Cara Semak Baki Tunggakan PTPTN Secara Online

by - July 23, 2018



Semalam lepas kemaskini maklumat pendapatan pinjaman PTPTN aku rasa macam ragu-ragu nak bayar. Haritu dah settle bayar tunggakan then aku start bayar macam biasa. Langsung tak miss sebulan pun. Tapi tahun ni aku ada skip few months atas sebab tertentu. Dah call pihak PTPTN and dorang cakap aku tak ada tunggakan dan boleh bayar macam biasa even lambat bayar. Tapi still macam tak puas hati aku pun try lah cek online. Baru ku tahu boleh rupanya semak semua details baki pinjaman baki tunggakan semua tu. Ingatkan mesti kena call atau face-to-face je. Hoho. Sebab sebelum ni pun aku main call takpun pergi ofis.

Untuk yang first timer mungkin boleh rujuk ofis supaya dorang boleh explain more details yang tak dapat aku nak tolong bahaskan. Ni aku share untuk yang tak tahu. Kalau dah tahu alhamdulillah. Jangan kecams ai. Sila buka website http://www.ptptn.gov.my/ dan follow je cursor dalam gambar.

Cara Semak Baki Tunggakan PTPTN Secara Online







Dapat ka sik? Semakan baki tunggakan ni ada lain sikit tau. Yang semak penyata pinjaman ni lain lagi. Yang aku share ni aku punya details. Dari 24k tinggal 16k lagi. Tiap bulan aku bayar RM160 walaupun amount sebetulnya adalah RM153 kalau tak silap. Jumlah penyelesaian baki hutang pinjaman selepas diskaun tu aku tak pasti pulak apa. Kalau 13k lagi tinggal alhamdulillah. XD Since tunggakan aku kosong means tak ada tunggakan lah kan? Butiran menunjukkan clean and clear semuanya. Jangan pulak PTPTN tetiba cakap aku ada tunggakan. Moha ku kelak. Yang kos insurans/takaful ni aku ada blur sikit. Kalau ada yang tahu, sila-silalah explain.

Based on apa yang faham lah, sebelum start bayar bulanan, kena make sure tak ada tunggakan atau settlekan tunggakan kalau ada. Kalau tak nanti sia-sia je bayar tapi amount pinjaman tak ditolak langsung. Rasanya dulu ada orang penah share pasal ni dalam Facebook. Pandai-pandai la search. Tapi kalau information aku salah, do let me know gaiss. Okay jom bayar hutang! x

You May Also Like

8 comments

  1. info sangat berguna! sonang nak chck lepas ni hehe

    ReplyDelete
  2. I'm your 404th follower here. hi.
    So glad I've settled mine.

    ReplyDelete
  3. Congrats sis. You bayar juga. Ramai yang tak bayar. Congrats again sis!!!

    ReplyDelete
  4. Hi there excellent blog! Does running a blog such as this take a
    massive amount work? I've virtually no knowledge of coding but I was hoping to start my
    own blog soon. Anyhow, should you have any ideas or tips for new blog owners please
    share. I know this is off topic but I simply needed to ask.

    Many thanks!

    ReplyDelete
  5. skrang da mudah. lunaskan hutang supaya hidup happy =)

    ReplyDelete
  6. mudah je nak buat semakan kan....

    ReplyDelete
  7. Good info..xpernah tahu pun sebelum ni..tq share

    ReplyDelete
  8. makin mudah untuk bayar hutang PTPTN dan kalau boleh bayarlah even sikit2.. hutang tetap hutang kan..tapi ramai jugak yang ignore..

    ReplyDelete