The Foxy Baby

Hiks. I'm kinda a happy girl right now. Barang yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba yeay! Been waiting one month for the baby to be shipped. And around two weeks to arrive here. Surprisingly It arrived early than I expected okay. Sebab tu rasa eksaited sangat bila dapat sms dari abang poslaju hahaks. Sebab I didn't really put high expectation untuk tarikh parcel tu datang. Dapat je sms terus laju kaki ni melangkah pergi ofis poslaju haha. Dekat je dengan tempat kerja. xD

So jeng jeng jeng... Nak tahu apa barang yang ditunggu-tunggu tu? Keep reading then!

A post shared by Eeca Shyaa (@eecashyaa) on

Its my foxy baby yeay! Makan tak kenyang tidur tak lena je terkenang-kenang nak beli benda ni hahaha. Sorry to say but planner addict memang macam ni perangai. Selagi tak dapat selagi tu tak betul mood. Even journal atau notebook dah berlambak tetap je ada yang akan buat jatuh hati. Huhu. Kalau dah suka tapi tak beli memang mengigau kalau tidur. :p

Ini teaser je. In next post saya akan bagi details benda ni. Mana lah tahu kot-kot ada yang terjebak fall in love dengan benda ni kelak. Saya tak bertanggungjawab atas sebarang godaan syaitonirojim okay hahaha.

And for those yang nak beli preloved journal yang leather style macam ni, saya ada jual tau. Sila check Carousell shop saya.


Jual sebab nak fund beli yang baru sebenarnya. Tapi tak terjual-jual pulak yang preloved punya. Huhu. Kalau ada kawan yang nak ke do let me know!

Wait for next entry to see apakah bendanya itu dan macam mana nak guna. Hehehe! Toddles~

Senarai Peserta Planner Giveaway By Eeca Shyaa

eeca shyaa


1. http://littlesnorlax.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
2. https://athibe.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
3. https://presntisgift.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
4. http://amanibercerita.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
5. https://jombercontest.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
6. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shaa.html
7. http://beehaazman19.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
8. https://ladyinredplanner.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
9. https://belogsjm.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
10. https://robiahtul.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html

11. https://rim-yeanna.blogspot.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
12. http://www.kasihjuju.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
13. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
14. http://farhannajafri.blogspot.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
15. https://noorshafawatimufid.wordpress.com/2017/08/07/planner-giveaway-by-eeca-shyaa/
16. http://www.mizatalib.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
17. http://queensyanis.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
18. http://www.sayidahnapisah.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
19. http://www.kisahsidairy.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
20. https://mamadasuki.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html

21. https://adeliazahrah.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
22. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
23. http://ceritaaisyaismail.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
24. http://herneenazir.com/2017/08/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa/
25. https://makbapakkauhijau.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
26. http://www.hanisamanina.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
27. http://milzah89.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
28. http://www.uyulrosli.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
29. http://jnjikita.blogspot.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
30. http://www.mariafirdz.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html

31. http://nonasani.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
32. http://www.blogeyja.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa-my-bae.html
33. https://diarialialiyana.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
34. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
35. http://yummycoklet.blogspot.my/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html
36. http://kanvasdakwat.blogspot.com/2017/08/planner-giveaway-by-eeca-shyaa.html


Terima kasih yang dah join and good luck!
Untuk siapa yang belum join, sila-silalah meriahkan giveaway saya! :)

>> Planner Giveaway By Eeca Shyaa <<

The Study of The Soul

study of human behaviour

The study of the soul. I bet everyone has the same wish as mine. Perhaps. If I were given a chance, I would love to further my study. Siapa tak suka belajar kan. Lagi-lagi orang yang ada curiosity terhadap macam-macam benda. They willing to learn.

If I could, I would. 

I would love to pursue my study in psychology. Walaupun masa diploma terjun dalam bidang hospitality, rasanya minat saya lebih kepada yang satu ni. Tak semestinya boleh belajar satu benda je kan. Tak salah rasanya nak terjun bidang lain kalau benda tu yang kita suka. Hehe.

Why psychology and what is psychology? 


Psychology is the scientific study of the mind and behavior. Psychology is a multifaceted discipline and includes many sub-fields of study such areas as human development, sports, health, clinical, social behavior and cognitive processes.

Serius saya minat gila dengan benda ni. Tak tahu kenapa but study about human being, our behaviour, our mind apa semua ni macam interesting gilak. I love observing people. I want to know why people act the way they act. Kenapa manusia ada depresi, ada anxiety tu semua. Why why why and why. I'm so curious to dig in about this.

study psychology

Yes. It seems fun to me. Dalam masa yang sama juga mungkin boleh jadi part time writer. Haha. I didn't realize dua benda ni boleh connect but it does make sense kan? Both are looking for something. A story behind the other story.

I will learn about this on my own. Rajin-rajin google sendiri. Then, of course, I will share it in my blog with my own words. Based on pemahaman sendiri lah. Hihi. I love doing things that I love! Mana tahu boleh fokus niche ni untuk blog kan. Hehe.

How about you? What do you like and what caught your attention when it comes to learning? 

Just My Two Cents

mind your own business


"Let every fox take care of his own tail."


Maksudnya jangan sibuk jaga tepi kain orang. Well this is my two cents and personal opinions and rants or whatever you want to name it.

I was scrolling my Facebook feed this evening and stumbled upon this article about majlis ummi nazerera yang dikritik netizen. I don't really care about whatever entertainment yang ada di malaysia ni but I can't help myself to voice out about some of orang malaysia punya attitude yang suka gila kecam orang.

Dear keyboard warrior, don't you have better things to do?

Sukahatilah dia nak buat apa. Nak menari nak berzumba nak tergolek ke apa lantak dia. Nak buat tema apa sekalipun, it's her wedding ceremony gaisss. Salah ke orang nak have fun kat majlis sendiri? As long as tak kacau orang so why not kan?

"Let people do what they need to do to make them happy. Mind your own business, and do what you need to do to make you happy."

Serius tak paham. Kalau tak suka apa yang orang lain buat, why bother? Diam dahlah. Jangan peduli selagi dia tak kacau hidup kau. Nak sakitkan hati orang buat apa? Benda simple pun jadi susah. Alahai.

Yes you can say whatever you want. But remember, you have no right to hurt people.

50 Things Money Can't Buy


50 Things Money Can't Buy



"Some people are so poor, all they have is money."

