Temptation of Pretty Blogger Templates

free blogger template

Can anyone tell me why do every single blogger templates in Etsy are so tempting?

https://www.etsy.com/market/blogger_template (click at your own risk!)

Tiap kali blogwalking mesti aku rasa macam nak tukar blogger template. Lagi-lagi bila jumpa blog yang guna template minimalist. Nampak kemas gilak bila tengok orang punya blog! Bila compare dengan blog sendiri terasa macam buruk sangat blog kita. Niat sebenar nak blogwalking dan tinggalkan komen. Rupanya sibuk cari kekurangan blog sendiri.

Bila tak puas hati, mulalah gatal nak revamp blog. Tukar sana tukar sini. Kadang aku ada cari template dekat Etsy. Hmm. Berfikir dua tiga kali nak beli atau tak nak. Semua aku tengok cantik semacam je. Harga pun cantik. Mungkin berpatutan dengan fungsi yang diletakkan dalam code template tu. Fikir punya fikir, ahh, baik buat sendiri lagi puas hati. Sengaja nak sedapkan hati supaya tak tergoda oleh blogger template yang dijual dalam Etsy!

Aku tak pro sangat main coding blog. Setakat yang basic memang handal lah. Tipu kalau kau cakap tak handal sedangkan tutorial edit blog punyalah berlambak dalam Google. Kena banyak try and error. Pesan aku supaya sabar bila main coding sebab kadang kau akan mental breakdown bila code yang kau nak pasang dalam blog tu tak menjadi. Kalau malas nak edit blog sendiri boleh guna free blogger templates yang ada atau upah blog designer yang ada buat servis edit blog. Mudah dan boleh explain macam mana design yang kita nak. Harga pun mungkin lagi murah kot.

Blogger template adalah salah satu benda penting untuk blog sebenarnya. Orang lebih suka blog yang nampak cantik dan kemas daripada yang berserabut. Tapi hakikatnya, cantik mana pun blog kalau tak ada isi pun tak guna jugak. Contoh macam blog aku lah kan. Edit blog bukan main rajin tapi nak update post berguna punyalah payah! Banyak je inspirasi dan idea yang dah disenaraikan tapi kenapa susah sangat nak buat eh?

Berbalik pada cerita blogger template tadi, secara tak sengaja aku dah terbagi tips cara nak batalkan hajat kau untuk beli template baru. Kalau free aku tak kisah. I'm trying to save your money. You should thank me later. Kidding! Tips ni hanya untuk orang yang mudah tergoda dengan blogger template berbayar. Contohnya macam aku lah hehehe! Yang bestnya template berbayar ni sebab ada banyak design. Dan custom widget etc kebanyakan macam best compare to free blogger templates. Free blogger templates mungkin agak limited kalau nak ubah itu ini. Yang pasti memang ada pros and cons disitu.

Well, in the end, its all up to you. If you think its gonna worth it, then just purchase it as long as you are happy with the blogger template. Mungkin bila dah tengok blog sendiri cantik dan gorgeous akan timbul semangat nak update blog setiap hari!

So, what say you? Ke aku sorang je yang gila dengan template cantik ni? Ahhh...

Toddles x

Book Review | The Reluctant Heiress

the reluctant heiress review

Title: The Reluctant Heiress (Previously published as Magic Flutes)
Author: Eva Ibbotson
Publisher: Speak
Date Published: 1982
Genre: Young Adult/Teens/Historical Romance

"Breathe?" said Tessa, shocked. "I don't need to breathe when I'm with you."

