How To Help Someone With Depression (The Do's and Don'ts)

How To Help Someone With Depression

Here comes another post about depression. Dalam post Cut Cake Not Wrists saya ada mention tentang betapa cluelessnya orang bila cakap pasal depresi atau murung ni. Tak semua tapi based on my own experience dan apa yang saya baca dalam sosial media, respon yang orang bagi selalunya mengecewakan. Mereka akan gelak dan buat lawak tentang benda tu. Like seriously, guys? Don't you realize you are making fun of someone who MIGHT be committed suicide? Tak semua orang yang mengalami depresi ada perasaan macam tu but when it gets worst, its possible.

Masalah depresi ni bukan tak boleh sembuh. Salah satu cara untuk bantu mereka adalah dengan bagi sokongan. Bukan buat lawak bodoh ataupun salahkan diri mereka sebab itu hanya akan mengeruhkan keadaan. Disini saya kongsikan cara untuk membantu orang yang ada masalah depresi atau kemurungan. Benda yang kita boleh buat dan benda yang kita jangan buat. 

How To Help Someone With Depression


The Do's.

Let them know you're there to listen without being judgmental.

Orang yang ada depresi memang hebat pretending that they are okay. Mereka tak suka bercerita tentang masalah mereka dan lebih suka untuk bersendirian. Kalau anda kenal atau tahu orang macam ni, cuba cakap dan pujuk mereka dengan cara paling lembut dan convincing. Tell them you will be there and listen to them. Nak faham situasi mereka memang ada sedikit susah. All you can do is listen and offer helps. Becareful not to judge them.

Encourage them to have a healthy lifestyle.

By this, it means you can invite them to do any interesting activities. Orang depresi ni suka berseorangan, suka tidur, suka layan perasaan. Try to invite them for a long walk, spend time with nature dan sebagainya. Dengan cara ni serba sikit dapat membantu dia untuk belajar kawal emosi. At least mereka dapat sibukkan diri mereka dengan benda-benda menarik. Pengamalan diet yang sihat pun boleh membantu mood seseorang dengan lebih baik. 

Ask them instead of giving advice. 

Selalunya bila kita tahu seseorang ni dalam kesusahan, memang kita akan bagi nasihat itu ini. Tapi ketahuilah cara macam ni tak berkesan untuk depresi. Instead, ask them how you can help them to ease their difficulty. Bila mereka rasa ada orang care dan nak bantu mereka, they will open up to you. Kenapa tak boleh bagi nasihat? Sebabnya adalah mereka akan rasa malu, rasa terhina dan rasa macam kita salahkan mereka sebab letakkan diri dalam situasi tersebut. Padahal bukan kehendak dia pun nak rasa murung depresi apa semua. 


Learn as much as you can about depression.

Educate yourself about depression supaya anda boleh tahu dan sekurang-kurangnya faham situasi orang yang ada masalah ini. Nak bagi sokongan pun tak ada masalah walaupun anda sendiri tak pernah mengalami benda ni. "Penderaan" yang depresi ni bagi terhadap seseorang tu tak sama. Lain orang lain sakitnya. Ada yang masih boleh tersenyum, bergurau dan sebagainya. Walaupun nampak okay tak semestinya tak ada depresi. Depresi ni boleh diklasifikasikan as a silent killer.


The Don'ts.


Don't ever say 'You're Too Much'.

Bila kita cakap macam ni, automatik orang tu akan anggap yang dia ni menyusahkan dan membebankan orang lain. Bila dah rasa macam tu memang dia akan rasa lagi down. Kalau anda adalah orang terdekat dia, mungkin dia akan hilang kepercayaan dengan anda. If they open up to you, that means they trust you and hoping you will understand their situation. 


Don't blame them for being negative.

Dunia depresi ni memang penuh dengan benda negatif. Sila faham yang bukan mereka suka-suka nak berfikiran macam tu tapi benda positif tersangatlah susah nak masuk line bila dah emosi kawal diri. It's inaccesible. Contoh macam kita marah, memang rasa nak mengamuk je kan? Kalau tak calm down boleh hancur setiap apa yang ada depan mata. Negativity is part of depression that's why you can't really blame people with depression for being down. Be nice to them. Jangan paksa mereka untuk berfikiran positif tapi sebaliknya, cuba cakap benda-benda positif yang boleh buat mereka rasa tenang dan okay.


Having depression is exhausting.

Depression is no joke. Most people committed suicide due to depression. They lost hope, they lost interest in everything and thinking that ending their life would be much better. Tak faham macam mana sesetengah orang boleh buat main benda ni as if it's easy to deal with, as if it's easy to snap out from this battle. 

If you know someone who's struggling for their life, do give your full support to them. 
Listen and don't judge. Offer helps instead of giving advice. Let them know you care for them. 

6 comments

  1. Setuju. Masih ada lagi masyarakat yg berfikiran tertutup dan memandang remeh benda ni serta dijadikan bahan lawak. padahal serious kowt.huhue

    ReplyDelete
  2. Omg eecha i totally agree with this.
    Thankyou eecha, nak tahu banyak lagi, kalau boleh nak tahu tanda2 depresi ni dgn lebih dalam. 😷

    ReplyDelete
  3. To help someone with depression really need hard work and patience. T_T It is nice to encourage or invite them for any activities that require them to leave their comfort zone like his own bedroom / house... but honestly it is quite hard to get them involved.

    Keep on trying, and a point for someone who is trying to help.... if you feel like you failed to help, save yourselves first. :) Take a break and think for another approach.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  4. depression is real. although org tu nampak senyum and happy sentiasa. When alone they can cry for no reason sampai mata bengkak. So for me when some my friend ada buat status pelik2 or meroyan kat social media i will pm them ask how are they doing.

    sometimes they would not answer. But at least they know we always be here for them. 😢

    ReplyDelete
  5. Hi.
    I agree with the things that you said. So true.

    I have a friend yang on and off from depression. Honestly, being the one yang kena positif is tiring. But, I love her. So, I have to be strong and always be there for her.

    ReplyDelete
  6. Yes, agree.... sampai membunuh diri tuh tahap paling bahayaaaa

    ReplyDelete