Banyak duit tapi miskin. Kenapa? Sebab tak semua benda kita boleh beli dengan duit. Kalau kaya raya tapi hidup dalam keadaan susah hati, riak, tak gembira, kurang adab, kesunyian, maksudnya kita masih lagi tak punya apa-apa. Meaning to say we lack something that makes us human, something that makes life truly wonderful.

I've learned that having lots of money doesn't really makes someone happy. It maybe does but the feelings are temporary. Kita hidup untuk apa? Semata-mata untuk barangan yang kita mampu beli ataupun sesuatu yang jauh lebih berharga which is kehidupan?

"If material things are what you're talking about when you say "I'm blessed", then you have no idea what a blessing is."

Adanya duit kita boleh beli katil, tapi kita tak boleh beli masa tidur.
Adanya duit kita boleh beli makanan, tapi kita tak boleh beli selera makan.
Adanya duit kita boleh beli rumah, tapi kita tak boleh beli suasana bahagia didalam rumah.
Adanya duit kita boleh beli ubatan, tapi kita tak boleh beli kesihatan.
Adanya duit kita boleh beli hiburan, tapi kita tidak boleh beli perasaan gembira.

Cuba fahamkan maksud kata-kata tu. Apa guna kita beli katil mewah super comfy bagai tapi kita tak sempat nak tidur nak rehatkan diri? Kat mana nak cari masa? Ada ke jual di kedai? Belilah banyak mana pun makanan sedap tapi kalau tak ada selera makan semua tu sia-sia je. Dapat ke nak cari orang yang ada jual selera makan? Mungkin boleh beli ubatan yang tolong boost up selera makan, tapi itu bermakna kita sakit lah kan sebab terpaksa makan ubat? Bila dah sakit boleh ke beli tubuh badan sihat?

Semua serba serbi ada tapi sayang kehidupan agak kucar kacir. Without further ado, jom tengok apa benda yang tak boleh dibeli dengan duit.

50 Things Money Can't Buy

Nampak tak semua yang ada dalam list tu semua bukan kebendaan. Kaya tak semestinya gembira. Ada manusia yang boleh dikatakan berjaya dalam hidup, semua benda cukup, tapi bunuh diri. Sebab apa? Mungkin sebab dia tak gembira, stress, kesunyian dan all that related.

Kadang banyak duit pun boleh menyusahkan juga.

Tak apa miskin harta yang penting kaya dengan kasih sayang. That is a true happiness.

Ada je orang cakap duit boleh guna untuk pergi shopping. Of course you will be happy. You get excited about the new things. But one day you will realize it means nothing to you. And that moment is the day where you will crave for true happiness that comes from human being and your surrounding.


“Money has never made man happy, nor will it; there is nothing in its nature to produce happiness. The more of it one has the more one wants.”­ – Benjamin Franklin

something to ponder


It's something to ponder...

How To Help Someone With Depression (The Do's and Don'ts)

How To Help Someone With Depression

Here comes another post about depression. Dalam post Cut Cake Not Wrists saya ada mention tentang betapa cluelessnya orang bila cakap pasal depresi atau murung ni. Tak semua tapi based on my own experience dan apa yang saya baca dalam sosial media, respon yang orang bagi selalunya mengecewakan. Mereka akan gelak dan buat lawak tentang benda tu. Like seriously, guys? Don't you realize you are making fun of someone who MIGHT be committed suicide? Tak semua orang yang mengalami depresi ada perasaan macam tu but when it gets worst, its possible.

Masalah depresi ni bukan tak boleh sembuh. Salah satu cara untuk bantu mereka adalah dengan bagi sokongan. Bukan buat lawak bodoh ataupun salahkan diri mereka sebab itu hanya akan mengeruhkan keadaan. Disini saya kongsikan cara untuk membantu orang yang ada masalah depresi atau kemurungan. Benda yang kita boleh buat dan benda yang kita jangan buat. 

How To Help Someone With Depression


The Do's.

Let them know you're there to listen without being judgmental.

Orang yang ada depresi memang hebat pretending that they are okay. Mereka tak suka bercerita tentang masalah mereka dan lebih suka untuk bersendirian. Kalau anda kenal atau tahu orang macam ni, cuba cakap dan pujuk mereka dengan cara paling lembut dan convincing. Tell them you will be there and listen to them. Nak faham situasi mereka memang ada sedikit susah. All you can do is listen and offer helps. Becareful not to judge them.

Encourage them to have a healthy lifestyle.

By this, it means you can invite them to do any interesting activities. Orang depresi ni suka berseorangan, suka tidur, suka layan perasaan. Try to invite them for a long walk, spend time with nature dan sebagainya. Dengan cara ni serba sikit dapat membantu dia untuk belajar kawal emosi. At least mereka dapat sibukkan diri mereka dengan benda-benda menarik. Pengamalan diet yang sihat pun boleh membantu mood seseorang dengan lebih baik. 

Ask them instead of giving advice. 

Selalunya bila kita tahu seseorang ni dalam kesusahan, memang kita akan bagi nasihat itu ini. Tapi ketahuilah cara macam ni tak berkesan untuk depresi. Instead, ask them how you can help them to ease their difficulty. Bila mereka rasa ada orang care dan nak bantu mereka, they will open up to you. Kenapa tak boleh bagi nasihat? Sebabnya adalah mereka akan rasa malu, rasa terhina dan rasa macam kita salahkan mereka sebab letakkan diri dalam situasi tersebut. Padahal bukan kehendak dia pun nak rasa murung depresi apa semua. 


Learn as much as you can about depression.

Educate yourself about depression supaya anda boleh tahu dan sekurang-kurangnya faham situasi orang yang ada masalah ini. Nak bagi sokongan pun tak ada masalah walaupun anda sendiri tak pernah mengalami benda ni. "Penderaan" yang depresi ni bagi terhadap seseorang tu tak sama. Lain orang lain sakitnya. Ada yang masih boleh tersenyum, bergurau dan sebagainya. Walaupun nampak okay tak semestinya tak ada depresi. Depresi ni boleh diklasifikasikan as a silent killer.


The Don'ts.


Don't ever say 'You're Too Much'.

Bila kita cakap macam ni, automatik orang tu akan anggap yang dia ni menyusahkan dan membebankan orang lain. Bila dah rasa macam tu memang dia akan rasa lagi down. Kalau anda adalah orang terdekat dia, mungkin dia akan hilang kepercayaan dengan anda. If they open up to you, that means they trust you and hoping you will understand their situation. 


