Pentingnya Privacy Protection Untuk Domain



So, do you have a domain? Or are you planning to have your own domain in future? If your answer is a YES, then you gotta keep reading for the sake of your own knowledge and protection. I know some people are aware of this thing but some might not. If you are clueless, keep reading.

Apa itu privacy protection? 

Privacy protection ini berfungsi untuk menyembunyikan segala personal details kita daripada WHOIS database. Bukan setakat WHOIS saja, ada banyak lagi website lain yang mempunyai fungsi sama. Dari fahaman aku, fungsi website tersebut adalah mereka menyimpan semua information dan details yang kita isi ketika register domain. Boleh dikatakan bahaya jugak sebab sesiapa pun boleh akses website ni dan baca apa yanga ada kat dalam tu. 

Pentingnya privacy protection! 

Zaman sekarang memang sesiapa pun boleh guna internet. Ada yang gunakan untuk tujuan baik dan ada yang gunakan untuk tujuan jahat. In term of privacy protection, bila kau beli and register domain, kau kena isi personal details; nama penuh, alamat, nombor telefon etc. Seronok memang seronok bila ada domain sendiri. Tapi kalau kau tak ada privacy protection, maka keluarlah semua details kau dalam WHOIS database. Nama penuh, alamat, nombor telefon memang terang lagi jelas! Kalau golongan spammers dan golongan scammers jumpa contact infromation kau, memang gembiralah mereka.

pentingnya privacy protection

Ini adalah contoh aku punya details dalam WHOIS database. Macam yang kau boleh nampak, satu pun tak ada details tentang aku. Kalau tak ada privacy protection, benda ini memang akan tunjukkan kau punya info macam yang ditaip masa register domain. Cuak okay. Terus rasa insecure bila tengok contact information kita jadi public. 

Cara aktifkan privacy protection untuk domain!

Memandangkan aku beli domain dari NETKL, so aku akan tunjukkan cara macam mana nak beli privacy protection dari NETKL. Sebenarnya aku baru je beli beberapa hari yang lepas. Hiks. Langkah pertama kena login ke akaun NETKL (client area). Then pergi ke Our Services > Domain > What is Privacy Protection. Ini yang akan keluar.
pentingnya privacy protection


Langkah kedua adalah untuk email mereka dan bagitahu yang kau nak tambah service privacy protection ke domain.
pentingnya privacy protection

Aku email ringkas macam ni je. Penat je buat ayat dalam English. Dia reply bahasa melayu pulak hahah. Kalau diikutkan hati, aku nak je guna bahasa sarawak. Kamek nak molah privacy protection. Macam ne proses nya oh? Lulz. Bila dah email, just tunggu feedback dari mereka. They will ask you to make the payment and wait few minutes and you are done! Senang je. 

It is all depends on you. Kalau rasa benda ni penting, laju-laju buat privacy protection. Its for your own sake jugak. Untuk yang plan nak beli domain sendiri, please include this service together okay! Hope this help! 

Toddles x

Comments

  1. Yup betul tu.. Penting juga guna ni.. Selalu kalau beli di namecheap dia bg sekali free.. Tgk juga la masa tu ada promosi or tidak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau free lagi jimat. tp mungkin harga domain mahal kot. huhuhu.

      Delete
  2. bagus info tk :)
    thanks a lot. kmk mok beli domain, alu sik terbeli. :D
    entah bila dapat pake domain mpun :)

    ReplyDelete
  3. erin tahu pasal ni tapi tak beli lg domain privacy tu. takut jugak kan sebab alamat rumah ada sekali T.T

    ReplyDelete
  4. Memang perlu utk keselamatan, siap dgn nombor telefon kelar dekat whois tu huhu..bahaya oi..cepat2 beli id protection ni

    ReplyDelete

Post a Comment