Posts

Showing posts from 2018

Best Chiang Mai Flight + Hotel Booking

Image
Tahun 2018 bakal melabuhkan tirai tak lama lagi. Tinggal satu bulan lebih je lagi nak masuk 2019. Sangat tak terasa. Sekarang kepala aku dah mula aktif berfikir kemana lagi aku nak jejakkan kaki untuk tahun baru kelak. Dah siap buat perhitungan secara kasar okay. Memandangkan tahun ni aku dah repeat Korea dua kali dan tabung pun dah bocor dengan dasyatnya, so trip seterusnya haruslah yang agak low budget sikit. Hihi. Less money don’t care yang penting kena travel at least setahun sekali untuk buang stress.

Sebab tu aku suka dan sayang Traveloka! Tak pernah menghampakan bila buat deal atau promotion. Bila buka website mereka mesti ter-wowww sebab banyak betul benda best yang menggembirakan hati seorang kaki travel!

Traveloka Flight + Hotel Packages! 
Buy together, save together! Sekarang Traveloka tengah ada promosi pakej kombo untuk flight + hotel. Traveloka ni tak macam website lain. Boleh je terus booking hotel mana kau nak. Tak perlu nak bukak tab banyak sangat. Buat booking untuk…

Anohana Makes Me Weep

Image
Crying at fiction is normal even it doesn't sound legit. Tengok kartun pun nangis. Hati tisu sangat okay. Lepas lama dah tak tengok anime, akhirnya aku terjebak lagi. Dan anime yang aku baru habis tengok adalah cerita Anohana : The Flower We Saw That Day.

Banyak-banyak anime, kenapa Anohana? Awalnya aku cuma nak cari figurine untuk photography. Saja suka-suka. So aku tanya N mana nak cari figurine macam nidekat Miri. So dia tolong cari dan jumpalah yang sama kecik comel macam dalam gambar tu tapi lain character. Benda kecik comel ni dipanggil Nendoroid. Ya allah sumpah kiut gilak! Tapi kecik kecik harga dia fuhh berapi. So N sajes beli dekat Shopee jelah murah sikit. Dia suruh aku pilih and bagitau dia mana satu aku nak. Dan aku pun berkenanlah dengan Nendoroid Menma ni.



Bila dah berkenan of course lah aku google detail dengan lebih lanjut siapa Menma ni. Rupanya dari cerita Anohana. Maka aku pun tengoklah cerita dia since aku dah suka dengan nendoroid dia ni. Hihi.

Anohana ni kis…

Give Gift Boutique Hong Kong Christmas Gifts

Image
It's November already! It means we are one month away from Christmas Eve! Oh, wait. I'm not saying I'm celebrating the festival but I have a good news to my fellow friends that will cherish the moment on that day. Preparation is needed for smooth events!

Did you know that you could grab a precious gift from Hong Kong?  Okay let me introduce the shop. The name given is Give Gift Hong Kong. Their business is based in Hong Kong but they also provide global service to International locations. Founded in 2008, GGB has become the most leading and favourite florist shop in Hong Kong. Based on what I see on their website. I can tell that they are not only a flower specialist but a gift and hamper specialist as well! 
I strongly recommend you to choose this shop becausethey offer varieties of gifts and hampers for your occasions. 





You can pick one or two of your favourite among the 100 choices!  Give Gift Boutique Christmas Gift Hampers  Here comes the highlight of this post. The

Lazada's Super Beauty Day - Good News For All Beauty Junkie!

Image
Hello everyone! Here comes the good news for all beauty junkie out there. It's Lazada's Super Beauty Day, your first beauty moment!

To be honest, I'm a girl who has the least interest in beauty stuff. But this beauty fair still going to excite me cause I'm a huge fan of skincare and Lazada didn't do the offer only for makeup but entire skincare products from head to toe! I can tell that I am pretty addicted to it since I always buy a new and different shower gel, face wash, body lotions etc before even finishing the one on my rack. Guess I'm going to add more stuff...

