Overcoming Shyness With My Own Way


I am gaining weight more than ever instead of getting skinny. Siktauk juak lah nakpa nama macam ya gilak. That obviously didn't make me happy at all. Ugh. But I have something else that makes me proud of myself. Bagi orang lain mungkin small issue ajak. But for me, it feels like I hit my personal achievement with flying colours. It's about the change that happens within myself. The kind of change yang aku sorang boleh rasa dan perasan tapi orang lain tak nampak dan tak tahu pun.

Sebelum ni aku sejenis manusia yang takut gila jumpa orang. Bila jumpa customer je aku lari. Tak pun aku buat-buat busy. Bila sakit memang tak pernah aku akan jejak kaki ke klinik. Bila aku fikir je situasi kena interview dengan doktor aku dah cuak, berpeluh dari tapak tangan sampai tapak kaki. Baruk mejin jak ya k dah nebes semacam. Kalau lapar pun aku sanggup tak makan daripada keluar cari makan. Bila part jumpa orang for the first time lagilah teruk. Trust me, nervous aku tak boleh bawak bincang. Yang ni aku tak rasa pun social anxiety. Cuma sekadar mintak puji over nervous and malu ajak kali. Okay kidding. Perhaps it's an anxiety attack; more to shyness and lack of confidence. And I'm sure most people experience it too. Fret not because I have a powerful solution for you!


3 Tips Overcoming Shyness (My Own Way)

As time goes by and the fact that I've grown up now, turning 26 this year, nak atau tak nak I have to overcome my weakness. Hence, I come out to asking myself with tons of frightening questions. I tell myself I can't be this coward forever. I ask myself how do I survive if I behave this way and let this fragility take me down? How long do I have to hold back everything because of my shyness and endless nervous? Sampai bila nak macam ni? And yes, turn out that it becomes the most powerful spell ever. To make it more effective, sambil tanya sambil ketuk kepala dan tampar diri sendiri. Insyaallah mujarab. Hihi.

The next one is I shall thank my desperate situation that forced me to just do the things or ignore it and die. I know it sounds harsh but it's the truth. Kalau bukan sebab desperate memang sampai tua la tak boleh nak overcome kelemahan diri sendiri. Dah mengidam menjejes air liur nak makan something terpaksalah cari sendiri kan daripada tidur tak lena, mandi tak basah, jiwa tak tenang. Takkan sebab aku nak makan cendol aku terpaksa susahkan orang pulak. Contoh okay contoh. Tak pun bila sakit dah tahap namatey takkan still insist tak nak jumpa doktor? Tu semua aku consider desperate situation lah. Ada benda aku memang terpaksa buat sorang dan tak boleh nak ajak orang teman ke apa. And I am left with two options only; do and settle the problems or don't do and enjoy the worst feeling of being a loser. There's no way I'm adding more negative things in myself k. Tsk.

Last but not least, I poisoned myself with the thought that not everyone gonna be there for me and that I have to do things alone. Aku sedar yang tak semua orang akan sentiasa ada untuk aku. Orang lain pun ada hal sendiri dan segan jugak nak menyusahkan orang sebab benda remeh. And I don't to make it looks like I am taking someone for granted. So I have to be independent and depend on myself. Malu, nervous aku kick jauh-jauh. Terus terang aku cakap yang aku tak pernah 100% konfiden dengan diri sendiri. But all this thought pretty much helps me to be brave.


The Positive Result! 

Trust me these tips really work. Betul serious sik kamek bulak. I am really proud of myself for overcoming one of my weakness and yes sebab yalah aku padah tek it feels like I achieve it with flying colours. It's really hard to do but I am doing just well now.

I am now able to go everywhere alone without the overload shyness in me, dah tak lari bila encounter customer siap boleh gurau lagi, dah berani pergi klinik jumpa doktor bila sakit, dah boleh kena tinggal dekat airport and fly sorang diri, dah pandai pergi makan sorang in public and shopping sorang diri. I'm not shamed with myself for being a coward before. At least now I am better me now yeay!

Benda paling gila setakat ni aku pernah buat adalah tidur di Incheon Airport sorang diri sebab flight balik Malaysia awal pagi, then terpaksa tidur di KLIA sebab flight dari Seoul sampai pada belah petang dan flight ke Miri pulak the next morning. And yes I am all alone without friends and family. Makan sendiri, tidur sendiri. Dan masa last day dekat Seoul pulak, aku gagahkan diri naik subway sorang diri pergi ke Seoul Station simpan luggage dan shopping ke Ewha University and Myeongdong sebab nak cari skincare yang adik aku kirim. Masa tu kawan aku tak dapat ikut dan tak dapat nak teman aku ke airport and that is why I have to do it alone. No kidding!

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡

So to whoever yang ada masalah macam aku mungkin boleh cuba tips ni. Tak cuba tak tau kan? All you have to do is believe in yourself. Let me know if you experience such situation too! x

Comments

  1. akk dulu pun takut jumpa org, lelagi 1st masa keje bank tu handle loan application. Rasa tak confident aje. Lelama tu, rasa okay dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. certain things take times kata orang. ^^

      Delete
  2. Dare to be alone! - ayat ni I pegang sampai bila2 and all the thoughts you mentioned above omg I have been questioning it to myself tooo. Good for u for achieving a milestone in not getting shy, keep up the good work ^^

    The Hundred Pages | Eyqa Zq

    ReplyDelete
  3. Dulu akak pon ada rasa tak confident macam ni. Tapi sekarang dah ok sikit. Cuma travel solo tu tak berani lagi lah.. hehe ☺

    ReplyDelete

Post a Comment