Tuesday, February 28, 2017

First Hiking Experience : Bukit Kasut, Niah National Park

bukit kasut, niah national park

Sebelum ni aku pernah share tentang pengalaman aku ke Gua Niah (boleh baca sini Things To Do in Miri : Exploring Gua Niah) which aku pergi pada tahun 2015. Sekarang dah tahun 2017 baru aku berpeluang ke sana lagi. Kali ni bukan untuk melawat gua tapi untuk hiking di Bukit Kasut! It's my very first time hiking okay. Walaupun aku teramatlah tahu yang stamina aku tak akan cukup untuk sampai ke summit, tapi aku tetap degil dan eksaited nak pergi jugak.

I rejected many times bila kawan aku ajak sebab aku takut aku tak mampu buat aktiviti tu. Lagipun aku memang cuak gila kalau terpaksa agak tempat tinggi ni. But yeah, I did take the risk and challenge myself.

Bukit Kasut, Niah National Park

bukit kasut niah national park



Difficulty : 7/10 (potentially dangerous in parts)
Scenic value : 7/10
Flora & Fauna : 7/10
Distance : No accurate distances available
• This relatively tough walk takes you through a boggy riverine forest, with huge buttressed trees and noisy macaque monkeys. 
• The climb is steep and hard, involving several scrambles up near-vertical sections of narrow, sharp weathered limestone ridge - tripping or slipping could have potentially serious consequences. 
• From the top, there are fantastic views of the forest in the national park below, the town of Batu Niah, surrounding oil palm plantations and, off near the horizon, the South China Sea. 
• It is not a trek for the unfit or the timid.  The trail up the cliff is very steep and requires reasonable fitness levels.
Credit : TrekkingSarawak

Seeeee, I didn't even read about this before proceed to my adventure. It has been stated there that the trek is not for the unfit and timid like me. And I have no idea it would be that steep sebab kawan aku cakap trek tu sesuai untuk beginner. Penipu betol hahaha. (sorry mun kitak baca tok. jangan marah muah ciked hahaha.)

Journey Begin!

It was a last minute decision. Days before memang dah plan cuma tak confirm. So dari Miri ke Niah dalam pukul 9 pagi. Sampai dalam pukul 10 macam tu. Everything dah ready terus mulakan journey without regret walaupun sepanjang perjalanan dalam kereta tapak tangan aku dah berpeluh sebab takut macam mana agaknya nak naik sampai summit hahaha. Tak sempat nak stop and snap banyak gambar sebab masa tak mengizinkan. Perjalanan ke Bukit Kasut ni satu arah ke Gua Niah. Cuma nak masuk ke Gua Niah tu cabang sebelah kiri dan Bukit Kasut ni cabang sebelah kanan kalau tak silap.

bukit kasut niah national park

Awal-awal tu bagi aku okay je. Sebab jalan biasa but a bit licin lah. So kawan aku tolong carikan kayu panjang untuk aku jadikan hiking pole untuk memudahkan perjalanan aku. Tak ada lah asyik nak terjatuh je. Next time pergi hiking memang aku akan beli and bawa hiking pole sendiri. Bagi aku benda tu penting. Tak tau pulak kalau orang lain lah. Soooo jalan punya jalan, lebih kurang 2 or 3 jam macam tu, semangat aku terlarik sikit bila tengok tangga yang nauzubillah banyak ni. Penat naik woiii. Ingatkan Gua Niah je ada tangga banyak macam ni. Tak boleh buat lift or eskalator ke kat sinii huhuhu. Lift antik tarik guna tali tu pun boleh asalkan tak perlu naik nenek tangga macam ni. Gilalahh.

Bila dah di tangga yang paling last, ingatkan boleh bersuka ria. Rupanya ada yang lagi sadis menanti.

Image result for annoyed tumblr gif

Sayang aku tak ada snap gambar betapa curamnya jalan nak naik ke another atas Bukit Kasut ni. Batu-batuan yang entah aku sendiri tak pasti kat mana je nak pijak. Curam gilaaaa okay. I had no choice but to climb and continue this little adventure. Terkial-kial sampai termuntah for the sake of summit. Masa tu memang rasa nak give up sebab tak larat dan memang penat gila. I told ya stamina aku ciput je. Jogging pun fail apatah lagi nak hiking. Masa dekat batuan curam tu aku banyak berhenti. Nak menangis pun ada. Nasib baik kawan aku sabar. Memang la kena sabar sebab dia yang ajak ahahahaa.