The Reluctant Heiress Synopsis

Being an heiress in 1920s Austria with nothing but a broken-down castle to your name and nary a penny in your purse could be frustrating for anyone but the Princess Theresa-Maria of Pfaffenstein. “Tessa,” however, is thrilled with her situation, as it allows her to concentrate on her love of the arts—and no one in the Viennese opera company need know that their delightful and charming under-wardrobe mistress is really a princess. But when the dashing self-made millionaire Guy Farne arrives at the opera in search of suitable entertainment for his high society guests, Tessa realizes that there may be more to life—and love—than just music. But while the attraction between them in undeniable, Guy’s insufferable snob of a fiancée only solidifies Tessa’s determination to keep her true identity a secret. Yet, after a chance meeting with the handsome Englishman, Tessa’s reserve begins to melt, and she starts to wonder if it’s not too late for a fairytale ending. Source: Amazon


My Thoughts

I'm not a fan of historical romance genre but somehow this book finally caught my attention after few pages. The writing style is a bit difficult to read for me but I managed to follow the rhythm of the book. The story gets interesting and enjoyable even though I get bored in the beginning. The way the author describe everything will get into your mind. I am very curious to know how does Pfaffenstein castle look like so I Google it and HERE is how it looks like! As for my opinion, the exciting scene starts when Guy meets Tessa without even knowing that she is a princess in disguise.

I love how the author made them very humble and down to earth characters. Tessa decides to sell her castle and live as a commoner - hiding her identity - and working as a under-wardrobe mistress for a small opera company. Regardless of her royal status, She doesn't care what kind of life she has as long as she could serve music and art to people. While Guy Farne, a self-made millionaire, is very kind and patience not until someone hurt his pride. His fiancee, Nerine, is the opposite of Tessa. And Prince Maximilian of Spittau who is fond of Tessa, very determined to propose her because he loves her for real - not because his mom wants to take her for granted. It's obvious that greed has lost in this book except for Nerine who lives a luxury and snobbish life when she engaged to Guy. I hate her for taking Guy for granted, for disgracing Guy's foster mother and Guy, Guy shouldn't spoil her much!

The ending is written perfectly as nobody gets hurt in order to claim their love from each other. The author has put a great idea how to make someone leave on their own and find their love which blew me away because I never thought it would be like that. A wise decision, I'd say.

I would recommend this book to anyone who loves or want to try getting into historical romance!

Favourite Quotes

"It is a fearful thing to love what time can touch" - Tessa (pg.294)
"Nerine has enough jewels to sink a battleship!" - Guy Farne (pg.293)

Rating

★★★★☆

Miri App | Search, Locate, Rate & Review Everything About Miri

bandaraya miri

Tiap kali kalau ada plan nak keluar dengan kawan mesti susah nak decide dekat mana nak makan kan. Fikir punya fikir dekat setengah jam baru dapat pilih nak makan apa dan nak makan dekat mana. Jangankan orang luar, aku sendiri pun kadang tak tahu apa saja yang ada di Miri ni sebab aku jarang makan diluar sebenarnya. 

Tapi sekarang dah tak payah pening-pening lagi nak fikir benda tu semua. Download je Miri App! Haa pernah tak dengar tentang Miri App? Aku tak pasti korang tahu atau tak tapi aku pun baru tahu kewujudan aplikasi ni sebenarnya. Ini bukan paid article or apa tapi disebabkan aku rasa tak ramai tahu tentang ni so aku nak tolong promote Miri App ni biar semua orang tahu! :P

miri app

Apa itu Miri App?

Miri App adalah satu aplikasi yang menyediakan maklumat tentang Bandaraya Miri dalam bentuk mudah. Aplikasi ni sudah pun diperkenalkan sejak tahun lepas lagi sebenarnya. Ia adalah projek komuniti dan pelancongan oleh Majlis Bandaraya Miri. Tujuan utama Miri App ini dibina adalah untuk mempromosikan Bandaraya Miri! Dengan adanya Miri App ni, orang luar boleh cari maklumat tentang makanan, tempat-tempat menarik dan apa-apa acara menarik yang ada di kawasan Miri. Haa mudah kan sebab semuanya di hujung jari sahaja! 

Paparan Miri App

Semua gambar ni aku screenshot dari smartphone aku.

bandaraya miri

bandaraya miri

bandaraya miri

bandaraya miri


Nampak clean, teratur dan mudah je nak guna kan? Untuk bab makanan tu jangan terkejut sebab memang ada halal dan non-halal punya. Tapi jangan risau sebab dekat maklumat kedai mereka ada letak logo halal. Untuk owner kedai makan atau event organiser, mereka boleh register maklumat mereka dalam sistem dan meriahkan lagi information yang ada dalam Miri App ni. Yang bestnya setiap apa yang kita click akan ada deskripsi dan butiran lanjut mengenai benda tu. At least taklah clueless sangat kan.

