Posts

Showing posts from May, 2019

The Bright And The Dark Side; Are We Being A Fake?

Image
So I've been thinking deeply about the personality of a human lately. It's nothing too serious but just some kind of thoughts that occupied my head. Tak tahu kalau orang lain ada terfikir macam ni jugak but if yes, let me know your viewpoint about it. 
So basically I was thinking about the two side traits of human being, which we called the bright and dark side. The yin and yang. Yang bright side of course lah the kind of character yang kita tunjuk dengan semua orang. Baik, lemah lembut, periang, rajin dan semua yang positif lah. While the dark side is the opposite. Dan character yang kita tak tunjuk depan orang. It is just between you and yourself. Dan soalannya sekarang, adakah bila kita behave differently bermaksud kita adalah seorang yang fake? 
It's obvious that perangai kita, cara kita behave berubah ikut keadaan dan orang yang kita berinteraksi. Bila dengan budak kecik we are all that penyayang. Bila dengan kawan cara percakapan kita agak kasar sikit. Bila dengan o…

Overcoming Shyness With My Own Way

Image
I am gaining weight more than ever instead of getting skinny. Siktauk juak lah nakpa nama macam ya gilak. That obviously didn't make me happy at all. Ugh. But I have something else that makes me proud of myself. Bagi orang lain mungkin small issue ajak. But for me, it feels like I hit my personal achievement with flying colours. It's about the change that happens within myself. The kind of change yang aku sorang boleh rasa dan perasan tapi orang lain tak nampak dan tak tahu pun.

Sebelum ni aku sejenis manusia yang takut gila jumpa orang. Bila jumpa customer je aku lari. Tak pun aku buat-buat busy. Bila sakit memang tak pernah aku akan jejak kaki ke klinik. Bila aku fikir je situasi kena interview dengan doktor aku dah cuak, berpeluh dari tapak tangan sampai tapak kaki. Baruk mejin jak ya k dah nebes semacam. Kalau lapar pun aku sanggup tak makan daripada keluar cari makan. Bila part jumpa orang for the first time lagilah teruk. Trust me, nervous aku tak boleh bawak bincang. Y…