Korean Dramas Addiction

by - October 30, 2016

korean dramas addiction


K-Drama is my only entertainment. Pertama kali terjebak dengan korean drama adalah bila aku tengok cerita Full House. Sejak dari tu tak pernah tak melekat bila tertengok apa-apa preview korean drama. Selalunya korean drama akan ada dalam 16 ke 20 episod. And trust me, bila dah tengok episod pertama tu memang aku akan sambung tengok episod seterusnya sampailah episod terakhir. It will only takes me one night or maybe one night and half day. Kalau korean drama yang still currently airing dekat tv tu, aku tengok dengan penuh kesabaran je bila terpaksa tunggu seminggu untuk episod seterusnya. Tak boleh nak buat apa kan. Now let me share what's my current korean drama watching list and to-be-watch list!

CURRENT WATCH LIST

Moon Lovers : Scarlet Heart Ryeo 

scarlet heart ryeo
I was never into any historical drama. Nampak macam boring. But this drama proves me wrong. Lepas tengok short video dalam facebook, aku terus terjebak nak tengok the rest of the episodes. Blame the curiosity. Video yang aku tengok tu menunjukkan Hae Soo (the main actress) kena transport balik ke zaman dulu-dulu lepas dia lemas. Then terjumpa prince kacak pulak. Dah tu adik-beradik prince pulak semua kacak. Hmm tu antara salah satu sebab kenapa aku melekat dengan drama ni. Hahah! Sekarang tinggal lagi dua final episod yang bakal ditayangkan hari ni dan esok. Tak sabar nak tengok!

Jealousy Incarnate

jealousy incarnate
Yang ni pun tejebak gara-gara video pendek yang dikongsi dalam facebook. Aku suka dengan main actress dia (Gong Hye Jin) sebab tu aku tengok. Hiks. Drama ni tentang Pyo Na Ri (Gong Hye Jin) yang suka gila dengan Lee Hwa Shin (Cho Jeung Seok) tapi cinta dia tak terbalas pun. 3 tahun dia suka kat lelaki tu tapi lelaki tu buat tak endah. Bila best friend Lee Hwa Shin mula rapat dengan Pyo Na Ri, barulah dia terhegeh-hegeh nak jugak dekat perempuan tu. But egois always on top of him. Memang sakit jiwa tengok drama ni. Geram! Tapi drama ni bukan sekadar berkisar tentang cinta tiga segi mereka. Ada jugak terselit kisah lain. I would say this drama is interesting! Trust me, kalau tengok mesti addicted terus! 

The K2 

the K2
Tak terlintas pun nak tengok drama K2 ni sebenarnya. Tengok poster yang dipaparkan dalam website tempat aku tengok korean drama online ni macam tak menarik je. But I give it a try sebab dah tak tahu nak layan cerita apa since masa tu aku baru je habis tengok drama Cinderella and The Four Knights. Surprisingly, this drama is daebak! I immediately fall in love with Ji Chang Wook okay! Comelnya aduii. Part berlawan tu yang buat aku dupdapdupdap hahah! Dalam drama ni dia jadi bodyguard yang paling terer among others. Kalau tengok tak sah tak jatuh cinta okay :P Sila google sinopsis cerita kalau nak tahu K2 ni tentang apa. Another one interesting drama I would say!

TO-BE-WATCH LIST

Healer 

hEALER
The only reason I want to watch this is because of Ji Chang Wook! 
.
Truth to be told, I can't get enough of watching korean dramas. Bagi pendapat aku scene mereka tak terlampau dan melampaui. They looks adorable no matter what they do. Takde nampak annoying, minta puji bagai hahah! Except bila watak jahat yang annoying gila memang aku menyampah lah. But all of them are all cute and adorable!! Nah, I know some of them might be plastic but who cares? Yang penting aku enjoy tengok drama dan watak yang dorang bawak!

