My Bedroom Makeover!

I have been so busy lately. I have to work from 6 am to 6 pm onwards. Rasa malas nak buka laptop bila dah sampai rumah. Sorry sebab kalau saya setakat tinggalkan jejak kat cbox je. Well, at least I managed to blogwalking to few blogs kan? Hiks :D Anyway, last week I got a chance to modify my room! I'm a bit tired from sorting out some stuff. But it's a total makeover and I am super in love with my room now! 

This is how my room looks like before the makeover! 

bedroom makeover

bedroom makeover

bedroom makeover


Susah hati aku tengok bilik macam ni haha. It's a complete mess and I have limited space to arrange the furnitures. Aku nak sangat letak study table but dari apa yang kau boleh tengok dalam gambar, tak ada ruang untuk letak meja kan? Bilik kecil je. At first I keep moving the stuff in my head only. Fikir dapat ke tak or muat ke tak if almari pindah sana, katil pindah sini. Then I started calculate the width etc. For your info aku tak guna measuring tape pun untuk ukur muat atau tidak kalau aku ubah posisi katil dan almari. Aku cuma kira tile. Satu tile satu kiraan. Then aku try ukur width meja pulak. Hah aku confirm yang meja tu akan muat kalau aku ubah posisi katil dan almari. So, I present the proposal to my dad lah. At first I thought he won't agree with my plan, tapi tak sangka pulak dia nak tolong hihi. Before ni he's kinda strict and susah nak ada bilik idaman sendiri huhuhu. But I break the rules and tampal peta dunia dan glowing in the dark stars dekat siling. Dia mampu jeling je :D 

And then the makeover begin  . . .

bedroom makeover

I really want to get rid of that almari. Sebenarnya aku agak rasa serba salah sebab dulu aku yang suruh ayah pasang almari tu. Now terpaksa suruh dia cabut balik pulak. Huhuhu. Almari tu aku guna untuk simpan semua buku dan stationery collection. Tapi sekarang aku dah tak guna lagi tempat tu. 

bedroom makeover


Proses mengecat. Aku tak mintak pun nak tukar warna bilik. Tapi since ayah dah offer nak cat bilik atau tak, of course lah aku nak. It's time to pick my own favourite color! :D Warna pastel ungu called Pale Pansy. I don't prefer dark room so I choose the light colour instead. It's my first time painting my own room hokayyy. Eksaited gila hiks. Tapi aku cuma cat bahagian bawah dan atas je and yang lain ayah yang cat. Sebelum ni pun dinding memang dah tak cantik. Dulu rumah kami pernah terbakar sekali dan bilik aku dan bilik yang lain semuanya half rentung. Sobs. 

And here is the result! 

bedroom makeover



It's not that much but it is still satisfying! Meja tu taklah besar sangat actually. Pada kiraan aku cuma ada sikit je ruang between katil dan almari. But surprisingly byk pulak ruang. Meja, cermin dan selimut harimau tu aku beli kat Ikea. Import dari KL :D I really love my room now. Suka sebab ada study table. Walaupun aku bukan student lagi, but I really need the table to write and to do my own work. Aku tak pernah ada study table dalam bilik tau. And this is the very first time to have my own room the way I wanted it to be! Kalaulah ayah tak beli katil size queen, rasanya aku boleh letak bookshelf besar sikit kot sebab akan ada banyak ruang. Actually single bed pun cukup sebab aku tidur sorang. Tapi nak jugak beli yang besar gedabak huhuhu. Bukan aku tak bersyukur, bersyukur sebenarnya. But single bed would give much more space bah kan? Heheh! 

bedroom makeover

My work space! I still need to re-arrange some stuff. Kalau tak ada idea nak update blog, boleh mentally travel tengok map tu hahaha. My books space is kinda limited lah. Dah penuh dan tak boleh dah nak simpan buku. Nak fikir kat mana lagi nak letak buku baru nanti huhu. 

bedroom makeover


And ni pulak tempat aku pin kan random stuff. Mostly peninggalan barang lepas travel lah or something related to travel stuff. Lagi banyak travel, lagi banyak lah aku tampal kat situ sebagai kenangan hihihi. 

Masa aku taip ni tadi, tiba-tiba pulak muncul makhluk tuhan berkaki banyak dekat dinding depan aku ni haa. Anak lipan coming out of nowhere lol. Paranoid terus!!! Nasib baik memang dah ready ridsect dalam bilik terus je aku sembur kat anak lipan tu. Erk dari mana tah datang aku pun tak tau. Mungkin dari lubang bekas paku or bekas drill kat dinding kot. Aku terus je selotep lubang-lubang kat dinding tu. Haiz potong keriangan aku jelah. Paranoid ok paranoid. Nasib baik bukan bapak lipan. Huhuhu. 

Apa-apa pun, aku suka dengan bilik aku sekarang walaupun aku tahu bilik korang mungkin lagi lawa. Hihihi. 

P/S: Since I am sorting out my stuff, I have two notebooks to give away. One travel journal and one plain ring notebook. Sayang kalau tak diguna huhuhu. So aku cadang nak buat giveaway. Rasanya ada yang nak join tak? :D

Toddles! x 

15 comments

  1. Waaaa~ bilik baru lagi nampak bright ... Nadia nakkkk travel journal tue plsss hihihi

    ReplyDelete
  2. your room is so cozy! and omg pls do a giveaway! nak ring notebook tu :)

    ReplyDelete
  3. Kacak bilit eh! Gantung kitak fairy lights kat palak katil ya. Gik bertambah serinya :)))))

    ReplyDelete
  4. that map though,i need to buy it too hahaha so that dapat berangan sikit bila tgk map hihi. btw cantik bilik :)

    ReplyDelete
  5. my bedroom pun had limited space sobs T_T lagi-lagi den kalau buat kerja suka meja besar XD your room nampak much bigger after the makeover lulz

    (p/s: well, i would join the giveaway definitely!)

    ReplyDelete
  6. nak! nak! ecah jual pun i ols sanggup beli! :P

    ReplyDelete
  7. cantik dah bilitnyaaa eh. :D
    suka nangga warna cat purple ya. soft jak. :3

    ReplyDelete
  8. woah...Best la..Cantik bilik..Kalau sy pening mau design bilik sy mcm mna sbb bilik besar dan x byk brg sngat pun..hehehe

    ReplyDelete
  9. Cantik dan kemas. My room is smaller than yours. Dan bersepah. Hahahaha

    ReplyDelete
  10. nice bilik eecashyaa... best ada bilik sendiri..

    ReplyDelete
  11. nice. thanks ayah 'cat' kat situ ;)

    ReplyDelete