The Last Compliment I Received

by - September 12, 2018


September, 12th. What was the last compliment you were given?

Can I take people judging my body weight as a compliment? I heard them a lot rather than something else. Jarang kenak puji bah. Olakaseh.

I gain weight. Believe it or not, I gain 5kg within one month. 
I don't know if I eat a dinosaur or I eat like a dinosaur.  

My cousins said I'm fat again. Even my dad pun cakap benda sama. Sobs.

Rasanya berat badan naik mendadak sebab lepas balik dari Korea hari tu, aku memang hepi je memuaskan nafsu makan tanpa ada rasa penyesalan. 2 bulan di Korea macam-macam benda aku craving. Nasi lemak, ketupat, kuah satay, ayam goreng mekdi eh semualah. Cun pulak masa tu dah mula bulan puasa dan seterusnya raya. FOODS EVERYWHERE. Ne sik begasak aku makan.

Lepas ada beberapa orang hamba allah cakap aku dah gemuk balik, aku mula rasa agak down sikit. Marah dengan diri sendiri kenapaaaaaa makan banyak sangat?! Nak buang lemak tu bukan senang ya awloh. Sedih. Dahlah aku jenis yang cepat naik berat badan. 

Lately ni aku try eat clean dan tak makan nasi walaupun kadang tu ada cheat day banyak kali. Duhh. Foodie kau suruh diet memang susahlah. Tapi aku try hard untuk tak ambik makanan berat. Air putih aku konsisten setiap hari. Tapi berat aku maintain tak kurang langsung. LANGSUNG. Not even 1kg. I did go jogging as well. Pun sik ngasi. Bila dah plan nak pergi hiking, cuaca pulak tak mengizinkan. Nak suruh aku stay gemuk lettewww. 

Bila aku eat clean, ada pula makhluk yang buat sakit hati sindir macam-macam. Ahh pedulilah. Malas tah ku ingau. I'm just going to embrace myself and do things in my own way. Slow but in progress gitewww. Hari ni aku makan breakfast sihat. Makan 2 keping chicken ham dengan telur rebus dua biji. 

Tapi...

Start pukul 9 aku dah lapar. My appetite gone crazy. Please blame the menstrual week! Sebelum aku mood swing for the whole day, I stuffed myself with karipap 3 biji, tumpik (lempeng pusuk bawang cecah gula), cornbeef goreng, mee goreng, my homemade charsiew chicken dan cucur udang! Hehehe. 

I blame myself and foods for making my body weight naik dengan bahagianya. Biarlah orang nak cakap apa. Aku anggap jelah itu adalah satu pujian dan akan terima dengan hati terbuka. Walaupun ehem dalam hati aduh sakitnya tuh disini. 

You May Also Like

7 comments

  1. mun kamek balit miri, nang cepat alu berat nait. kedak raya haji hari ya, sehari sekilo nait. seminggu?? ada mok 7 kilo nait. huwaaaa

    alaaa sikpa...janji dirik puas hati. usah dilalek apa dipadah mensia ya...kita mok makan, makan, sik mok udah...senang cerita. tapi mun dah sik muat baju ya, ya warning dah ya...XD

    ReplyDelete
  2. Samalah kita. Kinah ni lepas bersalin aritu berat tak pernahnya turun. Ada jugak bunyi di belakang, sudah gemuk. Tapi pedulikan saja. Sampai masa nanti akan kurus jua.cuma cepat atau lambat..

    ReplyDelete
  3. Makan la selagik buleh makan. Lak dah kawen, preggy mcm² benda ko sik dpt makan. Kak ya, beranak lagik la tambah menu nok ko sik dapat telan enjoy moment eat everything yaa~

    Psnan ikhlas dr kaki makan tgh pantang.

    ReplyDelete
  4. tak pa, lepas ni boleh jogging n swimming untuk hilangkan lemak yg degil tu ...

    ReplyDelete
  5. eeca..try stop makanan/minuman manis, fastfood & jajan..try..k.fiezz cuba kurangkan manis2, berjaya..tapi x sure la samaada k.fiezz dlm kategori senang turun berat...

    ReplyDelete
  6. eeca..try stop makanan/minuman manis, fastfood & jajan..try..k.fiezz cuba kurangkan manis2, berjaya..tapi x sure la samaada k.fiezz dlm kategori senang turun berat...

    ReplyDelete
  7. eeca..try stop makanan/minuman manis, fastfood & jajan..try..k.fiezz cuba kurangkan manis2, berjaya..tapi x sure la samaada k.fiezz dlm kategori senang turun berat...

    ReplyDelete