8.28.2016

The Way I Am



Zaman sekarang manusia berlumba-lumba nak jadi cantik dan kacak. Produk di pasaran macam-macam ada. Berlambak. Cakap je apa kau nak semua boleh dapat. Nak kurus? Fat Burner ada. Nak putih? Qu Puteh ada. Nak tinggi? Height Up ada. Nak bulu mata lebat? Hmm serum bulu mata arab mungkin boleh bantu. Aku tak kisah pun sebab itu memang fitrah manusia. Aku sendiri pun kadang teringin jugak nak jadi cantik. But sadly I am not really into it and I am simply a potato. I don't know why did they choose potato as a synonym for dull and uninteresting. Mungkin sebab kentang tu bulat dan nampak hodoh? Cis kalau dibuat french fries memang jadi kegilaan ramai jugak kan! Lagi lagi kalau kentang McD! Well, to be honest, I am completely a monotous aka a boring person. But it's not a crime to be simple, right? As long as it makes me comfortable, then I am all okay with whatever it is.




As  for the type of hijab I am using, I always use tudung bawal. And yeah, aku cuma ada 4 helai tudung bawal yang boleh bekerjasama dengan kaca mata aku. I mean, do you know how difficult it is to shape your tudung when you use the glasses?!! It's ain't that easy bruhh. Lastnya aku pasrah ajelah kalau senget pun senget lah. I'm still ready to go. Nak guna shawl memang taklah. I will only put myself in agony and having a mental breakdown trying to fix them on my head. And for your information, I use cekak rambut instead of anak tudung sebab aku tak pandai nak guna benda alah tu. Sobs. What a bummer. Even my 14 years old cousin asked me if I had another tudung or not sebab selalu guna yang sama je. Lulz. I'm 23 and she's 14 and she knows better than me!!

Image result for facepalm  tumblr

Cakap pasal baju, aku selalu guna tshirt. Well, tengok keadaan lah kan. I don't work in office so I don't need cool outfits to use every day. I run here and there, being in the kitchen and sweating sebab tak ada aircond. Bila pergi hang out aku memang akan guna se-simple yang boleh. Kalau boleh pergi jenjalan dekat shopping mall guna pijama atau baju kelawar tanpa dipandang serong oleh masyarakat memang aku akan keluar macam tu je hahaha. Im just...too lazy to find something to wear. And my fashion skill is totally zero. I'm not into shopping stuff so I will just wear apa yang ada saja. I don't have any wedges or heels or flat shoes. Yang ada cumalah selipar jepun. Sometimes I will just borrow my sister's sandal to at least looks proper and decent lulz. I know I'm a bit messy but that is how I am. Ha ha ha *ketawa terpaksa*

Image result for pijama gif  tumblr

Here comes the cosmetics part! Kalau sebelum ni aku tengok orang contour bahagian dada dan abs, beberapa hari lepas aku tertengok video orang contour kaki pulak. I am so speechless!! Kamonlah, I don't even know how to do my face yet you guys already sampai kaki?!! I aboslutely feel like a loser. Jauhnya ketinggalan. But hey, Im so not gonna contouring my legs okay. My everyday looks cuma guna eyeliner, lipstick and putting a bit dark shade for my eyebrows. Itu je yang aku tau buat. Kalau rajin aku akan guna mascara. Tapi benda tu leceh lah. Dan disebabkan tu aku paling malas nak bermekap. I don't like putting too much on my face. I don't really like to use the compact powder too. And not even the foundation. Orang sekarang tengah kumpul bermacam jenis barang mekap. Aku cuma ada berapa ketul je barang untuk hias diri sendiri. :3

Image result for bad makeup gif

I don't know if I would ever be beautiful as you. Tapi aku harap sangat orang sekeliling aku boleh terima aku apa adanya. Sumpah memang tak terkejar aku dengan trend sekarang. Cantik memang cantik. Tapi kalau nak ikutkan semua, agaknya macam manalah keadaan kita kan? Disebabkan ramai yang cantik cantik belaka, ramai jugak yang rasa insecure dengan diri sendiri. Tha'ts actually pretty dangerous sebenarnya sebab boleh menggangu mental seseorang. Maksudnya sini, someone will have low self esteem when they know they are less pretty than other girls. They will start changing themselves and get disappointed if they can't do the same things. Some girls are like that. We need to be told that being ourself is okay! Everyone is born beautiful! Kita kena belajar untuk terima kekurangan diri. Paling penting kena sayang diri sendiri dan terima diri kita seadanya! Jangan over sudah. I'm not willing to change myself just to please others and the society. Even if I did, I would do it for the sake of myself. Aku selesa dengan keadaan aku. As long as tak nampak macam orang gila atau orang yang tak mandi sebulan, then it should be fine!! I don't like to complicate things. I would rather simplify it!

