10 Tips To Deal With Low Self Esteem

tips to deal with low self esteem

Tak semua orang lahir terus konfiden. Kalau ada untung la. Tapi kalau yang jenis tak konfiden atau low self-esteem ni memang kesian sebenarnya. Macam aku la. Banyak puji orang lain daripada puji diri sendiri. Lagi-lagi zaman sekarang ni orang semua kaki mekap semua cantik. Menangis bila scroll instagram sebab terkenangkan diri yang macam kentang. (jangan tanya aku kenapa kentang. tapi kentang sedap!) Nak kurus tak jugak kurus. Tu salah satu sebab kenapa aku tak konfiden dengan diri aku. Cause I don't feel comfortable in my own skin. 

Self-esteem ni bukan setakat pandang rendah dengan rupa diri sendiri, personaliti pun termasuk sekali. It's about our self-worth. Tapi sekarang bila aku pilih untuk abaikan benda-benda negatif terhadap diri-sendiri ni, aku perasan aku tak lagi tak konfiden macam dulu. Tapi taklah konfiden sangat. I tend to hide and avoid okay. But at least for now I don't run when I serve the customers di kedai. Hahhaha. So aku nak kongsikan tips to deal with low self-esteem ni. 

10 Tips To Deal With Low Self Esteem


1. Start A Compliment Jar

Bagi aku tak perlu sangatlah compliment jar. Nak listkan dalam buku pun boleh je. Yang penting kau puji diri kau setiap hari. Memang bunyi macam over lah kan angkat bakul sendiri. Tapi kalau bukan kau nak puji, siapa lagi nak puji kan? Tulis je apa-apa yang kau suka tentang diri kau. By the end of the month, tengok balik semua benda positif yang kau dah tulis pasal diri kau then reflect. 

2. Start Living For Now

Maksudnya jangan cakap tak nak selagi kau tak cuba. Jangan fikir yang kau tak mampu buat ini lah itu lah. Just do it. Keep the negative thoughts far far away from you. Low self-esteem ni adalah disebabkan kita terlampau fikir akan sesuatu yang kita rasa kita tak dapat ubah sedangkan kita tak tahu pun apa outcome dia kan. Bila dah set mind macam tu, keyakinan pun lesap sekali lah. So just do whatever you want to do and start living!

3. Keep A Journal

Bila kau luahkan perasaan kau dengan cara menulis, you get them out in a healthy way. Kalau marah-marah memang buruklah muka. Kedut sana sini. Orang selalu cakap kalau marah nanti muka banyak kedut sebab kau mengerut kan. Okay just kidding. But yes, if you let your feelings out through writing, you will feel much better of yourself. Kedut kurang dan muka pun nampak awet muda. 😁

4. Become Aware Of Your Negativity 

Jangan biarkan hidup anda diselebungi mak nenek negativity ni. Bila kau perasaan kau mula nak rasa rendah diri, cepat-cepat terus fikir benda positif untuk lawan balik benda negatif tu. Boleh je kau cakap kau pun comel macam nora danish lah. Tak pun macam maya karin ke. Hehehe. Insyaallah berkesan!

5. Ask Yourself If...

Tanya dengan diri sendiri, if orang lain berada dalam situasi kau, adakah kau akan buat mereka rasa negatif? Kadang bila kau buat macam ni, you will get clear vision of yourself dan it will make you feel more positive. 

6. Have Conversations With Yourself

Kalau korang pernah main The Sims, dalam game tu kau boleh suruh character kau bercakap-cakap dalam cermin untuk increase charismatic level dia. Dari situ aku tahu bercakap dengan diri sendiri bukan bermaksud gila atau sewel. Itu adalah untuk boost up kan lagi confidence level kita dan improve diri kita. Converse with yourself about anything. 

7. Stop Judging Yourself And Others

Benda ni aku rasa paling susah nak buat. Tak judge diri sendiri pi judge orang lain pulak. Now lets ask ourselves, adakah dengan mengecam atau judge orang lain akan menaikkan confidence level kita? Kalau tak buat apa kita buang tenaga dengan benda macam tu kan? Instead of judging others, its much better to keep your surrounding with positive vibes. Tak kira apa pun, always be the positive one. 

8. Start Meditating

Aku tak pernah pulak buat benda ni. Tapi sebelum tidur aku memang akan rilekkan minda dan reflect balik tentang diri aku. Kadang tu memang anxiety lah yang datang hahaa. Sepatutnya meditating ni rilekkan minda dan nyahkan segala benda yang menganggu hidup kau. Boleh cuba buat ni in a proper way untuk ambil aura positif. 

