My Favorite Beauty Stuffs

my favourite beauty stuffs


I'm not really the kind of girl who is into beauty stuff. I don't know what's the latest best makeup product, I don't know how to do the makeup contouring and whatever that is related to that. I just suck at this topic for sure. Even 12 years old girl nowadays know how to turn themselves into a goddess! That's pretty much an impressive skill, though. I always struggling in choosing what colours or shades suits my skin best lol. Orang sekarang siap contour bahagian dada dan kaki sebab nak menyerlahkan sesetengah tempat tapi aku nak contour muka pun tak pass lagi. Jangankan contour, nak pasang eyeliner pun kepayahan. Apa pun tak bole hahahah! 

bio essence


It's been awhile I'm using Bio-Essence as my skincare product. I'm pretty sure you ever heard of bedak Tanaka yang pernah femes dulu but I refused to use that product. Cuma pernah guna sekali but then I switch to Bio-Essence which is more trustable. That was actually a reason why I'm using this skincare product hihi! I'm not sure what it does to my face but my sister once told me that my skin gets brighter and she has been wondering why do I have no pimples. It could be because of my hormone as the pimples will only grow when the menstrual days are coming. 

I would say this product does it jobs well and I love it. I super love the serum as it makes my skin softer! I don't have any problems or poor reaction when using this product but I am frustrated that the scar removing  process is slow. I only use cleanser and night cream before. Dan baru sebulan guna day cream and serum. Mungkin sebab tu result a bit slow kot. But whatever it is, this product is worth buying! As long as I have something to protect my skin and it's suitable for me, then it's fine for me! =D

beauty stuff favourite


Now for the makeup stuff, I don't have tons of them and these are so far my favourites and I use them daily. Since I work at the restaurants, I don't do heavy makeup. Yang sedang-sedang aja janji tak nampak pucat! 

Pixy Two Way Cake Compact Powder in Tropical Beige

To be honest, I don't really like using compact powder. Since I don't use foundation or BB cream whatever you name it, bila guna bedak memang kulit muka nampak kering. But this product gives you extra benefits. I will wet the sponge before applying it on my skin so it will be smoother than normal compact powder. Tapi benda ni memang jarang aku guna sebab kemalasan yang amat haha. 

Silkygirl Lash Prism Waterproof Mascara & Maybelline Lash Sensational Mascara 

I love to use them! Sebelum ni aku selalu cakap aku benci guna mascara sebab buat mata aku berat. But Maybelline Lash Sensational Mascara proves me wrong. Even if I put it on, it feels nothing but its there. Silkygirl Lash Prism pulak will increase the volume of the lash konon konon bulu mata kau lebat dan panjang. Cuma satu je aku menyampah bab guna maskara ni. Kalau tak comot tak ada cacat cela memang tak sah! 

Silkygirl Matte Fever Lipcolor Balm & IN2IT Lasting Lipstick Creamy Matte

lipstick
First and second lines are Silkygirl's in Vogue (01) and Classy (07) colour. My daily use is classy which I think is more suitable for my skin tone. Well, aku memang guna warna macam ni je sebab tak konfiden nak guna warna lain. Based on my observation, masa paling best bila guna lipstick ini adalah awal pagi lepas mandi sebelum makan apa-apa. Perfect yang amat lol. Kalau nak tacap lagi lepas makan, I will make sure I clean my lips from any oil residue dulu sebab buruk bila guna lipstick kalau bibir masih berminyak! 

Third and fourth lines are IN2IT'S shades. A bit glitterly kan? But I love the color as well! Bila dah selalu guna yang silkygirl punya, rasa macam tak konfiden nak guna yang berkilat-kilat nih hahah! But it still  my favourite though! 

Naked3 Palette & Silkygirl Perfect Stay Eyeliner

These two things are mandatory for me! I preferred pencil eyeliner compare to liquid eyeliner cause it's much easier. I don't like to do the wing style eyeliner but more to ulzzang style. Mata aku kecik so when I follow that style, it will help untuk menyerlahkan mata aku yang kecik dan sepet ini hahaks. And it's quite a real deal for me to do it walaupun senang je nak buat! Dan bila tengahari dah tak macam ulzzang lagi dah. Disebabkan suasana panas, maka jadilah comot dan macam mata panda huhu! Blh tgk video ni macam mana style yang aku maksudkan! :D



scrub, cream, lotion

Benda ni pulak untuk badan sahaja. I never intended to buy that fresh milk cream but the seller poisoned me with her words that I end up buying it! I will use Sumber Ayu masa mandi dan memang best sebab sambil tu boleh scrub badan. Dah nama pun lulur mandi. Bau pun wangi je. Lepas mandi terus guna jeju aloevera untuk sapu pada badan. I'm pretty sure you guys know the benefits of aloe vera. It has so many goodness and one of them is to moisturize your skin. Selain guna pada badan, aku pun tempek kat muka tiap kali lepas mandi. Buat ala-ala toner since dalam collection Bio Essence aku tak ada toner. Fungsi pun lebih kurang sama. Bila dah kering, aku akan sapu fresh milk cream pulak. Bau pun memang lembut dan tenang je ala-ala bau baby. Hiks. Memang suka lah guna 3 benda ni untuk harian. Kalau tak putih, tak wangi jugak tu memang tak taulah. Nak kena rendam dalam clorox agaknya hahaks! 

