Beza Antara Sedih Dan Murung

by - August 03, 2017





Beza Antara Sedih Dan Murung

Kalau tengok macam sama je kan. Tapi sebenarnya dua benda ni adalah berbeza.

Murung ni buat kita tak rasa apa-apa. Rasa kosong. Rasa tak semangat nak buat apa-apa kerja.
Sedih masih boleh ampun. Kita boleh tahu dan boleh rasa kalau kita sedih.

Orang yang ada depresi atau murung ni susah nak bercerita tentang apa yang dia rasa. Susah sebab diri sendiri pun tak faham macam mana nak explain benda tu. Hanya mampu berdiam diri je.
Kalau sedih rileks je boleh cakap dengan kawan yang kita sedih. Boleh nangis bagai.

Orang murung lebih suka bersendirian. Bukan sebab suka-suka nak bersendirian tapi bila dah dalam keadaan macam tu, murung ni akan kawal emosi korang. Kalau tak tidur memang akan termenung jauh. Berfikir tapi tak tahu apa yang difikir. You go blank.

Kalau sedih senang je nak kasi gembira balik. Tapi kalau murung ni perlukan seseorang yang betul-betul faham situasi dia so that dia boleh rasa okay.

Haa dapat tak beza antara dua benda ni?

You May Also Like

15 comments

  1. Well said, murung jadi kita malas buat apa-apa, buat hal sendiri etc.. Sis pernah rasa begitu.. 😢

    ReplyDelete
  2. Pandangan saya, sedih sesuai menggambarkan perasaan duka bagi tempoh singkat manakala murung adalah berpanjangan dan jika tidak dirawat, masalah depresi melampau akan menyebabkan berlakunya masalah sakit jiwa dan mental.

    ReplyDelete
  3. sedih adalah emosi kepiluan yg terhasil, murung mungkin emosi pilu yg terpendam

    ReplyDelete
  4. Susah nak detect orang yang murung ni. Sebab diorang lebih suka berahsia kan.

    ReplyDelete
  5. Kemurungan boleh memudaratkan. Kalau tak pandai kawal boleh jadi teruk.

    ReplyDelete
  6. Betul.. bagi je la APA yg customer nak tu

    ReplyDelete
  7. Bahaya kalau dh sampai tahap murung.

    ReplyDelete
  8. wah baru tahu , thanks to you :)

    ReplyDelete
  9. woah . i baru tahu murung tu apa yang sebenarnya . thanks for this nice entry ! :D

    ReplyDelete
  10. murung rasanya tak pernah.kot. nauzubillahi min zalik.
    sedih? biasa dah hahaha. takde orang komen kat entri blog kita pun boleh jadi sedih gak hehehe.

    ReplyDelete
  11. hakak dapat kemurungan after delivery anak kedua. tapi still boleh manage sendiri tanpa ubat. Tapi agak risiko orang kemurungan tinggal sorang atau bersama anak kecil. Sebab mereka boleh buat sesuatu diluar batasan. Percayalah mereka perlukan sokongan daripada orang yang mereka sayang even they say dont need.

    ReplyDelete
  12. Owh, macam tu ye.. Bahaya orang yg ada masalah murung ni.

    ReplyDelete