Kindle Paperwhite 3 Review

by - April 17, 2019

Hello! This time no ngereps (merepak aka babbling aka bising) about why I didn't update my blog for a very long time. Something got me hooked and it conquered all my leisure time. Completely addicted. Before I start elaborating this post, please keep in mind that I am not responsible for the "poison" that will rush in your veins once you read this. This review session can turn to sesi meracun as well. Hihihi.

Actually lama dah tahu pasal Kindle and teringin nak ada satu. But the fact that it can't be used in Malaysia left me frustrated. I am probably not an avid reader as what my sister claimed but I love books and I love reading. I was battling between buying Kindle or Filofax Classis Croc because these two things got me head over heels and they are almost the same price! I'm glad my boyfriend told me to be wiser. Hence, I got myself this baby after reading that it finally can be used in Malaysia. Yeay! 

Kindle Paperwhite 3


For those yang tak tahu, Kindle adalah e-reader dari Amazon yang direka khas untuk membaca sahaja. Benda ni tak sama dengan smartphone. Screen kalau tengok lama takkan sakitkan mata sebab Kindle guna teknologi e-ink which dia tak ada glare, penggunaan cahaya yang minimal dan low power requirement. Untuk bagi senang paham benda ni sebijik macam kertas betul lah. Serious.


I've been using this for one week plus and I'm so in love dan currently benda paling aku sayang. Dalam kotak cuma ada Kindle dan USB charger sahaja. Memandangkan dia tak bagi plug adapter, cara paling bagus untuk charge benda ni adalah sambung USB ke laptop and let it charge. Tips ni aku dapat dari seller Kindle ni sendiri and he has been using the Kindle himself lama dah. Bateri boleh tahan seminggu lebih okay. Within that time boleh baca berpuluh buku kalau anda sejenis fast reader. Best sikkk. 

Kindle Size and The Font



The size of this gadget is just nice. Lebih kurang besar novel biasa. Tak besar tak kecik sangat. Kalau kecik pun takpe sebab boleh adjust font nak paling besar pun boleh asal sanggup je baca novel sekerat sekerat. Jenis font pun boleh tukar nak guna sans serif atau serif. 


Dan benda ni ringan gilak! 4GB boleh simpan 1000 lebih ebook tau. And you can bring it anywhere, anytime without hassle. Imejin bawak buku 100 igek dalam beg nakkah leput. Tapi adanya benda tok semua jadi senang. 

Dictionary And Kindle Vocabulary Builder

Here come the best features of the Kindle. Sebelum ni kalau baca dalam iBook, kalau ada certain word aku tak paham memang aku akan bukak dictionary apps. Tapi dengan Kindle tak payah susah-susah nak out dari apps and bukak apps lain. Highlight je unknown word yang tak faham tu and automatik akan keluar dictionary. Yang di highlight tu akan di save dalam Vocabulary Builder which is section dalam Kindle untuk perkataan yang kau baru belajar. Hah kesenangan apa lagi yang kau dustakan gaisss.

Kindle Notes Section


Selain tu kau boleh highlight certain words or quotes yang kau suka dan benda tu akan di save dalam section Notes. Dalam library pulak ada satu "Clipping" file dimana semua quotes yang kau save akan tersimpan dalam tu. Sangat mudah dan senang nak cari balik kalau tetiba nak guna quotes dari buku yang dah dibaca.

Semua gambar kat atas ni aku snap dalam bilik dan setting brightness adalah paling low. 


Gambar atas ni pulak snap outdoor dan seeting brightness tetap sama which is paling low sekali. Still terang and nampak kan? Langsung tak sama dengan smartphone. Smartphone kalau low brightness under silau memang tak nampak apa. Nampak bayang sendiri je. Heh.

My Verdict About Kindle

My verdict about this device, it is definitely worth buying especially untuk yang suka baca buku. Reason I get this sebab aku malas nak beli printed books dan sebab bilik aku kecik dan bilik aku tak boleh nak letak bookshelf idaman dan buku aku tak ada tempat nak simpan dan aku tak nak bilik aku crowded banyak barang. It's an absolute excuses for you to get yourself a Kindle. :P

So kalau dah terkena racun Kindle bolehlah beli dari shop KindleGod ni. I bought mine from the shop and seller memang friendly and honest. Let me know your thought about this device!

More details boleh baca dekat Kindle Paperwhite E-Reader

You May Also Like

6 comments

  1. wahhh rajin echa ni membaca. patutlah lama takde update hehe

    ReplyDelete
  2. Nice one. Kinek still read dalam smartphone jak. haha belum ada rezeki gik nak berbeli tok.

    ReplyDelete
  3. Alamak alamak alamak. hahaha, mcm teracun sudah ni. But it will be laama lagi before i got one. and nice review btw, trus rasa nak beli. Hehe.

    ReplyDelete
  4. Oh ya nak tanya, means kena ada akaun amazon ka kalau ndak add buku atau bleh add buku yg sedia ada (if it was an ebook we get from netgalley etc?)

    The Hundred Pages | Eyqa Zq

    ReplyDelete
    Replies
    1. akaun amazon kena buat. but tak dapat beli buku dari amazon unless ada gift card or us card. tp nak transfer ebook dari pc ke laptop blh je as long as it is in mobi format. :)

      Delete