Don't blame them for being negative.

Dunia depresi ni memang penuh dengan benda negatif. Sila faham yang bukan mereka suka-suka nak berfikiran macam tu tapi benda positif tersangatlah susah nak masuk line bila dah emosi kawal diri. It's inaccesible. Contoh macam kita marah, memang rasa nak mengamuk je kan? Kalau tak calm down boleh hancur setiap apa yang ada depan mata. Negativity is part of depression that's why you can't really blame people with depression for being down. Be nice to them. Jangan paksa mereka untuk berfikiran positif tapi sebaliknya, cuba cakap benda-benda positif yang boleh buat mereka rasa tenang dan okay.


Having depression is exhausting.

Depression is no joke. Most people committed suicide due to depression. They lost hope, they lost interest in everything and thinking that ending their life would be much better. Tak faham macam mana sesetengah orang boleh buat main benda ni as if it's easy to deal with, as if it's easy to snap out from this battle. 

If you know someone who's struggling for their life, do give your full support to them. 
Listen and don't judge. Offer helps instead of giving advice. Let them know you care for them. 

Why You Should Reflect Yourself

self reflection
credit : google

Some people really need to reflect themselves before judging and criticizing others.

Bercakap bagai dia tak ada salah. 
Bercakap bagai apa yang dia buat semua betul.
Diri sendiri dipuji. Orang lain dikecam. 

Cermin diri sendiri sebelum cakap orang itu ini. Kalau tak ada cermin, sila pergi beli. Beli cermin paling besar biar nampak semua cacat cela yang ada. 

“Self-reflection is a humbling process. It's essential to find out why you think, say, and do certain things... then better yourself.” ― Sonya Teclai


Tak salah untuk reflect diri sendiri. Dengan cara ini at least kita sedar apa kita buat. Taklah nampak macam memperbodohkan diri sendiri. Contoh bila kau tengah bersuka ria mengata orang sedangkan pada masa yang sama kau pun sama spesies macam orang yang kau judge tu. Bila kita reflect diri sendiri, masa tu lah kita tanya betul ke tidak apa yang kita buat. Ia sekaligus boleh bantu kita untuk jadi lebih baik. 


"What you say about other people says way more about you than the people you talk about."


Kalau kita boleh cari kesilapan orang lain, kenapa kita tak boleh cari kesilapan kita sendiri? Tak pasti la macam mana. Tapi agaknya bila kita judge orang barulah terserlah keburukan yang ada pada kita kan? Mungkin kita sedar tapi buat tak tahu. Ataupun langsung tak sedar. Sebab tu bangga sangat mengeji, mengata, memburukkan orang lain. 

Why you should reflect yourself.


Rajin-rajin la kita reflect diri sendiri supaya tak jadi spesies yang mengata orang sambil mengata diri sendiri. Sambil tu boleh perbaiki apa yang kurang pada diri kita jugak. Tak rugi pun kalau buat. Bercakap dengan reflection kita dalam cermin tu bukan gila okay. Whatever you said or whatever you asked yourself in the mirror, its going to hit you back. Kalau rasa sakit, maka jangan buat begitu pada orang lain. 

Reflect yourself!

I Am Married

i am married

Diam-diam dah kahwin rupanya. Diam-diam isteri orang rupanya.

Sejak bila saya dah kahwin ni?

Okay tipu. Itu semua fiksyen semata-mata. 

Nak dijadikan cerita, beberapa hari lepas kawan saya bagitahu yang ada orang bertanyakan tentang saya. Nak berkenalan katanya. Lelaki tu tanya samada saya single ataupun dah kahwin.

Haa bila orang nak berkenalan dengan anda, apa respon anda akan bagi? 

So here comes the tips.. Tips apa?


Tips untuk elakkan diri dari gangguan lelaki yang ingin berkenalan dengan anda secara berhemah. 


1. Kalau tak nak kena ganggu, silakan jawab dah kahwin.
2. Kalau rasa on je nak berkenalan, silakan jawab masih single.

Secara berhemah ni supaya orang tu tak kecik hati atau taklah rasa kecewa sangatkan. Huhu. Kalau jawab cara kasar takut orang simpan dendam pulak. Tapi kalau kena dengan manusia yang jenis sanggup buat apa je demi nakkan sesuatu, tu memang taktau nak cakap apa lah.

Fuhh. Nasib baik kawan saya cakap yang saya dah kahwin. Belum kahwin tapi tak single. Hiks. 

Tak paham betul dengan lelaki yang dah ada anak bini tapi still sibuk nak berkenalan dengan perempuan lain. Tak baik macam tu tau. Kalau single tak apa lah jugak kan. Ni aduhaii.

So girls, kalau ada suami orang nak berkenalan, jangan layan. You gais cakap aje dah kahwin. Kalau ada abam single nak berkenalan tu terpulang korang lah. Yang penting katakan tidak pada suami orang. Jangan jadi macam kes si pipah dan alip tu ye. Hee. 

Planner Giveaway By Eeca Shyaa

sarawak blogger eeca shyaa

Hi fellow bloggers! It's time for blog giveaway yeay! 

Tak ada sebab sebenarnya saya buat giveaway ni. Memandangkan saya tengah dalam proses destashing barang-barang kesayangan, tiba-tiba terfikir nak buat giveaway. Nak jual pun rasa macam alang-alang nak letak harga so better saya let go dengan cara ni. Reason nak let go pulak sebab sayang jugak bila tengok planner ni duduk dekat rak buku je. Huhu. The planner needs a new owner! So yeah, maka terjadilah idea untuk buat blog giveaway ni. Hihi. Hopefully ramai yang suka lah. 

Planner ini adalah planner customade dan saya cuma guna sekejap jak sebab few weeks after tu saya terbeli planner baru. It's a preloved okay. Tapi keadaan planner masih baik dan comel. Insert dalam saya cuma letak lined paper. Dan semestinya saya akan bagi few freebies sekali. 

So yeah, jom follow syarat-syarat untuk join Planner Giveaway By Eeca Shyaa ni. 

1. Follow blog Eeca Shyaa
2. Follow Instagram Eeca Shyaa
3. Follow Facebook page Xechalogy.
4. Komen mana-mana dua entri yang ada dalam blog ini.
5. Copy banner dan buat satu entri bertajuk "Planner Giveaway by Eeca Shyaa". (please backlink)
6. Publish entri anda dan tinggalkan link pada ruangan komen disini.