To wrap things up, even though I'm not into a beauty stuff, as a woman aku kena juga jaga kecantikan diri aku yedakkk? Walaupun setiap hari aku selekeh, tak bermaksud aku tak teringin nak cantik. I do. Cuma malas je. I'm not willing to spend my time more for makeup. But untuk self care, I will definitely do! Nanti kulit aku merajuk aku pulak yang payah huhuhu. So, benda-benda semua ni lah yang aku guna setiap hari. Tak banyak pun dan harga pun semua affordable! 

What about you? What is your favourite beauty stuffs and your daily skincare and bodycare routine?

Comments

  1. yang silky girl matte fever tu best walaupun matte tapi dia tak keringkan lips! yang aloe vera tu erin guna untuk rambut jugak. best :)

    "What is your favourite beauty stuffs and your daily skincare and bodycare routine?"

    hwaaaaa nak jawab favourite beauty stuff pun rasa cam panjang berjela habis comment section echa karang hahahaaa :D


    ReplyDelete
    Replies
    1. yepp ada few lipstik matte kering gila. tak selesa bila guna.

      hihihi i know! erin punya fav makeups mmg banyak! i read it on your blog xD

      Delete
  2. Mek pagi nak g keje mandi sabun johnson milk, shampoo rejoice. Badan letak bedak johnson blossoms smnjak mngndong ni. Make up based guna laneige, tepek maybeline pulak. Blusher guna avon plus odbo. Eyeliner avon. Eyedhadow pon avon jugak. Kening dgn plate yg rm10 xde cap nak mention. Lipbalm avon. Haa siap tang muka :) lotion tu mek guna safi moisturiser :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun suka baby johnson. suka bau ala2 baby! :D

      teringin nak cuba laneige pulak next time!

      Delete
  3. Betul eeca. Walaupun bukan into beauty stuff, sebagai perempuan, kena ada jugak sikit2 guna beauty stuff. Hee. Siqah pun tak banyak sangat guna beauty stuff. Apa adanya je :)

    Lipstick kita sama! In2It :) Wish to buy Silky Girl's jugak cuma takut allergic ada lagi. Hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi saya tu cukup ada yg basic je :D siqah ada allergic? mungkin sbb bahan yg digunakan. kena hati2 kalau nak beli!

      Delete
    2. Allergic to some lips product. Setakat ni yang tahu silky girl dan mac. Silky girl paling teruk sekali kesannya. Terus esok bibir membesar, kering dan merekah. Sampai berdarah bila dah merekah tu. Kesan mac setakat bibir membesar dan kering je. Itulah maybe sebab bahan yang digunakan. Tapi tak tahu apa. So tak beli both product walaupun suka 😌

      Delete
  4. Cantik gambar2 yang eeca snap.. Nampak menarik!

    ReplyDelete
  5. Bile sikit je produk yg kite guna lg cepat nk siap. Our skin yg plg penting hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki tu lah pros dia. tak bingung nak guna mcm2 :P

      Delete
  6. Silkygirl matte lipcolor memang best and guna safi balqis je as daily skincare routine

    ReplyDelete
    Replies
    1. yepp! silkygirl matte is my current favorite walaupun ada byk lagi lain yg best. malas nak switch brand sebenarnya. plus its quite cheap xD

      Delete
  7. wahhh so many skincare product. kmk kinek breakout teruk. siktauk mok make skincare nie. bagus kah bio essence tk? mun bagus mok juak try. hahahha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mun ke kulit kmk ok jak. depend dgn kulit juak rasanya. kmk nak coba faceshop pun bah tp mcm mahal jak hahahha!

      Delete
  8. brapa harga thefaceshop fresh milk cream tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm rm20 or rm30 rasanya. sbb haritu sy beli ada diskaun 10% heheh!

      Delete
  9. Hello ! This is not spam! But just an invitation to join us on "Directory Blogspot" to make your blog in 200 Countries
    Register in comments: blog name; blog address; and country
    All entries will receive awards for your blog
    cordially
    Chris
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    +++++
    Hello! Ini bukan spam! Tetapi hanya jemputan untuk menyertai kami di "Direktori Blogspot" untuk membuat blog anda di 200 Negara
    Mendaftar dalam komen: Nama blog; alamat blog; dan negara
    Semua penyertaan akan menerima anugerah untuk blog anda
    hormatnya
    Chris
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. wahh yanie pun pakai pixy tau.. memang best dan soft je apply di muka..

    ReplyDelete

Post a Comment