Royal Pain in The Ass

royal pain in the ass

*Sorry for the superkewl title lol. 

Well I am not really sure what to write about but I decide to compose a blog post about this one huge dilemma in my life. It is really a real struggle for me I guess. Have you ever been in a situation where you need to decide what you want to do in your life? That decision is important as it will be part of you yet you have no idea what to pick for yourself. And the only reason behind that problem is you are into many things, I repeat, many things. As for someone who was born as a passionately curious person, trust me, it is hard to stick at only one thing cause the desire to learn more feels like there is a hungry rebellious demon in yourself asking to be feed. Is it just me or does everyone also dealing with their own demon?

I wonder how some people can stick doing the same routine everyday. Well maybe they have no choice or maybe because they have passion and love what they are doing. Honestly I feel like having a constant episode in your life aren't interesting at all and that is how the thing goes in my life now. (Please be alert this is an individual opinion. It is my opinion. It is what I feel.) Not that I'm not appreciate what I have now, but seriously, I want a little bit adventure in life and to learn more. I'm not saying that my life is perfect and smooth, but it feels lifeless to me. I never had a chance to do something I like or a chance to try something new. I am more like a bird locked in the cage. It doesn't matter what kind of stuff I'm going to learn cause I am open to anything. I know it sounds too much but I guess its not a crime to pursue knowledge in informal way, right?  

I know I can't simply changing job one after another for real. I used to work in A company but I decided to quit cause I am not happy with the job anymore. Thanks to this quotes "Nothing is worth it if you arent't happy." which encouraged me to resign. I am now currently working with my dad and slightly under internship with him to learn about business. Surprisingly its actually fun to work on our own! I get a chance to do many different things in one day from A to Z. At least its not bored at all and I can upgrade few skills of mine in something.  

Being in dilemma is actually a royal pain in the ass. Decision making is somewhat confusing. Picking something that doesn't go well with your heart will only give you pressure and cause a moodswing that make you unhappy with what you do. But hey, don't be afraid. We never knew if we never tried, right? Even though it sounds very complex, I am trying to be positive and take it easy. If you are dealing with the same thing as mine, don't burden yourself cause you can always make a new choice! Just trust yourself, follow your heart and instinct and choose what makes you happy!

Perhaps, ask yourself, what do you actually want to in your life?

Toddles! x 

Kebetulan Atau?

kebetulan atau takdir


Macam tak percaya dengan apa yang berlaku hari ni. Semalam aku decide tak nak dah berkawan dengan A. A kawan alam maya aku. Rasanya kami berkawan sejak bulan dua. He used to be nice actually but when it comes to certain issue, dia adalah manusia yang paling menyakitkan hati sekali. Boleh je cakap aku bodoh. Dah tahu aku bodoh tapi still nak berkawan dengan aku apahal. He's really getting on my nerve last night. Kecewa betul dengan perangai tak pandai nak jaga hati kawan ni. Tak ada respect langsung dengan aku. Bencilah. Setan bertopengkan malaikat rupanya. 

And guess what, benda yang paling aku tak sangka, E tiba-tiba mesej aku. Almost sebulan lebih dah aku tak kawan dia. Dia block aku. Well, berkawan dengan orang alam maya memang ada susah sikit. Tak kisah lah orang mana sekalipun, tapi long distance friendship memang susah. Lagi susah bila ada benda yang tak pernah ada persefahaman contohnya pasal agama. Tapi aku tak pernah lah naik angin menyumpah bagai bila gaduh. Tak nak burukkan identiti aku. Aku balas dengan senyuman je. Just being polite sehabis mungkin walaupun hakitkatnya hati ni sakit bagai kena toreh. Adakah kebetulan or apa. The same time aku tak nak kawan A, E pulak cari jalan nak berkawan dengan aku balik. At the same day pulak tu! Ada jodoh dengan E eh? Ew no way menggggg. Dahlah sakitkan hati aku. Sesenang je nak mintak maaf. Ish tak pahamlah. Dulu lepas bergaduh memang aku block dia. Dan dia block aku balik. Tapi tak sampai few hours aku dah unblock dia tau. Tapi dia, after one month baru unblock aku. Ceh. Entah kenapa aku unblock dia. Rasa macam tak sedap hati je. Tapi sumpah aku tak pernah expect apa-apa dari dia. Tak nak rasa bersalah je. Aku jenis yang cepat kesian dengan orang. That's my weakness.

