercolor dalam botol Buncho tu aku pi letak dalam bekas watercolor ni. Hewhew. Sebenarnya teringin nak beli yang INI. Tapi memandangkan agak mahal dan aku pun tak lah pandai sangat nak melukis ni, so better aku praktis guna apa yang ada dulu. Phew nafsu nafsu. Tengok orang guna macam tu aku pun nak guna yang tu huhuhu. 

Since aku still lagi follow #PlannerAddictMalaysia, aku selalu tengok mereka punya post. Aku sekarang silent member sebab mood masih kelaut. Huhuhu. Benda ni pun related to this planner thingy. Kalau korang search #watercolorpainting kat IG, memang korang pun rasa nak bermain dengan watercolor ni. Perasaan nak cuba tu akan ada. Dah tu memang addicted hiks. Korang pun cubalah! Lepas tu share if bunga korang menjadi ke tak :P 

Till here then. 

Toddles x 

You May Also Like

8 comments

  1. MasyaAllah..cantik je laa awak..
    buat penuh satu kertas, pastu tampal dalam bilik.
    serius comel..hihi~
    alalalala....sweet what...

    ReplyDelete
  2. eecha , cantik jugak for the first attempt ...adalah nampak juak rupa mcm bunga Peonies ...nadia pun minat tgk orang lukis pakai watercolor , lagi-lagi bila dia lukis bunga yang nampak alive sangat... nak try tapi tahu tangan nadia nie bukan tgn seni ...kiki ...keep the good work Eecha. lama-lama nanti mesti akan jadi lawa =D

    ReplyDelete
  3. omgg qila pun mood dah ke laut sungai parit tasik semua lah hahahah

    terliur but i dun think i can do this T_T
    hoi kak eecha oiii lawa dah tuuuuu mengada betul :P

    ReplyDelete
  4. Cantikk..lamak dh x bmain ngn watercolor,last kelas seni d skolah ..haha

    ReplyDelete
  5. try artpac brushes. all time fav <3 tapi mahal sikit lah.

    ReplyDelete
  6. cantik! teringin na main dgn media basah... tp ta reti.

    ReplyDelete