When You Think You Know Everything

when you think you know everything


We tend to judge and make our impression on what we see in front of us. But we never bother to see  or to know about things beyond that. Bercakap tanpa tapisan, tanpa fikir perasaan orang lain memanglah kita yang paling hebat kan? Pernah tak fikir apa sebenarnya disebalik sesuatu tu? Ibarat orang yang penuh senyuman tak semestinya dia gembira. Mungkin dia tengah bersedih ke apa ke. Dan orang yang suka memberi tak semestinya kaya.  Kita ingat kita tahu semua pasal seseorang tapi sebenarnya kita langsung tak tahu apa-apa. Why still bother to say a word? 

That girl you called fat, she's starving herself.

Some people don't know the struggle. Yang mereka tahu cuma menghina dan melabel orang gemuk. Bila orang gemuk berdiet, cuba nak kurangkan berat badan, mulalah lempar kata-kata tak berguna. Bukan nak bagi sokongan. Sejujurnya kalau boleh aku rasa nak sepak je spesies manusia macam tu. Syukur masih ada kesabaran. Nak gemuk memang senang tapi nak kurangkan berat badan punyalah sadis. Being fat is not really a big deal actually as long as we are healthy. But sadly fat seems to be defined as something gross by the society. Kenapa eh? 

That girl you teased for her skin colour, she already had the pain of rejection for marriage.

Tak kisah lah kulit warna apa. Tapi yang aku pasti orang kita memang gilakan kulit putih gebu mulus whatever you name it. Orang putih rilek je berjemur bawah matahari sebab nak tanned skin. Kalau kita kena matahari sikit terus takut hitam. Kalau aku pulak takut matahari sebab tak nak kena migraine huhu. Memang tak dinafikan lah yang kulit putih gebu tu cantik. But do we really need to compare our skin tones with others? Perlu ke ada diskriminasi antara kulit cerah dan kulit gelap? Ah I bet some people have no idea that we are born differently and that we are unique in our own way. Hitam ke putih ke cokelat ke semua cantik. Yang tak cantik tu bila kau mengata orang.

Nampak tak yang kita suka sangat cakap sesukahati tanpa ambik tahu kisah sebenar dan perasaan orang lain? Dua isi penting dekat atas ni aku cilok dari Facebook. Aku sekadar elaborate sahaja. Sekarang nak selitkan kisah aku pulak. It really makes me upset when someone judge me and make fun of me about certain things without knowing the story behind it. Kadang orang memang suka main cakap je. Langsung tak fikir perasaan orang. Sedap je nak singgung perasaan orang. Aku sigong (read:siku) jugak kang!


Me Vs Escalator 

Mesti korang yang baca ni tertanya-tanya kenapa dengan eskalator. Yeah I know its weird. But I do admit that I have a problem with the escalator. Most of people around me, mereka akan ketawa bila tengok aku terkial-kial nak pijak benda alah ni kalau nak turun ke tingkat bawah. Siap cakap aku macam orang tua. Yang pasti mereka tak pernah nak tanya aku KENAPA aku takut nak turun guna escalator. Bukan aku suka-suka kira 1 2 3 bila nak turun. Bukan aku sengaja nak melambatkan dan menyebabkan trafik jam di belakang. Aku takut tinggilah. Tak pernah dengar pasal fobia ke? Berdiri dihujung benda tu rasa macam berdiri di cerun yang curam. Jantung aku memang akan automatik berdegup laju. Tapak tangan dan tapak kaki kalau tak berpeluh memang tak sah. Plus aku memang ada anxiety dan panic attack.  Phew. Its a real struggle ok. Tapi orang tak pernah faham pun. It pissed me off when they mistaken my fears as something stupid.

Me Vs The Scars

I have few visible scars on my wrist. Aku memang tak suka bila orang tegur. Aku lebih prefer mereka tak cakap apa-apa kalau tengok parut tu. But no, most of them will mock me. They know the reason yet they still make fun of it. Yes, I did harm myself before. I gotten myself into depression. Hanya orang yang pernah mengalami depresi je akan faham. And if you are good enough, you would understand even if you never encountered depression. Bukan buat sebab suka-suka. Bukan buat sebab putus cinta. Sorry but it's something personal that I can't write it here. Yang pasti orang tak pernah nak tanya tapi terus buat konklusi sendiri. Dahtu gelak. Beruntungnya hidup kau kalau kau tak pernah lalui benda macam ni. Every each of us has our own battle in life so it's not okay to make fun of others.

I wish I could stop people from judging or mocking or humiliating others. Tak semestinya apa yang kita cakap atau teka pasal seseorang tu adalah betul. Kita cuma nampak luaran. Yang tersimpan dalam hati kita langsung tak tahu. Entah-entah secara tak sengaja kita dah tambah beban dalam hati dia. Disebabkan mulut yang macam puaka tu kita hancurkan hidup seseorang. Tak rasa serba salah? Don't you think we should create an awareness such as #DiamKalauTakdeBendaBaikNakCakap? Lagi bagus daripada terus menerus menyakitkan hati orang kan? Cuba tengok dalam Facebook bahagian komen. Ramai je suka cakap itu ini tanpa hiraukan perasaan orang. Entah tahu atau tidak kisah sebenar pun tetap jugak sibuk nak jadi keyboard warrior. Hmm.

Comments

  1. Teruk gilak kah scar ktk. pakei lah lengan panjang. Macam kmk tok scar rah muka.. nak napok k purdah kmk tok laki. adoyai.

    Teruk juak scare of height ktk. kmk mun atas puncak bangunan baruk ada rasa gayat ya

    ReplyDelete
  2. Org mmg suka amek tahu bnda remeh temeh --' tkde kaitan pn nk sebok

    ReplyDelete
  3. Manusia lebih suka menghukum dari memahami. Silence is golden, terutama bila tak ada benda baik nak dicakap, lebih baik diam.

    ReplyDelete
  4. A good post eeca =) Sekarang ramai dah nak jadi keyboard warrior. Tak tahu kisah sebenar, mai bantai je sesuka hati ikut kisah yang dia rasa. Huhu. Harap berubahlah mereka.

    ReplyDelete
  5. Good post. I agree that people nowadays are too judgmental, esp with social media, and its post like this that would help some people think twice before judging people.

    ReplyDelete
  6. Setiap manusia ada tahap tekanan yang mereka alami.. It's depend on how they handle the depression..

    Manusia.. Lumrah mereka suka judged people. Itu memang kerja mereka untuk menambah saham di neraka. Biarkan..

    Just think positive.. Remember that Allah always by your side dan biar Allah yang handle perkara diluar kemampuan kita..

    ReplyDelete
  7. a really nice post. yalah jangan senang2 perlekehkan apa2 kelemahan org. kita siktauk kisah nak. :) apa2 pun spread the positive vibes everywhere :)

    ReplyDelete
  8. betul sangat.. we are not in their shoes...
    kalau percakapan kita tak membantu better shut up =X

    ReplyDelete

Post a Comment