coincidence or fate

But somehow, dari apa yang aku dapat hari ni, Allah sentiasa ada rancangan yang lebih baik dari apa yang kita fikir. Dia akan gantikan orang yang pergi dari hidup kita dengan orang lain yang mungkin lagi baik dari sebelumnya. But in my case tu different sikit, yang datang kat aku ni orang lama yang sama spesies yang suka menyakitkan hati. Baik memang baik tapi bab respect memang tak ada. Please jangan fikir yang ni adalah cinta tiga segi. Bukan okay. Ni cerita tentang kawan alam maya. To make it clear, aku memang suka bercakap dengan stranger online. Sangat susah nak dapat yang memang betul nak berkawan. You will meet more liars and pervs than the nice one. Thats why kawan alam maya aku cuma ada dua tiga ketul hahaks. Dan semua tu kawan dari negara lain. Aku kenal E lebih 10 bulan dah. Aku dengan dia boleh dikatakan agak rapat. Pernah Skype, pernah tengok movie sama (long distance style hokay hahaks). Dia tak macam orang lain yang suka benda tak senonoh. Same goes to A. Jujur aku memang okay berkawan dengan mereka. But there's something somewhere yang buat our friendship rapuh. Tapi tak apalah. There's a lesson to learn from each and everything that happens.

Tapi yang aku pelik, kenapa perlu timbul hari ni pulak? Tsk. Klah.

Toddles! x 

5 Tips Lulus Google Adsense

Haritu masa tengah buat research tentang macam mana nak buat duit dengan blog, aku pun mencuba nasib untuk apply Google Adsense. Untuk buat duit dari iklan ni aku cuma tahu tentang Nuffnang dan 8Share. Sumpah tak terfikir langsung nak cuba Google Adsense. Sebabnya haritu aku ada baca satu post dimana ada sorang blogger ni dah apply untuk kali yang ketiga tapi still kena reject. Kalau blog haprak macam blog aku ni memang tak ada chance langsung kot. Tapi surprisingly hiks. Mungkin sebab tu orang selalu cakap, kalau tak cuba sampai bila pun tak tahu kan. I stumbled across this one blog yang ajar cara macam mana nak apply Google Adsense. Very the simple je! 

First thing pergi dashboard dan check kat blog korang (ada arrow sebelah view blog), tengok if ada tab Earning atau tak. Kalau ada maksudnya korang dah layak untuk apply Google Adsense! Follow the instructions and just wait for few days. Kalau aku hari tu dalam masa 2 hari dah dapat reply. Tak sangka pulak dapat berita gembira. Niat memang nak cari side income through blog pun :) Kalau dulu Google Adsense memang strict untuk blog yang guna bahasa Inggeris je kot. Tapi sekarang blog yang guna bahasa Melayu pun boleh. Blog sendu ke blog tak banyak UV ke pun boleh cuba. Blog aku tak banyak visitor pun boleh lulus. Haa mesti cuba try test!

tips lulus google adsense

Sekarang aku nak share tips lulus Google Adsense pulak. Aku tahu korang mesti malas nak baca term and policy GA kan so aku akan ringkaskan dan permudahkan untuk fahaman korang. Benda ni penting sangat even aku tak ada baca pun sebelum apply GA. Dapat tahu yang blog aku dah ada tab Earning, aku terus je register tanpa baca sebarang tips. Heheh! Okay let's check it out yo!

1. Pastikan Isi Blog Mencukupi 

Untuk memastikan blog kau tak termasuk dalam kategori less content, make sure blog kau tak ada posting yang kurang dari 200 patah perkataan. Selain tu jugak haruslah ada artikel atau info yang beguna untuk direview oleh pihak Google (lol blog aku rasanya tak ada banyak info berguna hehehe). Kalau ada entri dalam bahasa Inggeris, pastikan tak ada ayat yang tunggang langgang. Kalau ada sedikit grammar mistake mungkin acceptable kot. Tapi jangan risau sebab pihak Google dah boleh berbahasa Melayu sekarang :D

2. Pastikan Blog Nampak Kemas

Okay benda ni pun penting. Jangankan pihak Google, aku sendiri pun boleh bengang kalau masuk blog yang meriah gila dengan widget entah apa dan ditambah lagi dengan background yang menyakitkan mata. Ugh please no. Belum sempat review memang dah kena reject kot. So make it simple and neat! Kalau kemas, cantik, sedap mata memandang barulah orang suka kan. Hehehe. 

