Posts

Showing posts from November, 2016

Things To Do In Miri : Tusan Cliff Beach

Image
Last week I went to Tusan cliff beach for the first time after longing to be there since the amazing phenomenon happened in that place. Located around 40km from the Miri city, it took about 30-40 minutes to reach the place. It's also quite near to Bekenu district. The view there is freaking amazing! Thank to the great weather though!




Tusan cliff beach has been famous among the locals after a rare natural phenomenon occurred last October and September 2015. They found out that the waves were glowing in blue and they called them as a Blue Tears. The incredible sight was caused by a bio-luminescent phytoplankton that usually found in Maldives and another islands in another countries. Blue Tears doesn't happen all the time and we have yet to found out when it will happen again.


The cliff at the Tusan beach is somewhat known as a horse's head (Batu Kuda) by the locals. Not sure if you could see the cliff like a horse's head, but if you really take a look at it, you will fi…

Cara Buat DropDown Navigation Bar Untuk Blogger

Image
Ada tak yang guna fungsi pages untuk blog? Kalau yang guna blogger simple template, mereka takda sediakan dropdown navigation bar. Jadi kalau korang nak letak banyak kategori, pages/navigation bar korang akan jadi banyak dan nampak semak. Selain me-minimize-kan navigation bar, fungsi dropdown ni jugak menampakkan blog korang lebih kemas dan teratur! Meh saya share cara buat dropdown navigation bar untuk blogger. Sangat mudah sebab tak perlu usik main template. Kod ini saya dah banyak kali try and error. Terkial-kial jugak nak buat dropdown navigation bar sebab kebanyakan tutorial yang saya cuba semua tak jadi. Asalnya kod ini cuma single navigation bar (tak ingat tutorial dari website mana) tapi at last berjaya juga buat yang dropdown punya.

NOTA PENTING: Sebelum mula pastikan page gadget pada layout di remove terlebih dahulu. (kalau ada)

1. Dashboard > Layout > Add HTML/Javascript
2. Copy dan paste kod dibawah ke dalam kotak html

<style>
#primrose {
     width:100%;
     …

The Gold Ring And The Beaded Bracelet

Image
I have decided that #CaaAndHerStuff gonna be part of this blog from now on. Just like how other people do their every month's haul, I'm gonna do the same but in a different way. And I might thinking of categorize them all. And for this, for #CaaAndHerStuff, it simply means me and my belongings. I just want to share my favorite stuff and keep them as a memory. Well, just in case I lost them someday! At least I have bits of them with me here. :)

So today, I just bought new precious bracelet for myself and I am completely in love with it!



Pretty and cute isn't it? Abaikan jam tangan yang berdebu tu hahaha! All you need to focus is on that pretty colorful tiny beads! It's actually a long beaded bracelet. I bought it for RM40. I don't know if you think its a bit pricey or cheaper but you know what, when something caught your attention, how much the thing costs is not a big deal. Yang penting dapat or tak pun memang akan ada penyesalan. Hiks. Aku memang suka benda-benda…

Peta Dunia Mengikut Fikiran Donald Trump

Image
Sejak Donald Trump jadi presiden amerika syarikat, macam huru hara je dunia aku rasa. Padahal ada sesetengah orang kata yang Donald Trump ni cuma cakap kosong dan tabur janji kosong saja semata-mata nak orang undi dia. Biasalah.. Demi nak ambil hati penyokong, kenalah tabur janji manis dulu. Macam tak tau je. Kan kita dah ada contoh. Berdoa sajalah yang Donald Trump ni cuma cakap kosong. Fikir yang positif dan selalu doa yang terbaik. Kot kot manatau tuhan bagi hidayah dekat dia. Tengah best layan facebook baca artikel, aku terjumpa pulak satu benda yang agak menarik nak di kongsi. Ia adalah peta dunia mengikut fikiran Donald Trump! Okay cuba korang cari dimana letaknya negara Malaysia dalam peta ni. Tsk!




Tak tahu nak respon macam mana. Kalau betul lah Donald Trump fikir yang Malaysia ni banyak terrorist, memang berjaga-jaga dan bersiap sedialah kita. Wish we could change his perspective towards our country and even on other countries too! Dan buang jugak perangai tak senonoh dia yang…

Adonit Jot Pro Stylus Review

Image
Adonit Jot Pro | Untuk sesiapa yang guna tablet ataupun iPad selain iPad Pro, entri ini adalah untuk ada. Kalau ada yang minat digital drawing, sketching, digital note-taking etc, benda yang aku nak kongsi ini adalah tool yang akan menyenangkan kerja korang. Pernah guna stylus yang pakai sponge material? Boleh klik SINI untuk tengok stylus yang aku maksudkan. Sebelum ni aku guna tu dan aku rasa bodoh gila sebab benda tu langsung tak bagi kerjasama. Jangankan nak melukis, nak jot down nota pun susah. Cari punya cari, akhirnya aku jumpa stylus yang compatible dengan iPad aku dan juga tablet lain.



