Being Hospitalized For The First Time

by - September 11, 2016

non-specific abdominal pain

Hi. It's been awhile I didn't update my blog. I've been spending my time watching Korean dramas these past weeks and it's an absolute distraction. I am currently following Cinderella and Four Knights, Jealousy Incarnate, W-Two Worlds and Scarlet Heart Ryeo. Well, happy to say that I am officially being a KDrama addict for the second time :P 

If you happened to read my post HERE, I mentioned that I am on progress to a healthy life. Tapi hari tak selalunya indah. Ku sangkakan badan ku sihat, rupanya tidak. I've been admitted to hospital last Thursday and yes, it was my freaking first time staying overnight at the hospital. Sobs.


The sharp pain!  

It was all started as soon as I woke up on the Thursday morning. Macam biasa bangun pukul lima pagi. Selesai mandi tengah sibuk pakai baju, aku perasan bahagian perut aku sakit. Ingatkan senggugut jadi aku biarkan. I comforted myself telling it just a normal menstrual cramp. Lepas jemur baju, sekali lagi aku perasan yang kesakitan tu dah macam makin menaik. Dari skala 1 ke skala 5. Aku tahan selagi mampu. Dalam pukul enam pagi, tak sampai beberapa minit jejakkan kaki ke dalam kedai, aku cepat-cepat duduk dan terus menangis sebab tak tahan. I told my stepmom and she thought that I had a gastric attack. Dia suruh aku rehat dalam bilik. Here it goes... Another one hour of real torture. Kenapa satu jam? Sebab the only person we could rely to take me to the hospital that day was my only father. Dalam pukul 6 ke 7 pagi memang rutin dia ke pasar untuk beli barang kedai. So I had no option but to endure all the pain. Masa tu kesakitan dah di skala ke 8. It hurts so much that it made you feel like giving up on breathing. No jokes. 

Dalam pukul 7 suku ayah aku datang. We went to the hospital. Dalam perjalanan kena tunggu jammed. Bila dah sampai hospital, even dah pergi ke bahagian emergency, I still need to wait few minutes. Bayangkan 3 jam terpaksa menahan kesakitan. I don't know how to describe the pain but seriously, aku memang tak nak merasa benda tu lagi. Bila dah kena interview dengan doktor, ambil darah dan kena bagi painkiller, mereka suruh aku berehat kat katil yang disediakan which is probably bilik menunggu kot. And guess what, that painkiller didn't work at all. I had to endure the pain for another more hours. Sobs. Dalam 2 3 kali nurse bagi painkiller, the pain won't go. Degillah. Nurse nak bagi lagi takut overdose pulak. Terpaksalah aku follow up untuk xray dan ct scan dalam keadaan separuh mampus tapi acah-acah kuat sebab takut kena marah hahahaaha. 

Since kesakitan tu dekat bahagian abdomen, aku kena 'attend interview' dengan specialist pakar sakit puan dan buat abdominal ct scan. Mereka nak cek kalau sakit tu berpunca dari rahim, senggugut atau yang berkaitan. But syukur alhamdulillah tak ada. Dah settle semua, bermulalah kehidupan sementara aku sebagai pesakit di hospital. Kena puasa. Berbotol jugak IV drip kena masuk dalam badan. Nurse pun akan cek blood pressure, temperature etc around 2 to 3 hours kot. Tak pasti sebab aku banyak tidur daripada socialize dengan jiran sebelah or jiran depan katil. Huhuhu. 

appendix, abdominal pain

I used to feel curious about how would it feel to have the fluids going through the veins eh? Now betul-betul dah merasa. Sengsara. It hurts a lot. Bila nurse masukkan painkiller dalam tube tu, phew memang terasa beb. Part paling tak boleh blah bila terpaksa showoff perut dengan doktor sekalian hahhaha. Bukan doktor perempuan, doktor lelaki pun ada. Bukan sorang, tapi sekumpulan doktor. They usually will visit the patients one by one kan, and they will ask our keadaan macam mana. Malu tapi terpaksa. Phew. I had to stay overnight sebab I need to be under their observation. Tapi alhamdullilah, lepas pukul 2 petang hari Khamis tu jugak semua sakit tu hilang. Tiap kali doktor-doktor melawat katil dan tanya kalau aku ada rasa sakit atau tak, aku akan jawab tak sebab memang dah tak ada. Next morning pukul 4 pagi lagi nurse dah bagi painkiller. Then aku tertidur lagi. Dalam pukul 5 pagi kena gerak oleh doktor hensem. Rupanya nak ambik darah. I almost cursed to be honest. Orang baru bangun tidur terus kena ambik darah ahhaha. Awal lagi kot.... Huhuhu.. Pasrah jelah.. Nak marah tak dapat pulak :P 

Alhamdulillah sekali lagi, pukul 3 petang hari Jumaat (9/9) aku dah boleh balik. Hmm penyakit aku? Dalam medical report doctor stated as non-specific abdominal pain saja. Nak cakap apendiks tapi bukan. Mungkin radang biasa agaknya. But I really hope it is nothing worst. Tak sanggup rasanya nak duduk kat hospital lama-lama. Tapi memandangkan sekarang aku dah ada rekod masuk hospital, memang takut jugaklah if sakit tu datang balik. Dan sekarang bila rasa sakit perut sikit je aku dah paranoid. Macam traumatized pulak dengan rasa sakit tu. Seram.

I'm really happy with all the doctors and nurses yang jaga aku masa kat hospital. They were all kind! Yang nurse kebanyakkannya pelajar praktikal but they did a great job. <3 

What I learned from my own experience, sakit tu bila-bila boleh datang tak kiralah kau sihat atau tak, kau kurus atau gemuk etc. Ada seorang hamba allah ni cakap "eh gemuk pun boleh kena apendiks eh?" Whatthefuuuu. Belum rasa belum tau. Dah rasa jangan nangis pulak. Tsk. Teruk. Gurauan yang menyakitkan hati hahaha. Gemuk pun comel apa hahaha. Last but not least, I hope all of us will have a healthy life!! 

Toddles! 

You May Also Like

7 comments

  1. Stay safe wherever you are Eeca! I do wish for your speedy recovery insyaAllah (-:

    ReplyDelete
  2. For abdominal pain, I suggest you can try urut tradisional if you don't mind with "minyak" thingy sebab org yg pandai mengurut selalunya dia dpt tahu something pasal urat atau rahim.

    Just a suggestion anyway :)

    ReplyDelete
  3. Smoga smbuh ye dik. Mlut mane la ckp gitu tuuu. Trblik kat dia bru thu.

    ReplyDelete
  4. Get well soon, Eeca. Salam Aidil Adha :) Sempat lagi dai tengok doktor tu hensem. Hahaha

    ReplyDelete
  5. semua ok dah? :)
    harap terus sihat ok. kmk belum pernah gik merasa tidur hospital :D

    ReplyDelete
  6. Hish kak eeca ni saje je buat org risau.
    Pls get well soon and dontttttt 4get to eat good food and rest well tau!!!

    ReplyDelete