3.19.2017

Miri App | Search, Locate, Rate & Review Everything About Miri

bandaraya miri

Tiap kali kalau ada plan nak keluar dengan kawan mesti susah nak decide dekat mana nak makan kan. Fikir punya fikir dekat setengah jam baru dapat pilih nak makan apa dan nak makan dekat mana. Jangankan orang luar, aku sendiri pun kadang tak tahu apa saja yang ada di Miri ni sebab aku jarang makan diluar sebenarnya. 

Tapi sekarang dah tak payah pening-pening lagi nak fikir benda tu semua. Download je Miri App! Haa pernah tak dengar tentang Miri App? Aku tak pasti korang tahu atau tak tapi aku pun baru tahu kewujudan aplikasi ni sebenarnya. Ini bukan paid article or apa tapi disebabkan aku rasa tak ramai tahu tentang ni so aku nak tolong promote Miri App ni biar semua orang tahu! :P


Apa itu Miri App?

Miri App adalah satu aplikasi yang menyediakan maklumat tentang Bandaraya Miri dalam bentuk mudah. Aplikasi ni sudah pun diperkenalkan sejak tahun lepas lagi sebenarnya. Ia adalah projek komuniti dan pelancongan oleh Majlis Bandaraya Miri. Tujuan utama Miri App ini dibina adalah untuk mempromosikan Bandaraya Miri! Dengan adanya Miri App ni, orang luar boleh cari maklumat tentang makanan, tempat-tempat menarik dan apa-apa acara menarik yang ada di kawasan Miri. Haa mudah kan sebab semuanya di hujung jari sahaja! 

Paparan Miri App

Semua gambar ni aku screenshot dari smartphone aku.

bandaraya miri

bandaraya miri

bandaraya miri

bandaraya miri


Nampak clean, teratur dan mudah je nak guna kan? Untuk bab makanan tu jangan terkejut sebab memang ada halal dan non-halal punya. Tapi jangan risau sebab dekat maklumat kedai mereka ada letak logo halal. Untuk owner kedai makan atau event organiser, mereka boleh register maklumat mereka dalam sistem dan meriahkan lagi information yang ada dalam Miri App ni. Yang bestnya setiap apa yang kita click akan ada deskripsi dan butiran lanjut mengenai benda tu. At least taklah clueless sangat kan.

Untuk support Miri App ni, korang bolehlah download dan tinggalkan review dekat mana-mana tempat yang korang dah pergi. Kalau tak nak download tapi nak tinggalkan review boleh buat dekat Miri City Website. Untuk orang Miri pulak, sila support untuk tolong promosikan Bandaraya Miri! Let's make out town great!

READ MORE

Lazada Birthday Blogger Contest


Haippp! Sempena hari jadi Lazada Malaysia ni, mereka ada buat contest. Aku tengok banyak je blogger yang join Lazada Birthday Contest ni. Meriah semacam! Memandangkan aku belum ada benda nak update dalam blog, rasanya aku patut menyemakkan diri dalam senarai peserta Lazada Birthday Blogger Contest ni. Jujur yang aku belum pernah shopping di Lazada ni. Tapi kalau cuci mata tengok barangan yang ada dalam website Lazada memang banyak kali dah. Macam-macam benda mereka ada okay! Rambang mata dibuatnya!

Website Lazada ni kalau dalam bentuk fizikal aku rasa dia akan jadi bangunan shopping mall 8 tingkat! Tapi kena add on satu tingkat lagi untuk foodcourt!

What do you love about Lazada Malaysia?


Macam-macam ada! Bab ni paling best dan win sekali bagi aku sebab tak payah susah-susah nak ke kedai cari barang. Kalau jenis pemalu macam aku ni memang heaven sangat dah Lazada ni. Semua benda di hujung jari. Cakap je nak apa memang semua ada. Nak cari kasut, gadjet, perabot, makanan, baju, barang mekap, periuk belanga, penyapu, mop semua ada. Tak kisah lah benda besar ke kecik semua dia sapu. Keretapi betul je tak ada dalam tu hehehe!

Selain dari macam-macam ada ni, website Lazada ni sangat kemas dan teratur. Banyak barang tapi tetap teratur sebab setiap benda ada kategori dan sub-kategori sendiri. Lagi mudah nak cari apa yang kita nak. Setiap apa yang dipaparkan pun ada deskripsi dan butiran terperinci. Kalau ada yang berkenan boleh terus add to cart dan checkout. Sistem pembayaran pun agak senang dan fleksibel. Say no more! Nak shopping pun jadi mudah yang amat dengan Lazada ni!


Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products)


Lazada tanya apa produk kesukaan ni nak bagi satu ke? Tak baik tanya je tau :P


Sony A6000. Yang ni benda paling aku suka dan paling aku nak. Dah lama idam kamera Sony A6000 ni. Sekarang pun tengah kumpul duit nak beli kamera. Walaupun tak ada bakat persis seorang jurukamera, tapi aku tetap nak jugak kamera ni sebab aku suka snap gambar! Aku dah buat review tentang kamera ni. Kalau ambil gambar malam memang cantik gila. Terang. Sesuai untuk aku yang suka night view! Selain tu boleh snap gambar lawa ala-ala stock photos untuk blog sendiri!


Panasonic MJ-L500 Slow Juicer. One of my favourite kitchenware! Setiap pagi aku buat jus karot. Kadang aku buat jus epal atau jus timun. Yang aku guna sekarang adalah high-speed juicer. Bila bandingkan dengan slow juicer ni nampak macam best lagi jus tu sebab tak ada rasa kasar. Selalu kalau kita minum jus mesti ada cebisan buah yang kecik tu kan. Then kalau biarkan sekejap mesti benda tu timbul atas permukaan jus. Tapi kalau guna slow juicer ni rasanya jus tu akan jadi lebih soft! SINI ada details produk ni. Nak satu plis!


Cook N Home 15 Piece Non Stick Black Soft Handle Cookware Set. Aku paling suka masak guna non-stick pan. Kalau guna jenis ni memang confirm makanan takkan melekat atas permukaan kuali/periuk/pan tu. Tak perlu guna minyak pun tak apa! Memandangkan harga minyak masak pun menggila naik, at least kalau masak guna non-stick cookware ni boleh jugak jimatkan penggunaan minyak masak kan. At the same time boleh amalkan pemakanan sihat tanpa minyak sekaligus!

How do you think Lazada Malaysia can improve? 


Hmm kalau yang ini aku tak pasti apa kekurangan Lazada Malaysia. Macam semua tip top je. Based on adik aku punya pengalaman shopping barang di Lazada, servis khidmat pelanggan bahagian proses refund duit ada slow sikit. Mungkin masalah berpunca dari barang yang tak sampai. Harap pihak Lazada boleh cek balik kekurangan bahagian ni. Yang lain semua okay. Selain tu mungkin boleh tambah lagi banyak produk barangan kot supaya online shopper boleh jadi lagi menggila bila cuci mata di Lazada! Selain dari diskaun dan voucher, mungkin Lazada boleh perkenalkan sistem lain untuk menarik lebih ramai pelanggan.

What is your birthday wish to Lazada Malaysia?


Aku harap Lazada Malaysia akan terus maju, sukses dan sentiasa nombor satu di hati pelanggan. Jangan kalah dengan permintaan pelanggan yang kadang demand macam-macam ni okay! :P
Happy 5th Birthday, Lazada Malaysia!


Kepada yang belum join, masih ada masa lagi nak join! Jom meriahkan Lazada Birthday Blogger Contest ni!

READ MORE

3.13.2017

Of Things I Want To Do

of things i want to do

Believe it or not, I start off my new year with tears. I've been crying many times for the past two months for some unknown reasons and for some certain things that stressed me out. Yes, it's 2017 and I'm still fragile and weak as fuck. I keep telling myself that I am a strong woman yet it's a complete contradiction to me. Well, let's just hoping I won't be crying anymore starting this month. (I've been drafting this entry last week and I did shedding tears 4 to 5 times already this month lol).

Thinking of how miserable and lame my life is, I realise that I need a change. A change on everything. I want to live my life well without having nothing to worry even though I know there are endless surprises for me in future. I want to cry less and focus more on what I want to do in my life. So, I try to figure out few things I want to accomplish in the mean time. It may sound random and a rough plan. But hey, it's better than nothing! Here is how the list goes...


Getting A New Job

I used to work in the office and quit and now working with my parents. It's been almost a year plus already and I admit that I never take work seriously. I try to find myself in it but it just something I don't want to do; I mean not for a career. I will still help them for sure and take it as a part time work somehow. And for the full time work, I know it's gonna be hard to find a new job but it's okay cause I will try my best and I don't mind starting from the bottom again. I will take it as a life challenge and a time to be in struggling phase.


Saving More Money

This is the tough one. I thought not buying anything and save money is easy but I was completely wrong about it. It's easier said than done, guys!! It went all good last year as I could save half of my monthly salary into my bank account. To be exact, until I could afford my own gold ring (SEE IT HERE). But then uhh, I spent a lot for the past months for skincare products (SEE IT HERE), entertainment, foods, glasses, camera and yada yada yada. I'm totally broke uhuks. I really need to control my expenses starting from now. Cut... Cut all the crap!! And by that, it includes the shut down of my travel plan. Pheww...


Getting Fit and Live a Healthy Life

I finally found my gym's friend yeay! She asked me to join her for a fitness program and I simply agreed to it. I will probably start it next week and hopefully, I will get into shape. It's time to say goodbye to the extra fats in my body! And yeah, it's not merely about getting skinny but I want to improve my strength and stamina as well so I will be able to go hiking and do outdoor activities more. :D And I can't wait to start eating healthy again! I love foods but I have to do this sobs. It's not a farewell to the extra fats alone but also a farewell to the damn good foods lol.