10.10.18 ONLY & Big Discounts! Alright. This Super Beauty Day is only happening on 10th October with discounts up to 80% a wide range of selected beauty products!!! Yes baby, you read it right. Discounts up to 80%. It's a bargain and quite a catch. Your purse is not going to rip off, well, unless you put too much stuff in your cart :P

The Super Beauty Day includes exclusive offers from int…

Get To Know Me // Part One

Image
Here comes my new post. I've been busy watching Moorim School and had a mental breakdown lately that I have to abandon my blog. Shiada (cute way to say sekda/tidak ada ) mood kamek mok on laptop. But hey, today I wanted to write a little about myself in this Get To Know Me section. It's the only topic yang aku boleh up dalam blog for now. 
My Name I've been using Eeca Shyaa since bila entah. I made it my official name both in the real and virtual world. Bukan official nama dalam IC okay. I create this pseudonym from scrambling my real name and voila, maka terhasil lah nama ini. Reason I have this name sebab I wanted to have the last name. Bila register website memang kena ada ni kan. Kalau website penting je aku letak nama ayah. I know I'm supposed to put his name but yeah... Saja... All my social media guna nama Eeca Shyaa
My Age  I was born on October 24th, 1993 so I am soon to be 25 years old. 5 years more into 3 series yet I still act like hmm kanak-kanak ribena…

St. Ives Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub Review

Image
This St.Ives scrub is definitely my favourite! Nope, I don't lie. I don't simply say that for marketing. It's my honest feedback, girls. Haritu aku jalan ke Watsons nak cari scrub muka sebab scrub muka lama dah habis. Cun pula dekat timeline aku penuh blogger-blogger up cerita St. Ives yang ada packaging baru. Aku tahu yang apricot scrub tu je hihuu. Jadi aku cari la benda ni. Terus berkenan hokay!

Aku tak ingat berapa aku beli. Rasanya dalam RM19+ sebab ada promotion. Benda first yang buat aku jatuh cinta dengan scrub ni adalah packgaging dia! Manusia itu kan mudah tertarik dengan benda cantik. Second reason pulak sebab bau dia. Bau sedap sangat. Haa tapi aku beli bukan sebab dua ni je k. Orang cakap jangan beli secara membabi buta. Baca dulu.

St. Ives Radiant Skin - Infused With Pink Lemon & Mandarin Peel Extract
Bahan utama yang digunakan dalam scrub ni adalah lemon dan mandarin. Main reason kenapa bau dia sedap sangat. Aku rasa semua orang tahu yang lemon memang ba…

New Minimalist Template For eecashyaa.com

Image
Seperti biasa bila nak ambil mood berblogging memang kena touch up rupa blog sikit. Tapi kali ni aku tukar semuanya. Semangat gitchew tapi template baru atau tak tetap tak hilangkan dungu writer's block dalam kepala ni. Even dah remind dengan diri sendiri update je apa-apa benda pun masih tak boleh nak konsisten blogging tiap hari.

Blog aku masih lagi kekalkan tema minimalist. Kalau sebelum ni background warna putih, sekarang aku teringin nak guna main background warna kelabu. Pencarian template bermula dari Etsy. Cari punya cari aku berkenan dengan template Bestarpon ni. Banyak kali aku fikir nak beli ke tak sebab mahal. Lastnya tak jadi. Cari pulak template dekat ThemeExpose. Bukak je terus berkenan dengan True Blog ni. Lebih kurang sama macam template first yang aku nak tapi harga ada murah sikit. So aku pun grab teruslah yang premium punya. Beli guna duit payment dapat dari blog job okay. Hihi.

