Showing posts with label adventure. Show all posts
Showing posts with label adventure. Show all posts

Hiking at Canada Hill Miri

hiking at canada hill miri

Hiking has been one of my favorite outdoor activity for now. I've been longing to do this, I mean, spending time doing fun activity outside since forever cause back then I never had a chance to do so cause I don't really have much friends who enjoy this kind of stuff. Forever stuck in the house lol. It's a no no for me to go alone, hiking in the jungle without anyone. Penakut okay! I'm still an amateur, not yet an expert.

Dulu aku memang tersangatlah tak aktif dengan benda macam ni. But as I've grown up, I find this thing interesting and exciting, and addictive as well even though it is tiring. I love being surrounded by nature cause it gives me a little serenity!

I Challenge Myself Yippie Yeay! 

Why did I say so? Sebabnya adalah aku ni seorang yang takut tinggi dan ada anxiety yang memang endless. Orang yang ada anxiety memang paham kot. Anxiety ni too much worry about something. So bila aku hiking, lots of thoughts ada dalam kepala. What if I fall? Kalau aku pijak sini jatuh tak? Pijak sana akan tegelincir ke tak? Yeah that kind of thoughts lah. Semua negatif. Tak ada yang positif. Disebabkan dah berfikiran macam tu, jadi nak teruskan hiking pun jadi ragu-ragu.


Hiking di Canada Hill aka The Grand Old Lady Miri!

Dekat tempat ni ada banyak hiking trails. Dulu aku mula dengan route 2-4. Tak susah dan taklah senang sangat. Then aku guna route 4-6. Sadis yang amat okay. First time guna 4-6 aku dapat buat halfway je sebab leput (feel like dying) dan penat sangat. Yang buat semput tu sebab trail ni banyak tangga dan a bit tinggi jugak la. Jalan senang sebab aku tak takut sangat jatuh or tak. Cuma agak mencabar stamina yang masih lagi low.

miri blogger

Best rupanya main dalam hutan ni. I mean doing proper activity lah macam hiking ke berkhemah ke. Since this is my first time so agak sakai jugaklah hahaha. Jalan 4-6 ni jalan stairway to heaven. Sebab banyak tangga kan. Kalau macm tangga yang sebelah kanan tu takpe lagi. Tangga yang dibuat terus dekat tanah tu yang sakitnya okay.

Hiking di Canada Hill ni bagi aku ada banyak level. Lain route lain stamina diperlukan. Ada route sampai nombor 8 kalau tak silap. Ada yang agak mencabar ada yang easy bagi yang dah biasa. My friend dare me to try different route yang banyak guna tali which means banyak curam dan tinggi lah retinya kan. I refused to do so since I know my stamina dan ability to go that route masih belum cukup. Pengsan kang siapa nak angkat. Terpaksa main seret pulak dah. Huhu.

Feeling Satisfied!

I totally love the feeling bila dah habis hiking. Rasa satisfied sangat sebab aku berjaya buat benda yang aku takut. I did it yeay! So proud of myself ehh.

Tengah hiking memang rasa nak give up, nak balik, nak menangis semua. Bila dah semput memang rasa nak muntah dan nak tarik nafas pun sakit yang amat. Stop dalam dua tiga kali then sambung. I get frustrated if I didn't finish my hiking. Last time dapat buat halfway je terus rasa down. Totally feel like a loser k. Huhu. But now I try to fight for it. And of course, enjoying every second with the nature while killing my fats jyeah. Its road to 60kg as well. Chayok chayok!

6 Benefits of Hiking

Hiking ni ada bagusnya. Sambil boleh menyihatkan badan, boleh jugak cuci mata tengok all the greenies! View pun cantik sejuk mata memandang. Hehehe! Selain tu boleh baca How Hiking Is Good For Body and Mind.



What's your hiking experience? And do you enjoy hiking as well? Do tell me!

First Hiking Experience : Bukit Kasut, Niah National Park

bukit kasut, niah national park

Sebelum ni aku pernah share tentang pengalaman aku ke Gua Niah (boleh baca sini Things To Do in Miri : Exploring Gua Niah) which aku pergi pada tahun 2015. Sekarang dah tahun 2017 baru aku berpeluang ke sana lagi. Kali ni bukan untuk melawat gua tapi untuk hiking di Bukit Kasut! It's my very first time hiking okay. Walaupun aku teramatlah tahu yang stamina aku tak akan cukup untuk sampai ke summit, tapi aku tetap degil dan eksaited nak pergi jugak.

I rejected many times bila kawan aku ajak sebab aku takut aku tak mampu buat aktiviti tu. Lagipun aku memang cuak gila kalau terpaksa agak tempat tinggi ni. But yeah, I did take the risk and challenge myself.

Bukit Kasut, Niah National Park

bukit kasut niah national park



Difficulty : 7/10 (potentially dangerous in parts)
Scenic value : 7/10
Flora & Fauna : 7/10
Distance : No accurate distances available
• This relatively tough walk takes you through a boggy riverine forest, with huge buttressed trees and noisy macaque monkeys. 
• The climb is steep and hard, involving several scrambles up near-vertical sections of narrow, sharp weathered limestone ridge - tripping or slipping could have potentially serious consequences. 
• From the top, there are fantastic views of the forest in the national park below, the town of Batu Niah, surrounding oil palm plantations and, off near the horizon, the South China Sea. 
• It is not a trek for the unfit or the timid.  The trail up the cliff is very steep and requires reasonable fitness levels.
Credit : TrekkingSarawak

Seeeee, I didn't even read about this before proceed to my adventure. It has been stated there that the trek is not for the unfit and timid like me. And I have no idea it would be that steep sebab kawan aku cakap trek tu sesuai untuk beginner. Penipu betol hahaha. (sorry mun kitak baca tok. jangan marah muah ciked hahaha.)

