Food Hunting : Places To Eat in Kuching

by - February 26, 2017



Kalau aku cakap a short trip mean it is really a short trip. I finally got a chance to visit Kuching city again after few years. First time datang Kuching masa tahun 2003 or 2004 agaknya. It has been a long time lah. Actually this was an unplanned trip. I was thinking hard about where to travel this year and suddenly Kuching crossed my mind. Bila survey tiket ngam ngam harga murah, I just bought it on the next day. I didn't discuss with my parents before purchasing them cause I'm afraid they won't let me go. So the only possible way to get the green-light from them is to buy it first. I'm pretty sure dad won't let me sia-siakan the ticket hehehe!

Omnomnomnomnomnom ~ 

Rasanya aku datang semata nak buat aktiviti food hunting dan menternak lemak tepu je. Tak banyak aktiviti lain yang aku buat sebab aku datang pun dalam 5 hari je. Jumpa anak buah Adam dan Naila tapi tu aku akan cerita dalam lain entri lah. Hiks.

* * * * * * * * * * 

First Thing To Get While in Kuching! 

gulalet kuching

Benda dalam gambar dekat atas ni memang dari kecik aku panggil gulalet. Kalau di Miri memang susah cari dan yang aku tahu di Kuching je banyak jual benda alah ni. Ni bukan sabut kelapa mahupun ubi, tapi gula okayyy. So sweeeeeeeet macam aku hahaha. Aku suka makan benda ni. Curious nak tahu macam mana dorang buat! Kalau dekat tempat lain aku tak pasti ada or tak. Mungkin ada nama berlainan dan rasa berbeza kot. Kalau tak pernah cuba, mesti wajib cuba okay :D


Best Places To Eat in Kuching! 

I don't really get a chance to eat at many restaurants on this short trip. Unless I have a big tummy tank, then I'm sure I can go food hunting more and eat nonstop! Aku kuat makan tapi aku cepat kenyang. Kalau dah kenyang tu sampai tak larat nak buat apa dah. Lol just kidding!

Pure Fish Ball Cafe

best places to eat in kuching
Gambar ni gambar ihsan pakcik google. Masa makan disini aku tak sempat nak snap gambar sebab terus makan je. Don't be surprised! Well, aku pun terkejut juga sebenarnya masa first time datang sini. Kedai cina kot. Tapi bila masuk dalam, wah, banyak jugak customer melayu rupanya. Nah, they don't serve pork. Masa dekat sini aku makan buttermilk chicken. Daebak lah. Simple tapi sedap! Harga makanan pun affordable okay! Kalau nak tengok gambar-gambar makanan dekat Pure Fish Ball Cafe ni boleh tengok dekat facebook page mereka (https://www.facebook.com/purefishballcafe/). But please don't blame me if your tummy go crazy when seeing the food photos!

Mom's Laksa @ Rojak Muhammad Kucei Cafe 

best places to eat in kuching

It has been said that laksa at Mom's Laksa is one of the best in Sarawak. Kinda lucky to get this chance to try this even I'm not really a fan of laksa heheh! I do love this one except for that daun ketumbar garnish on top of my laksa!!! Kalau aku tahu mereka guna daun tu, memang aku tak suruh letak lol. Sedap memang sedap. Harga kalau tak silap aku dalam RM5 or RM6 maybe. Lupa. But worth it la sebab rasa nang nyaman bah heh. Another thing that I tried here is the rojak. Tauk sik apa rojak?

best places to eat in kuching

Tadaaa! Ini adalah rojak kambing wahai rakan sekalian! Kalau siapa suka makan lamb memang patut cuba. Sedap bak hang! Aku makan ni on spot lepas makan laksa hahahaa. Memang sesi menternak lemak sangat! Makan sampai rasa nak termuntah sebab tummy terlampau full. Kalau untuk rojak kambing ni tak ada portion kecil. Yang ni size medium dan harga RM14.50 sepinggan. Ehem aku share dengan kawan okay. Kalau makan sorang rasanya aku dah terbaring dekat kedai tu lol. 

Aiskrim Gulapong at Kuching's Open Air Market 

best places to eat in kuching

I know this photo doesn't look fancy and meriah like other aiskrim gulapong. I was a bit frustrated too actually cause when I came there, the only option for the topping that I have is the crunchy cornflakes. Masa berbaris tu bukan main lagi aku plan nak letak everything which is the crunchy peanut and the cookies. Tapi sayang cuma ada encik cornflake yang tinggal keseorangan je masa tu. Hiks. The taste not bad sebab aiskrim vanilla tu tak manis sangat dan rasa gulapong drizzle tu pun dah gila manis. Tambah lagi aku yang makan memang double triple manis lah. Huhu. This place is among one of the best places in Kuching to have your gulapong icecream ok! Do check it out :D

Swee Kang Ais Kacang 

best places to eat in kuching

Kalau sebelum ni selalu tengok je orang post pasal Swee Kang, kali ni turn aku pulak nak rasa apa yang mereka serve dekat sana. I'm a fan of ABC cendol etc and bagi aku memang sedap lepak makan ais kacang dekat Swee Kang. Apa yang aku tahu kedai ni memang femes di Kuching! Makanan dalam gambar tu pulak namanya Cha Kueh. Masakan simple tapi tengok orang yang buat makanan ni busy yang amat which is maksudnya memang banyak orang order nak makan ni. Kedai bukak dari jam 12 tengahari sampai pukul 6 petang kalau tak silap. Kalau nak datang sini pastikan pukul 11 dah tunggu dekat depan kedai okay. Kalau datang lambat terpaksalah bawak kerusi dan meja sendiri dari rumah hohoho. 


