Resepi Jjajangmyeon Mudah

by - September 12, 2018


Resepi mee kuah hitam pekat ni aku buat khas untuk peminat tegar KDrama yang teringin nak makan jjajangmyeon. Mungkin rasa tak sama macam yang asli punya tapi rupa lebih kurang sama. Tak pernah lagi aku try yang original sebab tak jumpa yang halal. Kalau malas nak cuba resepi ni haa pergi try samyang jjajangmyeon punya. Tapi buat sendiri rasanya lagi puas hati lah. 

Resepi Jjajangmyeon Mudah


Aku tak ingat cerita korea mana entah tapi yang pasti masa scene dorang makan mee ni aku sampai terliur tengok tau. Terus google resepi. Sepatutnya guna black bean paste. Memandangkan aku tak jumpa benda alah tu kat sini, so aku gohed pake benda nok ada jak lah. Hihi.

Aku tak suka buat resepi panjang berjela. Simple dan mudah difahami tu penting. Basic memasak mesti korang tahu kan? Resepi kat atas ni untuk kuah. Tumis segala bagai. Kalau part mee pula, kalau guna mee kuning of course la kena celur. Kalau guna spaghetti seharusnya kena rebus dulu. Aku selalu guna mee kuning je. Guna spaghetti lagi sedap kot. Boleh cuba try test. 


Kalau ada part yang kurang faham sila tanya okay! :D

You May Also Like

9 comments

  1. Nampak menyelerakan. Kinah oun tak pernah try lagi makanan korea ni. Boleh cuba sendiri nanti.

    ReplyDelete
  2. sedapnya tengokkk..teringin nak makan tapi malas betul nak buat.. hahaha.. ada free2 nanti boleh lah cuba resepi ni..

    ReplyDelete
  3. wah pasni boleh masak sendiri jelah

    ReplyDelete
  4. boleh try, first time makan jjajangmyeon di Sopong..

    ReplyDelete
  5. senang je resipi dia..boleh cuba ni..tpi kena tnya en.asben dulu ni, nak cuba tak makan masakan korea..dia tu pelik2 sikit menu, tak mo...hehe

    ReplyDelete
  6. woooah buat Jjajangmyeon sendiri la. resepi pun macam senang je. kena tunggu bila rajin je baru boleh jalan kat dapor tu ehe..

    ReplyDelete