Temptation of Pretty Blogger Templates

free blogger template

Can anyone tell me why do every single blogger templates in Etsy are so tempting?

https://www.etsy.com/market/blogger_template (click at your own risk!)

Tiap kali blogwalking mesti aku rasa macam nak tukar blogger template. Lagi-lagi bila jumpa blog yang guna template minimalist. Nampak kemas gilak bila tengok orang punya blog! Bila compare dengan blog sendiri terasa macam buruk sangat blog kita. Niat sebenar nak blogwalking dan tinggalkan komen. Rupanya sibuk cari kekurangan blog sendiri.

Bila tak puas hati, mulalah gatal nak revamp blog. Tukar sana tukar sini. Kadang aku ada cari template dekat Etsy. Hmm. Berfikir dua tiga kali nak beli atau tak nak. Semua aku tengok cantik semacam je. Harga pun cantik. Mungkin berpatutan dengan fungsi yang diletakkan dalam code template tu. Fikir punya fikir, ahh, baik buat sendiri lagi puas hati. Sengaja nak sedapkan hati supaya tak tergoda oleh blogger template yang dijual dalam Etsy!

Aku tak pro sangat main coding blog. Setakat yang basic memang handal lah. Tipu kalau kau cakap tak handal sedangkan tutorial edit blog punyalah berlambak dalam Google. Kena banyak try and error. Pesan aku supaya sabar bila main coding sebab kadang kau akan mental breakdown bila code yang kau nak pasang dalam blog tu tak menjadi. Kalau malas nak edit blog sendiri boleh guna free blogger templates yang ada atau upah blog designer yang ada buat servis edit blog. Mudah dan boleh explain macam mana design yang kita nak. Harga pun mungkin lagi murah kot.

Blogger template adalah salah satu benda penting untuk blog sebenarnya. Orang lebih suka blog yang nampak cantik dan kemas daripada yang berserabut. Tapi hakikatnya, cantik mana pun blog kalau tak ada isi pun tak guna jugak. Contoh macam blog aku lah kan. Edit blog bukan main rajin tapi nak update post berguna punyalah payah! Banyak je inspirasi dan idea yang dah disenaraikan tapi kenapa susah sangat nak buat eh?

Berbalik pada cerita blogger template tadi, secara tak sengaja aku dah terbagi tips cara nak batalkan hajat kau untuk beli template baru. Kalau free aku tak kisah. I'm trying to save your money. You should thank me later. Kidding! Tips ni hanya untuk orang yang mudah tergoda dengan blogger template berbayar. Contohnya macam aku lah hehehe! Yang bestnya template berbayar ni sebab ada banyak design. Dan custom widget etc kebanyakan macam best compare to free blogger templates. Free blogger templates mungkin agak limited kalau nak ubah itu ini. Yang pasti memang ada pros and cons disitu.

Well, in the end, its all up to you. If you think its gonna worth it, then just purchase it as long as you are happy with the blogger template. Mungkin bila dah tengok blog sendiri cantik dan gorgeous akan timbul semangat nak update blog setiap hari!

So, what say you? Ke aku sorang je yang gila dengan template cantik ni? Ahhh...

Toddles x

33 comments

  1. Eh mungkin setiap blogger memang suka insecure dgn design blog sendiri la sis. Saya tengok blog ni kemas & cantik je, jeles tau.

    Tp template etsy memang rambang mata la, serius.

    ReplyDelete
  2. Me too. I still have three unused blogger templates that I bought from etsy. Since I've moved to wordpress I don't know what to do with these templates lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sell it to me, Rasya.. lol

      Delete
    2. sell it! or buat giveaway ke hihihi

      Delete
    3. Template apa rasya? Nak tgk. Kalau ada yg berkenan nk beli.heeeeee

      Delete
  3. Faham pasal ni T.T Erin baru beli design blog baru. Aaaaah tak dapat tahan

    ReplyDelete
  4. Hehe I think I am a person who usually stick with one template. Agree with you anyway, templates on Etsy are so beautiful.. even my current template is from Etsy as well :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu selalu je tukar template. tp skrg dah tak rajin sangat n prefer stick to one only. paling pun tukar warna background je hihi

      Delete
  5. Pernah je rasa mcm tu...
    tp bila fikir balik...
    bila tukar, fikir duit..hihihi..