Journey Begin!

It was a last minute decision. Days before memang dah plan cuma tak confirm. So dari Miri ke Niah dalam pukul 9 pagi. Sampai dalam pukul 10 macam tu. Everything dah ready terus mulakan journey without regret walaupun sepanjang perjalanan dalam kereta tapak tangan aku dah berpeluh sebab takut macam mana agaknya nak naik sampai summit hahaha. Tak sempat nak stop and snap banyak gambar sebab masa tak mengizinkan. Perjalanan ke Bukit Kasut ni satu arah ke Gua Niah. Cuma nak masuk ke Gua Niah tu cabang sebelah kiri dan Bukit Kasut ni cabang sebelah kanan kalau tak silap.

bukit kasut niah national park

Awal-awal tu bagi aku okay je. Sebab jalan biasa but a bit licin lah. So kawan aku tolong carikan kayu panjang untuk aku jadikan hiking pole untuk memudahkan perjalanan aku. Tak ada lah asyik nak terjatuh je. Next time pergi hiking memang aku akan beli and bawa hiking pole sendiri. Bagi aku benda tu penting. Tak tau pulak kalau orang lain lah. Soooo jalan punya jalan, lebih kurang 2 or 3 jam macam tu, semangat aku terlarik sikit bila tengok tangga yang nauzubillah banyak ni. Penat naik woiii. Ingatkan Gua Niah je ada tangga banyak macam ni. Tak boleh buat lift or eskalator ke kat sinii huhuhu. Lift antik tarik guna tali tu pun boleh asalkan tak perlu naik nenek tangga macam ni. Gilalahh.

Bila dah di tangga yang paling last, ingatkan boleh bersuka ria. Rupanya ada yang lagi sadis menanti.

Image result for annoyed tumblr gif

Sayang aku tak ada snap gambar betapa curamnya jalan nak naik ke another atas Bukit Kasut ni. Batu-batuan yang entah aku sendiri tak pasti kat mana je nak pijak. Curam gilaaaa okay. I had no choice but to climb and continue this little adventure. Terkial-kial sampai termuntah for the sake of summit. Masa tu memang rasa nak give up sebab tak larat dan memang penat gila. I told ya stamina aku ciput je. Jogging pun fail apatah lagi nak hiking. Masa dekat batuan curam tu aku banyak berhenti. Nak menangis pun ada. Nasib baik kawan aku sabar. Memang la kena sabar sebab dia yang ajak ahahahaa.

Image result for facepalm tumblr gif

But guess what, baru suku aku naik tiba-tiba hari hujan pulak. Yes I was so dissapointed that day sebab tak dapat sampai summit. Penat je aku memenatkan diri sekali tengok terpaksa turun balik. Batuan tu start licin dah. That was when anxiety and phobia hits me. Kalau nak turun curam memang lagi nampak tinggi kan. Duhhhhhhhh rasa mcm nak duduk situ sampai hujan berhenti dan sampai laluan tu semua jadi kering je. Huhuhu. Tak ada rezeki nak sampai summit. Aku curious nak tahu apa lagi cabaran yang menanti aku lepas naik curam tu. Memang aku akan datang lagi next time.

bukit kasut niah national park


Hmm masa ni memang dah kepenatan yang amat dan teramatlah penat! Masa balik tu aku rasa dah a bit better lah walaupun jalan becak and jadi lagi licin. Haa tu lah kegunaan tongkat sakti. At least ada grip supaya tak tergelincir. Kasut yang aku guna pun bukan kasut hiking sebenarnya. Nak pergi hiking ni kalau boleh kena guna kasut yang memang untuk hiking. Tapak kasut lagi power grip. Attire pun kena cari yang sesuai supaya selesa.

Things I Learned! 

Dari hiking experience aku ni, ada few important things yang aku perlu ada untuk my next adventure. Kena sediakan awal-awal hiks!

Kasut hiking - Of course mesti ada sebab aku tak ada kasut yang sesuai hehehe!
Hiking pole - Untuk memudahkan pergerakan aku. Baca SINI kenapa mesti ada benda ni.
Gloves - Untuk protect jari jemarikuuu hahah. Jari aku melecet sebab pegang kayu terlampau lama.
Stamina - Supaya tak cepat pancit. Ada jual dekat kedai tak? Huhuhu
Survival kit - Yang ni memang harus ada dan aku rasa tak boleh sorang je bawak. Kalau sesat sorang kat mana nak cari pisau etc kalau dah semua benda dekat kawan yang lagi sorang?!

Sooooo, rasanya itu je yang aku nak kongsi dalam entri ni. Rasa macam kelakar pun ada bila ingat balik pengalaman ni. Stamina tak ada tapi ada hati nak pergi hiking tempat susah macam ni huhu. But at least aku dah buktikan yang aku dapat lawan ketakutan aku kan. I'm still a beginner dalam dunia outdoor activities ni. Suka tapi kena gagahkan diri untuk upgrade body system sebaiknya.

Till here then. Hope you enjoy reading. Toodles! x