Aku suka buat simple and minimalist look supaya tak serabut. Sik suka kamek mun me…

The Last Compliment I Received

Image
September, 12th. What was the last compliment you were given?
Can I take people judging my body weight as a compliment? I heard them a lot rather than something else. Jarang kenak puji bah. Olakaseh.
I gain weight. Believe it or not, I gain 5kg within one month.  I don't know if I eat a dinosaur or I eat like a dinosaur.  
My cousins said I'm fat again. Even my dad pun cakap benda sama. Sobs.
Rasanya berat badan naik mendadak sebab lepas balik dari Korea hari tu, aku memang hepi je memuaskan nafsu makan tanpa ada rasa penyesalan. 2 bulan di Korea macam-macam benda aku craving. Nasi lemak, ketupat, kuah satay, ayam goreng mekdi eh semualah. Cun pulak masa tu dah mula bulan puasa dan seterusnya raya. FOODS EVERYWHERE. Ne sik begasak aku makan.
Lepas ada beberapa orang hamba allah cakap aku dah gemuk balik, aku mula rasa agak down sikit. Marah dengan diri sendiri kenapaaaaaa makan banyak sangat?! Nak buang lemak tu bukan senang ya awloh. Sedih. Dahlah aku jenis yang cepat naik be…

Resepi Jjajangmyeon Mudah

Image
Resepi mee kuah hitam pekat ni aku buat khas untuk peminat tegar KDrama yang teringin nak makan jjajangmyeon. Mungkin rasa tak sama macam yang asli punya tapi rupa lebih kurang sama. Tak pernah lagi aku try yang original sebab tak jumpa yang halal. Kalau malas nak cuba resepi ni haa pergi try samyang jjajangmyeon punya. Tapi buat sendiri rasanya lagi puas hati lah. 
Resepi Jjajangmyeon Mudah
Aku tak ingat cerita korea mana entah tapi yang pasti masa scene dorang makan mee ni aku sampai terliur tengok tau. Terus google resepi. Sepatutnya guna black bean paste. Memandangkan aku tak jumpa benda alah tu kat sini, so aku gohed pake benda nok ada jak lah. Hihi.

Aku tak suka buat resepi panjang berjela. Simple dan mudah difahami tu penting. Basic memasak mesti korang tahu kan? Resepi kat atas ni untuk kuah. Tumis segala bagai. Kalau part mee pula, kalau guna mee kuning of course la kena celur. Kalau guna spaghetti seharusnya kena rebus dulu. Aku selalu guna mee kuning je. Guna spaghetti lag…

Energea NyloTough Cable Review

Image
Hai. Dalam post yang aku pernah tulis sini Fonemax X-Pro Nylon Cable Review, aku ada cakap yang aku akan buat review untuk cable kedua baru yang aku beli. So yeah here it is after a long year. Ditegaskan bahawa ini bukan paid review. Saja aku nak buat review ikhlas dari hati supaya korang tak beli cable bodoh yang mahal tapi tak boleh guna. 

Aku beli cable ni RM94 dekat Switch. Beli sebab saudara aku yang reccommend. Terus terang aku cakap aku benci beli cable untuk iphone. Sik boleh sebarang. Even beli yang mahal pun ada yang tak support atau tak certified. Apatah lagi kalau beli yang murah. So aku pilih untuk cuba brand ni. 
Energea Nylon Tough Cable Review
Cable ni aku dah guna 2 tahun lebih. Langsung tak ada masalah. Cable ni aku dah bawak travel nun jauh ke Korea. Kadang dia terbelit bergolong dalam handbag pun still panjang nyawa lagi. Gambar ni ni fresh aku baru snap. Kalau perati betul memang berdaki lah. Tapi buat-buat tak nampak jelah. Kepala atau ekor dia memang takkan pat…

Pengalaman VR Hiper-Realiti Star Wars Pertama Di Asia

Image
“Pengalaman VR Hiper-Realiti Star Wars™ yang Pertama di Asia Bakal Tiba di Resorts World Genting.” Dihasilkan oleh ILMxLAB dan The VOID, masuk kedalam dunia Star Wars dengan pengalaman unik lain daripada yang lain.