Semua syarat wajib dibuat. Mudah jak kan? Tak buat pening kepala pun. Hehe. Giveaway ini akan berlangsung dari 05/08/2017 hingga 31/08/2017. Pemenang hanya seorang sahaja dan akan dipilih melalui Random.org. Result akan diumum pada minggu pertama bulan September jika tidak ada apa-apa halangan. Giveaway ini hanya valid untuk yang tinggal di Malaysia sahaja. 

Do join the giveaway and I wish you best of luck!

Beza Antara Sedih Dan Murung



Beza Antara Sedih Dan Murung


Kalau tengok macam sama je kan. Tapi sebenarnya dua benda ni adalah berbeza.

Murung ni buat kita tak rasa apa-apa. Rasa kosong. Rasa tak semangat nak buat apa-apa kerja.
Sedih masih boleh ampun. Kita boleh tahu dan boleh rasa kalau kita sedih.

Orang yang ada depresi atau murung ni susah nak bercerita tentang apa yang dia rasa. Susah sebab diri sendiri pun tak faham macam mana nak explain benda tu. Hanya mampu berdiam diri je.
Kalau sedih rileks je boleh cakap dengan kawan yang kita sedih. Boleh nangis bagai.

Orang murung lebih suka bersendirian. Bukan sebab suka-suka nak bersendirian tapi bila dah dalam keadaan macam tu, murung ni akan kawal emosi korang. Kalau tak tidur memang akan termenung jauh. Berfikir tapi tak tahu apa yang difikir. You go blank.

Kalau sedih senang je nak kasi gembira balik. Tapi kalau murung ni perlukan seseorang yang betul-betul faham situasi dia so that dia boleh rasa okay.

Haa dapat tak beza antara dua benda ni?

Be Curious : What's The Deepest Hole We Can Possibly Dig

credit :

What's The Deepest Hole We Can Possibly Dig? 

Pernah tak terfikir berapa dalam lubang yang kita boleh gali di muka bumi ni? Haa kalau nak tahu, rajin-rajinlah tengok video yang saya share! Tak rugi kalau tengok!

-
-
-

P/S: Mula dari sekarang, 'Be Curious' akan jadi part of this blog where I will share video atau info-info menarik yang saya jumpa dalam dunia internet ni. Rajin-rajin la jenguk blog kita okay. :P

Cut Cake Not Wrists

cut cake not wrists

Cut Cake Not Wrists. 

I bet not everyone knows about this magical words. Magical words that can help someone from doing the unwanted things. I've been thinking about sharing this topic and things related to that in my blog since I think, it has little awareness in our country. Nope, don't get me wrong. I'm not sharing the gross one, and not in a negative way. I'm going to do more research about it and will share the things I've got on my blog.

What is it about? 

It's about depression, anxiety, bipolar disorder etc. Ada yang tahu pasal benda ni dan ada yang tak tahu. You might know and might not know about what these things can do to you. Orang yang tak pernah rasa benda-benda ni agak susah nak faham orang yang lalui masalah macam ni. I'm not saying I know everything about it but since I've been in this state, why not I share and write about it on my blog kan?

I can share my own experience with depression as well. Tapi kang kena bash pulak. Huhu.


The main reason is to help and to let you know at least a little about it. 

I've decided to do this because I'm sick of people mocking and making fun of people like us. I bet some people are clueless. Any words that come out from your mouth could be a trigger. You can't simply say what you have in your mind or else you're gonna break us more. Nope, not that we are hard to handle or too fragile. But still, daripada cakap yang menyakitkan hati baik cakap yang menyenangkan hati.

Based on my own experience lah kan, mine always jadi benda lawak to them. It hurts, to be honest, but what else can I do since they don't know anything about it?

Maka terjadilah idea nak share benda ni dalam blog. Mungkin akan jadi part of this blog and wish it could help people to understand all this kind of things yang sememangnya ada berlaku in our surrounding. Cuma kita je yang mungkin kurang tahu dan sedar pasal benda ni.

To end this entry, do listen to this song sebab to me lagu ni berkait rapat dengan topik ni and it's one of my favourite songs.


Till here then. Toddles!

Of Things I've Been Doing

of things ive been doing

Hello lovelies! It's been awhile. Kesian blog kena tinggal. I've been too lazy to even visiting website blog ni. On laptop pun sekadar dengar lagu, tengok kdrama dan buat homework. Mood blogging memang kelaut. Singgah blog blogger lain pun tak ada. Huhu. So here I am! Hello again! Hopefully after this one post there will be another new post. Kena rajin update blog!

So yeah, dalam post ni aku nak share certain things that I've been doing lately. Kira macam a short and quick post to let the readers know that I am still alive and rocking my life. 😛 Well, not really rocking my life.


Hiking di Canada Hill aka Grand Old Lady. 

hiking canada hill

It was my first time hiking di GOL and my second time doing this challenging outdoor activity. Sumpah leput rasa nak mati jak. It was really exhausting sampai aku termuntah sampai rasa nak give up je. But somehow I made it yeay! GOL ni ada banyak trails. Aku dengan A guna trail nombor 2 since dia cakap senang. Senang memang senang but for the first timer macam aku memang sadis jugaklah. 

Tiring but fun. I made a good progress for the second time we went here which is masuk pukul 6 petang dan keluar pukul 640 petang. Yang kali pertama tu masuk pukul 6 petang dan keluar pukul 7 malam. Kira okay lah kan? Hiks.

Long walk at somewhere over the rainbow! 

somewhere over the rainbow

Selain hiking, aku dengan A pun ada buat aktiviti long walk dan jogging. Road to 60kg katanya :P Harap-harap dengan adanya workout buddy ni bolehlah kurus dengan cepat hahaha. Kenapa somewhere over the rainbow? Sebab tempat ni tak banyak orang datang. Its surrounded by nature and so fresh okay. Sambil jogging sambil dating. Eh? :P

Rocking the hammock by the beach. 

sunset beach miri

Lepas long walk, we usually going to spend a little time rileks dekat hammock yang ada kat tepi pantai sambil layan sunset. Kan dah cakap tadi sambil workout sambil dating. Hahah! Okay just kidding. Actually balik dari long walk memang boleh guna jalan pantai sebab ada jalan tembus. So why not lepak kejap kan? I just love this kind of workout where you get to enjoy fun activity and enjoy the beautiful nature.