3. Pastikan Blog Ada Disclaimer, About dan Contact 

Benda ni pun penting. Aku baru je letak lepas apply GA. Copy paste je dari Google dan edit sikit supaya tak ketara meniru hahaa. Tiga benda ni penting untuk dapatkan first impression dari pihak Google which they will think you are professional dalam berblogging dan follow semua term and policy. Boleh tengok contoh dalam blog aku. 

4. Pastikan Tak Ada Benda Illegal Dalam Blog

Haa pihak Google amat mementingkan benda ni. Mana-mana blog yang ada link untuk mendownload movie, lagu, software etc secara illegal memang akan direject serta merta. Mereka tak support piracy. Anything related to that memang tak boleh. So bersihkan blog anda dari sebarang jenayah siber cewahhhh. Kalau ada unsur pornographic dan plagiarism pun tak boleh.


5. Pastikan Blog Anda Dah Cukup Umur

Hihi kalau newbie memang belum dapat apply GA. Tapi untuk blogger yang dah lama guna blog, memang dah boleh apply. Dan confirm akan lulus if 4 tips kat atas ni anda apply kat blog. 

Okay harap korang dah khatam tips kat atas before apply GA. Cuba jangan tak cuba. Kalau boleh yang paling penting tu biarlah blog kita nampak professional supaya boleh meyakinkan pihak Google untuk approve kita punya request. Simple je kan? Lepas dah dapat tu jomlah kita sama-sama bekerja keras untuk naikkan trafik blog :D 

Till here then!

Toddles ~ x 

4 Must Try Foods in Sarawak

Have you ever been to Sarawak and try our local foods? Just like other districts in Malaysia, we also have something different which you probably never tried and might be there are certain things you have never seen in your place. Perhaps okay perhaps. These are something you should try when you are visiting Sarawak. Let's check it out yo :D 

1. Mee Kolok


mee kolok miri

Mee Kolok is indeed the most famous one! It looks very simple but remember not to judge a book by its cover. Trust me, once you try this, you will always crave for more. It can be served with meat or chicken or sunny side up egg :D I prefer to eat this with homemade chilli condiment which is specifically for Mee Kolok. And of course, you can request to have Mee Kolok Biasa (see above picture) or Mee Kolok Sup or Friend Mee Kolok. 

2. Laksa Sarawak


makanan sarawak laksa

Laksa Sarawak is so unique and different. Unlike other laksa that made of certain fish as its base, the main ingredient for laksa sarawak is made from a wide range of elements. The soup contains sambal belacan (shrimp paste) which leads to the crimson colour mix with coconut milk and sour tamarind. The topping will be shredded chicken, omelette strips, prawn and lime with sambal belacan. Sounds nice? Of course, it is and that is why it a must try food when you are in Sarawak!

3. Buah Dabai


makanan sarawak dabei

This is one of my favourites! It's a seasonal fruit. Trust me, once you fall in love with this, there's no turning back. No, this is not a blackberry :P  It is called as buah dabai and it is one of the exotic fruits in Sarawak. The skin is edible and the flesh tastes very unique. The yellowish it is, the creamiest it is :D We usually soak it in a hot water until it gets soft, drain it and sprinkle it with a pinch of salt. It also can be preserved by soaking them in soy sauce. Dabai fried rice is one of speciality in Sarawak too! I bet many people never tried this yet. You gotta try cause it is a MUST. Sekali cuba pasti nak lagi :P

4. Buah Engkalak 


makanan sarawak engkalak

Does it look cute? I am not really sure how to describe the taste. But it is super creamy. Creamy than buah dabai. The way you prepare this is same as buah dabai which you need to soak it in hot water, drain it and sprinkle with a pinch of salt. As for what I read, the specific name for this fruit is Litsea Garciae which is belong to avocado family too. If you love avocado, then you will surely love this! It's a seasonal fruit too so plan your trip wisely if you want to try out some exotic fruits in Sarawak.

