Things To Do in Miri : Exploring Gua Niah

Ever heard about Gua Niah? So I went there last year. Baru sekarang nak update sebenarnya :D I am not really an outdoor person and it was my first time doing this kind of activity. Jom baca serba sedikit tentang Gua Niah. 

➤ Gua Niah merupakan sebuah gua yang terbesar di Malaysia dan penuh dengan sejarah. 
➤ Ia juga merupakan antara gua batu kapur yang terbesar di dunia. 
➤ Terletak kira-kira 90 kilometer atau 1 1/2 jam dari Miri, Sarawak. 
➤ Gua Niah juga merupakan salah satu gua tertua di dunia.
➤ Gua Niah seluas 12 hektar dan kawasan dlm gua dianggarkan 3 kali padang bola sepak. 
➤ Gua Niah menunjukkan bukti kehidupan awal manusia di daerah ini. 

Nak tahu lagi tentang Gua Niah? Boleh baca sini https://ms.wikipedia.org/wiki/Gua_Niah.

Dah lama tinggal di Miri baru hari tu berpeluang jejakkan kaki ke Gua Niah. Memang gembira tak terkata! Perjalanan tak terlampau jauh dan kawan aku yang drive. Tiket masuk rasanya RM10 untuk local people. Bila dah sampai memang perasaan gembira makin menjadi. Tak sabar nak explore Gua Niah katanya. Ingatkan bila dah sampai, lepas naik bot, jalan sikit terus masuk gua. Rupanya tak. After menyeberang sungai yang tak sampai lima minit, perjalanan ke gua around 30 minit. Jalan kaki dan nikmatilah suasana hutan okay! 

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah
Jalan dan terus jalan. Belum sampai gua aku dah semput. Heheh! Dah sampai gua tak payah cakap lah. Perasaan gembira tadi terus hilang serta merta hahaha! Penat beb. Benda yang paling buat mood aku down adalah sebab kasut aku licin. Dan jalan kat sana pun memang licin. Jalan curam sikit pun aku rasa memang dah boleh slide je. Its really a major turn off untuk orang yang ada panic attack dan anxiety macam aku. Too worried that my butt will kiss the ground. So aku tak boleh nak enjoy suasana sangat cause I need to be careful and watch my steps. Spoil!

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah
Almost there! Ini adalah tangga permulaan. Bakal ada lagi tangga tangga yang lain yang membuatkan orang yang kurang stamina macam aku ni semput. Serious talk! Make sure you have enough stamina to explore all the cave hokay. Aku ingatkan bila dah patah balik untuk balik tu aku dah berjaya explore semua tempat. Rupanya tak. Ada lagi bahagian lain kami tak masuk. Tapi tak apalah. Lagipun kami datang lewat. Karang gelap tak sempat nak keluar pulak. 

miri sarawak, gua niah

Ini adalah trail map dalam Gua Niah. Sebenarnya kami dah almost sampai ke Painted Cave. Cuma kami tersesat dan ingatkan tak ada jalan lagi so kami pun patah balik ke tempat yang kami masuk sebelumnya. Memang masuk Gua Niah ni kena turun naik tangga. So bersabarlah. Kaki aku memang dah bergetar masa tu. Kepenatan full blast! 

miri sarawak, gua niah


miri sarawak, gua niah


miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

miri sarawak, gua niah

Bila tak ada skill photographer memang gambar entah apa je kan hihiks. But still, at least I have my own photos of Gua Niah! :D Itu je gambar aku ambil. Menyesal pulak tak ambil banyak gambar. Sebab dulu tak terfikir pun nak buat travelogue. But now I am so into travelogue. :D 

Pengalaman ke sini memang boleh tahan best jugaklah sebab first time buat aktiviti macam ni. Bukan sebab tak suka, sebab tak ada kawan nak jadi partner in crime. Datang untuk kali kedua? Mungkin ya mungkin tak. Kalau aku ke sini untuk kali kedua pun rasanya adalah untuk explore lagi cave lain yang ada around Gua Niah ni. Tunggu stamina dah improve baru aku akan ke sini lagi :D Biar naik turun tangga tak terkapai-kapai kepenatan hehehe!

miri sarawak, gua niah
Tadaaa. Disebabkan kasut aku licin, aku decide untuk buka kasut keluar dari gua. Dari gua sampailah nak naik bot untuk menyeberang sungai baru aku guna kasut balik. Sakit jugak tapak kaki bila pijak titian kayu tu. But its much better rather than expecting my butt to kiss the ground hahahaa! Ada sorang tourist ni dia tegur aku. Dia cakap cantiknya kasut aku hahahaa. Cis aku tahulah aku guna stokin je. Then another tourist lagi tegur, dia cakap I'm a strong girl. Yeah strong la sangat. Dia taktau ke tapak kaki aku sakit sebab terpaksa jalan kat jalan berkayu tu. Huhuhu. 

