Resepi Udang Masak Kunyit

by - May 28, 2017

Resepi Udang Masak Kunyit


Bahan-Bahan (agak-agak sendiri nak letak berapa banyak):
• udang
• 2 batang serai // diketuk
• bawang besar // dihiris
• bawang blend (bawang besar + bawang putih + bawang merah)
• serbuk kunyit
• cili padi // dihiris

udang masak kunyit

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan masukkan serai dan bawang blend. Tumis sampai naik bau.
2. Masukkan udang dan gaul.
3. Masukkan serbuk kunyit sesuai dengan citarasa. Garam dan ajinomoto sekaligus.
4. Tambah air jika ingin berkuah.
5. Bila udang dah hampir masak, terjunkan bawang besar dan cili padi. Kacau sampai masak. Siap!

Mudah kan nak buat udang masak kunyit ni? :)

* * * * *

Lain-lain resepi dalam blog Eeca Shyaa:
‣ Sanggar Pappek Dan Sambal Tomat
‣ Cauliflower Goreng Kampung
‣ Ayam Percik 
‣ Mushroom Fettucine Carbonara


You May Also Like

6 comments

  1. aduh! sedap juak aih....mun sungkei ngan lauk tok, pergh! sik bangun udah...
    ^_^!

    ReplyDelete
  2. Udang fav kak ana ni eeca. Masak apa pun memang sedap. :)

    ReplyDelete
  3. Alamakkk baca pagi2 buta lak,hihi best ni buat buka pose, selamat berpuasa Eeca,

    Btw comelnya header baru tu, 😍😍😍

    ReplyDelete
  4. Ya Allah kenapa nampak macam menyelerakan sangat ni! nasib baik tengok waktu malam macamni haha.

    ReplyDelete
  5. Aduh lapar! Mujur baca post ni masa lagi 10 mins nak buka puasa. Hehe. Sedapnyaaaaaa! Selamat berbuka puasa Eeca 😘

    ReplyDelete
  6. My Fav dish nak masak if tak ada idea nak masak apa . Sebab senang nak masaknya kan . Hihi and sedap !!!! 😘

    ReplyDelete