Untuk support Miri App ni, korang bolehlah download dan tinggalkan review dekat mana-mana tempat yang korang dah pergi. Kalau tak nak download tapi nak tinggalkan review boleh buat dekat Miri City Website. Untuk orang Miri pulak, sila support untuk tolong promosikan Bandaraya Miri! Let's make out town great!

Lazada Birthday Blogger Contest

Lazada Malaysia

Haippp! Sempena hari jadi Lazada Malaysia ni, mereka ada buat contest. Aku tengok banyak je blogger yang join Lazada Birthday Contest ni. Meriah semacam! Memandangkan aku belum ada benda nak update dalam blog, rasanya aku patut menyemakkan diri dalam senarai peserta Lazada Birthday Blogger Contest ni. Jujur yang aku belum pernah shopping di Lazada ni. Tapi kalau cuci mata tengok barangan yang ada dalam website Lazada memang banyak kali dah. Macam-macam benda mereka ada okay! Rambang mata dibuatnya!

Website Lazada ni kalau dalam bentuk fizikal aku rasa dia akan jadi bangunan shopping mall 8 tingkat! Tapi kena add on satu tingkat lagi untuk foodcourt!

What do you love about Lazada Malaysia?


Macam-macam ada! Bab ni paling best dan win sekali bagi aku sebab tak payah susah-susah nak ke kedai cari barang. Kalau jenis pemalu macam aku ni memang heaven sangat dah Lazada ni. Semua benda di hujung jari. Cakap je nak apa memang semua ada. Nak cari kasut, gadjet, perabot, makanan, baju, barang mekap, periuk belanga, penyapu, mop semua ada. Tak kisah lah benda besar ke kecik semua dia sapu. Keretapi betul je tak ada dalam tu hehehe!

Selain dari macam-macam ada ni, website Lazada ni sangat kemas dan teratur. Banyak barang tapi tetap teratur sebab setiap benda ada kategori dan sub-kategori sendiri. Lagi mudah nak cari apa yang kita nak. Setiap apa yang dipaparkan pun ada deskripsi dan butiran terperinci. Kalau ada yang berkenan boleh terus add to cart dan checkout. Sistem pembayaran pun agak senang dan fleksibel. Say no more! Nak shopping pun jadi mudah yang amat dengan Lazada ni!


Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products)


Lazada tanya apa produk kesukaan ni nak bagi satu ke? Tak baik tanya je tau :P

Lazada Malaysia

Sony A6000. Yang ni benda paling aku suka dan paling aku nak. Dah lama idam kamera Sony A6000 ni. Sekarang pun tengah kumpul duit nak beli kamera. Walaupun tak ada bakat persis seorang jurukamera, tapi aku tetap nak jugak kamera ni sebab aku suka snap gambar! Aku dah buat review tentang kamera ni. Kalau ambil gambar malam memang cantik gila. Terang. Sesuai untuk aku yang suka night view! Selain tu boleh snap gambar lawa ala-ala stock photos untuk blog sendiri!

Lazada Malaysia

Panasonic MJ-L500 Slow Juicer. One of my favourite kitchenware! Setiap pagi aku buat jus karot. Kadang aku buat jus epal atau jus timun. Yang aku guna sekarang adalah high-speed juicer. Bila bandingkan dengan slow juicer ni nampak macam best lagi jus tu sebab tak ada rasa kasar. Selalu kalau kita minum jus mesti ada cebisan buah yang kecik tu kan. Then kalau biarkan sekejap mesti benda tu timbul atas permukaan jus. Tapi kalau guna slow juicer ni rasanya jus tu akan jadi lebih soft! SINI ada details produk ni. Nak satu plis!