So the conclusion, go with kawan yang sama kepala inshaallah akan lagi meriah. Tapi kena beringat dengan adab masuk hutan. Al-maklumlah kawasan hutan ni kan tempat jin bertendang hehehe! Kalau datang Miri, make sure to visit the cave! Dan checklist untuk ke sini pulak, make sure bawak tuala kecik untuk lap peluh, bawa air suam mencukupi, guna kasut yang tak licin, bawa ponco kalau takut kena berak kelawar hahaa, bawa lampu suluh paling penting untuk menerangi jalanmu dalam gua dan of course bawa kawan supaya tak rasa bosan dan seram bila jalan dalam gua. :P Gelap gulita okay! 

Toddles! 

Donating Blood for Second Time

Hello! Its me, the storyteller :D 

Hari Ahad lepas untuk kali keduanya aku pergi derma darah. Bukan dekat hospital but blood donation event yang dibuat sempena hari valentine. Eppp jangan nak jadi isu pulak. Niat aku memang dah lama nak derma darah. Bukan semata sebab hari valentine okay. #jangankecamsaya Bulan lepas aku memang nak derma darah dekat hospital. Tapi masa check hemoglobin tu aku fail. So terpaksa la batalkan niat. Bila ada event haritu aku pun try lah kot kot hemoglobin aku banyak hiks. The day before blood donation event tu memang aku makan banyak sayur bayam hahaks! Dan syukur alhamdulillah, diizinkan untuk derma darah kali kedua. 

Lepas isi borang etc apa semua, maka bersedialah aku untuk proses cucuk jarum. Scary betul bila tengok orang sebelah kena cucuk jarum. Walaupun ini kali kedua, but still, seram hokay! Last time aku guna tangan sebelah kiri. Smooth je. This time guna tangan sebelah kanan. And sadly, agak mengecewakan huwaaaa. 

derma darah miri
Tak sampai beberapa minit, dorang terpaksa hentikan proses derma darah aku. Aku cuma dapat donate half bag je. Bukan sebab darah aku tak cukup! Memang cukup untuk 10 bag ok aku tipu je. Well, after few minutes tu darah aku dah stop dah tak nak keluar dah tak nak masuk dalam blood bag. So the nurse cuba adjust benda alah tu. Just imagine jarum yang tengah tercucuk dalam tangan kau, then ada jari jari yang cuba untuk cari port sesuai supaya darah kau dapat mengalir, adjust kiri sikit, kanan sikit, cucuk atas sikit haa cuba imagine. Seram tak? Aku tengok kejap kejap je masa dorang adjust jarum tu sebab kalau aku tengok memang terasa sakit gila kot huhuhuhu.

derma darah miri sarawak
bagi yang tak pernah tengok jarum untuk derma darah haahhaah scary takssss -gambar google-

After few tries, lastnya memang tak boleh dah. Dorang cakap urat aku kembang dan darah tak boleh nak disedut keluar (kena sedut eh? hahahaa). So untuk blood donation kali kedua ni aku cuma dapat derma half bag je. Frustrated jugaklah. Aku dah makan banyak bayam secara terpaksa kot hahaha sebab aku memang tak suka makan sayur. Dulu scary gila bila dengar ayat "derma darah" sebab abah aku selalu push kami untuk follow jejak dia yang memang frequent blood donor. Last time aku tengok buku dia, dah 72 kali dia derma darah. Phewww~ 

derma darah miri
Derma darah setengah pun still ada sijil penghargaan. Hiks. First time dapat ni tau. Insyallah 3 bulan akan datang aku akan derma lagi. Banyak sangat benefit derma darah hokay! Pasal benefit ni aku dah mention kat previous entry masa first time derma haritu. Boleh klik link ni http://xechalogy.blogspot.my/2015/12/blood-donation.html :) Dan boleh jumpa banyak lagi benefits kalau rajin google hihihi. 

derma darah miri

Tanganku yang lebams. Not sure yang haritu macam ni jugak or tak. But rasanya tak since tak ada problem masa proses tu. Its not hurt actually. Sumpah tak sakit. Macam kena gigit semut je. Even if it hurts pun, its still worth sebab you know you donate blood untuk bantu orang yang memerlukan. :) 

Bagi sesiapa tak pernah derma darah, you should try once! And do more after then hiks :D Lets become one of the blood donor. Darah aku jenis AB+. Aku boleh receive any type of blood include mutant blood. Dan aku nak darah Deadpool dalam vein aku ahahhaa. Boleh ada healing power lols. Merapu. Oklah bai :P

Toddles! x