There are still more in the list. But I can only write four of them as the time won't let me write any longer. I will surely add more on this later. So have you ever tried any of these? Do you like it or it cannot go well with you? :P Well, it has been said that to fall in love with something, you have to try it three times. The first try you will definitely spit out. But the second try will change your perception as you will realise that it is actually tastes good and not bad at all. And the third try, voila, you will find out that it is one of the yummiest edible things you can eat on earth! :D

Till here then.

Toddles! x

4 Mistakes I Did During My First Trip

kesalahan semasa travel

In the past three years, I have been traveling to certain countries with my family. As I am a grown up girl now, my father granted me a permission to travel alone and enjoy my life. Means to say here that my father doesn't want me to be in his trip anymore! He will be in Europe for two weeks in December. Sobs. Envy much! So, last October, I went to Bandung with my friend and it was my first time being out of Malaysia without parents! I managed all those things alone and I thought everything will be easy sledding. But sadly I made some mistakes during my travel which is quite a turn off for the trip. Everything that I write here is based on my own experience.

1. Overlooked The Expired Date of My Passport 

Since I traveled in October and the expiry date of my passport is in April, I really thought that it was still valid, seriously. As for Malaysian, our passport have to be valid at least for 6 months or more. If less than 6 months, then you are forbidden to go out of Malaysia. I do read the requirement in my passport. But as I said, I overlooked it! But fortunately, the luck was on me. The lesson I learned from my very first trip, we should never take thing easily when it comes to passport. Do count from the date! Example like if the expiry date of the passport is on 17th April, then you really need to count it from 17th April. Never ever count by month! I used to do that (ahems I clearly know that I was wrong) and that is why it was a mistake.

2. Over Packing 

I carried backpack instead of luggage. Its quite large and yes, the bigger the space, the more stuffs we would like to put in. Please, pretty please keep that thought away from your head or else you will regret it along your journey because it will be freaking heavy! I brought too much clothes just for one week and that was really a turn off because my back hurt due to useless things in my backpack. If I'm not mistaken, the weight was around 10-20kg! Luckily I am strong enough (nasib baik aku sado haha ok just kidding lol).You will get mood swing and get tired quickly for carrying too much loads. Well, another lesson to learn, only pack the things you need! You can always buy cheap clothes from your travel trip.

3. Not Bringing Spare Shoes!

Okay I am clearly know that I will be going to seek nature more when in Bandung. But since my backpack is full of useless stuffs, I totally forgot about the shoes! I only used a sandal for the whole trip and after few days, my feet was blistered. I went hiking with that slippery sandal too and it was a real torture for someone who has anxiety and panic attack cause your mind will be flooded by your imagination like you are worried that your butt might kiss the earth! Always remember to bring at least one pair of shoes just in case you are going away from the city.

4. Taking "Order" From Friends

Well, I know this seems to sounds cruel. But honestly, never ever agree when someone asked you to buy stuffs for them when you are going for traveling. Its better to keep it secret! My friends wanted me to buy clothes for them when I went to Bandung. I agreed. And guess what, my friend and I spent one whole day being around the shops and mall and factory outlet which is so not my favourite. I could see many views of Bandung in that one day okay but I have wasted it. It took so long because, well, you know, shopping and girls cannot be separated. The "choosing-picking-deciding" situation conquer all. Its totally different from buying a souvenir! As for souvenir, we can buy anything that we want and give to them without having to ask them this and that. It just sincerely a small gift from us. But taking an order will put you in a guilty state. Its like you have an important task to do and you must finish it quickly. Who wants to travel in such situation? So its really a mistake! Not being cruel, but to save up time cause there are still more to see around the place.

So these are the four mistakes I made during my first time travel without parents. If you are going for a solo trip or any trip, avoid doing all the mistake I have mentioned above. Trust me, its among the major turn off for traveling which might ruining your happy mood. Travel without parents will teach you how to be independent. It is quite a good pros as you manage to settle your own itinerary and others. You will eventually learn something from the mistakes! :)

