Where It All Began


The cousins read my blog post about Meeting His Family For The First Time and yeah, knowing they are looking forward to the sequel pretty much make me feel extra anxious. Lalu rasa mok simok ajak up next story. Hihi. Tapi aku tetap nak update part macam mana aku kenal N. It just for the sake of keeping some good memories to be read 20 years from now. Kononlah.

I used to make friends with strangers online. Mula start layan chatting masa zaman Yahoo Messenger dulu. Tapi gilalah banyak orang gila, banyak pervert. Yang sewel semua aku block terus. Then aku move on ke website penpal dan language exchange for the sake of healthy conversation. Syukur banyak orang waras. 

But then someone told me a heartbroken statement. What's the point of befriend with each other if one living on the other side of the planet? Yes salah aku sebab aku pi kawan dengan orang dari kutub utara. Okay kidding! Nak sangat kawan dengan orang dari negara lain kan. Hah. Disebabkan aku rasa useless dan pointless sangat, aku tak pernah dah cakap dengan strangers online. 

And here it comes...

Last year aku decide nak cuba Tinder pulak. Masa ni Tinder sangatlah up dan aku pun curious nak cuba. Maka aku buatlah satu profile. Tinder ni bila kau like orang tapi orang tak like kau, kau tak boleh mesej dia. Mesti dua-dua kena like each other baru boleh mula conversation. Haha. 

Yang ni aku tak boleh nak tipu. Aku yang like N punya profile dulu. Tapi click tanpa niat. Click saja-saja. Sik lamak pasya N click profile aku balik. Tapi dia tak say hi ke hello ke. Aku pun ehh ape ni simok beloya kah. Maka aku pun hantar seketul emoji untuk mulakan conversation. Guess what? Dia pun hantar emoji jugak. Cisss. 


Tengok betapa awkwardnya benda tok. Uhh. I dont know why I sent that tapi aku tahu dia adalah salah sorang kaki pendebat dalam komen masa rakyat miri bergaduh pasal pilihan raya haritu. Ciaciacia. N cakap nasib baik aku bukan geng jibby. Kalau tak dia tak nak kawan dengan aku. Haha.

So ever since this day, we had lotsss of conversation. And we had our first meal together a few days after that. And we exchange phone number as well. Yang ni of course lah N dulu reveal nombor dia. Kekeke. Dari Tinder ke Whatsapp sampailah sekarang ni. Then aku tak main Tinder dah.  

Aku tak tau lah N ingat ke tak tapi masa on the way hantar aku balik lepas first meet dengan dia, cun pulak radio pasang lagu Pasha Ungu lagu Penghujung Cintaku. Serious I'm not kidding. Girls remember everything kan? Macam tauk-tauk jak. Situasi yang dah sedia ada awkward jadi makin awkward kenak lagu macam ya. 

Well, this is where it all began. Bukan cinta muka buku. Tapi Tinder. Terima kasih Tinder.

Image result for laughing and applause gif

Comments

  1. So you guys know each other from Tinder? That's so cute :D

    ReplyDelete
  2. Love really come from anywhere. Haha! I'm so happy for you! I share a similar experience with you. I met my boyfriend on Facebook just last year through our mutual contact and it was totally unplanned. We didn't intend to date right after that. We started discussing about our own poetry collection that we wrote ourselves and fast forward to a couple months, we ended up together!

    ReplyDelete
  3. Everything works well if you have the right intentions <33333 I used to have a bad impression on tinder due to the negative image people associated it with lol ._.

    ReplyDelete
  4. this is interesting post and reminds me where I know my online friends. Yeah used to be penpal on email and was on ICQ, Friendster, MIRC chatroom and others. Time fly, now there's whatapp too, but usually get scam/spam whatapp now.
    Tinder? I didn't use before, pretty new to know of this and know it from you here hehe..

    ReplyDelete
  5. Wah nampak gayanya nak kena install tinder la macam ni. Tengah cari jodoh ni. Eh hehe

    ReplyDelete
  6. Semoga berkekalan hingga ke syurga... Yeah! That's good for your relationship starting..

    ReplyDelete
  7. alolo sweetnya..k.fiezz pun kenal en.asben thru online jugak..kenal melalui online ni okey ja, cuma depends pada individu sendiri..samaada niat nak menipu atau betul2 nak cari kawan baru..

