50 Things Money Can't Buy

by - August 07, 2017


50 Things Money Can't Buy



"Some people are so poor, all they have is money."

Banyak duit tapi miskin. Kenapa? Sebab tak semua benda kita boleh beli dengan duit. Kalau kaya raya tapi hidup dalam keadaan susah hati, riak, tak gembira, kurang adab, kesunyian, maksudnya kita masih lagi tak punya apa-apa. Meaning to say we lack something that makes us human, something that makes life truly wonderful.

I've learned that having lots of money doesn't really makes someone happy. It maybe does but the feelings are temporary. Kita hidup untuk apa? Semata-mata untuk barangan yang kita mampu beli ataupun sesuatu yang jauh lebih berharga which is kehidupan?

"If material things are what you're talking about when you say "I'm blessed", then you have no idea what a blessing is."

Adanya duit kita boleh beli katil, tapi kita tak boleh beli masa tidur.
Adanya duit kita boleh beli makanan, tapi kita tak boleh beli selera makan.
Adanya duit kita boleh beli rumah, tapi kita tak boleh beli suasana bahagia didalam rumah.
Adanya duit kita boleh beli ubatan, tapi kita tak boleh beli kesihatan.
Adanya duit kita boleh beli hiburan, tapi kita tidak boleh beli perasaan gembira.

Cuba fahamkan maksud kata-kata tu. Apa guna kita beli katil mewah super comfy bagai tapi kita tak sempat nak tidur nak rehatkan diri? Kat mana nak cari masa? Ada ke jual di kedai? Belilah banyak mana pun makanan sedap tapi kalau tak ada selera makan semua tu sia-sia je. Dapat ke nak cari orang yang ada jual selera makan? Mungkin boleh beli ubatan yang tolong boost up selera makan, tapi itu bermakna kita sakit lah kan sebab terpaksa makan ubat? Bila dah sakit boleh ke beli tubuh badan sihat?

Semua serba serbi ada tapi sayang kehidupan agak kucar kacir. Without further ado, jom tengok apa benda yang tak boleh dibeli dengan duit.

50 Things Money Can't Buy

Nampak tak semua yang ada dalam list tu semua bukan kebendaan. Kaya tak semestinya gembira. Ada manusia yang boleh dikatakan berjaya dalam hidup, semua benda cukup, tapi bunuh diri. Sebab apa? Mungkin sebab dia tak gembira, stress, kesunyian dan all that related.

Kadang banyak duit pun boleh menyusahkan juga.

Tak apa miskin harta yang penting kaya dengan kasih sayang. That is a true happiness.

Ada je orang cakap duit boleh guna untuk pergi shopping. Of course you will be happy. You get excited about the new things. But one day you will realize it means nothing to you. And that moment is the day where you will crave for true happiness that comes from human being and your surrounding.


“Money has never made man happy, nor will it; there is nothing in its nature to produce happiness. The more of it one has the more one wants.”­ – Benjamin Franklin

something to ponder


It's something to ponder...

You May Also Like

10 comments

  1. duit tak boleh bawa ke dalam kubur. tapi cara kita spend our money and where it goes yang bantu kita di sana :)

    ReplyDelete
  2. Duit tak boleh beli semua tu, tapi semua tu perlukan duit. life nowdays..

    ReplyDelete
  3. Reading the list, I feel like hmmm so many things we need to work hard and work together with other people to gain them. T___T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  4. Betul apa yang disenaraikan di atas.. duit bukan segalanya...

    ReplyDelete
  5. Nice sharing eeca..bnyak manfaatnya

    ReplyDelete
  6. hurmmm... terlalu subjektif.. sebab tu islam ada konsep zakat.. takde duit macamana nak zakat.. huhuhu.. islam itu indah..
    50 perkara tak boleh beli dengan duit.. tapi sebenarnya boleh..

    ReplyDelete
  7. Duit tak boleh beli kebahagiaan, tapi duit boleh beli ubat kucing demam, hehehe bila kucing sihat, Mai bahagia, ahaha tetiba bab kucing pulak.

    Tapi betul tu, kadang-kadang geram bila orang ingat boleh beli kita dengan duit. Orang macam tu patut tau duit dia bukan boleh buat semua benda.

    ReplyDelete