The Doctors and The Hidden Vein

by - August 04, 2016


derma darah miri
Tabung Darah Miri Sarawak


Today I went to donate my blood for the third time! Have you ever done that? Kalau belum, sila ke hospital untuk menderma darah sekarang. Selain dapat bantu orang yang memerlukan darah, we also get lots of benefits from it okay. My experience today was a bit funny I guess! But sadly I can't laugh during the cucuk-jarum punya proses!




My dad sent me to the hospital. Macam biasa, lepas isi borang dan cek hemoglobin, I have to wait for the doctor to call me and check my blood pressure. First check up, my blood pressure is too low which is around 102 sahaja. Frustrated when the doctor said she won't take my blood. She gave me a bottle of drink water and asked me to walk around and come back after 15 minutes. So I did what she asked me to do dan aku pun habiskan satu botol air suam tu. Then I stumbled upon the male doctor which is also our (boleh dikatakan) regular customer kat kedai. He greeted me and macam tau tau je blood pressure aku rendah hahaa then here you go againnnn... He gave me satu kotak air soya yang kecik tu and aku pun minum jelah for the sake nak derma darah kan. Padahal aku rasa perut aku nak pecah je sebab minum banyak air :3 Dah tu aku terus jumpa doktor perempuan yang cek blood pressure tadi. And yeay, dari 102, my blood pressure naik ke 137! 

derma darah miri


It's time to donate the blood! As soon as I land myself atas kerusi, the nurse tolong prepare apa yang patut. And she tried to start looking for my vein. Before ni aku guna tangan sebelah kiri, so macam biasa guna sebelah kiri jugak lah. Sambil dia cari, sambil dia tanya aku whether urat aku kat situ atau tak hahah. I don't even know where it is! She found it but it was too small she said. So dia pun tak nak lah cucuk jarum. Then she called the female doctor asking for help. Pun sama. She can't find my vein lol. Ada tapi kecik so even if they poke it there, I will only can donate half bag je macam previous donation. Then they called the male doctor. Cari punya cari, the male doctor proceed je. I don't know if he found it or not, mungkin jumpa but the tiny one. (kena shadow oleh lemakss kot hahah). 

Can you imagine being surrounded by them gara-gara nak cari vein je!! I felt like laughing but thinking that it's not appropriate to laugh at that moment, aku gelak dalam hati je hehehe. After few minutes, tangan aku memang kebas gila cause they pump my arm to force the vein timbul kot. Dahlah tangan kebas, I have to squeeze the rubber ball pulak tu which the material is a bit harder. Bersusah payah aku genggam tangan okay huhuhu. Penat sehh. Aku baru perasaan tempat kena pam tu ada merah-merah. Memang kuat lah benda tu squeeze tangan aku. Hari ni aku berani je tengok proses doktor cucuk jarum. Both jarum ok. The second needle bolehlah dikatakan agak besar. Rupanya masa dia cucuk tu memang tak ada rasa apa-apa. Since vein aku kecil, dia pun adjust la jarum tu ke kanan sikit, ke kiri sikit, ke depan ke belakang. Well just imagine that you poke a pencungkil gigi in your arm, then you twist it ke kiri kanan. That was how it is lol. 

derma darah miri


Even though ada masalah sikit, tapi aku berjaya donate full bag of blood! Sumpah tak sakit. Injection yang pertama tu just like the normal one lah. Like how people used to say, macam kena gigit semut je hiks. I feel satisfied bila dapat derma darah. I wanted to become like my father. Dia banyak kali dah derma darah. Mungkin sebab tu dia sihat! Insyaallah bulan 11 aku akan derma lagi. Boleh derma 3 bulan sekali je. If you wanted to donate blood, make sure you eat something yang boleh increase haemoglobin the day before tu. Just in case your darah tak cukup kan. Then on the donation day, make sure breakfast bebanyak dan minum air banyak supaya blood pressure boleh pass dengan sekali check up je hihihi! Good luck and toddles! x 

You May Also Like

7 comments

  1. I wish I could donate some blood but too bad for me bcos I have low blood so doctor memang tak sarankan :(

    ReplyDelete
  2. bagus la ada org semangat mcm eca ni nak derma darah... tahniah2

    ReplyDelete
  3. saya tak pernah derma darah sbb takut nak cucuk. sampai sekarang saya taktau saya ni jenis darah apa sebab memang tak pernah kena ambik darah, hahaha xD

    ReplyDelete
  4. I haven't. I have low blood pressure so yahhh I cant still.
    Anyways, bagusnyaaaaaa selalu derma darah and keep it up. They need you!

    ReplyDelete
  5. my first experience donate darah pun managed half bag je kot sobs ._. darah dah takmau keluar pastu T_____T

    ReplyDelete
  6. sikpernah derma darah. tapi teringin juak rasa mok derma.
    nice experience btw. :D

    ReplyDelete
  7. teringin nak derma darah. kawan2 sekeliling dah derma banyak kali.
    tapi masalahnya saya tak cukup berat... kena at least 45kg rasanya >.<

    ReplyDelete