Toddles! x

Blog Review Untuk Blogger Terpilih

Ini adalah blog review khas untuk 5 orang blogger yang terpilih sempena GA by Xechalogy. Jom terjah! :) 

blog ilman nafia

Blog comel dan simple ni kepunyaan Ilman Nafia. Rasanya dia mula blogging sejak tahun 2012 berdasarkan apa yang saya tengok kat blog archive. Isi blog ada pelbagai. Ilman juga ada jual Ephyra dan SimpleHijab so bolehlah cekidaut blog dia :D Mungkin owner blog boleh tambah tips or share apa-apa artikel menarik untuk up kan lagi blog. Memandangkan owner adalah ulat buku so mungkin boleh buat review tentang buku yang dibaca :D

blog kak azi

Blog yang simple berkisah tentang kehidupan, traveling dan masakan! Haa boleh tengok ada macam-macam resepi dalam blog kak azi. Make sure tengok masa perut dah kenyang kalau tak memang lapar dibuatnya hihihi. Travelogue pun ada kalau nak tengok tempat-tempat yang kak azi dah pergi. Berdasarkan dari label yang ada pada blog ni, ada banyak posting menarik yang kita boleh baca. So, cekidaut yo :D Oh ya, kalau tengok pada sidebar, owner blog juga ada menjual kambing perap istimewa. Peh kalau daging kambing memang fevret saya. Haa terjah jangan tak terjah! 

blog miss banu

Alahai comelnya blog. Kucing tu yang win! Owner blog start blogging sejak tahun 2009. Wow cuba teka dah berapa tahun blog ni? Apa yang menariknya tentang blog ni, owner sangat sangat sangat rajin buat review. Haaa tiga kali sangat tu memang betul lah tu. Kalau singgah blog ni, boleh click tab kat bawah header tu. Banyaknya review korean drama. Agaknya memang peminat tegar kdrama kot hihihi. Movie review pun ada macam-macam. Selain tu tab tazkirah pun sangat bermanfaat untuk kita baca. Jemputlah singgah ke blog miss banu okay? 

blog mellya crayola

Blog ni pun comel dan sangat meriah sebab penuh warna warni. Miss crayola ada buat editing service untuk blog so untuk sesiapa yang malas nak main code blog tu bolehlah mintak tolong miss crayola yang editkan. Harga pun serendah RM25 je untuk basic edit. Boleh tengok hasil kerja beliau dalam editing tab. Selain tu pun ada review service! Haa boleh godek blog ni kalau berkenan :D Kalau anda enter blog ni anda akan serta merta berasa gembira sebab effect warna warni dari blog ni hihihi! 

blog yatie owner

Okay tadi dah terjah blog yang warna warni kan. Now kita akan terjah blog yang boleh dikatakan minimalist style. Simple but great kata orang. Kalau korang click tab Nuffnang tu korang akan dapat banyak tips untuk naikkan amount $$$ korang yang dah dishare oleh Yatie Owner :D Saya agak suka dengan blog ni sebab nampak kemas dan tak serabut. Tapi owner blog agak misteri sebab tak jumpa about me hihihi. 

Okay tu sahaja blog review yang saya buat. Kalau berkenan bolehlah follow mereka :) Sejujurnya ni first time saya review blog orang so agak tak pandai nak buat caption hehehe. Maaf kalau ada ayat yang membuat owner blog tersinggung. 

Toddles!

Pemenang Giveaway by Xechalogy

Giveaway by Xechalogy yang telah berlangsung selama dua minggu iaitu bermula dari 28th Mac telah pun tamat pada 10th April semalam. Alhamdulillah sebab walaupun GA simple je, penyertaan dari blogger lain boleh dikatakan agak memberangsangkan jugak lah. Terima kasih banyak banyak pada yang sudi join! 

Untuk tengok senarai peserta boleh klik sini 

Sekarang nak umum pemenang bertuah GA pulak. Pemenang dipilih adalah berdasarkan jasa pakcik Random.org :D Jeng jeng jeng ~ ~ ~

Pemenang pertama
pemenang giveaway eeca shyaa

Pemenang kedua
pemenang giveaway eeca shyaa

Tahniah kepada dua pemenang bertuah :) Sila email butiran nama, alamat dan no telefon ke xechalogy@gmail.com untuk tuntutan hadiah okay? Tempoh tuntutan adalah sehingga 16hb April 2016.