Cuma nak selitkan disini, here are the list of korean dramas yang aku dah tengok! 
■ Full House
■ Boys Over Flower
■ You're Beautiful
■ Secret Garden
■ My Girlfriend Is A Gumiho
■ Playful Kiss
■ Personal Taste
■ Sungkyungkwan Scandal
■ My Girl
■ Bread, Loves and Dreams
■ Birth Of Beauty
■ Cheese In The Trap
■ My Sassy Girl
■ Baby-Faced Beauty
■ Mary Stayed Out All Night
■ Wild Romance
■ Sweden Laundry
■ Oh My Venus
■ She Was Pretty
■ Pinocchio
■ Descendant Of The Sun
■ Cinderella And The Four Knights
■ W -Two World
* * * * * *

Rasanya setakat ni tu je. There are more I want to watch! But tak boleh dilayankan sangat sebab its gonna take all my time then. I still need to other stuff jugak wuu. Tapi kalau ikutkan hati memang aku nak layan semua korean drama yang ada! :P

Which korean dramas are your favourite? And do you have any good dramas recommendation for me? :D

You May Also Like

27 comments

  1. Wahhhhhhh ~~ Ji Chang Wook! Siqah kenal dia dalam The K2. dan disebabkan terpikat dengan JCW, terus tengok Healer. Dan serius, Healer lagi best dan JCW sangat comel dan handsome.. Hehe.

    Banyak drama Korea yang siqah dah tengok jugak. I think I should do one post pasal drama korea je. Kiki.

    My top favourite korean drama is Secret, Hotel King, Let's Fight Ghost, City Hunter, Mask.. banyak nanye..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikr!! Korean drama mostly semua best and susah nak pilih mana satu favourite hahah! I will surely watch Healer asap!! <333

      Delete
    2. Tengah tengok Healer ke tu? Hihi. Happy watching dear :)

      Delete
    3. K2 tu kiranya latest drama Chang Wook after Healer ke? Mcm lama jugak eh gap dia? hehe, my mood nak tengok Kdrama dtg & pergi je, as long as I don't watch any episode, I can resist myself not to watch HAHA

      Kdrama consume time sangatttt haha, but don't get me wrong, I totally agree yg scene diorg tak melampau & melampaui. And even I learn about so many jobs in Kdrama, the most interesting job I think hmmm sound producer in Another Oh Hae Young :D

      hanisamanina.com

      Delete
    4. kak siqah!! dah episod 11 skrg hahah. another few episodes to go! :D

      hanis : rasanya K2 tu latest kot. hahah baru nak obses dgn changwook skrg. i agreed with yo. kdrama mmg consume time especially bila drama yg kita nak tgk tu dah ada semua episod. mmg kena tgk sampai habis jugak! lately ni korean drama mmg byk expose dgn pekerjaan especially doktor dgn reporter!

      Delete
  2. first drama korea kmk follow ialah Boys Over Flower.. hahah eyran kejap. muka cina jepun tapi kelaka macam bunyi hindustan mahupun india. kmk eyran. apa bangsa sidak tok. mula2 bah ngekot cita korea tahun 2009 haha. lepas ya baruk kmk madah sidak bangsa korea.

    cita korea nang best ooo. addicted abis ... ada cita kmk dpt ngabis dlm masa sehari duak jak.. kmk play speed 1.5 gia kelaka kedak apa jak sidak korea ya, mata kmk just perlu laju baca subtitle nya hahaha.

    my girl, sassy girl nang terbaik lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. my girl pun cerita lawak plus sedih hahah! sik sah mun sik nangis lulz. dahya tek mun dh ngga sekali ya mmg simok miss terus next episode!

      Delete
  3. Replies
    1. pinocchio best but mcm a bit slow to me. tp tetap jugak best xD

      Delete
  4. Wuuu bnyk nya drama yang dah tengok ~~ cuba tgk crita ni 'Beautiful Gong Shim' lakonan Bang Min Ah & Nam Goong Min :) best sangat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahh lupa letak beautiful gongshim dlm list. tu pun dah tengok sebenarnya. one of my top favourite!! suka dgn watak nam goong min dlm tu. comel je :3

      Delete
  5. Me too!!! I'm totally addicted to Korean drama . Memang satu hari tak tgk mmg tak sah . Even penat balik kerja on lah drama korean tak kisah even sampai tertido sendiri .

