The Study of The Soul

by - August 09, 2017

study of human behaviour

The study of the soul. I bet everyone has the same wish as mine. Perhaps. If I were given a chance, I would love to further my study. Siapa tak suka belajar kan. Lagi-lagi orang yang ada curiosity terhadap macam-macam benda. They willing to learn.

If I could, I would. 

I would love to pursue my study in psychology. Walaupun masa diploma terjun dalam bidang hospitality, rasanya minat saya lebih kepada yang satu ni. Tak semestinya boleh belajar satu benda je kan. Tak salah rasanya nak terjun bidang lain kalau benda tu yang kita suka. Hehe.

Why psychology and what is psychology? 


Psychology is the scientific study of the mind and behavior. Psychology is a multifaceted discipline and includes many sub-fields of study such areas as human development, sports, health, clinical, social behavior and cognitive processes.

Serius saya minat gila dengan benda ni. Tak tahu kenapa but study about human being, our behaviour, our mind apa semua ni macam interesting gilak. I love observing people. I want to know why people act the way they act. Kenapa manusia ada depresi, ada anxiety tu semua. Why why why and why. I'm so curious to dig in about this.

study psychology

Yes. It seems fun to me. Dalam masa yang sama juga mungkin boleh jadi part time writer. Haha. I didn't realize dua benda ni boleh connect but it does make sense kan? Both are looking for something. A story behind the other story.

I will learn about this on my own. Rajin-rajin google sendiri. Then, of course, I will share it in my blog with my own words. Based on pemahaman sendiri lah. Hihi. I love doing things that I love! Mana tahu boleh fokus niche ni untuk blog kan. Hehe.

How about you? What do you like and what caught your attention when it comes to learning? 

You May Also Like

8 comments

  1. seronok jgk kan study pasal pisiology ni.. tahu pasal sikap manusia.

    ReplyDelete
  2. tak salah pelbagaikan bidang dik.. hee~ asal kan tahu utamakan yang utama supaya yang dikendong tak berciciran.. good luck ya !! semoga succes dalam apa jua bidang yang diceburi..

    ReplyDelete
  3. Kalau dalam bidang kak ana, kak ana teringin nak belajar forensic accounting. Nk tahu knp dan mcm mana berlakunya fraud etc. Tp tu lah, subject tu agak memerlukan kepandaian dan kefahaman yg tinggi. Huhu

    ReplyDelete
  4. Nak tahu juga knp ada org yg de anxiety semua...apa punca semua tuh

    ReplyDelete
  5. saya pun suka bidang psychology jugak. tapi nak belajar academically pschology tak lah, suka belajar informal jer...

    ReplyDelete
  6. kalau kita menulis apa yang kita minat, konfom penulisan akan jadi gempak.. hehe.. kalau saya bab fizik.. hehehe

    ReplyDelete
  7. Nisha lebih kepada bidang penulisan *_*

    p.s. omg idk lah patut cerita ke tak but Nisha ada sorang kwn ni and he's a psychic! Alah, jenis yg boleh tahu kebenaran tuuu. Nisha pun baru tahu tahun ni. Patutlah pelik semacam sbb kdg2 dia ni boleh baca fikiran Nisha & kwn2 lain. huhu Dia ada cerita jugak dia ni boleh nampak mahkluk2 halus ;-;

    ReplyDelete