- - -

Untuk blog bertuah yang bakal di review adalah . . .

pemenang giveaway eeca shyaa
pemenang giveaway eeca shyaa
pemenang giveaway eeca shyaa
pemenang giveaway eeca shyaa
pemenang giveaway eeca shyaa

Insyaallah aku akan review secepatnya. Bagi yang tak menang, jangan sedih hokay. Tunggu next GA by Xechalogy :D

Toddles! x

5 Sebab Kenapa Perlu Mengembara

sebab perlu mengembara

Rasanya sekarang memang ramai yang minat untuk travel ke sana sini. Kalau tengok dalam facebook memang banyak tips travel secara murah dan itinerari menarik yang dah dikongsi untuk melancong ke sesuatu tempat. Selain daripada rasa gembira nak melawat tempat baru, pernah tak terfikir kenapa sebenarnya kau buat keputusan untuk travel? Adakah semata-mata sebab nak bergambar di tempat menarik ataupun nak mengembara mencari sesuatu berharga? Haa sekarang aku nak kongsikan antara sebab-sebab kenapa kita perlu berjalan ke seluruh pelosok dunia. Ada banyak sangat kebaikan yang mungkin ramai tak tahu dan ini adalah 5 daripada sebab tersebut.

1. Mengubah Persepsi Kau Terhadap Sesuatu.

Dunia ni sangat luas dan tak semua tempat sama. Sepanjang kau travel, tak kisah lah dengan tujuan apa sekalipun, kau pasti akan tengok kehidupan yang berbeza. Setiap tempat ada keistimewaan dan ceritanya sendiri. Dan masa tu kau akan sedar yang dunia ni bukan semata-mata tentang kau. Contoh kalau sebelum ni kau cakap kau susah, kau akan jumpa yang lagi susah dari kau. Senang cakap, pergi mengembara ni akan buka mata kau dengan lebih luas lagi dan pasti akan mengubah tanggapan kau terhadap sesuatu benda.

2. Memberi Cabaran Baru Terhadap Seseorang.

Kalau sebelum ni selalu travel beramai, apa kata jadi solo traveler pulak. Haa masa tu kita boleh cek samada kita capable atau tak untuk buat sesuatu. Kalau tak cuba kita takkan tahu. Mungkin kau akan terkejut dengan hidden talent kau yang selama ni bersembunyi di sebalik ketakutan kau. Sekarang aku tengok memang banyak yang travel solo, lelaki mahupun perempuan. Kalau mereka boleh, kenapa kita tak boleh? Insyaallah kalau niat kita betul, Allah pasti akan jaga kita.

3. Menambah Ilmu Pengetahuan.

Ada benda yang cikgu tak dapat nak ajar kita masa kat sekolah. Tapi bila pergi mengembara, kau akan dapat belajar tentang banyak benda yang di luar pemikiran kau. Tentang sejarah, tentang sesuatu kehidupan dan macam-macam. Paling seronok bagi aku adalah belajar tentang sesuatu secara live. Aku faham yang kebanyakan memang malas membaca tentang sejarah. Tapi dengan mengembara, it makes the history come alive! Selain itu, dengan mengembara juga kita boleh mencari sesuatu kebenaran dan supaya minda kita berkembang.

4. Mencari Diri Sendiri.

Sesetengah orang (macam aku) tak kenal dengan diri sendiri. Maksudnya disini kita tak pasti apa yang kita nak dalam kehidupan. Fikiran sempit. Tengok benda sekeliling pun masih tak boleh decide dan tak jumpa apa-apa. Orang macam ni sangat digalakkan pergi mengembara untuk mencari ilham. Pada masa kita lawat sesuatu tempat pasti akan ada inspirasi yang kita dapat. Its the best way to go out from our comfort zone and find our self in the midst of the journeys!


5. We Are Not Guaranteed Old Age.

Sesetengah orang mungin tak minat untuk mengembara. Tapi bagi aku traveling is a must. Masa muda adalah paling terbaik untuk kita jejakkan kaki ke serata tempat. Jangan berhenti selagi mampu. Walaupun ada yang tidak berkemampuan, pasti ada alternatif lain untuk melihat dunia. Kata orang kita tak perlu jadi kaya untuk mengembara. Selain itu, bila usia meningkat kita akan ada banyak komitmen dalam hidup dan tidak ada masa untuk mengembara. Percayalah, waktu tersebut kau pasti akan rasa menyesal. At least when you are old dan dah kumpul banyak pengalaman dari serata dunia, bolehlah kau jadi storyteller dengan cucu cicit kau :)