Fall in love head over heels with traveler's notebook style.

midori traveler's notebook

Apa tu traveler's notebook? It's a journal! I am currently using my passport size midori TN. Small and senang nak bawa kemana-mana. Kira macam perfect size lah. I did some DIY stuff in there and going to show them in the next post okay! And ehems, I just bought a new Foxyfix for myself. Can't wait to get the parcel!! And if you are interested with traveler's notebook, I have two preloved TN for you. Check out my carousell shop to get them! https://carousell.com/xechalogy/. It's a bargain! Rugi tak beli :P

Moving to a new room.

tumblr bedroom

Puasa haritu aku exchange room dengan adik aku. Well, the boys are many so they need a bigger room. I don't mind small room and bilik sekarang lagi best rasanya cause I can make it looks a bit tumblr-ish hahah! A new undiscovered cave for myself. Hiks.


* * * * *

What else? Rasanya tu je for now kot. Same routine macam sebelum ni except that aku dah start workout now. Hiking, long walk and do some exercise macam push up, squats etc. Best rupanya ada fitness buddy kan. Terus semangat je rasa nak bakar lemak. Hihi. So, till here then. x

Down With A Fever

down with a fever
credit
I guess this week just ain't my days. I've been down with a fever. And flu for almost a week already. And sore throat as well. Stuffy nose and now stuffy ears. I have taken Clarinase which is a so-called strong medicine for flu recommended by my stepmom. It's gonna make me drowsy she said. But I guess the Clarinase has no effect on me. Too much painkiller in my body that even the strong medicine give up to function properly. Lol I'm dying! 

I tried to find some tips on Google to help me unclog my ears. Because stuffy ears are really making me uncomfortable! I tried the steam shower but it just not my thing to shower with hot water. I mean, warm. But wait, how do you get the steam if the water ain't hot? 

I tried the warm compress method where you put the warm cloth over your ears or nose to get rid of the stuffy feelings but it doesn't work. Then I go for a drink. Hot honey lemon. I don't like the taste but yeah, I need to force myself to drink it. It's an alternative for medicine so I gotta do it for the sake of myself. We can't depend too much on medicine, right?

I even took Panadol Actifast for my fever. I felt better the next day. But the day after that, which was yesterday, I was once again down with a fever. I really felt like oh-im-gonna-die. Yes I know its overdramatic but I really felt that way lol. 

Each and every day I hope I will wake up with no flu, no fever no stuffy ears no stuffy nose and no sore throat. Nyah kauuuuuuu! But it just won't go away sobs. Being sick makes me lazy and not in the mood to do anything. 

Well, just hoping I will recover soon so that I can do the work especially in maintaining my blog and hoping to be consistent in updating entries. Just a quick writing. Till here then! x 

10 Tips To Deal With Low Self Esteem

tips to deal with low self esteem

Tak semua orang lahir terus konfiden. Kalau ada untung la. Tapi kalau yang jenis tak konfiden atau low self-esteem ni memang kesian sebenarnya. Macam aku la. Banyak puji orang lain daripada puji diri sendiri. Lagi-lagi zaman sekarang ni orang semua kaki mekap semua cantik. Menangis bila scroll instagram sebab terkenangkan diri yang macam kentang. (jangan tanya aku kenapa kentang. tapi kentang sedap!) Nak kurus tak jugak kurus. Tu salah satu sebab kenapa aku tak konfiden dengan diri aku. Cause I don't feel comfortable in my own skin. 

Self-esteem ni bukan setakat pandang rendah dengan rupa diri sendiri, personaliti pun termasuk sekali. It's about our self-worth. Tapi sekarang bila aku pilih untuk abaikan benda-benda negatif terhadap diri-sendiri ni, aku perasan aku tak lagi tak konfiden macam dulu. Tapi taklah konfiden sangat. I tend to hide and avoid okay. But at least for now I don't run when I serve the customers di kedai. Hahhaha. So aku nak kongsikan tips to deal with low self-esteem ni. 

10 Tips To Deal With Low Self Esteem


1. Start A Compliment Jar

Bagi aku tak perlu sangatlah compliment jar. Nak listkan dalam buku pun boleh je. Yang penting kau puji diri kau setiap hari. Memang bunyi macam over lah kan angkat bakul sendiri. Tapi kalau bukan kau nak puji, siapa lagi nak puji kan? Tulis je apa-apa yang kau suka tentang diri kau. By the end of the month, tengok balik semua benda positif yang kau dah tulis pasal diri kau then reflect. 

2. Start Living For Now

Maksudnya jangan cakap tak nak selagi kau tak cuba. Jangan fikir yang kau tak mampu buat ini lah itu lah. Just do it. Keep the negative thoughts far far away from you. Low self-esteem ni adalah disebabkan kita terlampau fikir akan sesuatu yang kita rasa kita tak dapat ubah sedangkan kita tak tahu pun apa outcome dia kan. Bila dah set mind macam tu, keyakinan pun lesap sekali lah. So just do whatever you want to do and start living!

3. Keep A Journal

Bila kau luahkan perasaan kau dengan cara menulis, you get them out in a healthy way. Kalau marah-marah memang buruklah muka. Kedut sana sini. Orang selalu cakap kalau marah nanti muka banyak kedut sebab kau mengerut kan. Okay just kidding. But yes, if you let your feelings out through writing, you will feel much better of yourself. Kedut kurang dan muka pun nampak awet muda. 😁

4. Become Aware Of Your Negativity 

Jangan biarkan hidup anda diselebungi mak nenek negativity ni. Bila kau perasaan kau mula nak rasa rendah diri, cepat-cepat terus fikir benda positif untuk lawan balik benda negatif tu. Boleh je kau cakap kau pun comel macam nora danish lah. Tak pun macam maya karin ke. Hehehe. Insyaallah berkesan!

5. Ask Yourself If...

Tanya dengan diri sendiri, if orang lain berada dalam situasi kau, adakah kau akan buat mereka rasa negatif? Kadang bila kau buat macam ni, you will get clear vision of yourself dan it will make you feel more positive. 