Genting Highlands, 7 September 2018: Dari galaksi yang jauh, datang satu pengalaman luar biasa yang pertama seumpamanya di Asia, anda bersama rakan-rakan boleh menerokai antara dunia nyata dan realiti.

Resorts World Genting dan The VOID hari ini secara rasmi mengumumkan akan membawa pengalaman hiper-maya pertama membabitkan filem francais terkenal Star WarsTM: Secrets of the Empire pada penghujung tahun ini yang dihasilkan dengan kerjasama dengan ILMxLAB.

Ini menjadi kolobrasi pertama The Void di luar Amerika Syarikat dan UK menjadikan pegalaman di Resorts World Genting (RWG) ini yang pertama di Asia. Terletak pada ketinggian 6,000 kaki di atas paras laut, pengalaman RealitiMaya (VR) itu menjadi salah satu tarikan terbaharu di RWGyang mencatatkan jumlah kedatangan pelancong …

July 2018 Throwback

Image
Let's do this. July ain't really being good to me this time. Biasalah kehidupan kan. But I still appreciate every single thing that happened throughout my life cause gratitude is important, of course. I've been keeping the memories in my journal and I want it to be kept on my blog as well. Tapi sayang tak ada gambar. Sedih.

July 01, 2018 I had steamboat with Nonong at 883 Buffet Steamboat in the evening and went on date with N watching Ocean 8 by night. Had too much lamb masa steamboat and I'm down with a migraine that night. Padan muka.  
July 07, 2018 My friend was craving butter chicken so she asked me to teach her how to make it. First time masak di rumah orang and tido rumah kawan. Masa belajar dulu pernah la tido rumah kawan sebab ikut dorang balik kampung. Rumah Jay dengan rumah Mira di Sandakan.

July 10, 2018
Sushi King with N! Ni semua salah dia sebab buat aku craving. Bila scroll FB scroll IG nampak orang post sushi makin bertambahlah nyawa nak makan benda alah…

How To Design Your Flower Shop

Image
Designing your flower shop will play an important role in your florist business. The way you design your flower shop will create the image of you, yourself, as the owner and what type of flower shop you have. A florist in Singapore makes sure that their shops do not look cluttered or tight because of the number of flowers they put on display. You should make sure to avoid the same.

How To Design Your Flower Shop  Before you start decorating your flower shop, make sure to keep these small and important tips in mind:

1. Always make sure you have a space for the counter, the display shelf or window and a place where your customers can take a seat when they want to wait for their order or they are just simply waiting in line to pay. Always keep in mind your customers' comfort and convenience, this way they would not find it a hassle to wait for their orders and or to wait in line at the cashier.

2. Have separate rooms for your flower displays and where your florists will make the flo…

Cara Semak Baki Tunggakan PTPTN Secara Online

Image
Semalam lepas kemaskini maklumat pendapatan pinjaman PTPTN aku rasa macam ragu-ragu nak bayar. Haritu dah settle bayar tunggakan then aku start bayar macam biasa. Langsung tak miss sebulan pun. Tapi tahun ni aku ada skip few months atas sebab tertentu. Dah call pihak PTPTN and dorang cakap aku tak ada tunggakan dan boleh bayar macam biasa even lambat bayar. Tapi still macam tak puas hati aku pun try lah cek online. Baru ku tahu boleh rupanya semak semua details baki pinjaman baki tunggakan semua tu. Ingatkan mesti kena call atau face-to-face je. Hoho. Sebab sebelum ni pun aku main call takpun pergi ofis.

Untuk yang first timer mungkin boleh rujuk ofis supaya dorang boleh explain more details yang tak dapat aku nak tolong bahaskan. Ni aku share untuk yang tak tahu. Kalau dah tahu alhamdulillah. Jangan kecams ai. Sila buka website http://www.ptptn.gov.my/ dan follow je cursor dalam gambar.

Cara Semak Baki Tunggakan PTPTN Secara Online





Dapat ka sik? Semakan baki tunggakan ni ada lain si…