Read More Books

I always wanted to be an avid reader. But I am somehow a very slow reader lol. I stop buying books knowing that I still have more of them - unread and untouched! I am currently reading The Reluctant Heiress by Eva Ibbotson now. I start reading the novel last week and I still haven't reached the 100th page. Slow macam kura-kura! I am trying to finish reading at least 3 books for this #MarchBookChallenge. Jiayou!

Stay Strong And Invincible

This is about the spiritual. Not everyone knows about depression and anxiety and I have been living my life this way for too long. It's not easy to have both at the same time as it is likely a living hell. Depression makes you to not care at all while anxiety is all about caring too much. It leads to numbness and sadness and it takes you down to the ground. I have always lost in this battle within myself. Always. I don't know how to be strong. Sometimes I don't even know how to be okay. I realise that no one could understand me when it comes to this and that makes me think I have to be stronger than the sickness itself. It all depends on myself, right?

Be More Optimist And Positive

I tend to think negative when it comes to most of the thing. I let myself down and saying I can't do this and I can't do that. Not until I realise it really affects me. I bring the bad vibes to myself and ruin my own self-esteem which leads to the development of negative attitude. If I could be a pessimist all the time, why can't I be an optimist and take all the positive vibes with me instead? It's something I need to change, right?

Keeping A Journal

I lost interest in this one. I used to be so happy when it comes to journaling but not now. I feel so lazy to even open up my notebook. But I guess I have to start over and keep track on everything; my migraine, my period days, my expenses, my life events etc. It's actually important for me to have this but I always save it in my brain and forget it the next day. Take your pen and your notebook now, caa!


- - -

So these are kind of things I want to do for now. I can't think of others anymore hahaha. Maybe this is somewhat a crucial task for myself. I need to start doing it for sure. And if you happened to be a reader of my blog, I actually have posted 7 Things I Want To Change About Myself before. There are few points I have repeated writing here which is obvious and strong evidence that I still haven't changed since then. Changing is hard, ain't it? Let's just hope I will make this happen. MESTI! Till here then x

READ MORE

3.05.2017

Sanggar Pappek Dan Sambal Tomat

sanggar pappek

Ada yang pernah makan sanggar pappek tak? Kali pertama aku makan benda ni masa belajar di Kota Kinabalu dulu. Sedap. Aku tak pasti makanan ni berasal dari mana tapi ada yang kata ini adalah makanan Bugis dan ada jugak yang aku baca sanggar pappek ni berasal dari Indonesia. Ahh tak kisah la mana-mana yang aku pasti aku suka makan benda ni. Enak loh.

Senang je nak buat sanggar pappek ni. Tutup mata pun boleh buat. :P

Cara Buat Sanggar Pappek!


sanggar pappek

Bahan utama mestilah pisang. Kena guna pisang muda yang macam ni. Aku pernah try guna pisang yang dah setengah masak dan rasanya kurang sedap dan tak sesuai kalau nak makan cecah dengan sambal. 

cara buat sanggar pappek

Gambar atas ni pisang yang dah siap dikupas dan digoreng sampai warna perang. Goreng biasa guna minyak panas tu. Jangan terlampau perang pulak sebab nak digoreng dua kali!

Bila dah siap goreng, kena tunggu pisang tu sejuk baru boleh penyekkan. Nak rasa masin sikit boleh tabur garam. Tak perlu banyak just be nice with the bananas okay. Bila dah selesai penyek boleh terus goreng guna minyak yang sama. Goreng sampai warna perang dan nampak garing.

Cara Buat Sambal Tomat! 


cara buat sanggar pappek sambal tomat

Cara buat sambal pulak memang senang. Sambal yang digunakan untuk makan dengan sanggar pappek ni adalah sambal tomat ye. Aku tak pernah cuba pulak kalau makan dengan sambal selain dari sambal tomat. Tapi yang ni memang umppph! 

Bahan-bahan sambal tomat : 

(aku tak suka letak kuantiti so agak-agak korang nak buat berapa banyak. you know the drill, babe!)
‣ tomato
‣ cili padi
‣ belacan
‣ garam
‣ gula
‣ ajinomoto

Cara-cara buat sambal tomat :

1. Goreng tomato guna minyak banyak. Agak-agak dah masak, terus angkat dan tapis.
2. Lenyek/Tumbuk cili padi, belacan dan gula. 
3. Masukkan tomato dan lenyekkan sekaligus.
4. Letak garam dan ajinomoto untuk rasa. Siap! 

Mudah je nak buat sanggar pappek dan sambal tomat ni kan? Haa cuba jangan tak cuba okay! 

READ MORE