6. Have Conversations With Yourself

Kalau korang pernah main The Sims, dalam game tu kau boleh suruh character kau bercakap-cakap dalam cermin untuk increase charismatic level dia. Dari situ aku tahu bercakap dengan diri sendiri bukan bermaksud gila atau sewel. Itu adalah untuk boost up kan lagi confidence level kita dan improve diri kita. Converse with yourself about anything. 

7. Stop Judging Yourself And Others

Benda ni aku rasa paling susah nak buat. Tak judge diri sendiri pi judge orang lain pulak. Now lets ask ourselves, adakah dengan mengecam atau judge orang lain akan menaikkan confidence level kita? Kalau tak buat apa kita buang tenaga dengan benda macam tu kan? Instead of judging others, its much better to keep your surrounding with positive vibes. Tak kira apa pun, always be the positive one. 

8. Start Meditating

Aku tak pernah pulak buat benda ni. Tapi sebelum tidur aku memang akan rilekkan minda dan reflect balik tentang diri aku. Kadang tu memang anxiety lah yang datang hahaa. Sepatutnya meditating ni rilekkan minda dan nyahkan segala benda yang menganggu hidup kau. Boleh cuba buat ni in a proper way untuk ambil aura positif. 

9. Learn To Let It All Go

Cuba untuk abaikan benda-benda yang buat kau resah atau bimbang. Jangan terlampau fikir apa yang buat kau upset tentang diri kau. Let it all go sebab tu yang terbaik kau boleh buat untuk diri kau. Sooner or later you will be able to accept all your flaws and embrace them.

10. Be An Active Participant In Your Life

Maksudnya bila emosi menguasai diri, kau jangan duduk dan biarkan benda tu take control diri kau. Fight for yourself to develop more positive attitude. Emosi ni kalau tak dilawan memang menjadi-jadi. It put you down their level. Kalau tak nak hidup anda penuh dengan negative vibes, the only thing yang dapat lawan semua tu is positive vibes lah kan. 

-
im a potato

The conclusion is, always and always be positive. Positive to yourself and be positive towards others. Kalau fikir yang tak baik aje, memang la semua akan jadi tak baik kan. This thing makes sense. Korang yang ada masalah low self esteem ni boleh cuba tips ni. Insyallah kalau scroll instagram lepas ni memang takkan menangis lagi lah. Because you believe in yourself dah kan. So till here then. Hope it helps! x 

Blogging Tips | 8 Checklist Penting Yang Perlu Disemak Sebelum Publish Entri

8 checklist penting

Kalau dulu biasanya lepas siap buat entri, aku cuma buat proofreading then terus publish entri tersebut. Rupanya ada banyak lagi benda lain perlu dibuat sebelum kita menekan butang publish tu. Benda ni aku belajar sikit-sikit dari Google dan juga dari group AFB. Aku share based on apa yang aku tahu dan apa yang aku paham. Let's check it out!

My Journal Collection

Miri, Sarawak, Malaysia
my journal collection

I am always that someone who is fond of notebooks. Always. Dari dulu sampai sekarang dan mungkin sampai bila-bila. I will pass this obsession to my future children, of course. Haha. Aku minat kumpul buku nota sejak dari zaman sekolah rendah. Dulu kan femes main mintak biodata kawan so buku nota ni boleh dikatakan benda wajib ada lah. Kalau ikutkan memang banyak buku nota yang aku ada. Tapi ni cuma separuh saja yang aku nak share.

Resepi Udang Masak Kunyit

udang masak kunyit

Resepi Udang Masak Kunyit

Bahan-Bahan (agak-agak sendiri nak letak berapa banyak):
• udang
• 2 batang serai // diketuk
• bawang besar // dihiris
• bawang blend (bawang besar + bawang putih + bawang merah)
• serbuk kunyit
• cili padi // dihiris

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan masukkan serai dan bawang blend. Tumis sampai naik bau.
2. Masukkan udang dan gaul.
3. Masukkan serbuk kunyit sesuai dengan citarasa. Garam dan ajinomoto sekaligus.
4. Tambah air jika ingin berkuah.
5. Bila udang dah hampir masak, terjunkan bawang besar dan cili padi. Kacau sampai masak. Siap!

Mudah kan nak buat udang masak kunyit ni? :)

* * * * *

Lain-lain resepi dalam blog Eeca Shyaa:
‣ Sanggar Pappek Dan Sambal Tomat
‣ Cauliflower Goreng Kampung
‣ Ayam Percik 
‣ Mushroom Fettucine Carbonara


Pullman Miri Waterfront | Pre-Ramadhan Dinner With The Orphans

kompleks kebajikan hamidah yakup miri

Last Thursday, Sarawak Bloggers representative has been invited to attend a Ramadhan Client Appreciation Night by Pullman Miri Waterfront with a guest of honour which is a total of 90 children and carers from Kompleks Kebajikan Hamidah Yakup. Other guests that came on this special occasion were a Miri Mayor, Adam Yii and his wife, members of the local media and also guests from various agencies and business.

Menang #MYTravelAdventure Contest By Traveloka

cuti cuti malaysia


Ahad lepas plan nak update entri blog. Tapi terjebak pulak tengok drama My Secret Romance. Lastnya sempat blogwalking saja tapi tak ingat berapa ketul blog yang aku dah singgah.

Alhamdulillah tak sangka pulak akan menang contest Traveloka untuk kali kedua. Contest kali ni aku siapkan betul-betul dalam masa beberapa jam lagi nak due date. Nasib baik sempat. Untuk hadiah kali ini, sebagai top 3 winners, aku dapat kupon bernilai RM1000 yang boleh digunakan untuk bayar hotel atau beli tiket kapal terbang.

#MYTravelAdventure - Leaving Footprints Around Places In Malaysia

mytraveladventure

Hello, fellow friends! Let me introduce you my dearest self as a self-proclaimed traveller and wanderer. I am Malaysian but to be honest, I never travelled much around my own country yet. But based on what I read and saw on the internet, I'm sure that Malaysia has so many amazing places to go. Sadly it just me that doesn't have a chance to travel yet.

Miri Bike Week 2017

Miri, Sarawak, Malaysia

miri bike week 2017

Hello fellow bloggers! 6th Miri Bike Week event for 2017 has been held for three days in my hometown last week. It was from 5th May to 7th May located at Permy Mall Miri. I managed to go there and I'm proud to say it was my first time ever attending the bike week event! Well, thank my friend who is a member from one of the rider group that willing to drag me there. If it's not because of him, I think I will never have this chance though.