Lazada Malaysia

Cook N Home 15 Piece Non Stick Black Soft Handle Cookware Set. Aku paling suka masak guna non-stick pan. Kalau guna jenis ni memang confirm makanan takkan melekat atas permukaan kuali/periuk/pan tu. Tak perlu guna minyak pun tak apa! Memandangkan harga minyak masak pun menggila naik, at least kalau masak guna non-stick cookware ni boleh jugak jimatkan penggunaan minyak masak kan. At the same time boleh amalkan pemakanan sihat tanpa minyak sekaligus!

How do you think Lazada Malaysia can improve? 


Hmm kalau yang ini aku tak pasti apa kekurangan Lazada Malaysia. Macam semua tip top je. Based on adik aku punya pengalaman shopping barang di Lazada, servis khidmat pelanggan bahagian proses refund duit ada slow sikit. Mungkin masalah berpunca dari barang yang tak sampai. Harap pihak Lazada boleh cek balik kekurangan bahagian ni. Yang lain semua okay. Selain tu mungkin boleh tambah lagi banyak produk barangan kot supaya online shopper boleh jadi lagi menggila bila cuci mata di Lazada! Selain dari diskaun dan voucher, mungkin Lazada boleh perkenalkan sistem lain untuk menarik lebih ramai pelanggan.

What is your birthday wish to Lazada Malaysia?


Aku harap Lazada Malaysia akan terus maju, sukses dan sentiasa nombor satu di hati pelanggan. Jangan kalah dengan permintaan pelanggan yang kadang demand macam-macam ni okay! :P
Happy 5th Birthday, Lazada Malaysia!

Lazada Malaysia

Kepada yang belum join, masih ada masa lagi nak join! Jom meriahkan Lazada Birthday Blogger Contest ni!

Sanggar Pappek Dan Sambal Tomat

sanggar pappek

Ada yang pernah makan sanggar pappek tak? Kali pertama aku makan benda ni masa belajar di Kota Kinabalu dulu. Sedap. Aku tak pasti makanan ni berasal dari mana tapi ada yang kata ini adalah makanan Bugis dan ada jugak yang aku baca sanggar pappek ni berasal dari Indonesia. Ahh tak kisah la mana-mana yang aku pasti aku suka makan benda ni. Enak loh.

Senang je nak buat sanggar pappek ni. Tutup mata pun boleh buat. :P

Cara Buat Sanggar Pappek!


sanggar pappek

Bahan utama mestilah pisang. Kena guna pisang muda yang macam ni. Aku pernah try guna pisang yang dah setengah masak dan rasanya kurang sedap dan tak sesuai kalau nak makan cecah dengan sambal. 

cara buat sanggar pappek

Gambar atas ni pisang yang dah siap dikupas dan digoreng sampai warna perang. Goreng biasa guna minyak panas tu. Jangan terlampau perang pulak sebab nak digoreng dua kali!

Bila dah siap goreng, kena tunggu pisang tu sejuk baru boleh penyekkan. Nak rasa masin sikit boleh tabur garam. Tak perlu banyak just be nice with the bananas okay. Bila dah selesai penyek boleh terus goreng guna minyak yang sama. Goreng sampai warna perang dan nampak garing.

Cara Buat Sambal Tomat! 


cara buat sanggar pappek sambal tomat

Cara buat sambal pulak memang senang. Sambal yang digunakan untuk makan dengan sanggar pappek ni adalah sambal tomat ye. Aku tak pernah cuba pulak kalau makan dengan sambal selain dari sambal tomat. Tapi yang ni memang umppph! 

Bahan-bahan sambal tomat : 

(aku tak suka letak kuantiti so agak-agak korang nak buat berapa banyak. you know the drill, babe!)
‣ tomato
‣ cili padi
‣ belacan
‣ garam
‣ gula
‣ ajinomoto

Cara-cara buat sambal tomat :

1. Goreng tomato guna minyak banyak. Agak-agak dah masak, terus angkat dan tapis.
2. Lenyek/Tumbuk cili padi, belacan dan gula. 
3. Masukkan tomato dan lenyekkan sekaligus.
4. Letak garam dan ajinomoto untuk rasa. Siap! 

Mudah je nak buat sanggar pappek dan sambal tomat ni kan? Haa cuba jangan tak cuba okay!