    ReplyDelete
  6. I used to love playing with the codes tapi sekarang malas dah... Memang tengah plan nak beli new template from etsy, bukak link tu lagi macam, ok takleh tahan.. Nak jugak.. D:

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah plan nak beli. tapi tak jadik. end up revamp blog sendiri hahaha

      Delete
  7. Bab coding fae memanggg faillllllllll hahah *sebnrnya mls nak belajar dari google*

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tutorial yg senang ikut fae. ada yg susah sampai mental breakdown dibuatnya hahaha

      Delete
  8. Faham faham perasaan Eeca :D Siqah pun camtu jugak. Dulu asyik nak tukar template je. Hihi. Template kat ETSY semua cantik!!! Serius rambang mata. Sekarang Siqah masih kekal dengan satu template je, cuma ubah design sikit2. Hii.

    Template Siqah drpd ETSY jugak <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. template siqa pun cantik jugak! simple and kemas hihi. echa ada cuba buat function mcm blog siqa tu tp tak reti buat sendiri. susah lahhhh

      Delete
    2. Function camne Eeca? Tak faham..

      Delete
  9. I'm the one who are never using/buying blogger template. Rasa membazir pulak kalau melaburkan duit beli satu template sebab nanti for the future belum tentu kita stick dengan template yang kita beli tu. Ada baiknya kalau design sendiri berbekalkan tutorial yg berlambak di google. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. i honestly cant stick to one template. sbb tu kalau nak beli pun berfikir 2 3 kali huhuhu

      Delete
  10. Boleh tak rasa jeles dengan design blog ni. Serius kemas dan cantik. Saya pun peminat template minimalist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ni pun berjam2 nak buat. kalau beli kejap je dah siap kannn

      Delete
  11. nang mun nangga template rah etsy mok beli jak rasa. semua kacak2 minimalist. tapi sayang ngn current template :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah tek. kacak2 jak template sia. tp ada juak template nok kita dapat plh sendirik designnya. just that some features mungkin differ. mun dpt plh dikpun nang kmk plh hahaha

      Delete
  12. nampak cantik cantik laa. wuu tp bru tukar template aritu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikss jangan terjebak dgn godaaan!

      Delete
  13. mmg cantik. tapi tak larat nak tukar2. buat masa ni just stay dgn ape yg ada je. nak try edit sendiri gak. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. edit sendiri best tapi take time. but still, kadang template yang dijual ni mcm memanggil2 je suruh kita beli hhuhuhu!

      Delete
  14. Nice template tuh, kalau wordpress pun cantik macam ni mau bertukar2 juga sebulan sekali nih

    ReplyDelete
  15. Nadia pun suka tgk blog template yang cantik. Dulu selalu tukar-tukar jugak. Banyak jugak lah duit habis utk template je . Hahaha . Now Nadia dah stick to one that I use currently . Tapi ever since tukar this new template buat blog loading Nadia berat tapi still I stick to this one .

    Bukan eeca sorang je rasa mcm tue . Nadia pun. Template je beria cari lawa tapi nak post entry selalu payah . Adoiyai . Hmmm .

    Nway, u have a great talent boleh edit sendiri for your blog . Nadia tak faham lah tgk coding nak edit sana sini. Pening hihi

    ReplyDelete
  16. wow..template blog ini sangat cantik...ringkas dan kemas

    ReplyDelete
  17. Sy pun selalu tukr template blog sbb rasa x puas hati sgt. Tp malas nk main dgn kod2 πŸ˜‚ last2 fed up πŸ˜‚ tmptlt blog kat etsy mmg lawa2. Tp kan duit pulak karang melayang. Hmm

    ReplyDelete