Posts

Showing posts from March, 2017

Temptation of Pretty Blogger Templates

Image
Can anyone tell me why do every single blogger templates in Etsy are so tempting?

https://www.etsy.com/market/blogger_template(click at your own risk!)

Tiap kali blogwalking mesti aku rasa macam nak tukar blogger template. Lagi-lagi bila jumpa blog yang guna template minimalist. Nampak kemas gilak bila tengok orang punya blog! Bila compare dengan blog sendiri terasa macam buruk sangat blog kita. Niat sebenar nak blogwalking dan tinggalkan komen. Rupanya sibuk cari kekurangan blog sendiri.

Bila tak puas hati, mulalah gatal nak revamp blog. Tukar sana tukar sini. Kadang aku ada cari template dekat Etsy. Hmm. Berfikir dua tiga kali nak beli atau tak nak. Semua aku tengok cantik semacam je. Harga pun cantik. Mungkin berpatutan dengan fungsi yang diletakkan dalam code template tu. Fikir punya fikir, ahh, baik buat sendiri lagi puas hati. Sengaja nak sedapkan hati supaya tak tergoda oleh blogger template yang dijual dalam Etsy!

Aku tak pro sangat main coding blog. Setakat yang basic memang …

Book Review | The Reluctant Heiress

Image
Title: The Reluctant Heiress (Previously published as Magic Flutes)
Author: Eva Ibbotson
Publisher: Speak
Date Published: 1982
Genre: Young Adult/Teens/Historical Romance

"Breathe?" said Tessa, shocked. "I don't need to breathe when I'm with you."
The Reluctant Heiress Synopsis Being an heiress in 1920s Austria with nothing but a broken-down castle to your name and nary a penny in your purse could be frustrating for anyone but the Princess Theresa-Maria of Pfaffenstein. “Tessa,” however, is thrilled with her situation, as it allows her to concentrate on her love of the arts—and no one in the Viennese opera company need know that their delightful and charming under-wardrobe mistress is really a princess. But when the dashing self-made millionaire Guy Farne arrives at the opera in search of suitable entertainment for his high society guests, Tessa realizes that there may be more to life—and love—than just music. But while the attraction between them in undeniable, …

Miri App | Search, Locate, Rate & Review Everything About Miri

Image
Tiap kali kalau ada plan nak keluar dengan kawan mesti susah nak decide dekat mana nak makan kan. Fikir punya fikir dekat setengah jam baru dapat pilih nak makan apa dan nak makan dekat mana. Jangankan orang luar, aku sendiri pun kadang tak tahu apa saja yang ada di Miri ni sebab aku jarang makan diluar sebenarnya. 


Tapi sekarang dah tak payah pening-pening lagi nak fikir benda tu semua. Download je Miri App! Haa pernah tak dengar tentang Miri App? Aku tak pasti korang tahu atau tak tapi aku pun baru tahu kewujudan aplikasi ni sebenarnya. Ini bukan paid article or apa tapi disebabkan aku rasa tak ramai tahu tentang ni so aku nak tolong promote Miri App ni biar semua orang tahu! :P


Apa itu Miri App?Miri Appadalah satu aplikasi yang menyediakan maklumat tentang Bandaraya Miri dalam bentuk mudah. Aplikasi ni sudah pun diperkenalkan sejak tahun lepas lagi sebenarnya. Ia adalah projek komuniti dan pelancongan oleh Majlis Bandaraya Miri. Tujuan utama Miri App ini dibina adalah untuk mempro…

Lazada Birthday Blogger Contest

Image
Haippp! Sempena hari jadi Lazada Malaysia ni, mereka ada buat contest. Aku tengok banyak je blogger yang join Lazada Birthday Contest ni. Meriah semacam! Memandangkan aku belum ada benda nak update dalam blog, rasanya aku patut menyemakkan diri dalam senarai peserta Lazada Birthday Blogger Contestni. Jujur yang aku belum pernah shopping di Lazada ni. Tapi kalau cuci mata tengok barangan yang ada dalam website Lazada memang banyak kali dah. Macam-macam benda mereka ada okay! Rambang mata dibuatnya!

Website Lazada ni kalau dalam bentuk fizikal aku rasa dia akan jadi bangunan shopping mall 8 tingkat! Tapi kena add on satu tingkat lagi untuk foodcourt!

What do you love about Lazada Malaysia?
Macam-macam ada! Bab ni paling best dan win sekali bagi aku sebab tak payah susah-susah nak ke kedai cari barang. Kalau jenis pemalu macam aku ni memang heaven sangat dah Lazada ni. Semua benda di hujung jari. Cakap je nak apa memang semua ada. Nak cari kasut, gadjet, perabot, makanan, baju, barang me…

Sanggar Pappek Dan Sambal Tomat

Image
Ada yang pernah makan sanggar pappek tak? Kali pertama aku makan benda ni masa belajar di Kota Kinabalu dulu. Sedap. Aku tak pasti makanan ni berasal dari mana tapi ada yang kata ini adalah makanan Bugis dan ada jugak yang aku baca sanggar pappek ni berasal dari Indonesia. Ahh tak kisah la mana-mana yang aku pasti aku suka makan benda ni. Enak loh.



Senang je nak buat sanggar pappek ni. Tutup mata pun boleh buat. :P
Cara Buat Sanggar Pappek!

Bahan utama mestilah pisang. Kena guna pisang muda yang macam ni. Aku pernah try guna pisang yang dah setengah masak dan rasanya kurang sedap dan tak sesuai kalau nak makan cecah dengan sambal. 

Gambar atas ni pisang yang dah siap dikupas dan digoreng sampai warna perang. Goreng biasa guna minyak panas tu. Jangan terlampau perang pulak sebab nak digoreng dua kali!
Bila dah siap goreng, kena tunggu pisang tu sejuk baru boleh penyekkan. Nak rasa masin sikit boleh tabur garam. Tak perlu banyak just be nice with the bananas okay. Bila dah selesai peny…