Kak Pah Nasi Kerabu

best places to eat in kuching

At first aku tak nak makan nasi kerabu sebab tak berapa suka. But then lastnya termakan jugak. Pergi masa blackout dan hari memang dah gelap dah. But I'm quite surprised cause people be like ahhh-blackout-dont-care-yang-penting-dapat-makan-situ dan kami pun makan ala-ala candlelight dinner. Nak snap gambar pun dalam gelap. Nak pakai flash malu pulak hahaha. Aku makan nasi kerabu ayam percik. Yang lain-lain semua sedap but too bad ayam agak kering. Tapi makan tetap habis okay!!

Raja Ayam Bakar

best places to eat in kuching

Ni pulak salah satu tempat makan femes di Kuching. Raja ayam bakar!! Kalau datang Kuching mesti pergi sini okay. Kedai memang tersangatlah ramai orang tapi servis taklah terlampau lambat. Sambal memang perghh lahh! Overall semua okay cumaaaaaa, ayam tu a bit pahit yang bahagian luar maybe sebab hangus sikit kot. Haa bukan ini je menu yang ada okay. Ada banyak lagi pilihan lain yang boleh dicuba kalau datang sini. Masa tu ada tengok orang meja sebelah makan ayam penyet agaknya. Nampak wow gitu lorhhh. Insyallah kalau datang Kuching lagi next time nak cuba menu lain pulak.

Emma Bakso

best places to eat in kuching

Yang ni pulak first time aku makan bakso yang guna tiga jenis mee. Nak makan pun konfius hahaha. Selalu makan bakso guna mihun je. Lokasi kedai ni dekat area Semariang. Portion nampak sikit tapi kalau dah makan memang kenyang lah. Rasa pun not bad jugak. Kalau aku makan mee ada sup macam ni tak sah kalau tak letak kicap, limau dan cili barulah perghhhh! Aku tak pasti kalau kedai lain guna tiga jenis mee macam ni but kalau nak try boleh la ke kedai ni. Hihi.

* * * * * * * * * *

So that was all yang aku makan masa di Kuching haritu. Pada pendapat aku semua makanan yang aku mention dekat atas semua sedap. Belum ada lagi makanan yang buat aku marah. Actually ada banyak lagi tempat makan yang best. Cuma tak sempat nak agak je. Takkan nak keep on eating even perut dah kenyang kan? Ya bena rangkak namanya :P Anyway, I hope you enjoy reading this post. Don't miss out the places if you're heading to Kuching cityyy! Toddles ~ x

You May Also Like

9 comments

  1. Laksa and bakso nampak wowww sangat! Gulalet tu macam tak pernah jumpa. Ke dia sejenis manisan yg ada tepung2 kat luar and kalau makan habis putih mulut kita sebab kena tepung? Ke bukan? Haha

    ReplyDelete
  2. nelan aek liur nangga semua makanan ya. kmk belum pernah gk merasa gulalet ya. teringin juak mok merasa :D

    ReplyDelete
  3. Welcome back Echaa... haha. lamak menyepi... gulalet .. sik penah kmk makan benda ya. sik pernah tauk pun

    ReplyDelete
  4. I really like Aiskrim Gulapong! unik kot tak dapat lagi kat tempat lagi. Ayam bakar tu pun macam sedap. I'll definitely eat the foods that you have suggested here! it looks really nice and tempting :')

    btw followed you ya. Jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

    ReplyDelete
  5. Banyak menu pelik kat sana yek.. Kalau p sana harus cuba ni.. :)

    ReplyDelete
  6. wahhh banyak try makanan kat sana..lapar pula bila tengok. saya hanya pernah try laksa kat kutching tak tahu kat mana da kedai tu.. lama dah tak p kuching.. pernah p satu kali je~

    ReplyDelete
  7. apa nieeeeeeeeeee rasa lapar balik tengok semua makanan ni T_____________T

    ReplyDelete
  8. waaaa.... laparrr tgk menu makanan yg sedap-sedap..

    ReplyDelete
  9. You should go to Cendol MAMI. Their cendol is the best! And Kuehpedia should be on your list if you come to Kuching again. The price is reasonable and I recommend nasi lalapan ayam bakar (I don't remember the exact name). It's really delicious!

    ReplyDelete