Itu adalah diantara sebab kenapa kita perlu mengembara. Even dalam Islam pun, sejak zaman nabi adam lagi mereka dah bermusafir dan merantau mencari ilmu tentang kehidupan. Kita memang digalakkan untuk bermusafir dan melihat bumi Allah. Bumi ini luas dan banyak yang perlu kita terokai. Kata orang itu lagi jauh perjalanan lagi luas pemandangan kita dapat. Jom mengembara! :)

"Dialah yang memjadikan bumi untuk kamu yang mudah dijelajahi, maka jelajahilah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian daripada rezekiNya. Dan hanya kepadaNyalah kamu (kembali setelah) dibangkitkan." Al Mulk (67: 15)

Toddles! x

Giveaway by Xechalogy

eeca shyaa giveaway

Hi everyone! I am finally launch my very first giveaway. Hopefully dapat banyak sambutan daripada blogger lain. Please join hokay :D 
The giveaway starts from 28th March 2016 until 10th April 2016.

Syarat - syarat senang je. Cekidaut yo! 

1. Wajib follow blog Xechalogy. 
2. Copy banner diatas dan buat satu entri bertajuk "Giveaway by Xechalogy".
3. Tag 2 atau 3 orang rakan blogger anda. Lagi ramai lagi meriah kan? :) 
4. Publish entri anda dan tinggalkan link pada ruangan komen disini.

Mudah kan? Tutup mata pun boleh buat :D

Pemenang hanya 2 orang dan hadiah adalah senaskah novel untuk setiap seorang. Pemenang akan dipilih melalui Random.org untuk mengelakkan ketidakadilan.

- - -

► Jika penyertaan kurang dari 50, giveaway ini akan dibatalkan. 
► Jika saya rajin saya akan review 5 blog bagi blogger yang bertuah :P

- - -

Happy Giveaway! :D 

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500

giveaway blogger utara

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 | Blogger Utara adalah satu komuniti yang mengumpulkan blogger yang berada di utara semenanjung seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak. Ahli Blogger Utara terkini adalah seramai 20 blogger dan sebahagian daripada blogger ini merupakan penaja kepada Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 ini . Blogger tersebut adalah 


Bersempena pencapaian 1000 liker di Page Blogger Utara di facebook, beberapa blogger dibawah komuniti ini bersetuju menjadi sponsar sebagai penghargaan kepada sesiapa yang bertuah dengan menyertai Giveaway ini. Hadiah adalah berbentuk wang tunai untuk 20 pemenang bertuah. 

Hadiah Utama : RM100 x 1 Pemenang (Top Referral)
Hadiah Kedua : RM 50 x 4 Pemenang (Random)
Hadiah Ketiga : RM 20 x 5 Pemenang (Random)
Hadiah Saguhati : RM 10 x 10 Pemenang (Random)

Marilah memeriahkan giveaway kami yang bermula 
1 April sehingga 14 April 2016 
dengan klik link di bawah ini

Senarai Peserta Giveaway by Xechalogy

Maaf sebab baru dapat update hari ni. So ini adalah senarai peserta yang join GA blog ini. Hiks terima kasih pada yang sudi join! :)



28. http://segmensection.blogspot.com/2016/03/giveaway-by-xechalogy.html
29. http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
30. http://bynurulsyafiqajenn.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html

31. http://hanis-vess.blogspot.com/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
32. http://aienienka.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
33. http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
34. http://hatinufid.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
35. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
36. http://kasihkuamani.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
37. http://missclaudy94.blogspot.com/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
38. http://alyasygsanda.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
39. http://atieratyra.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
40. http://itsnumigx.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html

41. http://iammasitahsamsudin.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
42. http://www.azirahman.com/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
43. http://thejagungspirasi.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
44. http://www.sayidahnapisah.com/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
45. http://www.syahidahfadilah.com/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
46. http://koxtau.blogspot.com/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
47. http://hikayathidupseorangaku.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-echalogy.html
48. http://bidadarisado.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
49. http://leeyanazulkifli.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
50. http://www.encikkidal.com/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html

51. http://www.kasihjuju.com/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html
52. http://nachrysanthemum.blogspot.my/2016/04/giveaway-by-xechalogy.html

Alamak. Kurang dari 50 peserta lah. Still ada seminggu lagi tinggal untuk GA berlangsung. Cepat suruh geng join. :D

Jika ada yang dah join tapi link tak ada dalam list sila inform saya okay :)

Toddles!