9. Learn To Let It All Go

Cuba untuk abaikan benda-benda yang buat kau resah atau bimbang. Jangan terlampau fikir apa yang buat kau upset tentang diri kau. Let it all go sebab tu yang terbaik kau boleh buat untuk diri kau. Sooner or later you will be able to accept all your flaws and embrace them.

10. Be An Active Participant In Your Life

Maksudnya bila emosi menguasai diri, kau jangan duduk dan biarkan benda tu take control diri kau. Fight for yourself to develop more positive attitude. Emosi ni kalau tak dilawan memang menjadi-jadi. It put you down their level. Kalau tak nak hidup anda penuh dengan negative vibes, the only thing yang dapat lawan semua tu is positive vibes lah kan. 

-
im a potato

The conclusion is, always and always be positive. Positive to yourself and be positive towards others. Kalau fikir yang tak baik aje, memang la semua akan jadi tak baik kan. This thing makes sense. Korang yang ada masalah low self esteem ni boleh cuba tips ni. Insyallah kalau scroll instagram lepas ni memang takkan menangis lagi lah. Because you believe in yourself dah kan. So till here then. Hope it helps! x 

Comments

  1. Suka dengan perkongsian ni. Dan setuju dengan apa yang diperkatakan. Hihi. dari games pun boleh jumpa tips. nicee ^^

    ReplyDelete
  2. thanks tip. lela pun antara org yg tak konfiden. orang luar je nmpak konfiden tapi dlm hati ni memang tak konfiden langsg

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing :) and memang no7 tu macam payah sikit =='

    ReplyDelete
  4. Selalu buat #5 and #6. Keeping a compliment jar or journal gotta be such a hardwork for me though (read dasar pemalas). I agree with you, kena selau positif. Masalahnya, kadang-kadang lupa nak think positif.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete
  5. Good info! Thank you echa. :D

    ReplyDelete
  6. Akak pun sama gak masa muda mudi dulu tapi bila dah matang ni lebih konfiden sikit...

    ReplyDelete
  7. Setiap orang ada kelebihan dan kelemahan.. Sangat setuju part jangan terlalu ikutkan sangat emosi2 liar negative yang mengganggu minda kita. Life is too short to be waste for benda2 yang tak penting. Hehe.

    Thank you for the awesome entry dear. Shad singgah blogwalking petang. Selamat berbuka. 😘😘

    Shad
    http://akuvsdiashadhira.blogspot.my/2017/06/raya-giveaway-festival-with-althea.html

    ReplyDelete
  8. bagus sangat tips nie dik.. yang paling penting tu jangan bandingkan diri kite dengan orang lain..

    ReplyDelete
  9. Bagi Mai, cara Mai atasi rasa kurang keyakinan diri ni adalah mengamalkan sikap lantaklah apa orang nak kata + tebalkan kulit muka dan belajar sorok rasa segan. Hehehehe.

    ReplyDelete
  10. "Tapi kalau bukan kau nak puji, siapa lagi nak puji kan?" Exactly! Especially kalau bukan kita nak sayang diri sendiri, apatah lagi nak harapkan orang lain :)

    Bila baca point nombor 3, terus senyum haha taknak kedut sangattt

    Nombor 6 tu sangat membantu bila kita bercakap dgn diri sendiri depan cermin :)


    ... sometimes it feels so hard to be positive in everything, but no harm trying, right? :)

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  11. good info sis... many of us feel this way and not many can overcome it..

    www.neezalife.com

    ReplyDelete
  12. Eeca, Nadia pun sekarang tak confident dengan diri sendiri sebab now Nadia pun badan mcm kentang , muka dah sebesar pinggan. Sedih.

    These tips totally helps and informative . Totally true . Nothing can't beat negativity . Only positive vibes will beat negativity.

    Thanks for sharing this , dear .

    ReplyDelete
  13. mya pun tak berapa confident bila berdepan dengan orang tapi mya cuba juga untuk meningkatkan keyakinan diri.

    ReplyDelete
  14. wah , hahahaha ... tgk gif comel je :))
    I look like a potato .... a sexy potato hahahahhaha
    mmg positif betul la , best baca sis punya entry <3

    ReplyDelete
  15. Ohmygad, aiman searching for this tips for a longgg time. Thankss a lot for this info, i wish its work to upgrade my self-esteem thought. :D

    ReplyDelete

Post a Comment