Ini sahaja yang ada dalam kotak. Insert hitam tu superb sebab ada adhesive strap yang menahan stylus tu supaya tak terlampau berasa gegaran bila di goncang oleh customer yang tengah fikir nak beli atau tak nak beli. (admit it that you always shake the stuff before you purchase them.. or is it only me? lulz). Mine is in a rose gold color. Adonit Jot ni ada banyak jenis dan yang aku punya adalah …

Drama Korea Terbaru Pilihan Hati

Image
Tak sabar tunggu cerita korea baru yang akan mula minggu depan. Ada tiga korean drama yang currently dalam to-watch list aku. Pengaruh cerita korea ini memang kuat macam pengaruh donald trump jugak. Bila dah tengok trailer memang akan terjebak. Tak boleh kalau tak tengok sebab gerenti akan teringat-ingat teaser tu. Lagi-lagi kalau ada actor kacak dan hensem. I kenot resist! :p  Ada tiga drama korea yang akan mula pada minggu depan yang aku nak tengok. Are you ready?

1. Legend of The Blue Sea Tengok teaser pun dah best. Pelakon utama drama Legend of The Blue Sea ini adalah si kacak Lee Min Ho dan si cantik Jun Ji Hyun. Drama ini adalah inspirasi daripada sejarah kisah dongeng orang Korea iaitu Joseon legend dimana seorang nelayan menangkap puteri duyung dan melepaskannya. Dalam cerita ini pulak, puteri duyung yang terakhir di dunia muncul di Seoul dan cuba untuk hidup sebagai manusia. Bila dah jadi manusia, terjumpa pulak dengan si penipu Lee Min Ho. Lee Min Ho pula akan ada dua watak…

Bila Donald Trump Jadi Presiden Amerika Syarikat

Image
Nak kisah atau tak terpulang dengan individu. Tapi aku rasa benda macam ni semua orang patut ambil tahu walaupun dia tak suka. Kenapa dan apa. Nak cakap aku follow up the entire US election news memang taklah. Tapi at least aku tahu serba sikit tentang benda ni. Agak terkejut bila tahu Donald Trump yang jadi president baru. Hairan kenapa orang tetap undi dia sedangkan mereka tahu Donald Trump ni orangnya macam mana. Terang-terangan menyokong dan menggalakkan benda yang tak sepatutnya. Like seriously? Tak jugak aku support Hillary Clinton sebab either Donald Trump ataupun dia, orang Islam tetap jugak akan ditindas, kan? Donald Trump memang benci Islam. I can't imagine what he will do to Muslims later. Antara sebab kenapa orang takut bila Donald Trump jadi presiden Amerika Syarikat:

Orang Islam akan dilarang untuk masuk ke USA.
Imigran/pendatang akan diusir dan dihantar pulang ke negara asal. Dia jugak mengugut untuk batalkan visa terhadap negara yang taknak terima rakyat dia balik…

Of Things That Happened Last Week

Image
Terus terang cakap memang aku eksaited bila nak masuk bulan November. Nothing particular actually since I was counting the days to meet someone. Eksaited nak mati bila tengok hari yang ditunggu-tunggu akan tiba. Biasanya hello-november-please-be-nice-to-me adalah benda tipikal yang akan orang buat tiap kali masuk bulan baru. Padahal apa-apa bulan pun memang baik dengan kita. Kita yang shaitonirojim sebenarnya. Kihkihkih. Now let's skip to the things that happened in my 44th week of 2016. 
Shattered. I was completely tearing and breaking into pieces. I trusted that person very much. Makin lama aku rasa makin dibiarkan. Tapi aku tak peduli. Aku abaikan perasaan tu semua. Rupanya instinct aku betul. Dia give up on our relationship dan tinggalkan aku tanpa sikit rasa sedih pun. He always said he loves me more, he said he won't leave me, he said he will keep his promises but sadly he broke his own words. Spesies macam ni memang layak dihumban dalam laut paling dalam dan dijadikan …

My Top 4 Favorite Websites To Help Me De-Stress and Stay Calm

Image
I was lost in the ocean of thoughts last night. It's not empty but full of why-questions. Nak bercakap dengan kawan tapi dah lewat dan agaknya mereka dah tidur. Nak update blog tapi kepala otak tak nak fikir benda lain. Nak tengok korean drama tapi tak boleh nak fokus. Lastnya merenung ke siling je. Teringat dengan seseorang dah tu menangis. Dah berhenti menangis datang pulak benda lain menerjah. I'm pretty sure you have been through this situation too. That lost and empty feeling. It's dragging you away from your sense. Tengah fikiran kosong tu aku pun taip "calm" dekat Google dan terjumpa senarai website yang sangat menarik yang boleh membantu untuk tenangkan fikiran. Ada banyak tapi aku cuma senaraikan yang paling aku suka sahaja.

1. Calm
Website ini ada 29 nature screen dengan bunyi yang lain dari gambar yang lain. Pilih mana yang berkenan dan make sure kasi full screen supaya benda lain tak ganggu. Kalau ada projector screen mesti best kan. Luas pemandangan …

If I Had Not Met You At All

Image
If I had not met him, I would not yearn for him.
If I did not know him, I would not think of him very much.
If we had not been together, I would not have to disappear.
If I did not treasure him so much, I would not have so many memories.
If I did not love him, we would not have to throw each other away.
If we had not been face-to-face, we would never have been together.
Perhaps, if I had not met you at all.

-- Hae Soo, Scarlet Heart Ryeo Ep 19