My FoxyFix Journal Dashboard

foxyfix malaysia

Haritu cakap pasal ketibaan The Foxy Baby kan. Sekarang saya dah decorate sikit-sikit journal tu. I will share part by part. Untuk yang bukan team planner addict ataupun journal addict, ataupun yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia planner, mesti korang tertanya-tanya apa benda dashboard ni kan. 

Planner dashboard ni adalah muka surat pertama journal. Bagi saya dashboard ni one of the most important thing yang mesti ada dan mesti hias cantik-cantik. Sebabnya bila bukak planner atau journal, memang korang akan stumble upon that page first. Kena cantik baru semangat nak update buku. Barulah ter-inspired. Kalau poyo memang rasa macam tak berminat langsung nak dating dengan journal. Trust me. 

foxyfix malaysia

As you guys can see in the photo above, itulah dashboard saya. The first page ataupun the first thing to see bila buka journal. I love to keep it simple and minimalist! Tak suka meriah sangat sebab nampak macam serabut walaupun comel. Selalunya orang akan tempel macam-macam. But I like it this way. The background has its gold foil tapi tak nampak dalam gambar ni. Huhu.

Dashboard ni boleh buat sendiri ikut citarasa masing-masing. Laminate whatever things you like and put it there. Kalau dashboard saya, saya guna clear folder. Cut into proper shape then just fold macam tu je. Reuseable. Tak perlu laminate banyak-banyak since boleh tukar paper kat dalam tu. Hehe. 

Dalam gambar tu pun ada portable page marker. Terjebak nak buat jugak lepas tengok kak aisha (one of planner addict dalam insta) buat benda ni. Kira macam penanda buku gitulah. Yang page marker ni lagi senang nak buat. Beli je benda tu dari kedai then print la apa-apa atau letak la apa-apa kertas cantik dalam tu. Hehe. Page marker ni pun saya buat simple je. Depan belakang sama gambar. 

Haa ada rasa macam nak keep journal atau planner tak lepas tengok ni? :P Kalau still tak ada, maybe sooner or later memang akan terjebak jugak. Hihi. Wait for my next post untuk monthly spread pulak okay! Toddles!

14 comments

  1. cantik.. Nurul pun suka journal.. tapi memang tersimpan tak pernah guna.. hehehe :D

    ReplyDelete
  2. Mcm nk terjebak je..geram tgk!

    ReplyDelete
  3. kamek biasa polah diari juak. pi jurnal lawa kedak tok, anang sik pernah lagiklah. sebab mesti ada satu duak page ya tulisan burok nak matey sebab emosi. hahahahaha
    still keeping the jurnal in old style. pasya dalam ya penuh sampah/bookmark. >_<

    ReplyDelete
  4. Hihi. Suka tengok planner orang. nak buat planner sendiri masih berkira lagi. Hii.

    ReplyDelete
  5. Nak terjebak ni haaa. Haha masih belajar bawak buku nota kalau keluar. Kot2 la nanti dah ada planner, akan bawak merata jugak :D

    Dah terbiasa guna monthly spread dalam phone, rasa janggal nak tulis dalam buku T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  6. This must be an expensive hobby. Wanted to try once but then tak jadi sebab tahu tak rajin sangat. haha

    ReplyDelete
  7. Ada gang planner addict πŸ‘πŸ‘πŸ‘.
    I'm going to share my planner too πŸ˜‰✌..

    ReplyDelete
  8. Rajinnya buat journal.tahniah coz dah ada journal sendiri

    ReplyDelete
  9. Portable page marker?
    Idea bagus juga ni sebagai penanda buku ...tq sharing ...

    ReplyDelete
  10. card holder as page marker.. good idea.. hahaha

    ReplyDelete
  11. Lawa giler planner awak . <3 <3

    ReplyDelete