Image result for facepalm tumblr gif

But guess what, baru suku aku naik tiba-tiba hari hujan pulak. Yes I was so dissapointed that day sebab tak dapat sampai summit. Penat je aku memenatkan diri sekali tengok terpaksa turun balik. Batuan tu start licin dah. That was when anxiety and phobia hits me. Kalau nak turun curam memang lagi nampak tinggi kan. Duhhhhhhhh rasa mcm nak duduk situ sampai hujan berhenti dan sampai laluan tu semua jadi kering je. Huhuhu. Tak ada rezeki nak sampai summit. Aku curious nak tahu apa lagi cabaran yang menanti aku lepas naik curam tu. Memang aku akan datang lagi next time.

bukit kasut niah national park


Hmm masa ni memang dah kepenatan yang amat dan teramatlah penat! Masa balik tu aku rasa dah a bit better lah walaupun jalan becak and jadi lagi licin. Haa tu lah kegunaan tongkat sakti. At least ada grip supaya tak tergelincir. Kasut yang aku guna pun bukan kasut hiking sebenarnya. Nak pergi hiking ni kalau boleh kena guna kasut yang memang untuk hiking. Tapak kasut lagi power grip. Attire pun kena cari yang sesuai supaya selesa.

Things I Learned! 

Dari hiking experience aku ni, ada few important things yang aku perlu ada untuk my next adventure. Kena sediakan awal-awal hiks!

Kasut hiking - Of course mesti ada sebab aku tak ada kasut yang sesuai hehehe!
Hiking pole - Untuk memudahkan pergerakan aku. Baca SINI kenapa mesti ada benda ni.
Gloves - Untuk protect jari jemarikuuu hahah. Jari aku melecet sebab pegang kayu terlampau lama.
Stamina - Supaya tak cepat pancit. Ada jual dekat kedai tak? Huhuhu
Survival kit - Yang ni memang harus ada dan aku rasa tak boleh sorang je bawak. Kalau sesat sorang kat mana nak cari pisau etc kalau dah semua benda dekat kawan yang lagi sorang?!

Sooooo, rasanya itu je yang aku nak kongsi dalam entri ni. Rasa macam kelakar pun ada bila ingat balik pengalaman ni. Stamina tak ada tapi ada hati nak pergi hiking tempat susah macam ni huhu. But at least aku dah buktikan yang aku dapat lawan ketakutan aku kan. I'm still a beginner dalam dunia outdoor activities ni. Suka tapi kena gagahkan diri untuk upgrade body system sebaiknya.

Till here then. Hope you enjoy reading. Toodles! x

READ MORE >

Sunday, February 26, 2017

Food Hunting : Places To Eat in Kuching



Kalau aku cakap a short trip mean it is really a short trip. I finally got a chance to visit Kuching city again after few years. First time datang Kuching masa tahun 2003 or 2004 agaknya. It has been a long time lah. Actually this was an unplanned trip. I was thinking hard about where to travel this year and suddenly Kuching crossed my mind. Bila survey tiket ngam ngam harga murah, I just bought it on the next day. I didn't discuss with my parents before purchasing them cause I'm afraid they won't let me go. So the only possible way to get the green-light from them is to buy it first. I'm pretty sure dad won't let me sia-siakan the ticket hehehe!

Omnomnomnomnomnom ~ 

Rasanya aku datang semata nak buat aktiviti food hunting dan menternak lemak tepu je. Tak banyak aktiviti lain yang aku buat sebab aku datang pun dalam 5 hari je. Jumpa anak buah Adam dan Naila tapi tu aku akan cerita dalam lain entri lah. Hiks.

* * * * * * * * * * 

First Thing To Get While in Kuching! 

gulalet kuching

Benda dalam gambar dekat atas ni memang dari kecik aku panggil gulalet. Kalau di Miri memang susah cari dan yang aku tahu di Kuching je banyak jual benda alah ni. Ni bukan sabut kelapa mahupun ubi, tapi gula okayyy. So sweeeeeeeet macam aku hahaha. Aku suka makan benda ni. Curious nak tahu macam mana dorang buat! Kalau dekat tempat lain aku tak pasti ada or tak. Mungkin ada nama berlainan dan rasa berbeza kot. Kalau tak pernah cuba, mesti wajib cuba okay :D


Best Places To Eat in Kuching! 

I don't really get a chance to eat at many restaurants on this short trip. Unless I have a big tummy tank, then I'm sure I can go food hunting more and eat nonstop! Aku kuat makan tapi aku cepat kenyang. Kalau dah kenyang tu sampai tak larat nak buat apa dah. Lol just kidding!

Pure Fish Ball Cafe

best places to eat in kuching
Gambar ni gambar ihsan pakcik google. Masa makan disini aku tak sempat nak snap gambar sebab terus makan je. Don't be surprised! Well, aku pun terkejut juga sebenarnya masa first time datang sini. Kedai cina kot. Tapi bila masuk dalam, wah, banyak jugak customer melayu rupanya. Nah, they don't serve pork. Masa dekat sini aku makan buttermilk chicken. Daebak lah. Simple tapi sedap! Harga makanan pun affordable okay! Kalau nak tengok gambar-gambar makanan dekat Pure Fish Ball Cafe ni boleh tengok dekat facebook page mereka (https://www.facebook.com/purefishballcafe/). But please don't blame me if your tummy go crazy when seeing the food photos!