The Blue Sky Tag

the blue sky tag

Hello lovely! I've been so busy lately that I don't get a chance to date my blog! It's been few days since my last post and that I decided to do the Blue Sky Tag post. I've been nominated by three persons (I'm sorry if I missed out the person who tagged me in their post) which mean there are 33 questions I have to answer. So, are you ready? Here we go!

6 Things That Are Easier Said Than Done

easier said than done


I Want To Diet and Start Eating Healthy

But I always end up having fried noodles for breakfast and chicken rice for lunch. I was planning to have only boiled eggs for breakfast and chicken soup with green veggies for lunch the night before but why did I do the opposite things on the next day? What make it worst is I can't even leave the junk foods! Tsk.

15 Stationery and Notebook Online Stores For Malaysian

malaysian-based stationery online shops


Being a notebook and stationery lover is fun. You get to own a collection of cute notebooks, pens, stickers, clear stamps, washi tapes, adorable notepads and so on. I used to buy so many notebooks when I was in primary and secondary school. Some of the books were used to write my friends' biodata and most just sit perfectly in the drawer. As I grow up, I was wrong thinking that being fond of stationery and notebook is such a healthy obsession. Trust me, it's one of obsession that gonna ripped your purse to its final thread. Simply because you can't resist cute stuff!

My Current Wish List #1

eecashyaa wishlist

Hello! I decided to make this post because I have no idea what to write about. Speaking of wish list somehow excites me! There are some stuff that currently in my wish list and I will definitely be happy if I could get my hand on them. Obviously not now but sooner, maybe. 

Well, I'm not saying I will get them all but if I had extra money, I will prolly grab every single thing that I put in my wish list. Self-satisfaction they said! Yes I know it's not necessary and it's what we called as kehendak instead of keperluan. But hmm, it's not a crime to have a desire towards something is it? Dreaming is free! :P

Now let's go through things that drive me crazy. 

eecashyaa wishlist


1. SONY A6000

Smaller and lighter than comparable DSLRs! To be honest I don't really have the knowledge about camera and sort. But Sony A6000 has always been on my wish list because I love the quality of the night shots taken with this camera. I am fond of the night view! I never tried them but I did some research about it. Look HERE to see the example of the night shots and HERE to see the day shots. Yes, I know I have to learn the photography skills in order to get that beautiful photos. Finger crossed. 

2. ADONIT PIXEL

After doing some research about what stylus has a similar function as Apple Pencil, I finally know that Adonit Pixel is the perfect one. If you read my post HERE, you will know that I am currently addicted to digital lettering. My Adonit Jot Pro can't do the lettering as I need a stylus/pencil that has a sensitivity pressure to work better with iPad. If you asked me why I don't buy the Apple Pencil, it's simply because I have an iPad mini instead of iPad Pro. Apple Pencil is specifically made for iPad Pro only. It won't work on my iPad.

3. DR MARTENS GRYPHON SANDAL

I always prefer sandal over heels or sneakers. And this kind of chunky-looks with 2 or 3 straps footwear is what I go for. I've been eyeing on this for ages already! Curious to see how it looks like on feet? Click HERE and HERE. Nampak macam sandal pinjam but I love the style though. Definitely gonna own this some day! But if you happened to know other footwear brands that have the similar style of sandals, do let me know so I could have them on my next wish list post. Eh? Vegan Clarissa and Hayden also looks nice! *drooling* 

4. G-SHOCK AW591BB-1A

I have my first GShock which you can see HERE and now I am eyeing on all-black GShock. I know it's a men's watch and I don't know if it would fit my hand but I love to see how sexy it is! I love GShock because of its features, especially the shock and water resistant. I'm the clumsy type of girl and I know by owning this kind of watch, I don't have to worry if it's crash on the floor or drowning in the water. I mean, don't you wash your plate and glass after using them? :P

5. TIMBERLAND 6 IN PREMIUM BOOT

Yes, boot. Other than sandals, I love boots too! I like to see people wearing ankle boots and high-cut boots (I don't know if this is the right term but you got me, right?). If I were to buy myself one of this footwear, Timberland 6 In Premium Boot is my pick. It's waterproof! I used to adore Dr Martens' but when Mr M told me about Timberland, I fall head over heels with it. He is obsessed with Red Wing but it's way too pricey lol. I have this kind of style that I like but I'm not sure what do we called it. Rugged looks, perhaps? Click HERE, HERE and HERE to see Timberland 6 In Premium Boot in action!

6. LEUCHTTURM1917 IN A6 SIZE & GRID STYLE

No matter how hard I tried to get rid of this feeling, I know deep inside me I still want Leuchtturm1917! Yes, you heard me. I want it in A6 size, grid style and in emerald colour. I have my Filofax in A6 size but I think it's a bit bulky to be brought anywhere. While my Dream Journal is in A5 size and too much to be in my daily handbag. Leuchtturm1917 in A6 size seems to be less bulky and it looks like it's the perfect book to jot down notes etc. Do you know where can I get this in Malaysia?

7. THE GRID -  BLOGGER TEMPLATE BY PIPDIG

After reading Siqa's post about one blog template from Pipdig she sets her eyes on, I go through the website to see some blogger templates too. Well, of course without any feeling to own one since I know it's gonna be expensive. But sadly, I found The Grid that hits me straight to my heart. Cewah. Yes, sad because right now I feel like purchasing the template! But guys, tolonglah, it costs $49/RM215! I love The Grid because it has minimalist and clean looks which always be the theme for my blog. I prefer this kind of design compare to the meriah-happy-looks blogger template. It looks good, isn't it? *sighhh*


* * * * * *

There are so many things I desired yet so little money. If I sum up the price of everything that I want, I know it would exceed 5k! Bukan-bukan wishlist aku ni kan. Hiks. Dah nama pun wish list. I know I shall work harder and save more in order to get what I want. I need to manage my expenses; separate the money for future and the money for self-satisfaction. Do it in the right way so you won't broke in accomplishing your wish list. That is how it supposed to be! Let's earn more and save more yeay yippie yabedabeduuu!

So, what about you? Tell me what you have on your wish list! 