    Currently , my fav korean drama is Scarlet Heart !!! serious tak sabar every week nak monday and tuesday . Dah tgk di tv sanggup tggu online punya kuar around 12am . Dah tahu it's from chinese version drama . Sanggup nadia cari the chinese version sbb nak tahu ending . If betul dia ikut ending chinese version serious mmg akan sedih lah drama nie.

    Healer was my fav drama too masa dia release . Serious Ji Chanbg Wook mmg handsome and hot sgt sgt . tengok K2 pun sebab JCW tapi drama K2 slow sikit jalan cerita nya and full of politics . hihihi


    oh, dear . Pernah tgk drama secret tak ? if belum , suggest you should watch it . serious best!!! my Gengmakan ( aka one of in the geng is Siqah yang comment di atas ) mmemang that drama is our fav drama . =)

    sorry pnjg lak komen excited lebih pulak hehehe

    ReplyDelete
  6. recommendation korean drama : Remember - war of the sun , Secret , Let's fight Ghost , That winter the winds blows, Mask , Emergency couple , blood , doctor stranger , take care of us captain , beautiful gong shim .

    banyak lagi tapi tak dapat nak ingat . Nanti nadia ingat dah nadia suggest lagi ok , dear =)

    happy watching . hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. duhh byk suggestion ni hahah! mmg tido lewat la nampaknya. drama secret sy belum pernah tengok. i will check your drama suggestion for sure! emergency couple dah ada dlm list cuma tak pasti nak tgk or tak lagi. but erm erm.. kena try first episod dulu :P (tp mmg dah tahu mmg akan terjebak pun hahah! xD)

      Delete
    2. Pasti akan terjebak punya dear . Slalu drama korea pattern nya episode awal2 memang slow. Bila dah masuk epi 4 /5 /6 baru lah climax nya start hihi .

      Happy watching dear =)

      Delete
  7. wahhhh, kmk start minat changwook lepas nangga Healer. serius drama ya best n cool gilak2. recommended! XD

    ReplyDelete
  8. Too much la dear drama korea yg best. every year bygkan sejuta drama. T.T berdarah mata choose which one the best.

    Try watch On the Way To the Airport yg currently airing. First watch because shooting di Malaysia, second watch because of Kim Ha Neul.

    Other like - mY secret Hotel, Jang Ok Jung, Kill Me Heal Me, Hyde and Jekyll,

    majoriti dah disuggest di atas. hehe
    sekian.dr kmk peminat kdrama. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn huhuhu. nak follow satu2 mmg tak dpt. jd terpaksa bahagi masa n ikut turn mana nak tengok dulu. kalau layan byk drama dlm satu masa, alamatnya mmg tak tido lah!

      Delete
  9. the k2 macam best ! pelakon dia handsome and lawa.. will watch later hehe.. btw,singgah and follow !

    ReplyDelete
    Replies
    1. best! sbb ada ji chang wook hahahah! *obses*

      Delete
  10. kita terbalik. dulu tengok healer terus jatuh cinta dekat ji changwook dan sebab tulah gigihkan diri layan k2 sebab ada ji changwook. plus i memang minat yoona jugak. walaupun setakat ni rasa k2 tak best macam healer masih menanti perkembangan plot.

    tak suka juga historical drama but i fell in love with scarlet heart sebab banyak emosi terganggu dan banyak nangis huhuhu.

    rasa nak buat karangan kat sini hahaha kdramas memang banyak best you should watch more lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep scarlet heart ada certain part tu mmg menangis mcm ape je hahaha. that one scene bila prince eun mati, punyalah menangissss. padahal dia tetido masa on set!! x'D hihihi rasanya kalau bckp psl kdrama ni mmg meriah kot :P

      Delete
  11. Fanatik drama korea ye.. hehe.. Akak dolu2 tgk la jugak.. Sekarang dah berpencen.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn pencen sis. ada byk drama best skrg! xD *racunn*

      Delete
  12. Thank you so much for sharing this list! I nak try tengok Cinderella And The Four Knights dengan W nanti hehe :)

    ReplyDelete
  13. as a korean drama addict, mmg boleh relate dgn post ni..once started sllu akan habiskan bagi yg commpleted episode la ..yg currently airing mmg kena bersabar..


    ReplyDelete