Hiking at Canada Hill Miri

hiking at canada hill miri

Hiking has been one of my favorite outdoor activity for now. I've been longing to do this, I mean, spending time doing fun activity outside since forever cause back then I never had a chance to do so cause I don't really have much friends who enjoy this kind of stuff. Forever stuck in the house lol. It's a no no for me to go alone, hiking in the jungle without anyone. Penakut okay! I'm still an amateur, not yet an expert.

Dulu aku memang tersangatlah tak aktif dengan benda macam ni. But as I've grown up, I find this thing interesting and exciting, and addictive as well even though it is tiring. I love being surrounded by nature cause it gives me a little serenity!

I Challenge Myself Yippie Yeay! 

Why did I say so? Sebabnya adalah aku ni seorang yang takut tinggi dan ada anxiety yang memang endless. Orang yang ada anxiety memang paham kot. Anxiety ni too much worry about something. So bila aku hiking, lots of thoughts ada dalam kepala. What if I fall? Kalau aku pijak sini jatuh tak? Pijak sana akan tegelincir ke tak? Yeah that kind of thoughts lah. Semua negatif. Tak ada yang positif. Disebabkan dah berfikiran macam tu, jadi nak teruskan hiking pun jadi ragu-ragu.


Hiking di Canada Hill aka The Grand Old Lady Miri!

Dekat tempat ni ada banyak hiking trails. Dulu aku mula dengan route 2-4. Tak susah dan taklah senang sangat. Then aku guna route 4-6. Sadis yang amat okay. First time guna 4-6 aku dapat buat halfway je sebab leput (feel like dying) dan penat sangat. Yang buat semput tu sebab trail ni banyak tangga dan a bit tinggi jugak la. Jalan senang sebab aku tak takut sangat jatuh or tak. Cuma agak mencabar stamina yang masih lagi low.

miri blogger

Best rupanya main dalam hutan ni. I mean doing proper activity lah macam hiking ke berkhemah ke. Since this is my first time so agak sakai jugaklah hahaha. Jalan 4-6 ni jalan stairway to heaven. Sebab banyak tangga kan. Kalau macm tangga yang sebelah kanan tu takpe lagi. Tangga yang dibuat terus dekat tanah tu yang sakitnya okay.

Hiking di Canada Hill ni bagi aku ada banyak level. Lain route lain stamina diperlukan. Ada route sampai nombor 8 kalau tak silap. Ada yang agak mencabar ada yang easy bagi yang dah biasa. My friend dare me to try different route yang banyak guna tali which means banyak curam dan tinggi lah retinya kan. I refused to do so since I know my stamina dan ability to go that route masih belum cukup. Pengsan kang siapa nak angkat. Terpaksa main seret pulak dah. Huhu.

Feeling Satisfied!

I totally love the feeling bila dah habis hiking. Rasa satisfied sangat sebab aku berjaya buat benda yang aku takut. I did it yeay! So proud of myself ehh.

Tengah hiking memang rasa nak give up, nak balik, nak menangis semua. Bila dah semput memang rasa nak muntah dan nak tarik nafas pun sakit yang amat. Stop dalam dua tiga kali then sambung. I get frustrated if I didn't finish my hiking. Last time dapat buat halfway je terus rasa down. Totally feel like a loser k. Huhu. But now I try to fight for it. And of course, enjoying every second with the nature while killing my fats jyeah. Its road to 60kg as well. Chayok chayok!

6 Benefits of Hiking

Hiking ni ada bagusnya. Sambil boleh menyihatkan badan, boleh jugak cuci mata tengok all the greenies! View pun cantik sejuk mata memandang. Hehehe! Selain tu boleh baca How Hiking Is Good For Body and Mind.



What's your hiking experience? And do you enjoy hiking as well? Do tell me!

6 comments

  1. Bestnyaaaaa!! Tahun ni siqah plan nak pergi hiking jugak. Tapi kan tak pergi lagi sampai sekarang. Dah bulan 9 pun ni πŸ˜…πŸ˜…

    ReplyDelete
  2. Bestnya g hiking. Kak ana lama dah tak hiking. Rasanya kalau hiking ni memang pancit teruk.

    ReplyDelete
  3. I don't really like hiking as I am not fit (haha!) and I don't want to slow down my friends' pace but sometimes, I do go for easy hikes. Especially kat Canada ni cause it feels like I am going to missing out if I don't go for hiking since I live in Rockies currently.

    Tapi, dekat Malaysia memang belum pernah pergi hiking lagi la. Mahu pengsan agaknya. With the heat and everything. lol

    ReplyDelete
  4. lama tak hiking, aktiviti zaman remaja memang seronok, tapi mungkin akan kembali hiking bila anak dah besar nanti, InsyaAllah

    ReplyDelete