    ReplyDelete
  8. i dont know about this stigma tapi kalau boy main tinder mesti fikir bukan2. i used to download this app tapi dah delete seleps kena kecam. maybe for girl x nampak sgt, but in a good way why not kan

    ReplyDelete
  9. wah. need to read the earlier entry :)
    tinder? aida memang tak brape update dgn semua ni hu hu hu hu...
    selagi ia berlaku atas alasan yg baik dan cara yg saling menghormati, it is always ok.
    aida & asben, perkenalan started kat MiRC baling belakang in year 1997 gitu.
    tersuka tanpa sengaja. time tu asben di London, blaja lagi.
    balik Msia 1999, kami jumpa. kami kawan hingga la kawin :) hi hi hi hi...
    jarak takkan memustahilkan satu perhubungan yg diakhiri dgn pernikahan :)

    ReplyDelete
  10. Amboii.. Cinta digital nie.. Moga segalanya dipermudahkan dan hajat tercapai.. Insya Allah

    ReplyDelete
  11. omg seriously? nak tergelak baca entri ni tau tak.. sabar jelah tahan gelak dalam library ni. kan bising pulak orang dengar BBL gelak besar. dalam tinder pun bergaduh pasal politik

    ReplyDelete
  12. wow...so sweet...first aproaapp kan...eh..eh..last time i thought that any website to find friend is bad impression..but not all isnt it...good for you darling..i wish both of you happy and remain together until next step ..all the best...

    ReplyDelete
  13. first time tau ni...tak pernah dengar pulak nama tinder ni...banyak sangat app sekarang ni kan..

    ReplyDelete
  14. So sweet. I tried tinder too. But, all the friends i made on tinder disappeared in midway. Tak ada simpan contact dengan sesiapa lagi.

    ReplyDelete
  15. Tinder? Salah 1 media sosial juga eh.
    Haha.. Tidak ketahuan benda macam ni.
    Apa pun, moga hubungan yang dibina ni sentiasa baik baik aja ya.. 😄

    ReplyDelete
  16. Thanks for sharing your sweet sweet love story. wish you all the best in your relationship. I didn't know Tinder is so good until now hehe.

    ReplyDelete
  17. wahh i first time dengar pasal Tinder ni...zaman i dulu rasanya mirc...lepas tu word yg selalu tanya a/s/l? hahahahah...tapi ianya kenal melalui cara bik risiko juga...tapi is one way / medium nak kenal orang baru kan..

    ReplyDelete
  18. Awww. So cute! Major throwback ni. I tak pernah cuba tinder, jodoh datang awal sebelum cuba tinder. Haha

    ReplyDelete
  19. baru tau pasal tinder ni..tapi nad tak kan install kot, sekrg busy wahtsup je..hahaa..kalau dulu single ofkos boleh..ahhaa

    ReplyDelete
  20. Rawlins masik gik sik maok try Tinder - takut ketagih kelak. Haha. But a friend of mine nang suka Tinder - sia nya nemu orang luar negara. Hehe

    ReplyDelete
  21. Wahhh love is in the air. Emi tak pernah guna tinder, tak tahu pun macam mana rupa tinder tu. Hehe. Moga berbahagia ye..

    ReplyDelete
  22. Haha... so sweet on Valentine’s Day! Mouse mommy sibuk dgn ank2 ni. Tinder ni app baru utk perkenalan kwn2 ya.

    ReplyDelete
  23. Nice story! I used to chat with strangers juga dulu. YM mmg ramai pervert. So, moved on to penpal. Dapat kawan dari America. Lama berbalas email, sampai masuk U. Zaman U dah mula sibuk, tak terbalas email. Tiba-tiba putus gitu ja.

    ReplyDelete
  24. best juak pengalaman kedak ya..

    TINDER lom pernah kmk coba..

    al maklum orang berusia aka tua...nie mok dpt catch u benda baru kedak ya.

    BTW..moga jumpa dengan apa yg kitak carik..

    ReplyDelete
  25. seronoknya bila tengok orang dapat jodoh daripada tinder. semoga panjang jodoh! hihi

    ReplyDelete

Post a Comment