Ada Apa Dengan Ezbuy!

ezbuy

Amaran keras kepada penggemar online shopping. Membaca entri ini adalah atas risiko anda sendiri. Saya sebagai penulis artikel tidak bertanggungjawab atas apa-apa perasaan yang bakal anda rasakan, contohnya seperti rambang mata ataupun perasaan ingin membeli, seusai membaca entri ini. Jangan cakap saya tak payung! :P

Rasanya semua orang dah tahu tentang Ezbuy! Ke ada yang belum tahu? Kalau tak tahu mesti baca entri ini sampai habis supaya boleh bagitahu dengan rakan yang tak tahu. Tak baca rugi tau! 

Apa yang best dengan Ezbuy?

Ezbuy ni macam-macam ada! Persis poket doraemon tapi dalam versi berlainan. Ezbuy adalah sebuah online store yang menawarkan pelbagai jenis barangan dari dalam dan luar negara. International gitu. Ia merupakan portal membeli-belah global pertama dan terbesar di Singapura sejak ditubuhkan pada tahun 2010.

ezbuy global shopping platform
https://ezbuy.my/
Dahlah banyak barang, banyak pilihan, harga pun berpatutan. Untuk setakat ini mereka menyediakan servis pembelian dari negara China, Taiwan dan USA. Dari apa yang saya baca dari website mereka, pemilik Ezbuy akan memperluaskan lagi servis mereka ke negara lain. Hebat kan? Makin sukalah nak membeli-belah ke serata negara secara virtual lepas ni. Semuanya di hujung jari sahaja!


Antara yang menarik di Ezbuy! 

Bila masuk website Ezbuy, korang akan nampak tab melintang yang disediakan yang memang dah ada special label. Tak nak ketinggalan tentang apa yang tengah hot sekarang? Boleh click label Trending Now. Nak barangan yang berharga RM30 ke bawah? Boleh click label Under RM30. Nak barangan daripada brand tertentu? Click je label Featured Brands. Untuk barangan Korea sahaja pun ada label sendiri. Mudah nak cari!

ezbuy trending now
https://ezbuy.my/Promotion/trending-now.html

ezbuy murah
https://ezbuy.my/Promotion/pricezone.html

ezbuy brands
https://ezbuy.my/Promotion/BrandsCollection.html

ezbuy korea
https://ezbuy.my/Promotion/korea-marketplace-main-page.html

Dengan adanya sistem mesra pengguna macam ni memang senang hati nak membeli belah.

Ezbuy ada 10 kategori barangan!

Tadi dah tengok tab melintang. Sekarang kita tengok tab menegak pulak. Sekaligus terjah barangan yang mereka jual. Untuk kategori pulak, semuanya dah tersusun rapi di bahagian tepi sebelah kiri website Ezbuy ni. Dalam kategori ada sub-kategori pulak. Bertambah mudah nak cari barang apa yang kita nak!

Antara kategorinya adalah Women's Clothing, Men's Clothing, Toys, Mothers & Kids, Shoes, Bags & Accesories, Home & Garden, Beauty & Health, Sports & Outdoors, Office & Stationery, Automotives and Mobile & Tablets.

ezbuy clothing
https://ezbuy.my/newcategory/5

ezbuy makeup
https://ezbuy.my/newcategory/863
ezbuy stationery
https://ezbuy.my/newcategory/2044
Ini adalah antara paparan barangan yang ada dijual di Ezbuy. Cantik, comel, murah, trendy semua ada! Nampak tak sub-kategori dekat tepi sebelah kiri? Ia untuk memudahkan pencarian barang dengan lebih spesifik. Jadi taklah pening sangat bila tengok barang bercampur-aduk kan?

Sesuai dengan salah satu tagline mereka iaitu most efficient, cost effective and reliable agent, dah tentulah proses penghantaran pun senang! Cari barang > add to cart > proceed payment > tunggu depan pintu rumah! Bestnya! Boleh klik SINI untuk tengok shipping rates dan masa yang diambil untuk penghantaran barang yang kita dah beli. Nak lambat nak laju semua boleh. Rates pun tak mahal sangat.

So apa tunggu lagi? Jomlah shopping dengan Ezbuy!

Haipppp! Kita manusia memang tak lari daripada perasaan gembira bila dapat free gift kan? Ezbuy memahami perasaan kita sebagai pembeli sebab tulah dia bagi voucher bernilai RM15! Klik SINI untuk dapatkan voucher. Happy shopping, people!

Digital Lettering and Little Lovartsie Freebies Part 1

digital lettering freebies calligraphy clipart

Hello everyone! These few days something has gotten into me and voila, I have something to tell you. I'm not quite sure if I would be serious doing this but I'm going to give it a try. I love trying new things! It was first because of lettering or in other word is calligraphy. But it suddenly get me another ideas. Since I am fond of stationeries, from pens to eraser to bookmark to everything that related, I also love to see people do the lettering. It used to be between pen and paper. But now it's between my Adonit and my patience.

Addicting Digital Lettering!

I have a so called ugly handwriting and doing lettering is so not my talent. So I have decided to try the digital lettering. Easy to erase, undo and redo! And I will never ever run out of paper and ink anymore. It turned out very exciting and addicting and I made few of the digital lettering these recent days. These two are few of them.

digital lettering calligraphy


Please let me know what you think about my lettering! I know I need to learn and practice more to get used to how the lettering font should be, the stroke etc. I was very addicted doing this that something has crossed my mind. I was wondering if I could make something like freebies etc. So here you gooooo! Another addicting thing to do that I literally abandon my books! I'm sorry, dearest! 

digital clipart brush stroke freebies


These are some of the digital clipart that I made. And of course, Google inspired. It just a simple and minimalist yet colourful digital clipart and I knows you obviously can get this for free from Google. There are tons of them and I am just trying to place myself in that massive world of digital art. Psst I know I am not an art student but it's not a crime to jump into another hobby, right? 

And to let you know, for this thing, I go by the name Little Lovartsie which I scramble the words myself. It's specifically for my branding/product that is originally mine. I am willing to sell them too! More colours and shape etc of course. Please support okay? This is currently one of the thing I could do to find a passive income hehehe. 

Freebies Yeayy!

So, these freebies are for you whoever that read this post. I will provide the download link below. You can download and use them on your blog or anywhere you want to. Please do me a favour, would you? Backlink to me if you are using the freebies. :) Don't worry because everything is in PNG format/transparent background. I will try to create more of digital clipart which I hope if I woke up tomorrow, God will give me some talents and creativity in arts. Hehehe!

download freebies eeca shyaa

What do you think about this? I hope you like it! <3