Mom's Laksa @ Rojak Muhammad Kucei Cafe 

best places to eat in kuching

It has been said that laksa at Mom's Laksa is one of the best in Sarawak. Kinda lucky to get this chance to try this even I'm not really a fan of laksa heheh! I do love this one except for that daun ketumbar garnish on top of my laksa!!! Kalau aku tahu mereka guna daun tu, memang aku tak suruh letak lol. Sedap memang sedap. Harga kalau tak silap aku dalam RM5 or RM6 maybe. Lupa. But worth it la sebab rasa nang nyaman bah heh. Another thing that I tried here is the rojak. Tauk sik apa rojak?

best places to eat in kuching

Tadaaa! Ini adalah rojak kambing wahai rakan sekalian! Kalau siapa suka makan lamb memang patut cuba. Sedap bak hang! Aku makan ni on spot lepas makan laksa hahahaa. Memang sesi menternak lemak sangat! Makan sampai rasa nak termuntah sebab tummy terlampau full. Kalau untuk rojak kambing ni tak ada portion kecil. Yang ni size medium dan harga RM14.50 sepinggan. Ehem aku share dengan kawan okay. Kalau makan sorang rasanya aku dah terbaring dekat kedai tu lol. 

Aiskrim Gulapong at Kuching's Open Air Market 

best places to eat in kuching

I know this photo doesn't look fancy and meriah like other aiskrim gulapong. I was a bit frustrated too actually cause when I came there, the only option for the topping that I have is the crunchy cornflakes. Masa berbaris tu bukan main lagi aku plan nak letak everything which is the crunchy peanut and the cookies. Tapi sayang cuma ada encik cornflake yang tinggal keseorangan je masa tu. Hiks. The taste not bad sebab aiskrim vanilla tu tak manis sangat dan rasa gulapong drizzle tu pun dah gila manis. Tambah lagi aku yang makan memang double triple manis lah. Huhu. This place is among one of the best places in Kuching to have your gulapong icecream ok! Do check it out :D

Swee Kang Ais Kacang 

best places to eat in kuching

Kalau sebelum ni selalu tengok je orang post pasal Swee Kang, kali ni turn aku pulak nak rasa apa yang mereka serve dekat sana. I'm a fan of ABC cendol etc and bagi aku memang sedap lepak makan ais kacang dekat Swee Kang. Apa yang aku tahu kedai ni memang femes di Kuching! Makanan dalam gambar tu pulak namanya Cha Kueh. Masakan simple tapi tengok orang yang buat makanan ni busy yang amat which is maksudnya memang banyak orang order nak makan ni. Kedai bukak dari jam 12 tengahari sampai pukul 6 petang kalau tak silap. Kalau nak datang sini pastikan pukul 11 dah tunggu dekat depan kedai okay. Kalau datang lambat terpaksalah bawak kerusi dan meja sendiri dari rumah hohoho. 


Kak Pah Nasi Kerabu

best places to eat in kuching

At first aku tak nak makan nasi kerabu sebab tak berapa suka. But then lastnya termakan jugak. Pergi masa blackout dan hari memang dah gelap dah. But I'm quite surprised cause people be like ahhh-blackout-dont-care-yang-penting-dapat-makan-situ dan kami pun makan ala-ala candlelight dinner. Nak snap gambar pun dalam gelap. Nak pakai flash malu pulak hahaha. Aku makan nasi kerabu ayam percik. Yang lain-lain semua sedap but too bad ayam agak kering. Tapi makan tetap habis okay!!

Raja Ayam Bakar

best places to eat in kuching

Ni pulak salah satu tempat makan femes di Kuching. Raja ayam bakar!! Kalau datang Kuching mesti pergi sini okay. Kedai memang tersangatlah ramai orang tapi servis taklah terlampau lambat. Sambal memang perghh lahh! Overall semua okay cumaaaaaa, ayam tu a bit pahit yang bahagian luar maybe sebab hangus sikit kot. Haa bukan ini je menu yang ada okay. Ada banyak lagi pilihan lain yang boleh dicuba kalau datang sini. Masa tu ada tengok orang meja sebelah makan ayam penyet agaknya. Nampak wow gitu lorhhh. Insyallah kalau datang Kuching lagi next time nak cuba menu lain pulak.

Emma Bakso

best places to eat in kuching

Yang ni pulak first time aku makan bakso yang guna tiga jenis mee. Nak makan pun konfius hahaha. Selalu makan bakso guna mihun je. Lokasi kedai ni dekat area Semariang. Portion nampak sikit tapi kalau dah makan memang kenyang lah. Rasa pun not bad jugak. Kalau aku makan mee ada sup macam ni tak sah kalau tak letak kicap, limau dan cili barulah perghhhh! Aku tak pasti kalau kedai lain guna tiga jenis mee macam ni but kalau nak try boleh la ke kedai ni. Hihi.

* * * * * * * * * *

So that was all yang aku makan masa di Kuching haritu. Pada pendapat aku semua makanan yang aku mention dekat atas semua sedap. Belum ada lagi makanan yang buat aku marah. Actually ada banyak lagi tempat makan yang best. Cuma tak sempat nak agak je. Takkan nak keep on eating even perut dah kenyang kan? Ya bena rangkak namanya :P Anyway, I hope you enjoy reading this post. Don't miss out the places if you're heading to Kuching cityyy! Toddles ~ x

READ MORE >