Toddles!

READ MORE

8.24.2016

Pentingnya Privacy Protection Untuk Domain



So, do you have a domain? Or are you planning to have your own domain in future? If your answer is a YES, then you gotta keep reading for the sake of your own knowledge and protection. I know some people are aware of this thing but some might not. If you are clueless, keep reading.


Apa itu privacy protection? 

Privacy protection ini berfungsi untuk menyembunyikan segala personal details kita daripada WHOIS database. Bukan setakat WHOIS saja, ada banyak lagi website lain yang mempunyai fungsi sama. Dari fahaman aku, fungsi website tersebut adalah mereka menyimpan semua information dan details yang kita isi ketika register domain. Boleh dikatakan bahaya jugak sebab sesiapa pun boleh akses website ni dan baca apa yanga ada kat dalam tu. 

Pentingnya privacy protection! 

Zaman sekarang memang sesiapa pun boleh guna internet. Ada yang gunakan untuk tujuan baik dan ada yang gunakan untuk tujuan jahat. In term of privacy protection, bila kau beli and register domain, kau kena isi personal details; nama penuh, alamat, nombor telefon etc. Seronok memang seronok bila ada domain sendiri. Tapi kalau kau tak ada privacy protection, maka keluarlah semua details kau dalam WHOIS database. Nama penuh, alamat, nombor telefon memang terang lagi jelas! Kalau golongan spammers dan golongan scammers jumpa contact infromation kau, memang gembiralah mereka.


Ini adalah contoh aku punya details dalam WHOIS database. Macam yang kau boleh nampak, satu pun tak ada details tentang aku. Kalau tak ada privacy protection, benda ini memang akan tunjukkan kau punya info macam yang ditaip masa register domain. Cuak okay. Terus rasa insecure bila tengok contact information kita jadi public. 

Cara aktifkan privacy protection untuk domain!

Memandangkan aku beli domain dari NETKL, so aku akan tunjukkan cara macam mana nak beli privacy protection dari NETKL. Sebenarnya aku baru je beli beberapa hari yang lepas. Hiks. Langkah pertama kena login ke akaun NETKL (client area). Then pergi ke Our Services > Domain > What is Privacy Protection. Ini yang akan keluar.


Langkah kedua adalah untuk email mereka dan bagitahu yang kau nak tambah service privacy protection ke domain.

Aku email ringkas macam ni je. Penat je buat ayat dalam English. Dia reply bahasa melayu pulak hahah. Kalau diikutkan hati, aku nak je guna bahasa sarawak. Kamek nak molah privacy protection. Macam ne proses nya oh? Lulz. Bila dah email, just tunggu feedback dari mereka. They will ask you to make the payment and wait few minutes and you are done! Senang je. 

It is all depends on you. Kalau rasa benda ni penting, laju-laju buat privacy protection. Its for your own sake jugak. Untuk yang plan nak beli domain sendiri, please include this service together okay! Hope this help! 

Toddles x
READ MORE

8.09.2016

Notebook Giveaway Winner Update!

Hi fellow bloggers! As you seen my post HERE, I have mentioned that the winner is given 24 hours to claim their gift. Sadly I have to find another first lucky winner as I didn't receive any PM from her. To be fair with the rules, the new winner has been picked based on Random.Org. And it goes to ... 
http://be-mybanana.blogspot.my

Dear winner, you have 24 hours to claim the prize! PM me your name, address and phone number untuk tujuan pengeposan! Quick! :P 

Toddles! x


READ MORE

8.07.2016

Notebook Giveaway Winners!



Finally! My giveaway ended last night and I wanted to thank all the participants sebab sudi join. Ada 55 orang peserta semuanya (HERE). I wanted to apologise cause I didn't leave any comment on your giveaway entry and here you go, I really appreciate your participation! Now it's time to mention the two lucky winners!


READ MORE

8.04.2016

The Doctors and The Hidden Vein


Tabung Darah Miri Sarawak


Today I went to donate my blood for the third time! Have you ever done that? Kalau belum, sila ke hospital untuk menderma darah sekarang. Selain dapat bantu orang yang memerlukan darah, we also get lots of benefits from it okay. My experience today was a bit funny I guess! But sadly I can't laugh during the cucuk-jarum punya proses!


READ MORE