Best Chiang Mai Flight + Hotel Booking

by - November 09, 2018


Tahun 2018 bakal melabuhkan tirai tak lama lagi. Tinggal satu bulan lebih je lagi nak masuk 2019. Sangat tak terasa. Sekarang kepala aku dah mula aktif berfikir kemana lagi aku nak jejakkan kaki untuk tahun baru kelak. Dah siap buat perhitungan secara kasar okay. Memandangkan tahun ni aku dah repeat Korea dua kali dan tabung pun dah bocor dengan dasyatnya, so trip seterusnya haruslah yang agak low budget sikit. Hihi. Less money don’t care yang penting kena travel at least setahun sekali untuk buang stress.

Sebab tu aku suka dan sayang Traveloka! Tak pernah menghampakan bila buat deal atau promotion. Bila buka website mereka mesti ter-wowww sebab banyak betul benda best yang menggembirakan hati seorang kaki travel!

Traveloka Flight + Hotel Packages! 


Buy together, save together! Sekarang Traveloka tengah ada promosi pakej kombo untuk flight + hotel. Traveloka ni tak macam website lain. Boleh je terus booking hotel mana kau nak. Tak perlu nak bukak tab banyak sangat. Buat booking untuk flight dan hotel sekaligus dengan Traveloka siap boleh dapat diskaun 15%. Suka sangat okay! Tipu lah kalau tak gembira bila baca perkataan diskaun kan. Unless duit kau juta-juta mungkin kau tak hiraukan pun benda ni. Tapi bagi aku benda ni adalah point paling penting sekali dalam kamus travel aku!

Chiang Mai Tour Packages 


Aku memang jenis yang suka explore website. So-called internet freak lah katakan. Dah puas click sana click sini, terjumpalah page tentang Chiang Mai tour packages dalam Traveloka. Kalau anda nak tahu, Chiang Mai merupakan salah satu bandar terbesar di Thailand yang terletak berdekatan dengan Sungai Ping. Ada bermacam tempat menarik yang boleh dilawat dan aktiviti yang boleh dibuat ketika berada disana.

Dulu aku pernah sampai Bangkok je. Pengalaman aku ke sana rasanya macam susah nak cari makanan halal. Ada certain tempat yang memang senang nak cari. Dan bila kau dah jumpa makanan yang halalan toyyiban ni, memang sedap okay! Mungkin tahun depan boleh jejak kaki ke Chiang Mai agaknya memandangkan cun ada promosi dari Traveloka sekarang. Destinasi ni pun tak jauh lari dari plan asal yang ada dalam kepala aku ni. Meh aku nak share sikit research yang aku dah buat.

Menarik Tentang Traveloka Flight + Hotel Booking 

Booking untuk travel ni lebih kurang sama macam membeli barang di pasar tamu. Kalau kau beli banyak, makcik jual tu akan kasi diskaun, kasi harga murah sikit. Kalau Traveloka kau booking flight + hotel sekaligus, mereka jugak akan kasi diskaun. Hebatkan persamaan aku. Hehe. But make sense lah jugak. Dan tak kisah lah kemana kau nak pergi, kod kupon akan diberikan jika anda membuat transaksi minimum sebanyak RM400. Benda ni pastinya membuat hati kau berdansa sebab dahlah dapat diskaun, dapat kupon lagi. Ia juga sangat memudahkan sebab boleh settle semua benda sekali. Kalau nak buat pembayaran dan trace budget pun senang.

Cara Dapatkan Traveloka Best Deals 

Okay untuk perkara yang telah aku bahaskan diatas, caranya sangatlah senang. Tutup mata pun boleh buat. Okay tipu je. Sebelum aku proceed, promosi ni sah jika anda buat booking melalui website Traveloka (desktop), mobile site dan aplikasi Traveloka. Untuk sementara ni hanya Android user je dapat bergembira. IOS user sabar jap. It’s coming soon!

Bila dah masuk website Traveloka, pastikan anda click yang Flight + Hotel tu okay. Jangan ngegeh (maksudnya mengada dalam bahasa sarawak) nak tekan yang lain pulak. Yang lain tu tak sama dengan promosi ni.

Bila dah isi details, nampak tak part hotel destination tu? Traveloka dah senaraikan dekat 3000 tempat untuk anda okay. Tinggal pilih mana yang berkenan dan bersesuaian dengan tarikh travel je. Sayang betul Traveloka dengan pengguna servis dia. Memang disuap manja lah. Nak apa lagi? 

Tempoh Booking 

Untuk ini pulak, sila ambil perhatian jika nak travel tahun depan, tempoh booking berlangsung sejak dari 15 Oktober lepas sampailah 15 November ni. Ada masa lagi geng! Tempoh travel pulak adalah bila-bila masa. Nak pergi bulan 1 ke bulan 2 ke terpulang. Nak travel hujung tahun ni pun boleh asal tabung kau masih mempunyai dana yang mencukupi je. Yang penting kena settle awal segala persiapan melancong kau.

Secara langsung atau tak langsung, bila kau baca bebelan aku tentang promosi Traveloka ni, kau dah pun dapat tips macam mana nak travel dengan jimat dan low budget kan. Kena tahu dan alert bila website buat promosi gila-gila macam ni. Kalau melepas memang rugi dan berhuhu lah anda.

Travel Homework

Bagi aku melancong bukan sekadar melancong. Melancong ni perlu buat homework tau. Lepas dah buat keputusan tempat mana nak pergi, dah pilih tarikh, benda seterusnya adalah mesti buat research tentang destinasi idaman kita. Tengok flight mana murah, website mana ada hot deals dan promotions, tempat apa yang menarik nak dilawat, makanan apa best semualah kau kena tahu. Jangan terlalu clueless dengan plan sendiri.


Korang dah ada plan atau belum untuk percutian seterusnya? Kalau belum cepat-cepatlah stalk website Traveloka! Atau nak join aku pergi Chiang Mai? :D

You May Also Like

2 comments

  1. sangat best..Chiang Mai + Chiang Rai..

    ReplyDelete
  2. Traveloka memang best sebab boleh cari hotel dan flight dengan satu aplikasi..

    ReplyDelete